Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η πολιτική παρουσία του Μητσοτάκη είναι άκρως επικίνδυνη διότι διαμορφώνει ένα συλλογικό υποσυνείδητο στη Θεσσαλονίκη που θα αποδειχθεί για όλους επικίνδυνο.
Προς το παρόν δεν θέλω να γράψω τίποτε περισσότερο. Προειδοποίησα. Θα τα πούμε όταν συμβούν.
Η περιφερειακή πολιτική του είναι άθλια. Κάποιος πρέπει να τον σταματήσει και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι άλλος απο τον λαό.
Όπως έγραψα και άλλη φορά ο Μητσοτάκης μισεί την Θεσσαλονίκη. Και έχει βάλει στόχο του να την καταστήσει χωριό.
Οι πόλεις για να μπουν στους διεθνείς χάρτες πρέπει να αποκτήσουν ένα πρεστίζ. Και το πρεστίζ τις το δίνουν εκτός απο τους πολίτες τους, οι θεσμοί που λειτουργούν σε αυτές, η ποιότητα της καθημερινής ζωής και οι σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
Ο Μητσοτάκης στέρησε την πόλη απο κάθε θεσμό που μπορούσε να τον αποσύρει. Και δεν μπορούσε να ησυχάσει με τον χαρακτηρισμό της ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων απο τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Με την συμπλήρωση 20 ετών απο τότε, φρόντισε να πραγματοποιήσει μια ανούσια συνάντηση στην Αθήνα -χωρίς κανένα λόγο- για να αποχαρακτηρισθεί η Σύνοδος απο Θεσσαλονίκης σε Αθηνών.
Είναι τόσο μικρός ως προσωπικότητα. Ως πολιτικός είναι ανύπαρκτος. Τον συντηρεί η παντελής έλειψη αντιπολίτευσης και η αδρή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, απο τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, για να του πλέκουν το εγκώμιο. Όταν σβήσουν τα φώτα της ράμπας θα αντιληφθείτε σε πόσο κουτσό άλογο επενδύατε.
Το άλλο που δεν του επέτρεπε να ησυχάσει ήταν η επιθυμία του Ερντογάν να πραγματοποιηθεί η ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο ηγεσίας στη Θεσσαλονίκη. Μεθόδευσε έτσι τα πράγματα ώστε η συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.
Δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είναι πρωθυπουργός μιας πόλης κράτους που κρατά σε αποικιακή κατάσταση την επικράτεια της χώρας.
Όλα αυτά βεβαίως συντελούνται με την συναίνεση και την υποστήριξη της πολιτικής του Μητσοτάκη απο το αθηναϊκό λαϊκό αμάλγαμα. Και απο το κατεστημένο.
Δυστυχώς το παιχνίδι δεν παίζεται. Η διαφορά δύναμης είναι τεράστια.
Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις εκτός Αθηνών. προς την κατεύθυνση της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το αθηναϊκό κράτος δεν μας θέλει. Αλλά εμείς πρέπει να επιβιώσουμε.
ΥΓ: είναι αλήθεια ότι η πόλη στερείται και ισχυρής οικονομικής τάξης και πολιτικού δυναμικού και ισχυρών ΜΜΕ που θα μπορούσαν να πιέσουν. Το τέλος της είναι ορατό αν δεν διαμορφωθεί μια κοινωνία πολιτών που να φωνάξει: ως εδώ.
spot_img

41 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς έτσι είναι, μικρός και ολίγιστος φωτιζόμενος από το τεχνητό φως της επικοινωνίας. Δεν αδιαφορεί μόνο για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και για αυτά της όλης Ελλάδας. Η οχταετία του στο τέλος θυμίζει την αντίστοιχη καραμανλική του 2004-2009: λιμνάζοντα προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία, κομματισμός στο κράτος, ανυπαρξία πολιτικών για την παραγωγή, τους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον την περιφέρεια αλλά και την εξωτερική πολιτική

  2. ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Κ.Κ. ΣΑΒΒΙΔΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ”μη ταρασσέσθω η καρδία σας και οι καρδίες όλων των Θεσσαλονικέων ,των οποίων βουλευτής είναι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ένας των σημερινών Κρητικών ,οι πρόγονοι των οποίων πολέμησαν για την Μακεδονία και είναι αγαπητοί στην Θεσσαλονίκη ,στην οποίαν ζουν και πολλοί.
    ”Δεν πάει ο νους σας ” -αγαπητοί μου- ότι σίγουρα σοβαροί εθνικοί λόγοι και λόγοι προσωπικής ασφαλείας του μισητού για τους Εβραίους κ.Ερντογάν (που υποστηρίζει την Χαμάς ,δεν αποκλείεται να το ζήτησε και ο ίδιος -)επέβαλλαν η σύγκληση της σοβαρής Ελληνοτουρκικής συναντήσεως με πολυπρόσωπη τουρκική αντιπροσωπεία (που την ανήγγειλε πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη) να γίνει στην Αθήνα;;;.
    ΤΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΘΕΣΑΑΛΟΝΙΚΗ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ -ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΩ- ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ Η ΜΗ ,ΟΠΟΤΕ ΣΕ ΤΥΧΌΝ ”ΡΙΞΙΜΟ” ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ”ΠΕΡΣΟΝΑ ΝΟΝ ΓΚΡΑΤΑ ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΝ .
    Υ.Γ Περνάει από το μυαλό μας η μεγάλη διασπορά των φιλοξενουμένων σε απομακρυσμένα Ξενοδοχεία , οι κινήσεις των Τούρκων πολιτικών και δημοσιογράφων -και όχι μόνον- και η φρούρηση των ιδίων και Ξενοδοχείων από την περιορισμένων δυνατοτήτων Αστυνομία της Θεσσαλονίκης ,της πόλεως Θεσσαλονίκης που πολλοί συγγραφείς -γνωστής ιδεολογίας – επιμένουν να την καταγράφουν ως πόλη των πολιτικών δολοφονιών;;;.
    ΟΧΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΝΑΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ. Έχουμε θέματα να ”χτυπήσουμε τα πόδια” στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Θα μας βοηθήσουν και ο από προχθές ”κυρίαρχος” του Σύριζα κ. Κασσελάκης και ο επίσης βουλευτής της Θεσσαλονίκης Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης .
    Που θα πάει κοντά είναι το 2027 .
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ.
    Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης.

  3. Λόγοι ασφαλείας, λέει, επέβαλαν την αλλαγή πόλης:

    Και η Θεσσαλονίκη τουρκική; Τι είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε πλήθος 1 εκατομμυρίου και η Αθήνα σιωπά

    Μην το συζητάτε, κ. Σαββίδη, προνοητικός πολιτικός ο Κούλης. Όχι, σού λέει, να βάλομε τον λύκο στο μαντρί!

    Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι:

    Η μετάθεση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν αποκαλύπτει τη γύμνια της Θεσσαλονίκης

    Tέλος πάντων, όπου και να συναντηθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: 0-0=0.

  4. Περί της αδιαφορίας του νυν πρωθυπουργού (όπως και σχεδόν όλων των προκατόχων του) για την περιφερειακή ανάπτυξη, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει. Η δε φιλαρχία και η εγγενής υποτακτικότητα του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, είναι πανθομολογούμενη. Και σαφώς η πολιτική του Μητσοτάκη καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη τόσο σε επίπεδο εξωτερικής όσο και εσωτερικής πολιτικής.
    Το ερώτημα όμως δεν είναι να καταγγείλουμε για πολλοστή φορά την αθλιότητα του ψευδώνυμου ελλαδικού κοινοβουλευτισμού, αλλά να δούμε κατά πόσον ο λαός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ιδεολογικά και ηθικά τις εξωτερικές προκλήσεις, όπως εν προκειμένω την ερχόμενη (αν όντως γίνει) επίσκεψη Ερντογάν.
    Ο νεο-σουλτάνος (όπως σωστά προανέφερε και ο Επισκέπτης παραπάνω) έχει ήδη βάλει την Θεσσαλονίκη στο στόχαστρο των κατακτητικών του επιδιώξεων:

    «Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

    https://www.typosthes.gr/diethni/331128_erntogan-i-gaza-itan-oti-kai-oi-saranta-ekklisies-gia-ti-thessaloniki

    Λοιπόν, αποδοχή επίσημης επίσκεψης του νεοοθωμανού Ερντογάν στην Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με πρόσκληση προς τον αφέντη να επιβλέψει τα αμπελοχώραφά του.
    Ξεκουμπίδια λοιπόν ο κ. Ερντογάν από την Θεσσαλονίκη και από την Ελλάδα γενικώς. Ο λαός, Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς, Πατρινοί, Κρητικοί κλπ, είμαστε πρόθυμοι να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε εναντίον της επίσκεψης του ανθρώπου που κατέχει παρανόμως την μισή Κύπρο, απειλεί τον ελληνισμό συστηματικώς και διαπράττει γενοκτονίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή;
    Αυτό είναι το ερώτημα. Η επιλογή τόπου ελληνοτουρκικής συνάντησης είναι τριτεύον ζήτημα, διότι κανονικά, βάσει ψύχραιμης πατριωτικής ανάλυσης, διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ή όποιον επίγονό του κανονικά δεν πρέπει να γίνει πουθενά, ούτε στην Θεσσαλονίκη, ούτε στην Αθήνα, ούτε καν στο εξωτερικό, παρεκτός αν δούμε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα της Κύπρου (δηλαδή ποτέ).
    Ας βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι αξιοκατάκριτη ούτως ή άλλως.

    ΥΓ. “Όταν σβήσουν τα φώτα της ράμπας θα αντιληφθείτε σε πόσο κουτσό άλογο επενδύατε.”
    Αυτοί που επένδυαν είναι μία μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιοτελείς και οπαδοί δυστυχώς πάντα υπάρχουν. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία αποστρέφεται το θέατρο του κομματισμού εδώ και χρόνια.

    • Νομίζω ότι ο λαός δεν ενδιαφέρεται για τίποτε απ’ όλα αυτά. Είναι φυσικό, αφού δεν υπάρχει κανείς να τού κινεί το ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα, διότι τον προτιμούν κοιμισμένο.

      Συμφωνώ και το γράφω συνεχώς ότι αυτές οι συναντήσεις είναι άνευ νοήματος, είναι κοροϊδία. Γράφεις “παρεκτός αν δούμε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα της Κύπρου (δηλαδή ποτέ)”. Μήπως να άρχιζες από το casus belli; Με ποιον πάνε να συζητήσουν τι; Με τον διεκδικητή νησιών και το επιμένοντα στην “Γαλάζια Πατρίδα”; Η επιτομή τού (αυτο)εμπαιγμού!

        • Μιλώ για την συντηρητική πλειονότητα τού λαού. Ασφαλώς κάποιοι ενδιαφέρονται, αλλά τι ποσοστό είναι αυτό;

          • βλακεία είναι να βρίσκεις δικαιολογίες για την αδιαφορία του κόσμου

          • Για κάτσε, ρε μεγάλε, γιατί μού φαίνεται ότι σήμερα είσαι σε οίστρο, εκτός κι αν έχεις “πάρει” κάτι, που τελικά βγάζει στο ίδιο. Εγώ εξηγώ μία πραγματικότητα, όπως την ζω στην Ελλάδα και όχι από την Γερμανία, που ζεις εσύ. Ποιες δικαιολογίες και πράσσειν άλογα; Καταλαβαίνεις καθόλου τι γράφεις;

          • άμα θέλεις να σου απαντήσω ξανά, πάρε πίσω το τελευταίο σχόλιο διαφορετικά να θεωρήσεις ότι δεν με ενδιαφέρουν άλλο οι απόψεις σου.

          • Το σχόλιό μου πήγαινε κάτω από το δικό σου November 15, 2023 At 1:19 pm, στο οποίο χρησιμοποιείς την ίδια γλώσσα. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να το πάρω πίσω.

      • Ακριβώς! Ο ελλαδικός, και όχι πλέον και πολύ ελληνόφωνος λαός, δεν ενδιαφέρεται για τίποτα πέρα από το γουάει φάει και τον εσπρέσο. Κουράστηκε και δεν λειτουργεί υπό πίεση. Δώστε τα όλα, με πλημμυρισμενους Βαλκανοτοπους θα ασχολουμεθα;

    • Η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει απο την Τουρκία και τον Ερντογάν. Κινδυνεύει με αφανισμό απο τον Μητσοτάκη ως κύριο εκφραστή του αθηναϊκού κράτους.

      • Ασφαλώς, αφού κι αυτός ΑΘΗΝΑΙΟΣ είναι και όχι βεβαίως Κρητικός, όπως συνηθίζουν κάποιοι να τον αποκαλούν. Ο πατέρας του ήταν από την Κρήτη. Τίποτε άλλο. Στην Αθήνα γεννήθηκε, στην Αθήνα ανατράφηκε κι εκεί πολιτεύεται.

      • “Η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει απο την Τουρκία και τον ερντογάν.”

        Δεν ξέρω σε ποιο σχόλιο ακριβώς απαντάτε κ. Σαββίδη, αλλά με όλον τον σεβασμό, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει και πολύ μάλιστα από τον Ερντογάν. Η διαπίστωση ότι οι “αθηναϊκές” ελίτ έχουν εγκαταλείψει το εθνικό έδαφος συνολικά, άρα και την Θεσσαλονίκη στα νύχια της Τουρκιάς, είναι μεν απολύτως ορθή, πλην όμως διαφορετικής τάξεως ζήτημα. Ανεξαρτήτως ελλαδικής πολιτικής, ένας διακαής απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η επιστροφή τους στα Βαλκάνια και ιδίως στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν την διείσδυση με ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με προτροπή του Μπουτάρη, ως δήθεν προσκυνηματικού χαρακτήρα ταξίδια στο ψευδώς λεγόμενο “σπίτι του Κεμάλ” (του γνωστού αρχισφαγέα μας). Παλιό αλλά μάλλον επίκαιρο:

        “Στη Θεσσαλονίκη, το προξενείο αξιώνει τον έλεγχο στο προς ίδρυση τμήμα ισλαμικών σπουδών της Θεολογικής του ΑΠΘ, ενώ καπελώνει και τη συζήτηση περί του τζαμιού στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή καναλιζάρει τις ροές του «ιστορικού τουρισμού» που προέρχονται από τη γειτονική χώρα και συντονίζει το τουρκικό τουριστικό κεφάλαιο ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως δίαυλο επενδύσεων στο εσωτερικό της πόλης. Κι όλα αυτά, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Γιάννη Μπουτάρη ότι η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αγνές και άδολες μπίζνες.”

        https://ardin-rixi.gr/archives/17886

        Οι Τούρκοι συνέχισαν με εμπορική διείσδυση, καθώς τουρκικές εμπορικές εταιρείες εισέρχονται συστηματικώς στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θράκη (από πού αλλού άλλωστε; ) και συνεχίζοντας την επέκτασή τους στην Θεσσαλονίκη. Τέτοιες είναι η Vakko, η LC Waikiki και η Penti.

        https://www.voria.gr/article/poliorkitikos-krios-i-thessaloniki-gia-tis-tourkikes-alisides-endisis

        Και βέβαια η τουρκική διείσδυση ενισχύεται από τις μεταναστευτικές ροές. Η δράση των ΜΚΟ που ταλανίζει την Αθήνα με την πλάγια υποβοήθηση εγκατάστασης πάσης προελεύσεως μεταναστών (εξυπηρέτηση των ερντογανικών σχεδίων δηλαδή), διόλου δεν υπολείπεται στην συμπρωτεύουσα:

        “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων ΑΡΣΙΣ, την ΜΚΟ PRAKSIS και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, υλοποίησε το έργο “Action for refugees in Thessaloniki – Hospitality & Support Services”, που χρηματοδοτείται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Solidarity Now. ”

        https://thessaloniki.gr/%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%cf%82/action-for-refugees-in-thessaloniki-hospitality-and-support-services/

        Ως συμπέρασμα τίθεται το ερώτημα: κινδυνεύει μακροπρόθεσμα η Θεσσαλονίκη από τους Τούρκους;
        Απάντηση: Ναι.

        • Και για την Αθήνα ο Ερντογάν δήλωσε πως θα στείλει μερικούς πυραύλους να την ισοπεδώσει. Ξέρετε που οδηγεί το σκεπτικό σας; Να αφήσουμε όπως είναι τη Θεσσαλονίκη διότι οτιδήποτε γίνει σε αυτήν που θα την αναβαθμίσει θα είναι επικίνδυνο διότι τον ορέγεται η Τουρκία. Και την Αθήνα να την αφήσουμε όπως είναι διότι θα την ισοπεδώσεις με τους πυραύλους του. Ξέρετε ότι η αθηναϊκή πολιτική κατήντησε τη Θεσσαλονίκη χωριό; Αλλά γιατί να ενδιαφέρει; Εδώ δεν ενδιαφέρει τους πολίτες της.

          • Προς: Anixneuseis November 15, 2023 At 6:06 pm

            Αγαπητέ κ. Σαββίδη εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει, με εξοργίζει και με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσίας, οικονομίας αλλά και πληθυσμού έχει καταντήσει την λοιπή Ελλάδα “σεληνιακό τοπίο”, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Κοντογιώργη. Σαφώς και η “η αθηναϊκή πολιτική κατήντησε τη Θεσσαλονίκη χωριό”. Αλλά η κριτική της πολιτικής αυτής φρονώ ότι περνάει από άλλης τάξεως ζητήματα. Για παράδειγμα γιατί το ελληνικό κράτος προσανατολίζεται στην ανασυγκρότηση ναυπηγείων αποκλειστικά σχεδόν στην Αττική (άντε και στην Σύρο) και όχι στην Θεσσαλονίκη; Γιατί η Θεσσαλονίκη ακόμα δεν έχει μετρό και μάλιστα όχι μόνον μία γραμμή, αλλά και απαραίτητες διακλαδώσεις; Γιατί στην Θεσσαλονίκη δεν εδρεύουν οι κεντρικές υπηρεσίες πολλών Οργανισμών τύπου ΔΕΚΟ (ή τελικά γράφεται ΔΕΚΩ; ). Η ΔΕΗ επί παραδείγματι θα έπρεπε να έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, αν μη τι άλλο λόγω εγγύτητας με την περιοχή της Πτολεμαΐδας κλπ. Το Χρηματιστήριο επίσης στην συμπρωτεύουσα θα έπρεπε να εδρεύει. Τα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης, λόγω γειτνίασης με την Θάσο. Στο πεδίο του πολιτισμού, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει ένα παγκοσμίου ακτινοβολίας κέντρο Αριστοτελικών σπουδών; Στο ζήτημα της διεθνούς προβολής, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί κέντρο διοργανώσεως διεθνών επιστημονικών συνεδρίων; Γιατί το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μίζερο και παγκοσμίως ανυπόληπτο; Στον μαζικό αθλητισμό γιατί δεν καθιερώνεται ο τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου να γίνεται κάθε χρόνο στην Θεσσαλονίκη; Γιατί ακόμα δεν προωθείται η διοργάνωση εκεί ενός τουλάχιστον πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, ένα άθλημα στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης;
            Τέτοια αιτήματα με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο και διαπρύσιο υποστηρικτή.
            Το θέμα όμως της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη είναι αρκετά διαφορετικό: αυτή η σύσκεψη θα ήταν καταδικαστέα όπου και αν λάμβανε χώρα, ακόμα και στην Κέρκυρα.

  5. Ακριβώς! Είτε προταχθεί το casus belli, είτε η κατοχή της Κύπρου, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει έμπρακτη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, αλλιώς κάθε ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής θα είναι μία από τα ίδια (στην καλύτερη περίπτωση) ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελληνικές υποχωρήσεις (στην χειρότερη και πιθανότερη περίπτωση). Συνεπώς η ερχόμενη απροϋπόθετη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν συνιστά αυτό που είπες: την επιτομή του αυτοεμπαιγμού.
    Τώρα όσον αφορά τον λαό, νομίζω ότι αν κατέβουν ακομμάτιστες, δημοκρατικές οργανώσεις (ποντιακά σωματεία, ενώσεις Μικρασιατών ή Κυπρίων κλπ) σε ένα συλλαλητήριο, φέρνοντας ένα ψήφισμα απαίτησης αναγνώρισης της κεμαλικής γενοκτονίας από την Τουρκία ή με κάποιο παρόμοιο διάβημα, ένα τμήμα της κοινωνίας θα συμμετάσχει. Μικρό ίσως, αλλά όχι αμελητέο. Έχει την αξία του και αυτό -τουλάχιστον θα βλέπαμε αν θα υπήρχε αστυνομική καταστολή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης!

    • Καταστολή θα υπήρχε και μάλιστα ισχυρή, προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί ο διακεκριμένος επισκέπτης και βλαφτούν τα … εθνικά μας συμφέροντα, που δεν είναι άλλα, από το να τα “βρούμε” πάση θυσία με την γείτονα, ώστε να ικανοποιηθούν και οι σύμμαχοι Αμερικανοί και Γερμανοί. Δυστυχώς, όμως, όπως είδαμε και στην περίπτωση τής προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, δύο μεγάλα συλλαλητήρια δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν.

      • Αυτό πιστεύω και εγώ, ότι δηλαδή θα υπήρχε καταστολή και βέβαια δεν θα υπήρχε πρακτικό, πολιτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν θεωρώ μάταιες τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις (για εθνικά θέματα, όχι συνδικαλιστικά), διότι καταγράφονται στο εθνικό μας ιστορικό υποσυνείδητο, ώστε κανείς ιστορικός ή γραφιάς της εθνοαποδομητικής σχολής στο μέλλον να μην μπορεί να επικαλεσθεί ότι ο ελληνικός λαός επικροτούσε τις συγκεκριμένες πολιτικές και άλλα ηχηρά παρόμοια. Σχετικό παράδειγμα οι κινητοποιήσεις για το Κυπριακό την δεκαετία του ’50, όπου υπήρχαν και νεκροί.

        https://www.kathimerini.gr/k/100yk/1026933/diadiloseis-stin-athina-gia-to-kypriako/

        Τότε το πολιτικό σύστημα πούλησε σταδιακά την Μεγαλόνησο, αλλά η Ιστορία έγραψε ότι οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι αγωνίστηκαν, είτε με συλλαλητήρια, είτε με ένοπλη δράση, υπέρ του εθνικού στόχου που ήταν ένας: η Ένωση. Σε εποχές ιστοριογραφικού αναθεωρητισμού, η επίκληση εκείνων των γεγονότων αποτελεί ανάχωμα σε όσους επιτήδειους προσπαθούν να προπαγανδίσουν ιδεολογήματα “δύο εθνών” κλπ.

  6. Το παραπάνω σχόλιό μου ήταν απάντηση στον Επισκέπτη (το επισημαίνω γιατί δεν φαίνεται, τουλάχιστον στον δικό μου υπολογιστή).

  7. Επιθετικό το σχόλιο του Παντελή αλλά αν εξαιρέσεις τον αναβρασμό της ψυχής του επί της ουσίας έχει απόλυτο δίκιο. Δεν το γράφω αυτό για να ενισχύσω τη θέση του. Το βιώνω από το 1991 εδώ στη Θράκη στην Αλεξανδρούπολη. Γράφω από το 1991 διότι τότε εκτινάχθηκε η αξία της περιοχής, μεταβλήθηκε από τη μία ήμερα στην άλλη. Είχαμε 3 βιομηχανικές ζώνες μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του 2000, σήμερα δεν απέμεινε καμία. Είχαμε 10 επιβατικά δρομολόγια τρένων από Αλεξ/πολη σε Θεσσαλονίκη και οι 4 συνέχιζαν για Αθήνα, τώρα δεν υπάρχει καμία. Ξεκομμένη η Θράκη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η σιδηροδρομική γραμμή ανακαινίστηκε μέχρι το 2011 αλλά έκτοτε δεν προώθησε ούτε ένα τόνο εμπόρευμα προς Βουλγαρία και Ευρώπη. Όταν το 2020 χρειάστηκε οι ΗΠΑ να στείλουν το πρώτο στρατιωτικό τρένο προς βορρά, τότε καθάρισε ο ΟΣΕ τα χόρτα που είχαν παραβιάσει το περιτύπωμα της ανακαινισμένης γραμμής που καθιστούσαν αδύνατη της κυκλοφορία μεταξύ Ορμενίου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων λόγω της εγκατάλειψής της. Και όμως από το 1992 η ΕΕ δημιούργησε τον Διευρωπαϊκό άξονα ΙΧ μεταξύ Αλεξπολης και Ελσίνκι χρηματοδοτώντας το λιμάνι για να αναδείξει το ρόλο του ως κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Β. Αφρικής, Αν. Μεσογείου, ,ίσως και Κίνας αφενός και Μαύρης Θάλασσας, Ανατ. κρατών και Βόρειας Ευρώπης αφετέρου. Ποτέ δεν μεταφέρθηκε ένα τόνος εμπορεύματος. Η Αλεξανδρούπολη μετά την αδιαφορία της Αθήνας περιέπεσε σε όμηρο των στρατιωτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, και διαφημίζει μάλιστα αυτό το ρόλο της. Αρκεί μια ματιά στον χάρτη για να αντιληφθείτε για το τί μιλάμε. Ποτέ η Αθήνα δεν κοίταξε τον χάρτη, παρά μόνον οι Αμερικάνοι; Όταν το 2017 ο Πάιατ ήλθε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, βλέποντας το λιμάνι αναφώνησε! Τί εξαιρετικός οικονομικός πόρος είναι αυτό το λιμάνι!!!
    Όσο για τη Θεσνίκη, έζησα εκεί από τα 12 μου έως τα 30, απο το 1961 έως το 1979. Τότε πηγαίνοντας από μια επαρχική πόλη στη Θεσνίκη εντυπωσιάστηκα. Μετά΄όταν άρχισα να καταλαβαίνω η εγκατάλειψη και η παρακμή ήσαν ορατά. Εξαιρετικά συντηρητική πόλη, σε πλήρη εγκατάλειψη, έβραζε στο ζουμί της σε όλα τα επίπεδα, πόλη μητροπολιτών και θεολόγων,ονομάστηκε η πόλη της “καρφίτσας”. Σήμερα με τέτοια ενδοχώρα πνέει τα λοίσθια και ο ένας δήμαρχος που διακρίνονταν από εξωστρέφεια και δεν χρωστούσε τίποτα σε κανένα κόμμα στοχοποιήθηκε. Προσωπικά έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά είναι θέμα ανικανότητας των κυβερνώντων και όχι τόσο προθέσεων. Τόσο μπορούν, δηλαδή τίποτα, μόνον ψήφους με επιδόματα να ψαρεύουν!!!

    • Πράγματι τόσο μπορούν.

      Όταν υπάρξει η εξαίρεση όπου κάποιος Δήμαρχος κάνει δουλειά που ξεχωρίζει, τότε θα αξιοποιηθεί κάπου αλλού. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Χαρδαλιάς (κατά γενική ομολογία, επιτυχημένος Δήμαρχος Βύρωνα), όπως και ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων.

      Όταν από τη μία έχεις κάποιους δήμους που λάμπουν (Περιστέρι) και άλλους που πιάνεις τη μύτη σου από τη μπόχα (Ζωγράφου), τότε θυμάσαι το γνωστό – οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους ταιριάζουν.

      • Η άποψη όμως ότι “οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους ταιριάζουν” στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (που στην ουσία του είναι ένα πουκάμισο αδειανό) δεν λαμβάνει υπόψιν τις δεκάδες χιλιάδες ετεροδημοτών. Άλλοι κατοικούν σε έναν δήμο και άλλοι ψηφίζουν για αυτόν. Τουλάχιστον στην Αθήνα αυτό είναι πασιφανές.

        • Ορθόν. Είμαι ένας απ’ αυτούς.

          Όμως δεν αλλάζει τη γενική διαπίστωση. Κάποιοι δήμοι ξεχωρίζουν, ένας έγινε παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη (νομίζω στον Guardian είχα διαβάσει για τον Δήμο Τρικκαίων) και κάποιοι άλλοι (φοβάμαι οι περισσότεροι :(), αποτελούν υπόδειγμα αρπαχτής, λαμογιάς και μπόχας.

    • Θα πρέπει ωστόσο κάποια στιγμή να αποφασίσουμε, εάν θέλουμε ένα αθηνοκεντρικό κράτος το οποίο να είναι αρμόδιο δια τα πάντα (ώστε να μπορεί να φταίει για όλα μας τα διέξοδα) ή ένα πολυκεντρικό κράτος με την πρωτοβουλία στην επαρχία.

      • Προδήλως είναι πολύ πιο εύκολο το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Επίσης να μην ξεχνάμε, ότι από τη στιγμή που συγκεντρώσει κάποιος εξουσίες στα χέρια του (με τον α’ ή β’ τρόπο), τότε μόνο πραξικοπηματικά μπορεί να τις απωλέσει.

        Πιστεύω το παράδειγμα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό.

        Προσωπικά στην Αγγλία όταν είχα πάει για μεταπτυχιακά, είδα προηγμένες αυτόνομες πόλεις οι οποίες ήταν προφανές στα μάτια μου ότι δεν είχαν το Λονδίνο σα μπαμπούλα από πάνω, σαν κάτι ανεκδιήγητους CEOs στο Ελλαδιστάν όπου είναι ο ορισμός του micro-management.

        Ποτέ δε θα γίνει κάτι τέτοιο εδώ χάμω πάντως, που λένε και τα καρντάσια!

        • οπότε είναι άστοχο να κατηγορούμε το ελληνικό κράτος επειδή είναι ακριβώς έτσι όπως μας βολεύει.
          Στο δημόσιο ειδικά θα ήταν τραγικό να μην υπήρχε ένας υπουργός που να φταίει για όλα τα πράγματα.

  8. Ξαναγράφω το τελευταίο μου σχόλιο, γιατί χάθηκε εκτός οθόνης κατά το ήμισυ:

    “Η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει απο την Τουρκία και τον ερντογάν.”

    Δεν ξέρω σε ποιο σχόλιο ακριβώς απαντάτε κ. Σαββίδη, αλλά με όλον τον σεβασμό, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει και πολύ μάλιστα από τον Ερντογάν. Η διαπίστωση ότι οι “αθηναϊκές” ελίτ έχουν εγκαταλείψει το εθνικό έδαφος συνολικά, άρα και την Θεσσαλονίκη στα νύχια της Τουρκιάς, είναι μεν απολύτως ορθή, πλην όμως διαφορετικής τάξεως ζήτημα. Ανεξαρτήτως ελλαδικής πολιτικής, ένας διακαής απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η επιστροφή τους στα Βαλκάνια και ιδίως στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν την διείσδυση με ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με προτροπή του Μπουτάρη, ως δήθεν προσκυνηματικού χαρακτήρα ταξίδια στο ψευδώς λεγόμενο “σπίτι του Κεμάλ” (του γνωστού αρχισφαγέα μας). Παλιό αλλά μάλλον επίκαιρο:

    “Στη Θεσσαλονίκη, το προξενείο αξιώνει τον έλεγχο στο προς ίδρυση τμήμα ισλαμικών σπουδών της Θεολογικής του ΑΠΘ, ενώ καπελώνει και τη συζήτηση περί του τζαμιού στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή καναλιζάρει τις ροές του «ιστορικού τουρισμού» που προέρχονται από τη γειτονική χώρα και συντονίζει το τουρκικό τουριστικό κεφάλαιο ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως δίαυλο επενδύσεων στο εσωτερικό της πόλης. Κι όλα αυτά, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του Γιάννη Μπουτάρη ότι η ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αγνές και άδολες μπίζνες.”

    https://ardin-rixi.gr/archives/17886

    Οι Τούρκοι συνέχισαν με εμπορική διείσδυση, καθώς τουρκικές εμπορικές εταιρείες εισέρχονται συστηματικώς στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θράκη (από πού αλλού άλλωστε; ) και συνεχίζοντας την επέκτασή τους στην Θεσσαλονίκη. Τέτοιες είναι η Vakko, η LC Waikiki και η Penti.

    https://www.voria.gr/article/poliorkitikos-krios-i-thessaloniki-gia-tis-tourkikes-alisides-endisis

    Και βέβαια η τουρκική διείσδυση ενισχύεται από τις μεταναστευτικές ροές. Η δράση των ΜΚΟ που ταλανίζει την Αθήνα με την πλάγια υποβοήθηση εγκατάστασης πάσης προελεύσεως μεταναστών (εξυπηρέτηση των ερντογανικών σχεδίων δηλαδή), διόλου δεν υπολείπεται στην συμπρωτεύουσα:

    “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση για την Υποστήριξη Νέων ΑΡΣΙΣ, την ΜΚΟ PRAKSIS και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, υλοποίησε το έργο “Action for refugees in Thessaloniki – Hospitality & Support Services”, που χρηματοδοτείται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Solidarity Now. ”

    https://thessaloniki.gr/%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5%cf%82/action-for-refugees-in-thessaloniki-hospitality-and-support-services/

    Ως συμπέρασμα τίθεται το ερώτημα: κινδυνεύει μακροπρόθεσμα η Θεσσαλονίκη από τους Τούρκους;
    Απάντηση: Ναι.

  9. Εντάξει ,φίλοι , το Αθηναϊκό κράτος οργανώθηκε 90 χρόνια πριν μεγεθυνθεί η Ελλάδα από το 1912-1947. Θεώρησε όλους τους καταγόμενους από τις αλύτρωτες περιοχές ως ετερόχθονες χωρίς δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο -χειρότερη περίπτωση από το Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων -κατέλαβε όλες τις κρατικές θέσεις και διοίκησε τοπικιστικά με πρωθυπουργούς δικούς του μέχρι το 1955 (εμφάνιση του Μακεδόνος πρωθυπουργού Καραμανλή ,που καθιέρωση το ποσοστό 10% των Παραμεθορίων περιοχών για θέσεις στο το Δημόσιο ), ενώ μεγάλωσε και την Αττική του -που εκλέγει κυβερνήσεις – ΟΜΩΣ η ελληνική επαρχία-με πρωτεύουσά της την Θεσσαλονίκη-φλέγεται να εγκαταστασθεί στην Αθήνα ,στην οποίαν βρίσκουν δουλειά όλοι και βγάζουν πολλά λεφτά όλοι .
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ , ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ .
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΩΣ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ – ΜΙΝΙ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ,ΠΟΥ ΤΡΑΒΑ ΣΑΝ ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ .
    ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΚΟ ΚΟΜΜΑ , ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ.
    Υ.Γ Εδώ που τα λέμε είμαστε και αρκετά παραπονιάρηδες οι βορειοελλαδίτες, κάτι που μειώνει και την αυτοπεποίθηση μας και την αποδοχή μας από τους επηρμένους μερικές φορές Αθηναίους, οι οποίοι ας μην αμφιβάλλουμε μας αγαπούν ,αλλά καθυστερούν να μας προσέξουν και εμείς βιαζόμαστε .
    ΜΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΩΝ ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ”ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΜΕ” ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 1955-2009 .
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ”ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ” ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ Η ΖΩΗ ,ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ.

  10. Σωστό το σχόλιο του κ. Σαββίδη! Όμως μήπως φταίνε και οι Θεσσαλονικείς που τον ψήφισαν; Λέω μήπως…

  11. Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για την Θεσσαλονίκη,…πολυ καλα έκανε κ μετατέθηκε η συνάντηση στην Αθήνα.Κανονικά δεν έπρεπε να τον συναντήσει καθόλου.

    • Δεν έπρεπε να τον συναντήσει καθόλου, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Όμως, ειδικά μετά τις δηλώσεις του για την Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε να είχε κάμει την συνάντηση εκεί, για να δείξει ότι τον άφησαν αδιάφορο. Ο Μητσοτάκης είναι πολιτικά ελάχιστος κι εντελώς ατάλαντος.

  12. Ο Μητσοτάκης είναι πολιτικά ελάχιστος και εντελώς ατάλαντος ”.
    Το γράφεις και ηρεμείς ,αλλά αυτά τα στοιχεία για τον Μητσοτάκη δεν προέκυψαν από Παγκόσμιο ή έστω Πανελλήνιο Συμβούλιο Αξιολόγησης πρωθυπουργών .Απαντάς .
    Μα εγώ τα έγραψα για να με ακούσουν και να πάρουν θάρρος οι από 40ετίας αντι-Νεοδημοκράτες οι αντι-Μητσοτακικοί.
    Να φύγει ο Μητσοτάκης και ”καρφί δεν μου καίγεται” τι θα επακολουθήσει . ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΕΛΛΛΗΝΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα