Η Άμυνα στους Ρόταρι: Η ατζέντα Δένδια για Περικοπές Στρατιωτικών

- Advertisement -

Μεγάλες εκπλήξεις επιφύλασσε η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών στις 25 Οκτωβρίου 2024, όπως αποκάλυψε χθες το Armyvoice.gr Ο υπουργός δεν δίστασε να κάνει ανακοινώσεις-βόμβα για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, με γενναίες μειώσεις προσωπικού και στρατοπέδων, όλα ενταγμένα στην περίφημη «Ατζέντα 2030». Κι ενώ αυτές οι ανακοινώσεις αφορούν άμεσα τις ζωές των στρατιωτικών, τις οικογένειες τους και την εθνική ασφάλεια, το κοινό των δηλώσεων ήταν μια αίθουσα γεμάτη μέλη του Ροταριανού Ομίλου – και όχι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί και οι εκπρόσωποί τους.

Αναρωτιέται κανείς γιατί ο κ. Δένδιας δεν προτίμησε να ενημερώσει κατευθείαν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή τους επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς που το εκπροσωπούν. Είναι κάπως περίεργο να γίνονται ανακοινώσεις τόσο κρίσιμες για το μέλλον των στρατιωτικών και την αναδιάρθρωση του στρατεύματος στους πολυτελείς χώρους ενός Ροταριανού Ομίλου, αντί για μια δημόσια διαβούλευση με τους στρατιωτικούς. Αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν άμεσα από τα μέτρα του, ο Υπουργός επέλεξε το ασφαλές περιβάλλον του Ρόταρυ. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: τα μέτρα θα ληφθούν, είτε αρέσει στο στρατιωτικό προσωπικό είτε όχι.

Η «Ατζέντα 2030» του κ. Δένδια προβλέπει δραστική μείωση προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, κλείσιμο 132 στρατοπέδων και μείωση της μισθοδοσίας κατά 30%. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο στρατός έχει περισσότερα στρατόπεδα από όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η αναλογία αξιωματικών προς υπαξιωματικούς «δεν είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα». Με αυτήν τη λογική, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το υπάρχον σύστημα θα αντικατασταθεί από ένα νέο, παρόμοιο με το αμερικανικό μοντέλο, όπου οι υπαξιωματικοί θα έχουν ενισχυμένο ρόλο.

Το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον αν δεν συνοδευόταν από την παντελή απουσία διαλόγου με όσους αφορά. Η ανακοίνωση για ένα νέο «Σώμα Υπαξιωματικών», για παράδειγμα, αφήνει έκθετους τους απόφοιτους ΑΣΣΥ, που φαίνεται πως δεν έχουν θέση στο νέο μοντέλο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιδιώκει, όπως φαίνεται, να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση στην πλάτη ενός μεγάλου τμήματος του προσωπικού της, δίχως καμία πρόθεση ενημέρωσης ή συζήτησης.

Η περιφρόνηση προς τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη είναι τόσο εμφανής που ακόμη και οι συνδικαλιστές των στρατιωτικών εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν μόνο μέσω αυτής της ομιλίας. Όπως σχολίασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, Δημήτρης Μεθενίτης, οι αλλαγές αυτές είναι «οριστικά ειλημμένες», χωρίς καμία ενημέρωση προς την ΠΟΕΣ ή άλλους φορείς. Μάλιστα, ο κ. Μεθενίτης εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο οι προτεινόμενες μειώσεις προβάλλονται ως ευκαιρία εξοικονόμησης πόρων. Πόσο ηχηρή ήταν η σιωπή του υπουργείου απέναντι στις ανησυχίες του στρατιωτικού προσωπικού; Και πόσο τυχαία είναι η συστηματική αποφυγή διαλόγου με τους εκπροσώπους τους;

Η δημιουργία του νέου «Σώματος Υπαξιωματικών» που θα αναλάβει τη διοίκηση μονάδων παραπέμπει στον αμερικανικό στρατό, κάτι που ο κ. Δένδιας παρουσίασε ως «καινοτομία». Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι ο τρόπος αυτός ενδέχεται να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των υπαξιωματικών, στερώντας τους κάθε δυνατότητα να εξελιχθούν σε ανώτερες θέσεις, όπως συμβαίνει με το υπάρχον μοντέλο. Αντί να δώσει την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο στράτευμα, ο κ. Δένδιας τους περιορίζει σε θέσεις μικρότερης ευθύνης, υπονοώντας ότι έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η μείωση των στρατοπέδων και η αναδιάρθρωση των μονάδων θα αυξήσει την «πυκνότητα» στις μονάδες από το 27% στο 70%. Αν κάποιος παρακολουθούσε προσεκτικά, θα έβλεπε ότι ο υπουργός εξήγησε τη μείωση προσωπικού και κλείσιμο στρατοπέδων ως βασικό μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Δένδιας, εν ολίγοις, «εξασφαλίζει» την ασφάλεια της χώρας με τη μείωση των ανθρώπων που την υπερασπίζονται.

Ίσως, το πιο ειρωνικό στοιχείο όλων είναι ότι η πολιτική ηγεσία αναφέρεται στις περικοπές σαν μια θαρραλέα απόφαση για την εθνική ασφάλεια. Το παράδοξο είναι προφανές: ενώ δηλώνεται πως «η ασφάλεια αφορά όλους», οι στρατιωτικοί που εργάζονται καθημερινά για την ασφάλεια της χώρας δεν αξίζουν ούτε μια συνάντηση. Πιθανότατα, είναι πιο άνετο να τα ανακοινώνει αυτά κανείς από τα σαλόνια του Ρόταρι παρά από τις βάσεις και τα στρατόπεδα.

Όπως και να ’χει, οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού προσωπικού υπόσχονται ότι δεν θα δεχθούν τις αλλαγές αυτές αδιαμαρτύρητα. Αντιδράσεις έρχονται, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς να λογοδοτήσει σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η «Ατζέντα 2030» του Υπουργείου άνοιξε ήδη νέες πληγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, και με έναν υπουργό τόσο «κοντά στο προσωπικό», αυτές οι πληγές δύσκολα θα επουλωθούν.

armyvoice.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και τού χρόνου με την νίκη, με τέτοιους χαλβάδες αρχιερείς. Και μετά σού λέει ο άλλος ότι ο ελληνικός λαός έχει …. “ευεβρέσει” τα φοβικά σύνδρομα και την ηττοπάθεια, ενώ ο … παρα-άλλος ότι το κόμμα του δε έχει κουλτούρα υποχωρήσεων και άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Όλα έτοιμα για να γίνομε στην καλύτερη δορυφόρος, στην χειρότερη τσιφλίκι τής Τουρκίας.

  2. Πολύ copy paste στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φιλανδία για θητεία, Ισραήλ για δημιουργία θόλου προστασίας, Αμερική για οργάνωση σώματος υπαξιωματικών κλπ. Δεν ήταν καλός μαθητής φαίνεται ο ΝΔ στο σχολείο και του άρεσε η αντιγραφή.
    Ο εύζωνας δάκρυσε και ο πιλότος όμως δεν μίλησε χθες για την Ελλάδα του copy paste αλλά για την Ελλάδα της υπεράσπισης των εθνικών ιδανικών που την κρατάνε όρθια χιλιάδες χρόνια.
    Αφού άφησαν να διαλυθούν οι σχολές τώρα θα διαλύσουν και τον στρατό. Η στρατιωτική παρουσία ακόμα και περιορισμένη προσδίδει αίσθημα ασφάλειας στον λαό. Μπορούν να την αυξήσουν με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών αλλά λεφτά υπάρχουν μόνο για την ΤΕΡΝΑ, και τους άλλους εργολάβους.
    Ροκανίζουν και σπαταλούν τον προϋπολογισμό (ενέργεια, υποδομές, καύσιμα, μεταφορές, τρόφιμα) στους εθνικούς νταβατζήδες και μετά διαλύουν τον στρατό γιατί δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός.
    Η στοιχειώδης επιβίωση της επαρχίας από την εγκατάλειψη του κράτους γίνεται από τους φοιτητές και τον στρατό με τις Μονάδες. Υπάρχουν στην κυριολεξία μέρη που ζουν από τον στρατό. Τι θα κάνει εκεί θα ανοίξει εργοστάσια; Οι Ολλανδοί από το Αιγάλεω έκαναν την μελέτη; Δεν είναι μαντολίνο οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα