«Ημέρα» Δυτικών Βαλκανίων και με ελληνικό στίγμα

- Advertisement -

Τον δρόμο για συμφωνία σε θέματα ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων άνοιξαν οι ΥΠ.ΕΞ. τους στο Βερολίνο. Συνάντηση Μπέρμποκ-Δένδια στο περιθώριο της Διάσκεψης.

    

Για τη νυν γερμανική κυβέρνηση η στήριξη της καλής συνεργασίας, της υπέρβασης των διαφορών και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί δεδηλωμένη προτεραιότητα, που έχει ήδη αποτυπωθεί στην κυβερνητική συμφωνία. Έντονη φαίνεται να είναι επίσης η διάθεση της νυν γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να επιδείξουν άμεσα διπλωματικές επιτυχίες στην περιοχή κι ενώ εντείνεται η κριτική προς το Βερολίνο για τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία, αλλά και έναντι των ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΜπέρμποκΗ Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Μετά τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων (Διαδικασία του Βερολίνου) σε επίπεδο υπ. Εσωτερικών,σειρά είχαν οι υπ. Εξωτερικών, με την Αναλένα Μπέρμποκ να παρουσιάζει κλείνοντας τρία βασικά σημεία, τα οποία αναμένεται να επικυρώσουν στις 3 Νοεμβρίου και oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στο παραπάνω σχήμα (αναμένεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

Τα σημεία αυτά αφορούν τη διευκόλυνση της μετακίνησης άνευ βίζας μεταξύ των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων (Aλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία), την αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων. «Πρόκειται για τρεις συμφωνίες που ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινή, περιφερειακή αγορά στα Δ. Βαλκάνια» ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Μπέρμποκ-Δένδιας- Επιβεβαίωση της καλής επικοινωνίας

Στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων συμμετείχε και η Ελλάδα με τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες περιφερειακής ολοκλήρωσης, συμφιλίωσης, συνεργασίας αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. «Πιστεύουμε μόνο ότι έτσι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας από το Βερολίνο.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης και σε συνέχεια της επίσκεψης της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα τον Ιούλιο, ο Νίκος Δένδιας συνάντησε επίσης μέσα στο απόγευμα κατ΄ιδίαν την Αναλένα Μπέρμποκ, ενημερώνοντάς την μεταξύ άλλων για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα μέσω twitter ο Έλληνας υπουργός θέλησε  να υπενθυμίσει την «στέρεα θέση, βασισμένη σε αρχές και αξίες» της Αναλένα Μπέρμποκ το καλοκαίρι σε Αθήνα και Άγκυρα -μια σαφής αναφορά στην ξεκάθαρη θέση της Μπέρμποκ υπέρ της Ελλάδας στο ζήτημα των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Τόνισε δε ότι «τοσο η Γερμανίδα ομόλογός του όσο και άλλοι υπουργοί της ΕΕ πρέπει να κρατούνται ενήμεροι για τις τεκταινόμενα στην περιοχή μας και την εξέλιξή τους». Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε και η κατάσταση στην Ουκρανία, όπως και διμερή ζητήματα.

Μήνυμα προς την Τουρκία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου

ΜπύχνερO αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ

Και μπορεί το περιεχόμενο των διμερών επαφών Μπέρμποκ-Δένδια να ήταν εμπιστευτικό, χωρίς δηλώσεις στον Τύπο, ωστόσο το γερμανικό μήνυμα προς την Τουρκία ήρθε σήμερα διά του αν. κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπύχνερ.

Απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (Θα ρθούμε μια νύχτα…) και ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου, ο Β. Μπύχνερ ανέφερε ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών δεν θεωρούν «σωστές» αντίστοιχες «απειλές» και «μη φιλικές δηλώσεις», σημειώνοντας όμως στο τέλος ότι «ίσως δεν θα πρέπει να συζητούμε πολύ κάθε φράση που λέγεται».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα