Στο επίκεντρο της δεύτερη μέρας της Συνόδου η παρέμβαση Ζελένσκι. Κατάλογος αιτημάτων για στρατιωτική βοήθεια και συμβολή της Δύσης στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά και διεθνή μέσα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πολύ συγκεκριμένα από τις επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες τα εξής: συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, συνδρομή για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αλλά και εγγυήσεις ασφάλειας για το μέλλον της Ουκρανίας. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του, όσο περνά από το χέρι του, να λήξει ο πόλεμος μέσα στον χειμώνα.
Νέες κυρώσεις προσεχώς;
Πάντως οι επτά ηγέτες, μετά τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό -πρόταση που προσκρούει βέβαια σε ευρωπαϊκές αντιδράσεις και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σύμφωνα με δηλώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – αλλά και την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, συνεχίζουν να εξετάζουν και σήμερα νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα. Aυτή τη φορά εστιάζουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Συμφωνία πάντως υπάρχει για την ώρα ως προς το μεγαλεπήβολο επενδυτικό πρόγραμμα 600 δις ευρώ για την αναβάθμιση των διεθνών υποδομών πχ. αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, οδικών αλλά και ενεργειακών δικτύω. Mια κίνηση των G7 με στόχο να δημιουργήσουν το αντίβαρο στον κινεζικό Νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Με αστυνομικό βαν στις Άλπεις… για να διαδηλώσουν
Σε εξέλιξη βρίσκονται και σήμερα διαδηλώσεις. Μάλιστα ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να φτάσει πολύ κοντά στον αποκλεισμένο Πύργο Έλμαου με… αστυνομικό βαν. Παρά τις αρχικές ενστάσεις περί περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης αποφάσισαν τελικά να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Ομάδα ακτιβιστών όμως έφτασαν σήμερα το πρωί και στο γερμανικό υπ. Οικονομικών στο Βερολίνο, αποκλείοντας την είσοδο του κτηρίου και ρίχνοντας μπογιά στους τοίχους, καταγγέλλοντας το «έγκλημα του παγκόσμιου χρέους» και ζητώντας περισσότερες πράξεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
DW