Στη τελευταία ημέρα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, δημοσιεύθηκε δεύτερο ανανεωμένο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των χωρών. Aνεπαρκές υποστηρίζουν αναλυτές.
Αντίστροφη μέτρηση για την COP26 στη Γλασκώβη, μετά από δύο εβδομάδες αμφιλεγόμενων συζητήσεων. Σήμερα το πρωί, δημοσιεύθηκε το δεύτερο προσχέδιο συμφωνίας των χωρών που έχει ως στόχο να αντιστρέψει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να πετύχει το πολυπόθητο ζητούμενο της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας της γης μέχρι το 2100 στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι όμως το έγγραφο να πάρει την τελική του μορφή, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με φρενήρη ρυθμό. Μάλιστα, οι υπογραφές μπορεί να «πέσουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέχρι οι σχεδόν 200 χώρες να βρουν την χρυσή τομή.
Τι προβλέπει το προσχέδιο;
Στο προσχέδιο, μεταξύ άλλων, ζητάτε από τις χώρες να μειώσουν την εκπομπή ρύπων με ακόμα ταχύτερο ρυθμό. Μάλιστα, πλέον θα πρέπει να παρουσιάζουν την πρόοδο που καταγράφουν κάθε χρόνο, αντί για πέντε χρόνια που προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.
Στο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης των φτωχότερων χωρών, το νέο προσχέδιο προβλέπει ότι οι αναπτυγμένες χώρες, όχι απλά πρέπει να πιάσουν, αλλά να ξεπεράσουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Η δέσμευση αυτή, παραμένει ως αγκάθι για τις χώρες και την τελική οριστικοποίηση του κειμένου.
Παρόλα αυτά, κύρια ανησυχία των αναλυτών είναι ότι το έγγραφο είναι ανεπαρκές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και η ορολογία που χρησιμοποιείται για την μείωση της χρήσης του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων, αφήνει περιθώρια παρερμήνευσης. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι η Διάσκεψη της Γλασκώβης θα είναι η πρώτη στην ιστορία που θα αναφέρει τα ορυκτά καύσιμα.
Σε «μηχανική υποστήριξη» ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου
Σήμερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχτηκε πάντως ότι, «μάλλον δεν θα επιτευχθούν οι απαραίτητοι στόχοι και η προσπάθεια να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη».
Για να αντιστραφεί η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 45% μέχρι το 2030 και να φτάσουν το μηδέν μέχρι το 2050, κάτι που δεν φαντάζει ρεαλιστικό με βάση αυτά που συζητήθηκαν στη διάσκεψη.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
DW