Κώστας Μαρδάς
Με την Ανακωχή – Διακήρυξη των Αθηνών, «έκλεισε» (;) η πλέον μακροβιότερη ελληνοτουρκική κρίση στον άξονα Έβρος – Αιγαίο – Κύπρος. Πρόκειται για κείμενο με θετικές, αλλά και αμφίσημες διατυπώσεις, όπως έχω αναλύσει στο κανάλι του Militaire , σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο της Βέρνης το 1976, το ανακοινωθέν του Νταβός το 1988 και το ανακοινωθέν (και όχι συμφωνία ) της Μαδρίτης το 1977.
Η Διακήρυξη ήρθε ως …νομοτέλεια της έντασης, που εξελίχθηκε σε κρίση και οδήγησε στα πρόθυρα πολέμου. Άρχισε με την παράνομη είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» τον Οκτώβριο του 2014 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και κορυφώθηκε το 2020 με την επιθετική επιδίωξη διάρρηξης των συνόρων μας στον Έβρο μέσω μεταναστών – προσφύγων και την προσβολή της βασίμως εικαζόμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Ανατολική Μεσόγειο με το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».
Αποφεύγοντας αυτή τη φορά ονομαστικές αναφορές σε Πρωθυπουργούς (γιατί θεωρώ ότι ο τουρκικός κίνδυνος υπερβαίνει όλους τους ηγέτες), προβαίνω σε μια χαρτογράφηση κινήσεων των δρώντων στη σκακιέρα της περιοχής, εστιάζοντας στην περίοδο 2017-2023.
Το συμπέρασμα ; Ότι η περιλάλητη αποτροπή είναι ακόμη… ζητούμενη… Ειδικά στο θαλάσσιο μέτωπο Αιγαίο- Καστελόριζο- Κύπρος:
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
- Περικύκλωσε επί επτά λεπτά, στις 29 Ιανουαρίου 2017, με βάρκες – κομάντος τα Ίμια, ως αντίποινα στη ρήψη στεφάνου από ελληνικής πλευράς, για τους τρεις πεσόντες στην κρίση του 1996.
- Πραγματοποίησε τρίωρες ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών μας υδάτων στο Φαρμακονήσι και μετά στο Αγαθονήσι και στις Οινούσσες, στις 17 Φεβρουαρίου 2017.
- Χτύπησε με την ακταιωρό «Ουμίτ» το ελληνικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος», στα χωρικά ύδατα των Ιμίων, στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
- Υπέστειλε με ομάδα κομάντος ελληνική σημαία που προχείρως είχαν στήσει Έλληνες νεολαίοι στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Ικαρίας, στις 13 Απριλίου 2018.
- Πρόβαλε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Οκτώβριο του 2018, κόβοντας το Αιγαίο στα δυο και βιάζοντας τη γεωγραφία με το τουρκολυβικό μνημόνιο, που όμως ανάρτησε στο δελτίο Ωκεανών ο ΟΗΕ.
- Εγκαινίασε στις 2 Ιουνίου 2017 πολιτική προσβολής της Ελλάδας, με την απειλή «θα έλθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», κλιμακώνοντας την ρητορική μετά τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί «ξοφλημένης χώρας – θα τους ρίξουμε πάλι στη θάλασσα κάνοντάς τους… σαλαμούρα – είσθε ενεργούμενα των ΗΠΑ και πιόνια των ιμπεριαλιστών ».
- Απείλησε από το 2022 πλειστάκις την Ελλάδα ότι «αν δεν καθίσει ήσυχα θα εκτοξεύσει πυραύλους «Ταϊφούν που φθάνουν μέχρι την Αθήνα».
- Με επιστολές στον ΟΗΕ το 2022 θεώρησε ότι έχει αρθεί η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δια της νομικής επινόησης ότι η παραχώρησή τους στην Ελλάδα θα διαρκούσε όσο χρόνο παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα.
- Μόνο το 2022 προέβη σε 11.000 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά υπήρξε μηδενισμός μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023.
- Εξέδιδε ετησίως πάνω από 80 παράνομες NAVTEX, NOTAM και ειδοποιήσεις SAR (Έρευνας- Διάσωσης ).
- Πραγματοποίησε από το 2019 έως το 2022 στην κυπριακή ΑΟΖ 8 παράνομες γεωτρήσεις, με χλιαρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ , την Ε.Ε., την Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ ο ΟΗΕ κάλεσε και τα δύο μέρη να απόσχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
- Συμφώνησε τον Νοέμβριο του 2019 με την κυβέρνηση της Τρίπολης το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μεταφέροντας την κρίση από την Κύπρο στο Καστελλόριζο.
- Προέτρεψε τους Τουρκοκύπριους να σκληρύνουν τη στάση τους, δηλώνοντας αποδοχή του διακοινοτικού διαλόγου μόνον αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τεθεί η προοπτική δύο ανεξαρτήτων κυπριακών κοινοτικών κρατών, χαλαρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παρουσία τουρκικού στρατού, διατηρώντας η Τουρκία το δικαίωμα επέμβασης.
- Αύξησε την προώθηση παράνομων αλλοδαπών από Αφρική και Μέση Ανατολή μέσω της νεκρής ζώνης, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο, να αποτελούν το 3% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό σε χώρα της Ε.Ε.
- Άδραξε την ευκαιρία και ίδρυσε το 2022 βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου και σχεδιάζει ναυτική βάση στο Τρίκωμο Αμμοχώστου και στον Άγιο Ανδρέα με αποστολή την εποπτεία των παράνομων τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων, ενώ προχώρησε στον τουριστικό εποικισμό των Βαρωσίων.
- Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με εξίσου αναιμικές αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Ρωσίας, ΟΗΕ, εκδίωξε, τον Φεβρουάριο του 2018, το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ που είχε εντοπίσει κοίτασμα στο οικόπεδο 6 και κατευθυνόταν στο οικόπεδο 3 της ΕΝΙ. Η Γαλλία, παρ’ ότι ανέλαβε διαχειρίστρια εταιρεία στα οικόπεδα της ΕΝΙ, δεν υπερασπίσθηκε –μέχρι τώρα – τα οικόπεδα 6, 7, 8, όπου η Τουρκία διεξήγαγε όχι απλώς έρευνες, αλλά γεωτρήσεις.
- Έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού τη διανομή του φυσικού αερίου εξ ημισείας.
- Παρεμπόδισε το 2021 τις έρευνες του πλοίου «Nautical Geo», που έκανε βυθομέτρηση στο οικόπεδο 1 για τα σχέδια του αγωγού EASΤ MED.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
- Οριοθέτησε ΑΟΖ με Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο.
- Συμμετείχε στο σχήμα 3+1 με Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ και στο EAST MED GAS FORUM, με την Ουάσινγκτον να έχει αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από τον στρατηγικό αγωγό ΕΑST MED, αποφεύγοντας παράλληλα τη συμμετοχή σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών στο σχήμα 3+1.
- Συμμετείχε στις τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες με Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη.
- Επωφελήθηκε του νόμου Μενέντεζ EAST MED ACT (με συγκρότηση κοινοβουλευτικής συνέλευσης) που προβλέπει:
- Άρση του αμερικανικού εμπάργκο, διορισμό αμυντικού ακολούθου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ένταξη στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής στρατιωτικής βοήθειας, υποχρέωση παύσης παροχής διευκολύνσεων ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και καταπολέμησης της ρώσικης εισδοχής σε φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και υποχρέωση του αμερικανικού Πενταγώνου να υποβάλλει στο Κογκρέσο λίστα τουρκικών παραβιάσεων του εναερίου και θαλάσσιου χώρου της, αλλά και της Ελλάδας (κάτι που αρνήθηκε να πράξει το Στέητ Ντηπάρμεντ, με επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν νομοθετημένες συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας…).
- Με τη σύμπραξη Exxon Mobil – Qatar Petroleum εντόπισε φυσικό αέριο στη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 10.
- Αδειοδότησε στην παραπάνω σύμπραξη το οικόπεδο 5, αλλά με απειλή από την Τουρκία ότι η αμερικανική και καταριανή εταιρεία δεν θα εισέλθουν στον χώρο που θεωρεί υφαλοκρηπίδα της, απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες και γεωτρήσεις στην έκταση που παρανόμως έχει ορίσει, (αλλά έχει αναρτήσει ο ΟΗΕ).
- Αναμένει από τη Chevron τη μεταφορά του ανακαλυφθέντος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 σε σταθμό υγροποίησης της Αιγύπτου.
- Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την παρεμπόδιση των παράνομων ερευνών, των παράνομων γεωτρήσεων και των παράνομων πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της όπου εισέρχονται – εξέρχονται τουρκικές δυνάμεις.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΚΑΙ… ΜΗ ΚΙΝΗΣΕΙΣ) ΕΛΛΑΔΑΣ:
- Η Ελλάδα, αν και εγγυήτρια δύναμη, δεν έκανε χρήση του δικαιώματος επέμβασης προς ανάσχεση του θαλάσσιου Αττίλα, για λόγους που προφανώς ανάγονται στην ανισορροπία δυνάμεων, λόγω του δεκαετούς παγώματος εξοπλισμών, το οποίο επέβαλαν ανεπισήμως οι δανείστριες δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία όμως εξοπλίζει την Τουρκία, κάνοντας κάποια διαλείμματα αναστολής στρατιωτικού εξοπλισμού.
- Παρεμπόδισε για μια μέρα με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός», στις 18 Οκτωβρίου 2018, στην προσπάθεια ερευνών στο όριο ελληνικής –κυπριακής αλλά μη οριοθετημένης ΑΟΖ και τουρκικής ΑΟΖ .
- Αντιστάθηκε επιτυχώς στην ασύμμετρη μεταναστευτική τουρκική επίθεση στον Έβρο και στο Αιγαίο τον Μάρτιο του 2020 , αναγκάζοντας την Τουρκία να σπάσει τα μούτρα της στον φράκτη, κάνοντας υπερήφανους τους Έλληνες που πιστεύουν στα σύνορα. Στην περίπτωση του Έβρου δεν λειτούργησε η αποτροπή, αλλά απέδωσε η άμυνα.
- Ενώ με παρέμβαση της Γερμανίας ήταν σε εξέλιξη διάλογος αποφυγής έντασης εξ αιτίας της εξόδου του «Ορούτς Ρέις» , συμφώνησε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αφήνοντας εκτός τη θάλασσα του Καστελλόριζου, με αναλογία 45 – 55 υπέρ του Καΐρου.
- Υπέγραψε αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αμυντική συνεργασία με Σαουδική Αραβία. Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας – ΗΑΕ- στον άξονα Σούδα – Πάφος, δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά έναντι του «Ορούτς Ρέις», παρά την αστραπιαία έξοδο του ελληνικού στόλου, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα από την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ» στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Χτύπημα στο οποίο δεν υπήρξε ελληνική απάντηση ούτε και αίτημα αποζημίωσης, αν και με κατάλληλο ελιγμό ο κυβερνήτης απέφυγε τη βύθιση, προκαλώντας ζημιές στο τουρκικό.
- Επιπλέον, μετά από παρέμβαση της Γερμανίας, η αναγγελθείσα έξοδος επί του πεδίου του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκόλ», δεν πραγματοποιήθηκε στο διάστημα που το «Ορούτς Ρέις», υπό την πλαισίωση πέντε πολεμικών πλοίων, διεξήγαγε ανεμπόδιστα το πρόγραμμα ερευνών.
- Ανέχθηκε τη διεξαγωγή επί 82 ημέρες ερευνών στην εν δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποφεύγοντας, πάντως, μια γενική ανάφλεξη καθώς ουδεμία χώρα εκδήλωσε τη στήριξη της επί του πεδίου αν η Ελλάδα επέβαλε ναυτικό τείχος παρεμπόδισης του «Ορούτς Ρέις».
- Υπέβαλε διαβήματα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα και επιστολές σε ΗΠΑ- Ε.Ε. – ΟΗΕ για την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης, τον Χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά δεν προχώρησε σε έρευνες – γεωτρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοριζόμενη νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου δεν ενοχλείται άμεσα η Άγκυρα.
- Κατέγραψε τις 11.000 παραβιάσεις του 2022 με προτροπή προς αποχώρηση και αντέδρασε με σφοδρές αερομαχίες.
- Αστραπιαία (για τα ελληνικά ειωθότα) παρήγγειλε 24 «Rafal» και 3 φρεγάτες «Belharra» από τη Γαλλία .
- Μέσω του ελληνο- αμερικανικού λόμπυ εμπόδισε, μέχρις ενός ορίου, την πώληση αμερικανικών F 16 στην Τουρκία.
- Αναμένει …καρτερικά τα F 35, καθώς η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει ένα …φιλικό εμπάργκο στην Πολεμική μας Αεροπορία, συνδυάζοντάς τα με την ψήφιση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
- Εξέδωσε ακυρωτικές NAVTEX – NOTAΜ – SAR, ενημερώνοντας τη διεθνή αεροναυτιλία για τις τουρκικές αυθαιρεσίες.
- Δεν παρέδωσε de facto κυριαρχία στην Τουρκία, αλλά δεν άσκησε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων μέχρι τα 12 μίλια και δεν προχώρησε στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος ερευνών – γεωτρήσεων, προκειμένου να αποφύγει θερμά επεισόδια που θα οδηγούσαν σε γενική σύρραξη.
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ:
- Η Ε.Ε. καταδίκασε τις παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, έχοντας επιβάλλει κυρώσεις σε δύο μόνο στελέχη της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου, ενώ εκκρεμούν… επί δυο χρόνια συζητήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα.
- Η Γαλλία καταδίκασε σαφέστατα την τουρκική πολιτική και, μετά την κρίση του 2020, πρόσφερε στην Ελλάδα ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση τουρκικής ένοπλης επίθεσης… «που πρέπει να διαπιστωθεί από κοινού», σε συνδυασμό με πώληση φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafal.
- ΟΙ ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας των Βάσεων, διακήρυξαν τη στήριξη της ελληνικής κυριαρχίας, δεσμευόμενες να αποτρέψουν ένοπλη σύρραξη στο Αιγαίο, αλλά χωρίς δέσμευση ρήτρας υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, προτρέποντας σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την επιτιθέμενη Τουρκία.
- Το ΝΑΤΟ τήρησε την παραδοσιακή θέση ουδετερότητας, υπακούοντας στο μεγάλο αφεντικό: Τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προσοχή: Παρά την αφειδώλευτη παροχή αντιρωσικών Βάσεων στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας με την Τουρκία.
Επίσης:
*Προτρέπουν σε διάλογο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο και τα νησιά που η Τουρκία θεωρεί αδιευκρίνιστης κυριαρχίας. (Συνέντευξη Παμπέο σε Παπαχελά, στην «Καθημερινή», 2020).
* Επιμένουν στο πάγωμα-γκριζάρισμα της εν δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως ορίζει το Πρωτόκολλο της Βέρνης.
* Αρνούνται την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
* Δεν καταδικάζουν τις παράνομες NAVTEX της Τουρκίας.
* Δεν επικρίνουν τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις.
*Χαρακτηρίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου ως «διεκδικούμενη» από την Κυπριακή Δημοκρατία…
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ:
Όπως συνέβη και στις κρίσεις 1955, 1964, 1967, 1974, 1976, 1987, 1996, οι επανειλημμένες διακηρύξεις των ελληνικών κυβερνήσεων 2015 – 2023 περί υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν απέτρεψαν την προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια με την περικύκλωση (2017 ) και το χτύπημα του πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής επίσης στα χωρικά ύδατα των Ιμίων ( 2018) καθώς και την προσβολή της εν δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο όριο των 6 μιλίων έξωθεν του Καστελορρίζου, αλλά και σε ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το «Ορούτς Ρέϊς» (2020). Οι τουρκικές έρευνες ήταν παράνομες και έλαβαν χαρακτήρα πολεμικής επιχείρησης!
Εκτιμώ ότι για την προβληματική ελληνική αποτροπή ευθύνεται:
- Η υπαγωγή της χώρας στο στρατηγικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ (1952) και των Βάσεων (1953), που ναι μεν μας εξασφάλισε την παραμονή μας στο κοινοβουλευτικό δυτικό σύστημα με την ήττα του σταλινικού Δημοκρατικού Στρατού (1949) , διασώζοντάς μας από την… «δίκαιη» κομμουνιστική φτώχεια, αλλά στην εξωτερική μας πολιτική κατέστησε την Ουάσιγκτον δύναμη κηδεμονίας προς αποτροπή ελληνοτουρκικού πολέμου που θα διέλυε την νοτιονατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Με το νόμιμο δικαίωμα (Δόγμα Τρούμαν ) αμερικανικής προστασίας της σταθερότητας στην περιοχή και ανάσχεσης του σοβιετικού κινδύνου, καθιερώθηκε στο Αιγαίο μια Pax Americana, αποτρέποντας έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αραβο- ισραηλινού χαρακτήρα συνεχή σύγκρουση.
Στο στρατηγικό αυτό πλαίσιο και προκειμένου να μην χαθεί το πολύτιμο για τη Δύση οικόπεδο της Τουρκίας, οι ΗΠΑ επέβαλαν άτυπα, για το συμμαχικό καλό, αλλά και… για το καλό μας , αξιοποιώντας τις δικές μας αδυναμίες , τουλάχιστον 8 «απαγορευτικά»:
-
- «Απαγόρευση» ελληνικής αντίδρασης στο πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Πόλη.
- «Απαγόρευση» Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, εγκαθιστώντας – μαζί με τη δόλια αποικιοκρατική Βρετανία – την Άγκυρα στους θεσμούς του νησιού με τις συμφωνίες του 1959-60 .
- «Απαγόρευση» ελληνικών αντιποίνων στην εκδίωξη των ομογενών μας από την Κωνσταντινούπολη το 1964.
- «Απαγόρευση» Δημοκρατίας με τη χούντα 1967- 1974 ώστε οι Βάσεις στη Σούδα να στηρίξουν ανεφοδιαστικά το Ισραήλ στους δύο αντίστοιχους πολέμους.
- «Απαγόρευση» άμυνας κατά των δυνάμεων του Αττίλα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και τον Αύγουστο του 1974
- «Απαγόρευση» επέκτασης των 12 μιλίων στην κρίση του «Χόρα» το 1976.
- «Απαγόρευση» ερευνών – γεωτρήσεων στο Αιγαίο από το 1976.
- «Απαγόρευση» χτυπήματος των Τούρκων κομάντος που αποβιβάστηκαν το 1996 στα Ίμια και , έκτοτε, απαγόρευση ελληνικής παρουσίας με πλοία, στρατιώτες και σημαίες . (Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποκάλυψε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύθηκε πως με αεροσκάφη ηλεκτρονικών παρεμβολών θα απέτρεπαν αλληλο -εκτοξεύσεις βλημάτων …).
Και συνακόλουθα την αποτυχία της αποτροπής φορτίζουν :
- Η εξάρτηση από τα αμερικανικά, γαλλικά, γερμανικά ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένα μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη . Και οι φρεγάτες μας να συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής, γεγονός που δεν επιτρέπει αυτοδύναμη αμυντική ή επιθετική δράση πάνω από μερικές ημέρες. Η έλλειψη ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας έχει ως αποτέλεσμα να εισάγουμε ακόμη και σφαίρες από την Ιταλία και την Ισπανία!
- Η έλλειψη συμμάχων επί του πεδίου με δέσμευση κοινών επιχειρήσεων σε όλο το ελληνικό μέτωπο.
- Η γεωγραφική, γεωπολιτική, δημογραφική και μακροοικονομική υπεροχή της Τουρκίας που πολλαπλασιάζεται από την πολιτική ρίσκου της ηγεσίας της.
- Η καλλιέργεια… φίλαθλης αντίληψης ότι «οι ΗΠΑ είναι μαζί μας», άρα και εμείς χειροκροτούμε κάθε επιλογή τους στην εξωτερική και αμυντική στρατηγική τους, ακόμη και όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Δύσης και τα ελληνικά συμφέροντα.
- Η απουσία οργανωμένης παλλαϊκής άμυνας και η έλλειψη θυσιαστικού πνεύματος : Παρά την κατ΄ έτος πραγματοποίηση εκατοντάδων διαδηλώσεων , συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων στην Αθήνα, ουδέποτε οργανώθηκε από κόμμα εξουσίας ή από το φοιτητικό κίνημα, μια διαδήλωση με θέμα τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο…
Τελικά: Μελετώντας την κατάληξη όλων των ελληνοτουρκικών κρίσεων από τα Σεπτεμβριανά του 1955 μέχρι τον επαπειλούμενο θαλάσσιο Αττίλα , φαίνεται ότι η Τουρκία υπολογίζει την Ελλάδα!..
…Αλλά δεν την φοβάται…
Και η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν τον τόπο .
Με κύριους υπεύθυνους , αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την εθνική άμυνα.
Χωρίς να λογοδοτήσουν…
Χωρίς να αντιμετωπίσουν ούτε μία μέρα φυλακή…
Όπως οι υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, όταν κινιόμαστε ανεπαισθήτως στην πρωινή αναφορά της Σ.Ε.Α.Π.