Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στοχοποιήθηκε από ένταλμα σύλληψης της γαλλικής δικαιοσύνης μετά τις χημικές επιθέσεις του 2013 στη Συρία, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Νοέμβριος 15, 2023. Ελλάδα.
Η γαλλική δικαιοσύνη εξέδωσε την Τρίτη διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, που κατηγορείται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις χημικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν το καλοκαίρι του 2013 στη Συρία, ανακοίνωσαν οι ενάγοντες την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.
Δικαστική πηγή , όπως δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επιβεβαίωσε την έκδοση τεσσάρων ενταλμάτων σύλληψης για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου για αυτές τις επιθέσεις με αέριο σαρίν, οι οποίες προκάλεσαν περισσότερους από χίλιους θανάτους στις 21 Αυγούστου 2013 στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αυτά τα εντάλματα στοχεύουν επίσης τον αδερφό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον Μάχερ, ντε φάκτο ηγέτη της 4ης μεραρχίας , μιας επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, καθώς και δύο στρατηγούς, τον Γκασάν Αμπάς, διευθυντή του κλάδου 450 του Κέντρου Σπουδών και επιστημονικής έρευνας και τον Μπασάμ αλ Χασάν, αξιωματικός-σύνδεσμος και επικεφαλής ασφαλείας.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, την οποία συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτά τα εντάλματα σύλληψης είναι το αποκορύφωμα της « μακροχρόνιας» «επώδυνης δουλειάς» των ερευνητών από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταπολέμηση των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.
Στόχος τους: «να ανέβουν όσο πιο ψηλά γίνεται εντοπίζοντας την αλυσίδα διοίκησης», με έρευνα «σε ανοιχτές πηγές που πρέπει να διασταυρωθούν, με βάση μαρτυρίες και πληροφορίες προερχόμενα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπηρεσιών πληροφοριών».
«Αν κοιτάξετε τον πιλότο του ελικοπτέρου που έριξε τη βόμβα, μπορεί να πει «απλώς εκτελούσα εντολές». Όσο πιο πίσω πάμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη », υπογράμμισε αυτή η πηγή.
Οι ανακριτές της μονάδας εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του δικαστικού δικαστηρίου του Παρισιού ερευνούν από τον Απρίλιο του 2021 αυτές τις χημικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2013 στη Συρία και αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Ένα ιστορικό δικαστικό προηγούμενο»
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία για πολιτική δράση από το Συριακό Κέντρο για τα ΜΜΕ και την Ελευθερία της Έκφρασης (SCM), το Open Society Justice Initiative (OSJI) και το Syrian Archive.
Αυτές οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την «εξωεδαφική δικαιοδοσία» της γαλλικής δικαιοσύνης, σχετίζονται και με τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν το βράδυ της 4ης προς 5η Αυγούστου στην Άντρα και τη Ντούμα, οι οποίες προκάλεσαν 450 τραυματισμούς.
«Αυτή η απόφαση αποτελεί ιστορικό νομικό προηγούμενο. Αυτή είναι μια νέα νίκη για τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους επιζώντες, καθώς και ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη και τη διαρκή ειρήνη στη Συρία», αντέδρασε ο Mazen Darwish, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του SCM, σε δελτίο τύπου την Τετάρτη.
Υπενθυμίζει ότι η καταγγελία συνοδεύτηκε από «μαρτυρίες από πρώτο χέρι από πολλά θύματα» , μια «εις βάθος ανάλυση της συριακής στρατιωτικής αλυσίδας διοίκησης» , καθώς και «εκατοντάδες έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο». Το συριακό καθεστώς είναι στόχος πολλών νομικών ενεργειών που έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Μια «θαρραλέα απόφαση»
Σε δήλωσή του, ο Χαντί αλ Χαντίμπ, ιδρυτής του Syrian Archive, είπε ότι «ελπίζει ότι άλλες χώρες» θα ενεργήσουν «σύντομα» όπως η Γαλλία, απαιτώντας να αποδειχθεί «η ποινική ευθύνη των ανώτατων αξιωματούχων» στη Συρία.
«Αυτά τα εντάλματα σύλληψης καταδεικνύουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το αίτημα για καταπολέμηση της ατιμωρησίας πρέπει να υπερισχύει των ασυλιών », σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Clémence Bectarte, δικηγόρος των συριακών πολιτικών κομμάτων, χαιρετίζοντας μια «θαρραλέα απόφαση».
Στη Γαλλία, η πρώτη δίκη αξιωματούχων του συριακού καθεστώτος θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Μαΐου 2024 στο Παρίσι: τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα δικαστούν για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, για θάνατο δύο Γαλλοσυριακών πολιτών, του Mazzen Dabbagh και του γιου του Patrick, που συνελήφθησαν το 2013.
Σε μια άλλη διαδικασία, που αφορούσε βομβιστική επίθεση το 2017 στη Νταράα, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης τον Οκτώβριο κατά τεσσάρων πρώην ανώτερων ηγετών του συριακού στρατού.
Το 2011 άρχισε η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία και έχει προκαλέσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους και διχάζει τη χώρα, καταλήγει η Le Monde.