Διπλωμάτες: Το Παρίσι κινείται προς επίλυση του βέτο της Σόφιας στη Βόρεια Μακεδονία

- Advertisement -

 8:42 (ενημερώθηκε:  8:49)

Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να συμπεριλάβει τις βουλγαρικές απαιτήσεις στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε η ΕΕ να καταστεί εγγυητής της εφαρμογής τους, δήλωσαν Βούλγαροι διπλωμάτες στο βουλγαρικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Mediapool.bg την Πέμπτη. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]

Το Παρίσι είναι έτοιμο να συμπεριλάβει τα βουλγαρικά αιτήματα στον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ για την άρση του βέτο της Σόφιας στην έναρξη των συνομιλιών, δήλωσαν διπλωμάτες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αμφιβολίες των Βούλγαρων βουλευτών.

Η Σόφια απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμα, ενώ δίνει προσοχή στη διευθέτηση των ιστορικών διαφορών.

Το 2020, η Βουλγαρία αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στις Βρυξέλλες για τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, που ονομάζεται πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λόγω διαφωνιών για τη γλώσσα και την κοινή ιστορία. Από την πλευρά τους, τα Σκόπια ζήτησαν την άρση του βέτο και την αντιμετώπιση όλων των τομέων διαφωνίας κατά το άνοιγμα των κεφαλαίων.

Λένε επίσης ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, καθώς απαιτείται συναίνεση στο κοινοβούλιο, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να συμπεριλάβει τις βουλγαρικές απαιτήσεις στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε η ΕΕ να καταστεί εγγυητής της εφαρμογής τους, δήλωσαν Βούλγαροι διπλωμάτες στο βουλγαρικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Mediapool.bg την Πέμπτη.

Οι Βούλγαροι διπλωμάτες αναμένουν ότι η γαλλική πρόταση θα εγκριθεί και από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι αρχές θα αποδεχθούν τη γαλλική πρόταση στη Σόφια, όπου η πολιτική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα οδεύει προς νέες πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, οι οποίες θα τις καταστήσουν τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο μετέθεσε όλη την ευθύνη για το βέτο στο κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση είναι πιθανό να πέσει από την εξουσία μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Οποιαδήποτε πρόταση από τη γαλλική προεδρία, την ΕΕ ή τις χώρες της ένωσης θα αποστέλλεται αμέσως στην επιτροπή εξωτερικής πολιτικής του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης από το VMRO-DPNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος προηγουμένως είχε αντιταχθεί στις συνταγματικές αλλαγές, δηλώνουν ότι θέλουν εγγυήσεις ότι το βέτο θα αρθεί εάν προχωρήσουν.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα απαιτήσει σταθερές εγγυήσεις τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από την ΕΕ ότι η συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της χώρας είναι η τελευταία προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πεντάροφσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ στην Οχρίδα, όπως αναφέρει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

Ο Μισέλ επισκέπτεται τη χώρα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, το οποίο άνοιξε την Πέμπτη. «Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αλλαγή του Συντάγματος», δήλωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή είναι μακρά και περίπλοκη. Ερωτηθείς αν είναι δυνατή μια σημαντική ανακάλυψη στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο Μισέλ δήλωσε ότι όλοι εργάζονται σκληρά για να βγουν από το αδιέξοδο. Αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση της Γαλλίας να άρει το βέτο.

Σύνδεσμος με την Ουκρανία

Το ζήτημα του βέτο της Σόφιας, το οποίο εμπόδιζε την Αλβανία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, καθώς η πορεία διεύρυνσης των Τιράνων συνδέεται με την πορεία των Σκοπίων, έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ τους τελευταίους μήνες λόγω της πολιτικής πίεσης να δοθεί εγκαίρως απάντηση στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ.

Ορισμένα κράτη μέλη της Νότιας Ευρώπης έχουν προηγουμένως εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χορήγηση στο Κίεβο του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ θα παραγκωνίσει τους υποψήφιους του μπλοκ στα Δυτικά Βαλκάνια, στους οποίους οι Βρυξέλλες έχουν δώσει υποσχέσεις που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει πιέσει για τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην ανατολική Ευρώπη.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνισαν στη EURACTIV τις προσπάθειες «τρίτων χωρών» να αποσταθεροποιήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια και προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί μετά την αστάθεια στην ανατολική Ευρώπη.

Ορισμένες από αυτές τις αμφιβολίες διασκεδάστηκαν την Τετάρτη, όταν τρεις από τις τέσσερις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, υπέγραψαν κοινή δήλωση με την Ουκρανία για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ, σε μια ένδειξη ότι η ταχεία προώθηση της εμπόλεμης ανατολικής χώρας δεν θα χαλάσει τη δική τους αργοκίνητη ένταξη στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να «συμπληρώσει και να ενισχύσει η μία την άλλη».

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ταξίδεψαν στο Κίεβο για να υποσχεθούν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία λαμβάνει «άμεσα» επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ.

Μιλώντας στον Τύπο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμεση χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία θα συνδεθεί με έναν οδικό χάρτη που θα εξετάζει επίσης τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μολδαβία.

euractiv.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα