Δεσμεύεται να διερευνήσει την παραβίαση των ρωσικών κυρώσεων η Κύπρος

- Advertisement -

Μετά τη δημοσίευση της ICIJ, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Όλα όσα έχουν έρθει στο φως θα διερευνηθούν και κανείς δεν είναι πάνω από τη φήμη της χώρας μας». [EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS]

Η Κύπρος υποσχέθηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ομάδας διεθνών δημοσιογράφων ότι αποτελεί κόμβο για ξέπλυμα ρωσικού χρήματος που επιτρέπει σε ολιγάρχες να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και 67 συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης, το νησί της ανατολικής Μεσογείου «διαδραματίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν ευρέως γνωστό στη διακίνηση βρώμικου χρήματος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους βίαιους δικτάτορες».

Τα έγγραφα που συλλέχθηκαν «προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στο εσωτερικό του οικονομικού συστήματος των απατεώνων που βοήθησε να ενδυναμωθούν ορισμένοι από τους πιο αποφασισμένους εχθρούς της Δύσης», αναφέρει η έρευνα με τίτλο Cyprus Confidential.

Τα εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν, μιας περιόδου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, περιλαμβάνουν εμπιστευτικούς ελέγχους ιστορικού, οργανωτικά διαγράμματα, οικονομικές καταστάσεις, αιτήσεις τραπεζικών λογαριασμών και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε την Τρίτη η ICIJ.

Μετά τη δημοσίευση της ICIJ, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Όλα όσα έχουν έρθει στο φως θα διερευνηθούν και κανείς δεν είναι πάνω από τη φήμη της χώρας μας».

«Όλες οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως θα διερευνηθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου… Η φήμη της χώρας μας, η αξιοπιστία της χώρας μας, όπως καταλαβαίνετε, είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται «ασφαλές» καταφύγιο για τα παράνομα κέρδη των Ρώσων ολιγαρχών.

Η Κύπρος κατέστρεψε όσους κατονομάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία επειδή φέρονται να βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Το νησί της ανατολικής Μεσογείου φιλοξενεί μεγάλη ρωσική διασπορά. Η Λεμεσός στη νότια ακτή -που συχνά φέρει το παρατσούκλι «Μόσχα της Μεσογείου»- αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους ρωσόφωνους.

Η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της παραβίασης των κυρώσεων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά η ICIJ δήλωσε ότι η εξάρτηση του νησιού από το ρωσικό και άλλο ξένο χρήμα έφερε συνέπειες που μόλις τώρα συνειδητοποιούνται.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ μήνες και διερεύνησε τη «μακροχρόνια ηγεμονία» της Ρωσίας στους βαθιά συνυφασμένους κόσμους της πολιτικής και της οικονομίας της Κύπρου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δήλωσε ότι οι αρχές έκλεισαν 43.000 εταιρείες-βιτρίνες και 123.000 «ύποπτους» τραπεζικούς λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι μόνο το 2,2% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί ανήκει σήμερα σε Ρώσους.

EURACTIV.com with AFP

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα