του Παντελή Σαββίδη
Σε μια ανάρτησή του ο κ. Κοτζιάς έχει δίκαιο όταν λέει, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πως δεν προαναγγέλλεις υποχωρήσεις, και μάλιστα σε θέματα κυριαρχίας, όταν πας σε διαπραγμάτευση. εκτός και αν δεν πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις αλλά τα έχουν, ήδη, βρει.
Η επιδιωκόμενη δήλωση του πρωθυπουργού περί σχετικότητας της έννοιας της κυριαρχίας και η προαναγγελία υποχωρήσεων συνεχίζει να προκαλεί απορίες. Γιατί έγινε;
Δεν πρόκειται να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Τις συζητήσεις απο τους 64 γύρους διερευνητικών θα αξιοποιήσουν.
Και οι συζητήσεις αυτές έχουν καταλήξει στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων (τα χωρικά ύδατα θεωρούνται προέκταση του εδάφους γι αυτό και ανήκουν στην κυριαρχία μιας χώρας).
Τα χωρικά ύδατα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο-κατά τις διερευνητικές- θα επεκταθούν, αναλόγως της περιοχής του Αιγαίου σε 6 (θα παραμείνουν ως έχουν σε αυτές τις περιοχές), 8 και 10 ναυτικά μίλια. Και νότια της Πελοποννήσου σε 12.
Ο εναέριος χώρος ( η διαφορά μεταξύ εύρους χωρικών υδάτων και εύρους εναερίου χώρου χαρακτηρίζεται “ελληνικό παράδοξο”) θα ρυθμιστεί και αυτός αλλά δεν έχω μάθει σε πόσα μίλια. Μιλάμε, πάντα για το Αιγαίο.
Αν οι υποχωρήσεις που υπονοεί ο κ. Μητσοτάκης άπτονται των παραπάνω τότε έχουμε να κάνουμε με μια ρύθμιση που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις αλλά είναι στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής. Οι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες έχουν γίνει επι όλων των κομμάτων. Του ΠΑΣΟΚ, του Συριζα και της ΝΔ. Δεν θα έχει κανέναν κόμμα δικαιολογία να πει ότι δεν θα υποστηρίξει την επιδιώκομενη επιλογή. Την αντίθεσή τους στα 12 μίλια στο Αιγαίο έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και νομίζω και η Ιταλία. Με το επιχείρημα, “απο που θα περνάμε εμείς”.
Αν, όμως, πέραν αυτών ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να προϊδεάσει και για άλλα, τότε θα έχει και αυτός και το κόμμα του τη μοίρα του Συριζα.
Σημειωτέων ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προϋποθέτουν ρύθμιση του θέματος των χωρικών υδάτων.
ΥΓ: Όλα τα παραπάνω αφορούν στην διάθεση της Αθήνας να βρει μια λύση με την Τουρκία, η οποία Τουρκία σιγά σιγά θα θέσει και άλλα ζητήματα. Μέχρι να καταστήσει πλήρως υπόδουλη την Αθήνα. Η φοβία και η απουσία πολιτικής για αντιμετώπιση της Τουρκίας απο το αθηναϊκό πολιτικό σύστημα είναι καταστροφική. Οδηγεί τον ελληνισμό σε υποδούλωση.
“Την αντίθεσή τους στα 12 μίλια στο Αιγαίο έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και νομίζω και η Ιταλία”
Κύριε Σαββίδη,
ΗΠΑ και Ρωσσία έχουν άρει τις αντιρρήσεις των. Για την Ιταλία δεν έχω ακούσει/διαβάσει τίποτε σχετικό. Η διέλευση από χωρικά ύδατα ξένων πλοίων προβλέπεται από την UNCOS. Στην Βαλτική, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα. Πώς περνούν Ρώσσοι και άλλοι ανεμπόδιστα; Στα στενά τού Ορμούζ, απ’ όπου περνά σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοφόρων; Η τουρκοφοβία μας μάς εμποδίζει ν’ ασκήσομε πλήρως το δικαίωμα τής επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ και τίποτε άλλο. Αυτή, μάλλον, μάς εμποδίζει στην ανακήρυξη κι εν συνεχεία οριοθέτηση τής ΑΟΖ μας.
Ο Κοτζιάς έχει σαφώς δίκιο.
Θα έλεγα ότι ο Μητσοτάκ είναι σαφέστατα έτοιμος για υποχωρήσεις (μάλλον προειλημμένες αποφάσεις), αλλά ο Κοτζιάς δεν έχει δίκιο: τι θα πει δεν προαναγγέλεις υποχωρήσεις; Τις ανακοινώνεις μετά, όπως έκανε η αφεντιά του στις Πρέσπες;
Η εθνική γραμμή θα έπρεπε να είναι άκαμπτη: Τούρκοι μαζέψτε τα από τα κατεχόμενα στην Κύπρο και ύστερα συζητάμε -μόνο για ΑΟΖ βάσει διεθνούς δικαίου. Καμία “υποχώρηση” γενικώς με την δικαιολογία της ρεάλ πολιτίκ ή όποια άλλη δικαιολογία.
Απλά ο αρχιπροδότης και μέγας αλαζόνας Κοτζιάς μας έρχεται ξανά να παρουσιαστεί ως μέγας διπλωμάτης, διδάσκοντας πώς πρέπει να επιτελείται σωστά η προδοσία, ώστε να πλασάρεται ως δίκαιη λύση σε εμάς τους ιθαγενείς. Με άλλα λόγια ο Κοτζιάς επανήλθε από την αφάνεια για να αποκαταστήσει το όνομα του και να μας πλασαριστεί ως μέντορας των διεθνών σχέσεων. Κάτι σαν νέος Πάγκαλος δηλαδή. Ας πάει στον αγύριστο. Και τυχερός να αισθάνεται που δεν θα περάσει ποτέ από ειδικό δικαστήριο, μολονότι στην συνείδηση μίας τεράστιας μερίδας της κοινωνίας είναι για το Γουδί. Υπερβάλλω; Αναλογιζόμενος την Προδοσία της Μακεδονίας, μάλλον λίγα γράφω.
Του αφιερώνω το γνωστό μάγκικο:
“Σε έδιωξα και μου ‘ρθες πάλι
ρουφιανιά του Γαληγάλη”
Αυτά χωρίς καμιά διάθεση κάλυψης του νυν πρωθυπουργού. Όλοι την ίδια μούρη έχουν.
“δεν προαναγγέλλεις υποχωρήσεις, και μάλιστα σε θέματα κυριαρχίας, όταν πας σε διαπραγμάτευση“
Σωστός είναι ο Κοτζιάς. Πριν πας να διαπραγματευτείς, δηλώνεις έτοιμος για υποχωρήσεις;
“Η εθνική γραμμή θα έπρεπε να είναι άκαμπτη: Τούρκοι μαζέψτε τα από τα κατεχόμενα στην Κύπρο και ύστερα συζητάμε -μόνο για ΑΟΖ βάσει διεθνούς δικαίου. Καμία “υποχώρηση” γενικώς με την δικαιολογία της ρεάλ πολιτίκ ή όποια άλλη δικαιολογία.”
Συμφωνώ απολύτως.
Επί της ουσίας συμφωνούμε βεβαίως. Ήθελα να τονίσω είναι ότι αυτό που είπε ο Κοτζιάς, αν διαβαστεί κατά γράμμα, φαίνεται σωστό. Εντάξει, σε καμία διαπραγμάτευση (εμπορική, πολιτική, νομική κλπ) δεν προαναγγέλλεις υποχωρήσεις. Αλλά αν τα λόγια του Κοτζιά διαβαστούν μέσα από το πρίσμα της διαχρονικής ελληνικής διπλωματίας και δεδομένου του παρελθόντος του εν λόγω κυρίου, τότε αυτό που προκύπτει είναι μία εξίσου ενδοτική τοποθέτηση, απλώς συγκεκαλυμμένη. Είναι σαν να λέει: δεν προαναγγέλλεις υποχωρήσεις, αλλά πρέπει να διαπραγματευτείς, οπότε εν τέλει θα κάνεις και υποχωρήσεις. Μετά εμφανίζεις τις συμφωνίες ως διπλωματική επιτυχία και θεωρείσαι φίνος και σκληρός διαπραγματευτής.
Δεν μας παρατάει ο Κοτζιάς, λέω εγώ. Λίγο ακόμα και θα αρχίζει να μας
το παίζει πατριώτης. Μέγας απατεώνας.
Μην κολλάς στο ποιόν τού Κοτζιά. Προδότης είναι. Απλώς αυτό που λέει για την δεδομένη περίσταση είναι σωστό. Ο Μητσοτάκης έκαμε άλλη μία γκάφα. Ειλικρινά, ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι τι ανεύθυνος εθνομηδενιστής μάς κυβερνά και επιπλέον, όπως δείχνει, όχι ιδιαιτέρως ευφυής και ταλαντούχος στην πολιτική. Κομπολόι θα το παίξει ο άλλος, αν και, όπως πιθανολογεί το άρθρο, νομίζω ότι η συζήτηση θα είναι για το θεαθήναι. Όλα είναι συμπεφωνημένα.
”Οι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες έχουν γίνει επί όλων των κομμάτων. Του ΠΑΣΟΚ ,του Σύριζα και της Ν.Δ.
Δεν έχει κανένα κόμμα δικαιολογία να πει ότι δεν θα στηρίξει την επιδιωκόμενη επιλογή ” ,γραφεί ο κ. Σαββίδης.
Τότε γιατί ”φωνάζει” ο κ. Κοτζιάς -των Πρεσπών μάλιστα-και γιατί ”δεν ζητάμε τα ρέστα” από τώρα πέραν της κυβερνήσεως της Ν.Δ και από το ΠΑΣΟΚ και τον Σύριζα;;;.Δεν τα θεωρούμε πατριωτικά κόμματα;;;.
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης
Αγαπητέ Παντελή καλημέρα.
Γνωρίζεις το βιβλίο του Ναυάρχου Λυμπέρη, «Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί, 1994-1996» στην παρουσίαση του οποίου συμμετείχες. Περιέχει πλήθος αναφορών «εντός εισαγωγικών» οι οποίες όπως και πολλά άλλα γεγονότα καταμαρτυρούν ότι η σύγχρονη νεοελληνική πολιτική ηγεσία δεν συναλλάσσεται, δεν ελίσσεται και δεν διαπραγματεύεται (αφού προηγουμένως θέσει κόκκινες γραμμές που στην περίπτωση που συζητούμε προϋποθέτουν επέκταση τη Αιγιαλίτιδας σύμφωνα με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου – είμαστε το μόνο κράτος που δεν εφάρμοσε τις πρόνοιες για την Αιγιαλίτιδα ζώνη). Η σύγχρονη νεοελληνική ηγεσία, επίσης, δεν έχει κόκκινες γραμμές, ενώ ευρύτερα ισχύει το «δώσε λίγα και στο τέλος δώστα όλα». Επειδή λοιπόν οι ειδοποιοί διαφορές έχουν μεγάλη σημασία εδώ ένα κομμάτι μαζί με αποσπάσματα του Ναυάρχου εντός εισαγωγικών όσον αφορά τις ΗΠΑ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη:
«Κρίση των Ιμίων 27 χρόνια μετά: Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα
Αναφέρεται παρενθετικά ότι όσον αφορά τις στάσεις των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, η Ελλάδα πριν το 1996 θα μπορούσε να κάνει διπλωματικούς χειρισμούς και συναλλαγές συμφερόντων. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, η τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πληροφόρησε το υπουργείο Εξωτερικών για τις θέσεις των Αμερικανών:
«Οι Αμερικανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, διότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί όλα τα σχηματιζόμενα στενά ως υπαγόμενα στο καθεστώς Free Transit Passage και θα διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της αβλαβούς διελεύσεως.
Τι θα σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Πρώτον, τα αμερικανικά υποβρύχια θα πλέουν εν επιφάνεια στα στενά που δεν χαρακτηρίζονται ως διεθνή.
Δεύτερον, στα αμερικανικά αεροσκάφη θα απαγορεύεται υπερπτήση πάνω από τα στενά αυτά και έτσι θα υποχρεώνονται να ζητούν τη συγκατάθεση της Αθήνας… έλαβα γνώση αμερικανικών οδηγιών προς τα υποβρύχιά τους, με τις οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένα πέντε στενά στο Αιγαίο ως “στενά ελεύθερης διέλευσης”».
«Το Γενικό Επιτελείο εισηγήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την εκ μέρους της Ελλάδας διακήρυξη αυτών των πέντε στενών ως “διεθνών στενών” με το διπλό επιχείρημα ότι ήταν σύμφωνο με την ελληνική επιφύλαξη στη Σύμβαση του 1982 και δεν δημιουργούσε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών διαφώνησε για τους δικούς του λόγους» .
Έκτοτε ο Τουρκικός αναθεωρητισμός εντείνεται και διευρύνεται, ενώ κανείς εύλογα διερωτάται ποιες είναι οι ακριβείς θέσεις κρατών όπως οι ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις Ελληνικές θάλασσες.» [στο άρθρο του υποφαινόμενου «Κρίση των Ιμίων 27 χρόνια μετά: Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα» https://piotita.gr/2022/01/30/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ae%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b9%ce%bc%ce%af%cf%89%ce%bd-26/ ]
῾Η ἀπουσία πολιτικῆς ὡς ῾Ελληνισμός. Κινδυνεύουμε νά μείνουμε συντεταγμένες. ῾Η ἀποδοχή στήν σχετική ἀναφορά γιά τήν Κύπρο εἶναι ὀλέθρια. ᾿΄Ας θυμηθοῦμε τόν Τάσσο Παπαδόπουλο.
Ποιά εἶναι ἡ πολιτική μας, ποιοί εἶναι οἱ φίλοι μας;
῾Η Τουρκία τοῦ ᾿Ερντογάν ἀσκεῖ γιά τήν χώρα του μιά δυνατή πολιτική, ὅλοι τήν ὑπολογίζουν. Διεκδικεῖ ἀπό τήν Ε.Ε., λόγω τῶν ἐδαφῶν στήν Εὐρωπαική Ἤπειρο καί οἱ Εὐρωπαῖοι τήν ἀνταμείβουν. Ποῦ εἶναι ἡ ᾿Ορθόδοξη δυνατή ῾Ελλάδα; Ἄλλοτε μᾶς ὑπολόγιζαν ὡς δυνατό ἀνάχωμα, τώρα δέν μᾶς ὑπολογίζουν κάν, λόγω τῆς ἀνυπαρξίας πολιτικῆς ἐκ μέρους μας. Κανένας ἄλλος, ὅπως εἶναι τώρα οἱ συσχετισμοί, δέν θά ἐνδιαφερθεῖ γιά ἐμᾶς. ῾Η Τουρκία ἐλέγχει τίς ροές Μουσουλμάνων καί ἀσκεῖ πιέσεις. ῾Η δυναμική της στήν ᾿Ασία τῆς δίνει μία σημαίνουσα θέση καί στήν ᾿Ασία καί στήν Εὐρώπη.
Οἱ πολιτικοί μας στό ἐσωτερικό εἶναι ἄφωνοι, οἱ πρώην ΠΘ, θά ἦταν δυνατόν νά μαζέψουν τίς ἐμπειρίες τους, νά σκεφτοῦν τό ᾿Εθνικό συμφέρον καί νά σχηματίσουν Συμβούλιο ᾿Εθνικής ᾿Ασφαλείας. Θά ἦταν δυνατόν;
Διαπραγματεύσεις καί ἐπανεκκίνηση μέ πραγματικά δεδομένα καί μέ ποιές διεθνεῖς συγκυρίες ἤ ὡς φαντασιακό κάποιου τελετουργικοῦ ὅπου ὑποθετικά τά γεγονότα καί τά πρόσωπα θά θεωρηθοῦν ἀλλιῶς, καί ὁ ´θεός της Ελλάδος ´ μπορεῖ νά βοηθήσει; Τί θά κάνουν οἱ Δυτικοί χωρίς ἐμᾶς; Τό πολύ πολύ νά μᾶς μαλώσουν γιά τήν ἀδυναμία μας, ὅπως ἀναφέρει ὁ Καθηγητής Κ. Γρίβας σέ συνέντευξή του, ἀλλά θά μποροῦσαν καί χωρίς ἐμᾶς.
νά σκεφτοῦν τό ᾿Εθνικό συμφέρον καί νά σχηματίσουν Συμβούλιο ᾿Εθνικής ᾿Ασφαλείας.
ΕΡΩΤΗΜΑ:
Υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός από τους υπάρχοντες βουλευτές στο κοινοβούλιο της έννοιας
Εθνικό συμφέρον;
᾿Ερώτημα πού ἐκφράζει φόβο, ὑποψία; Ἐγώ ἔγραψα καί γιά τούς πρόσφατους πρώην ΠΘ.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Όμως για διευκόλυνσή σας αναφέρω τα εξής:
Η έννοια Έθνος δυστυχώς δέν ορίζεται στο υπάρχον σύνταγμα της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι η πλειάδα υποκειμενικών ερμηνειών που φθάνουν μέχρι και της αμφισβήτησής της.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, θα ήθελα να τον ορισμό σας για την έννοια έθνος
ώστε με βάση αυτόν να προσεγγίσουμε το τί αποτελεί εθνικό συμφέρον.
Νομίζω ὅτι στήν περίπτωση τῆς ῾Ελλάδος καί τοῦ ῾Ελληνισμοῦ, ἡ ἔννοια Ἔθνος δέν εἶναι ὁρισμός ἀλλά ὑπαρξιακό συναίσθημα, κάτι σάν ἔνστικτο.
Γιατί οἱ ρίζες καί ἡ γλώσσα μας ἔρχονται ἀπό χιλιετηρίδες πρίν. Καὶ εἶναι πολύπλοκες οἱ ρίζες μας πού μᾶς συνδέουν ὅλους. Μπορεῖ ἀκόμη καί κάποιος ἀπό ἄλλη χώρα νά ἔρθει ἐδῶ καί νά αἰσθάνεται ὅτι εἶναι δεμένος μέ τόν Ἑλληνισμό.
Γιατί ἡ ἱστορία μας ἔχει συνέχεια ὅπως τήν μάθαμε οἱ τῆς γενιᾶς μου, μέ ὅλες τίς σελίδες της. Καί ὑπάρχουν ἡρωϊκές σελίδες καλές καί ἡρωϊκές σελίδες δυστυχεῖς.
Οἱ ποιητές μας μποροῦν νά τό ὁρίσουν καλύτερα. Μιά συνέντευξη τοῦ ᾿Οδυσσέα ᾿Ελύτη στόν Ρένο ᾿Αποστολίδη εἶναι πολύ σχετική. Τήν παραθέτω πιό κάτω.
Ἡ συνέντευξη τοῦ ᾿Οδυσσέα ᾿Ελύτη στόν Ρένο ᾿Αποστολίδη.
https://www.dinfo.gr/%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5-%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB-%CE%B1%CF%80%CE%AD/
1. Σας ευχαριστώ πολύ για τη κοινοποίηση της ενδιαφόερουσας συνέντευξης.
2. Δυστυχώς στη πολιτική δέν αρκεί μόνο το ένστικτο. Χρειάζεται και ο ορισμός των εννοιών που είναι απαραίτητες στη σύνταξη των κανόνων της πολιτείας. Το ένστικτο έχει και μιά έντονη υποκειμενική υπόσταση.
Σίγουρα χρειάζεται ὁ ὁρισμός τῶν ἐννοιῶν ἀπό Νομικούς καί Συνταγματολόγους, ἀλλά πολλές φορές οἱ συνιστῶσες τοῦ Ἔθνους εἶναι δύσκολο νά διατυπωθοῦν σέ ἔννοιες καί ὁρισμούς γιατί διαφέρει ἡ κατανόησή τους. ῾Η ὑποκειμενική ὑπόσταση πολλῶν συμβούλων θά δείξει πιθανόν καί τά προβλήματα.
Γράφετε πάλι κυρία Ελένη Π. για δημιουργία θεσμών (το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα είναι πλήρως κομματικοποιημένο με ”συντηρητικές ” και ”προοδευτικές” απόψεις ), ή επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες πρώην πρωθυπουργών ,αλλά αγνοείτε -ίσως γιατί δεν βιώσατε (αλλά μπορείτε να μάθετε και από το διαδίκτυο)-τις διατάξεις του Συντάγματος του 1975 που αναθεωρήθηκαν το 1986 , διατάξεις που προέβλεπαν και Συμβούλιο Δημοκρατίας και πολλούς άλλους εθνικούς αρμούς ”αλύσσεις” , που ”η δημοκρατική μπόρα” του τότε τους έσπασε για να έχουμε την πρωθυπουργική παντοκρατορία , που εγκαινίασε ο λαϊκιστής του 20ου αιώνος αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ,αφού εξαπάτησε τον ”Πατριάρχη της Δεξιάς” αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.
Έχουμε να ”καταρασθούμε” για την σημερινή κατάντια μας -όσοι την βλέπουν ως κατάντια, γιατί δεν είναι και προς θάνατον-.
Είχαμε και προ του 2019 και έχουμε μετά το 2019 εκλεγμένες κυβερνήσεις μη εθνικό ήθος . Μη κατασκευάζουμε φαντάσματα.
Ο ΘΕΟΣ ΣΩΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ .
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης
Διάφορες ἀπόψεις ὑπῆρχαν πάντα, ἀπό τήν ἀρχαιότητα, κι ἄς μήν ἦταν κομματικοποιημένες. Δέν εἶναι ὅλοι οἱ προοδευτικοί ἴδιοι οὔτε ὅλοι οἱ συντηρητικοί ἴδιοι. Δηλαδή ἄν κάποιος ἔχει καί ἀριστερά γονίδια, εἶναι καί προοδευτικός;
Τά περιμένουμε ὅλα ἀπό τόν Θεό; Καί ὁ λαός ποῦ εἶναι; Παραθέτω ἀπό τήν ἴδια πιό πάνω συνέντευξη, τήν ἀναφορά τοῦ Ἐλύτη γιά τόν λαό.
«᾿Από τήν ἄποψη ὅτι μόνο αὐτή (ἡ βαθύτερη ἑλληνική παιδεία) μπορεῖ νά προικίσει ἕναν ἡγέτη μέ τήν ἀπαραίτητη εὐαισθησία πού χρειάζεται γιά νά ἐνστερνιστεῖ, καί ἀντιστοίχως νά ἀποδώσει, τό ἦθος τοῦ λαοῦ. Γιατί αὐτός ὁ λαός, πού τήν ἔννοια του τήν ἔχουμε παραμορφώσει σέ σημεῖο νά μήν τήν ἀναγνωρίζουμε, αὐτός ἔχει φτιάξει ὅ,τι καλό ὑπάρχει– ἄν ὑπάρχει κάτι καλό σέ αὐτό τόν τόπο! Καί αὐτός, στίς ὧρες τοῦ κινδύνου, καί στό πεῖσμα τῆς συστηματικῆς ἡττοπαθείας τῶν ἀρχηγῶν του, αἴρεται, χάρη σέ ἕναν ἀόρατο, εὐλογημένο μηχανισμό, στά ὕψη πού ἀπαιτεῖ τό θαῦμα!»
Και δεν είναι όλοι οι ηγέτες -ούτε οι άνθρωποι- προικισμένοι και η Παιδεία του Ελύτη ήταν ελληνική και όχι ”προοδευτική” , όπως έγινε η Παιδεία μας από το 1982.
Το θαύμα θα γίνει όχι από τον λαό , αλλά από επώνυμους -όπως κάθε φορά-φωτισμένους με ελληνοχριστιανικό ήθος πολιτικούς και ηγέτες σε κάθε τομέα, που εδώ και σαράντα χρόνια τους χάσαμε και τους οποίους φωτισμένους θα ακολουθήσει ο ελληνόψυχος λαός .
Ως τότε θα ονειρευόμαστε.
Ποιες υποχωρήσεις σκοπεύετε να κάνετε κύριε Μητσοτάκη;
Τώρα δεν μπορούμε τού έχομε κανένα παράπονο. Αυτός μάς προειδοποίησε για το τι σκοπεύει να κάμει. Εμείς, ως λαός, το κάνομε, για να τον εμποδίσομε να το κάμει;
Ο Μητσοτάκης “σάλπισε” υποχώρηση…
Ο Μητσοτάκης ακολουθεί κατά γράμμα την υποχωρητική πολιτική τού μέντορά του Σημίτη. Μια πολιτική που μόνο επιζήμια απέβη για την χώρα μας.
/