Γιώργος Ν. Τζογόπουλος: Εκλογές – Τουρκία: H κατανόηση της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Δύση

- Advertisement -

Η εικόνα του Ερντογάν παρουσιάζεται προβληματική στην Αμερική και την Ευρώπη για διάφορους λόγους – κυρίως επειδή η Άγκυρα δρα αυτόνομα στις διεθνείς σχέσεις. Πάρα πολλοί ψηφοφόροι στην Τουρκία, όμως, ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα όπως η θρησκεία και η πολιτική σταθερότητα

Για ακόμα μία φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επικράτησαν σε μία εκλογική αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα ίσως αιφνιδιάζει, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κυριαρχία Ερντογάν. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του σημερινού Τούρκου προέδρου είναι εντυπωσιακή. Η ικανότητα σε συνδυασμό με τη μεγάλη του εμπειρία συνηγορούν σε αυτό.

Η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ψηφίζουν οι Τούρκοι πολίτες είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, τα κριτήρια της οποίας δεν ορίζονται στη Δύση. Πράγματι, η εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται προβληματική στην Αμερική και την Ευρώπη για διάφορους λόγους – κυρίως επειδή η Άγκυρα δρα αυτόνομα στις διεθνείς σχέσεις. Πάρα πολλοί ψηφοφόροι στην Τουρκία, όμως, ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα όπως η θρησκεία και η πολιτική σταθερότητα. Ενδιαφέρονται, ταυτόχρονα, για την οικονομία, και παρά τα μεγάλα προβλήματα των τελευταίων ετών, κρίνουν πως η αντιπολίτευση δεν διαθέτει αξιόπιστο εναλλακτικό πρόγραμμα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο χθεσινό αποτέλεσμα.

Η τουρκική κοινωνία ήταν και παραμένει διχασμένη. Αυτό δεν έγινε γνωστό χθες, απλώς επιβεβαιώθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες βαδίζουμε πλέον στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών σε δύο περίπου βδομάδες. Το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί αλλά η αντιπολίτευση έχει τα φτερά της κομμένα μετά τη διπλή της ήττα στον πρώτο γύρο, και κυρίως στις βουλευτικές εκλογές. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να εμπνεύσει περισσότερο συγκριτικά με τη χθεσινή του επίδοση. Ακόμα και αν κερδίσει, η προεκλογική του ατζέντα δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί χωρίς την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Για την Ελλάδα δεν αλλάζουν πολλά. Η προσέγγιση της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια – αν όχι τις τελευταίες δεκαετίες. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουν να ξεκινήσουν ξανά οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις από τις κυβερνήσεις που θα σχηματιστούν σε Τουρκία και Ελλάδα. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη.

* Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Cife) και Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Μπέγκιν Σαντάτ του Ισραήλ. Την τρέχουσα περίοδο διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα