ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- Advertisement -

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται από το εξαιρετικό άρθρο η εξωτερική πολιτική διακρίνεται από την έλλειψη στρατηγικής (τι θέλουμε να πετύχουμε) και εν συνεχεία η υπηρέτηση του στόχου δηλ. ο τρόπος (τακτική) με τον οποίο θα φτάσουμε στον στόχο. Κραυγαλέο παράδειγμα το σκοπιανό, όπου ξεκινήσαμε από το χωρίς τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό και τα δώσαμε και τα δύο και μάλιστα σε ένα μικρό αντίπαλο που διψούσε για να μπει στο ΝΑΤΟ και θέλει να μπει στην ΕΕ. Αυτό λέγεται στρατηγική ήττα που έστειλε το μήνυμα της αδύναμης χώρας (Ελλάδος) σε φίλους, εχθρούς και ουδέτερους.

    Άρα έχουμε δύο θέματα να λύσουμε: αφενός την έλλειψη στρατηγικής και αφετέρου την έλλειψη «στρατηγικής υπομονής» δηλαδή να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο που θα πετύχουμε τον στόχο. Τα δύο αυτά θέματα (ελλείψεις) τα γνωρίζουν καλά οι αντίπαλοι και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ήξεραν ότι η οικονομική κρίση θα φέρει πολιτικές αλλαγές και ότι τελικά ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς με τον πεινασμένο για την καρέκλα της εξουσίας εισαγωγέα αυτοκινήτων θα πρόδιδαν την Μακεδονία, όπως και έκαναν. Ο Κοτζιάς θα κουβαλάει τις τύψεις του εκτελεστή όσα βιβλία και αν γράψει. Αντί την «λογική της λύσης» έπρεπε να είχε γράψει τη «λογική της προδοσίας».

    Είμαστε λαός που βιαζόμαστε, το ίδιο και οι πολιτικοί οι οποίοι θέλουν απλώς να κυβερνήσουν – εξουσιάσουν. Η διχόνοια (διαφορετικές στρατηγικές) είναι το αποτέλεσμα, το αίτιο είναι η αρχομανία.

    Το κυπριακό θέλει υπομονή και δεν είναι τώρα ο καταλληλότερος χρόνος, έστω και αν το επιθυμεί ο Αναστασιάδης για να κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα των γεωτρήσεων για τα κοιτάσματα, οι ΗΠΑ έχουν νέα διοίκηση, ο Ερντογκάν εκτίθεται και φθίνει, η Γερμανία αλλάζει κυβέρνηση και θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην ΕΕ, οι συμμαχίες στην ΝΑ Μεσόγειο τώρα ωριμάζουν, η Γαλλία έχει εκλογές του χρόνου και η πανδημία επιφέρει κραδασμούς στην οικονομική ανάπτυξη. Γιατί τόση βιασύνη τώρα να δοθεί αποκούμπι καλής συμπεριφοράς στην Τουρκία. Αυτό που ήθελε να βάλει στο τραπέζι την συνομοσπονδία δύο κρατών το πέτυχε και θα το παζαρεύει σε κάθε επόμενη συνάντηση.

    Πρώτα και πάνω από όλα όμως είναι η στρατηγική (ο στόχος). Είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα (βέτο Τουρκοκυπρίων και εναλλακτική προεδρία με Τουρκοκύπριο πρόεδρο) ο στόχος της Ελλαδικής στρατηγικής; Θα ήταν ευχής έργο να εξηγηθεί ευκρινώς η πολιτική ισότητα. Το site ας βοηθήσει να κατανοηθεί ο όρος με άρθρα και συνεντεύξεις. Δεν αποκλείεται να είναι καλή εξέλιξη, αλλά κάτι κρύβεται.

    Αν υπονοεί το άρθρο ότι η χάραξη στρατηγικής θα διορθωθεί με όργανα π.χ. ΣΕΑ, εκτιμάται ότι χωρίς εμπέδωση στρατηγικής κουλτούρας των κομμάτων, πολιτικών, Ελλήνων (ο λαός ψηφίζει) στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι θέμα οργάνων, είναι θέμα θεσμικής αντίληψης της πραγματικότητας.

  2. Κύριε Σαββίδη,

    Ως συνήθως, θα σταθώ σ’ ένα-δυο σημεία:

    “Ο Αναστασιάδης έφυγε περιχαρής λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέρριψε την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση δύο κρατών”, αφού πρώτα αυτός, ως πιστός ανανιστής, δέχτηκε να συμμετάσχει σε μία Πενταμερή, η οποία έσβηνε την ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία και εξίσωνε τον Κύπριο Πρόεδρο, τον οποίον αναγνωρίζει ΟΗΕ, ΕΕ και κάθε άλλος οργανισμός (πλην Τουρκίας), με τον Τ/κ ηγέτη.

    “Και η απορία είναι γιατί δεν διαμορφώνει μια συνολική πολιτική; Γιατί ακολουθεί και σήμερα την τακτική βλέποντας και κάνοντας, όχι, μόνο, για το Κυπριακό;”

    Διότι έτσι έκανε πάντα. Ο κάθε υπουργίσκος χάρασσε την πολιτική στο γόνατο, αντί να υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο να χαράσσει την εξωτερική πολιτική, την πολιτική Αμύνης και την πολιτική Παιδείας σε βάθος τουλάχιστον 30 χρόνων, μία πολιτική, που θα ήσαν υποχρεωμένες να ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, πάντα υπό την επίβλεψη τού εν λόγω ΕΣ. Αν χρειάζονταν κάποιες διορθωτικές αλλαγές, πάλι το ίδιο συμβούλιο θα τις έκανε.

    Καλό μήνα και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα