Μικρότερη και φθηνότερη διαδρομή από αυτήν της Διώρυγας του Σουέζl
Η πρώτη διέλευση ρωσικών προϊόντων στην Ινδία μέσω του Διεθνούς Μεταφορικού Διαδρόμου Βορρά-Νότου (INSTC) είναι πλέον σε ισχύ, διασχίζοντας την Ευρασία από τη Βομβάη στη Βαλτική μέσω ιρανικών λιμανιών (Τσαμπαχάρ ή Μπαντάρ Αμπάς), της Κασπίας Θάλασσας και της Νότιας και Κεντρικής Ρωσίας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο διάδρομος αυτός καθιστά την Ρωσία εντελώς ανεξάρτητη γεωπολιτικά από την Δύση.
Κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει και κανείς δεν μπορεί να τον διακόψει.
Μάλιστα το πρώτο μεγάλο ρωσικό εμπορικό φορτίο έφτασε στο Ιράν στις 13 Ιουλίου.
Οι Ρώσοι με την κίνηση αυτή κατέστησαν την Ινδία σε έναν τεράστιο εμπορικό, διαμετακομιστικό κόμβο δίνοντάς της έτσι το γεωπολιτικό αντάλλαγμα που ζητούσε για να ενταχθεί στον ίδιο ανατολικό γεωπολιτικό άξονα με την Κίνα, ξεπερνώντας έτσι τις διαχρονικά εχθρικές σχέσεις Πεκίνου-Νέου Δελχί.
Μέσω της Ινδίας, Κίνα και Πεκίνο επιδιώκουν να συνδέσουν σε έναν ενιαίο εμπορικό χώρο την Ασία πλην Ιαπωνίας και την Αφρική στην οποία Κινέζοι και Ρώσοι είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ έχουν στην διάθεσή τους την «μαύρη» πλέον εδώ και δεκαετίες Νότια Αφρική για να τους «στρώνει» τον δρόμο σε χώρες που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση και επαφή με τους παλιούς αποικιοκράτες Ευρωπαίους και τους «απογόνους» αυτών, Αμερικανούς, Καναδούς και Αυστραλούς.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ali Salehabadi, επιβεβαίωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο διατραπεζικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Πρόκειται για μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στο SWIFT και άμεση συνέπεια της αίτησης του Ιράν να γίνει πλήρες μέλος των BRICS, που ανακοινώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο.
Οι BRICS, από το 2014, όταν ιδρύθηκε η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), είναι απασχολημένοι με τη δημιουργία της δικής τους χρηματοοικονομικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ενιαίου αποθεματικού νομίσματος στο εγγύς μέλλον.
Με την κίνηση αυτή το Ιράν στην ουσία εντάσσεται και πάλι στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα (για την ακρίβεια στο μισό από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα).
Πλέον θα αποκτά ότι το ενδιαφέρει μέσω των συναλλαγών του με τα BRICS.
Ως μέρος της διαδικασίας, η εναρμόνιση των ρωσικών και ιρανικών τραπεζικών συστημάτων είναι αναπόφευκτη.
Το Ιράν πρόκειται επίσης να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη τον Σεπτέμβριο.
Λίγοι έχουν κατανοήσει πως η SCO είναι στην πραγματικότητα το πρόπλασμα ενός «αντι-ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, η Ρωσία και το Καζακστάν εδραιώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία: το Καζακστάν είναι βασικό μέλος της BRI, της EAEU και της SCO.
Η Ινδία πλησιάζει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία σε όλο το φάσμα του εμπορίου – συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
Και την επόμενη Τρίτη, o πρόεδρος Putin θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan.
Μπορεί στην Δύση να μην το έχουν αντιληφθεί ακόμα αλλά Ρωσία και Κίνα δημιουργούν μία αχανή υπερεθνική δύναμη που θα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Ασία, την Αφρική και μέρος της Ευρώπης (Η Ρωσία είναι Ευρώπη και υπάρχει «παράθυρο» και για την Σερβία).
Μία δύναμη που θα διαθέτει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές συμβατικές δυνάμεις, τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, χρήμα, επιστημονικό δυναμικό για, τρομακτικές δυνατότητες τεχνολογικής προόδου, πολυπληθείς κοινωνίες και άρα και εργατικό δυναμικό, πρώτες ύλες, τρόφιμα και ενέργεια.
Αντίθετα η Δύση έχει: Πληθυσμό γερόντων, πληθωρισμό, λιγότερη στρατιωτική ισχύ, εξάρτηση σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενέργεια.
Το παραγόμενο στα χρηματιστήρια «φανταστικό» χρήμα σε περιόδους κρίσεων έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορεί να αγοράσει τίποτε από όλα αυτά και παραμένει αυτό που είναι… «φανταστικό».
Η ισχύς που συγκεντρώνεται είναι τέτοιου μεγέθους που οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να φοβούνται για το γεωπολιτικό τους μέλλον.
Ποιος είπατε ότι είναι στην «σωστή πλευρά της Ιστορίας» κύριε πρωθυπουργέ;
https://www.pronews.gr/oikonomia/geopolitiko-mat-apo-tin-mosxa-anoikse-o-diadromos-rosias-indias-meso-iran-to-neo-delxi-enopoiei-tin-eyrasia/