Νοέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα καταδίκασε τη ρητορική της Βρετανίδας πολιτικού Σουέλα Μπρέιβερμαν κατά των μεταναστών.
Είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Αλβανία με σεβασμό εάν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία για επιστροφή και τον επαναπατρισμό τους. Αυτές οι δηλώσεις του Ράμα έχουν απήχηση και στον βρετανικό Τύπο.
Οι «Sky» , «The Guardian» και «The Times» έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα σε άρθρα τους στη δήλωση του πρωθυπουργού Ράμα.
Σε μια έκτακτη παρέμβαση, γράφουν οι Times, ο Ράμα είπε ότι ήταν τρέλα να κατηγορείς Αλβανούς μετανάστες ως αιτία των εγκλημάτων στη Βρετανία και των συνοριακών προβλημάτων.
Επιτέθηκε στον Μπρέιβερμαν για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα όταν περιέγραψε τη μεταναστευτική κρίση στη Μάγχη ως «κατοχή».
Ο Ράμα κατηγόρησε την Βρετανίδα πολιτικό ότι χρησιμοποιεί τέτοια ρητορική για να κρύψει τις αποτυχίες των πολιτικών που ανέλαβε η κυβέρνηση.
«Το να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα είναι τρέλα (ρωτήστε τον Αϊνστάιν!)», έγραψε ο Ράμα στο Twitter.
Ανέφερε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το 70 τοις εκατό των 140.000 Αλβανών στο Ηνωμένο Βασίλειο ζούσαν προηγουμένως σε πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και δεν είχαν ταξιδέψει απευθείας από την Αλβανία.
Είπε ότι 1.200 από αυτούς ήταν επιχειρηματίες και γυναίκες.
«Οι Αλβανοί στη Μεγάλη Βρετανία εργάζονται σκληρά και πληρώνουν φόρους.
«Η Βρετανία πρέπει να πολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες όλων των εθνικοτήτων και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες της πολιτικής», είπε ο Ράμα.
«Εγκληματίες και γκάνγκστερ»
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρότεινε ότι η ρητορική από υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που απεικονίζουν τους Αλβανούς ως εγκληματίες και γκάνγκστερ είχε βλάψει τις πιθανότητες επίτευξης στενότερης συμφωνίας για το έγκλημα και τη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Αλβανία ήταν έτοιμη να συνεργαστεί πιο στενά με τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι καθοριστικά και ο αλληλοσεβασμός», πρόσθεσε.
Μια τέτοια δήλωση έδωσε ισχυρό πλήγμα στις ελπίδες του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, σχετικά με τη συμφωνία και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία που θα επέτρεπε την απέλαση Αλβανών μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη με λέμβο μέσα σε λίγες ημέρες από την άφιξή τους. .
Οι Times αποκάλυψαν σήμερα ότι οι υπουργοί ήταν βέβαιοι ότι θα συμφωνούσαν τις λεπτομέρειες της ταχείας συμφωνίας επιστροφής εντός των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα απελαύνει Αλβανούς μετανάστες προτού μπορέσουν να ασκήσουν έφεση στα απορριφθέντα αιτήματα ασύλου.
Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, υπουργός Μετανάστευσης, επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αλβανία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό θα συμβεί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις.
«Η Αλβανία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται την ένταξη της στην ΕΕ. Είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος καταγωγής. Όταν η Γερμανία είχε παρόμοιο πρόβλημα, έσφιξε τα συστήματά της. Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί και πρέπει να κάνει το ίδιο, χωρίς να απαντά με μια ρητορική εγκληματικότητας που καταλήγει να καταδικάζει τους αθώους », έγραψε ο Ράμα στο Twitter.
Gazeta Dita
Μια χαρά τα είπε η υπουργός. Μήπως δεν τα βλέπομε και στην χώρα μας;
Ἡ παράνομη μετανάστευσις ἐνισχύει τήν ἐγκληματικότητα