Βαβυλωνία στο υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω ελληνοτουρκικών

- Advertisement -

15 Νοεμβρίου 2024

Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, αφήνοντας υπονοούμενα για τον ελληνοτουρκικό «διάλογο». Από τη μεριά της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, τον «άδειασε» δια των «διπλωματικών πηγών», σημειώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι παραιτείται επειδή σύντομα συνταξιοδοτείται. Αυτό, όμως, που γεννά ερωτηματικά είναι γιατί ο πολιτικός διευθυντής έστειλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και στην υφυπουργό Εξωτερικών και όχι στον υπουργό. Ποιος κυβερνάει επιτέλους το ΥΠΕΞ;

Ο Ρούσσος Κούνδουρος, ο οποίος είχε τη θέση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου, ενός από τα σημαντικότερα πόστα στο ΥΠΕΞ, παραιτήθηκε (15 – 11 -24), επειδή, όπως αναφέρει στην επιστολή του, «παραλείφθηκε από τη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν (8 – 11 – 24), σε αναντιστοιχία με τη σύνθεση της τουρκικής» αντιπροσωπείας. Επιπλέον, «παραλείφθηκε της ειδοποίησης για όποια τυχόν σύσκεψη προετοιμασίας ή μετά ταύτα ενημέρωσης».

Διπλωματικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι «στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου δεν συμμετείχε ο (σ.σ. Τούρκος) ομόλογός του».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ρ. Κούνδουρος σημειώνει ότι «δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουκρικών σχέσεων, τα οποία υποβλήθησαν εγγράφως». Κάνει λόγο, επίσης, για «έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης με τον υπογράφοντα ως προς χειρισμούς ή διαμόρφωση πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ευθέως αφορόντων την Α’ Διεύθυνση». Προηγουμένως, ο Ρ. Κούνδουρος έγραψε ότι τις απόψεις του «εκ καθήκοντος υπεβλήθησαν εγγράφως πρίν από τη συνάντηση» Γεραπετρίτη – Φιντάν.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι «καθίσταται προβληματική η άσκηση των καθηκόντων» του, «περιλαμβανομένης της επικοινωνίας με ομολόγους τρίτων χωρών, οι οποίοι ευλόγως υποβάλλουν ερωτήσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα», ο Ρ. Κούνδουρος υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους υπηρεσιακής τάξης και ευθιξίας».

Βαβυλωνία

Αυτό που … βγάζει μάτι, όμως, στην επιστολή παραίτησης του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, είναι ότι την επιστολή του απέστειλε στον πρωθυπουργό και στην υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η τελευταία, ως γνωστόν, ήταν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατόπιν πρέσβης στις ΗΠΑ, μετά τις τελευταίες εκλογές υφυπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, μάλιστα, που στους διαδρόμους του υπουργείου κάνουν λόγο περί «άτυπης υπουργού Εξωτερικών», λόγω των ιδιαίτερα στενών σχέσεών της, όπως φημολογείται, με το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και των υπερ-αρμοδιοτήτων που της έχουν εκχωρηθεί στη διοίκηση του υπουργείου. Πρακτικά, έχει όλο το υπουργείο υπό τον -υπερσυγκεντρωτικό- έλεγχό της.

Τώρα, λοιπόν, ακόμα δεν πρόλαβε να παραιτηθεί ο Ρ. Κούνδουρος, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε στενή σχέση με την Α. Παπαδοπούλου, και η «εμπιστευτική» επιστολή της παραίτησής του «διέρρευσε» και έχει γίνει φειγ βολάν σε όλα τα ΜΜΕ. Υπό άλλες συνθήκες, η «ευαίσθητη» κατά τα λοιπά κυβέρνηση της ΝΔ για τις δημοσιοποιήσεις «εμπιστευτικών» εγγράφων θα είχε εξαπολύσει μύδρους κατά των υπευθύνων.

Οπως και να’ χει, η επιστολή Ρ. Κούνδουρου προς την υφυπουργό και όχι προς τον υπουργό Εξωτερικών για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει το αλαλούμ που επικρατεί στην ηγεσία του -κρίσιμης σημασίας για τα εθνικά θέματα- υπουργείου Εξωτερικών, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος κάνει κουμάντο. Φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι, εν μέσω μάλιστα διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, βάζουν … μπουρλότο στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον πρωθυπουργό θεατή. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα εθνικά θέματα.

Αδειασμα

Στην παραίτηση Κούνδουρου, απάντησαν «διπλωματικές πηγές», οι οποίες, ως όλα δείχνουν, απηχούν τις απόψεις Γεραπετρίτη, αδειάζοντας τον πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ. Αναλυτικά, αναφέρουν:

-«O πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ως υπηρεσιακός προϊστάμενος των πολιτικών διευθύνσεων του Υπουργείου είχε την επίβλεψη της λειτουργίας τους και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

-Η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε, για ένα χρόνο, από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Γεραπετρίτη για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης (σ.σ. άραγε, ποιος εισηγήθηκε στον Γ. Γεραπετρίτη την παράταση της θητείας Κούνδουρου;).

-Ο πρέσβης κ. Κούνδουρος αφυπηρετεί σε ένα μήνα.

-Ενόψει της συνταξιοδότησής του, λόγω της συμπλήρωσης του εκ του Συντάγματος ανώτατου ηλικιακού ορίου στα τέλη του 2024, είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από το νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, ενόψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

-Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου δεν συμμετείχε ο ομόλογός του.

-Μέχρι τη συνάντηση αυτή, ο πολιτικός διευθυντής συμμετείχε στο σύνολο των συναντήσεων του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου».

Η επιστολή παραίτησης εστάλη προς την υφυπουργό Εξωτερικών και όχι προς τον υπουργό (του εστάλη απλώς κοινοποίηση)

neostrategy.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κακή εικόνα αλλά και ουσία του υπουργείου. Φαίνεται ότι υπάρχουν φατρίες και πολλές διαφωνίες. Η ανάληψη καθηκόντων από το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει ενοχλήσει το διπλωματικό σώμα.

  2. Η παραίτηση του κ. πρέσβυ απευθύνθηκε στην ΥΦΥΠΕΞ -στην οποίαν προφανέστατα υπηρεσιακώς υπαγόταν-, έγινε για λόγους ευθιξίας, όπως υπογραμμίζεται ,αλλά μετά τις διαρρεύσασες απαντητικές ”αιτιάσεις” του ΥΠΕΞ μάς οφείλει μια απάντηση , γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί -και μάλλον θα είναι- μια ηρωϊκή έξοδός του ,ενόψει της αφυπηρετήσεως του στο τέλος του λήγοντος έτους.
    Θα φανεί αν θα συμμετέχει σε τηλεπαράθυρα , -γιατί θα τον αξιοποιήσουν τα ”φιλοκυβερνητικά ” ΜΜΕ- ή θα κρατήσει την εκ του λειτουργήματος του επιβαλλόμενη εχεμύθεια .
    Υ.Γ Άραγε τι γνώμη έχουν για τον ίδιον και την πράξη παραιτήσεώς του οι εν ενεργεία και οι αφυπηρετήσαντες συνάδελφοί του;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα