Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η απόφασή της δεν έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ένα από τα νομοσχέδια αφαιρεί τη χώρα από τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και ένα δεύτερο ορίζει την 15η Μαρτίου ως ημερομηνία διακοπής, με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά της Ρωσίας να μην εφαρμόζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία.
Οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ είχαν γίνει η έσχατη λύση για τους ενάγοντες σε πολλές προβεβλημένες υποθέσεις που είχαν απορριφθεί από ρωσικά δικαστήρια. Το 2017, το Δικαστήριο διέταξε τη Μόσχα να καταβάλει αποζημίωση στους επιζώντες της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, οι οποίοι κατηγόρησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι δεν εκτέλεσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους.
«Παράθυρο» για επιβολή θανατικής ποινής
Στις 15 Μαρτίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσία από τον οργανισμό, μέρος του οποίου είναι η ΕΔΑΔ, ως απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία τονίζει ότι αποφάσισε ανεξάρτητα να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τον οργανισμό αντιπροσώπευε μια ευκαιρία να επανέλθει η θανατική ποινή, την οποία απαγορεύουν οι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ρωσία