Υπηρέτης της τουρκικής προπαγάνδας ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας – Ακολουθεί πιστά και διαχρονικά τα τουρκικά αφηγήματα – Από το Ανάν, στο Κραν Μοντανά και από τη «διχοτόμηση», στα «δύο κράτη» – «Ψάξτε με ποιους συνεργάζεται», δήλωνε το 2017 ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ξέσπασμα του Τζακ Στρο, Τουρκία και ψευδοκράτος επιχειρούν να πείσουν πως η διεθνής κοινότητα τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό. Ένα ψέμα, το οποίο προσπαθούν να επιβάλουν με τη βοήθεια περιθωριακών πολιτικών από Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Στην προκειμένη περίπτωση, επιστρατεύτηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και νυν λομπίστας προσκείμενος στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία τον τίμησε ουκ ολίγες φορές.
Ο πρώην υπουργός του Τόνι Μπλερ «χτύπησε» αυτή τη φορά με άρθρο του στο Politico, αναλύοντας πως ήταν σφάλμα η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζει πως ο μόνος δρόμος για λύση είναι αυτός των δύο κρατών, στην ουσία καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί προς την τουρκική κατεύθυνση. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
Ο Τζακ Στρο ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα του 2004. Για τη στάση του τότε δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Αρκεί η αντίδραση του μετά την απόρριψη του Σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους. Με εκνευρισμό και εκφράσεις πεζοδρομίου είχε κακίσει τη λαϊκή ετυμηγορία κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι στέρησε από τους Τουρκοκύπριους τη δυνατότητα του τερματισμού της απομόνωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον χαρακτήρισε ως τον «μεγαλύτερο εθελοντή Τούρκο».
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες απέδειξε με τα γραπτά του πως εννοούσε κάθε λέξη που είχε πει εκείνες τις μέρες. Κατά διαστήματα δημοσιεύει κείμενα μέσω των οποίων υιοθετεί τυφλά την εκάστοτε τουρκική γραμμή. Συνήθως χωρίς τεκμηρίωση και επιχειρήματα, με μοναδικό σημείο αναφοράς τα αφηγήματα της Άγκυρας.
Για παράδειγμα στον απόηχο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το 2017, ο Στρο είχε γράψει στον Independent πως η «παρωδία πρέπει να τερματιστεί». Έτσι χαρακτήρισε τις συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση, εκφράζοντας από τότε ανοιχτά θέσεις υπέρ της διχοτόμησης και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου τότε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν με ποιους συνεργάζεται ο Τζακ Στρο.
Από εκείνα τα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά, όχι όμως ο τρόπος σκέψης και δράσης του Βρετανού πρώην υπουργού. Ούτε η στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία πανηγυρίζει για κάθε λέξη σαν να είναι η πρώτη φορά. Με κάτι τέτοιες αφορμές, Άγκυρα και ψευδοκράτος σπεύδουν να μιλήσουν για διεθνή αποδοχή των προτάσεων τους. Κούφια λόγια, χτισμένα πάνω στις λέξεις του «μεγαλύτερου εθελοντή Τούρκου».