Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και απαγόρευσε προσωρινά στους Ρώσους χρηματιστές να πωλούν τίτλους που κατείχαν ξένοι. Η κυβέρνηση διέταξε τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα με ρούβλια και απαγόρευσε στους κατοίκους της Ρωσίας να πραγματοποιούν τραπεζικές μεταφορές εκτός Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει απαγορεύσει στους πολίτες της να αγοράζουν δολάρια ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας την απομόνωση μιας οικονομίας που κάποτε είχε φιλοδοξίες να ενταχθεί στην παγκόσμια λέσχη των οικονομικών δυνάμεων, αναφέρει το CNN.
Μόλις στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι υπολοχαγοί του είχαν προωθήσει το ρούβλι ως πιθανή εναλλακτική λύση στο αμερικανικό δολάριο, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ρωσία θα γινόταν μία από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ισχυρίστηκαν.
Η προσπάθεια του Πούτιν να κυριαρχήσει στους γείτονές του, ξεκινώντας με την επίθεση στη Γεωργία το 2008, και συνεχίζοντας με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή του περασμένου μήνα στην Ουκρανία, κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από τα οικονομικά όνειρα του αυταρχικού ηγέτη.
Στις αρχές του 2008, ένα δολάριο ΗΠΑ θα αγόραζε περίπου 25 ρούβλια. Το ρωσικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σημαντικά από τότε και οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία το οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση. Την Τετάρτη, ένα δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να αγοράσει 117 ρούβλια στη Μόσχα αφού το νόμισμα υποχώρησε 10% και έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ.
Η τελευταία πτώση ήρθε αφότου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε στους Ρώσους να αγοράζουν «σκληρά» νομίσματα και διέταξε τις τράπεζες να περιορίσουν τις αναλήψεις από λογαριασμούς ξένου νομίσματος στα 10.000 δολάρια για τους επόμενους έξι μήνες, κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση μέρους των αποθεμάτων σε δολάρια της χώρας και στη στήριξη του ρουβλίου.
Ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην υπουργός Οικονομικών και αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, περιέγραψε τη στρατηγική ως «απίστευτη ανοησία» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρέξιμο στις τράπεζες.
«Προφανώς, η εκροή καταθέσεων σε ξένο νόμισμα από τις ρωσικές τράπεζες έχει υπερβεί τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», έγραψε σε ενημερωτικό δελτίο.
«Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει η νομισματική αρχή στη Ρωσία είναι να αγγίξει τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις – αν δεν υπήρχε τραπεζική διαχείριση μέχρι τώρα, θα συμβεί», πρόσθεσε ο Αλεξασένκο.
Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις σε μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των αποθεματικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Μόσχα συσσώρευε εδώ και χρόνια για να θωρακίσει την οικονομία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότερα από τα μισά αποθέματα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα και χρυσό είναι πλέον εκτός ορίων.
Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και απαγόρευσε προσωρινά στους Ρώσους χρηματιστές να πωλούν τίτλους που κατείχαν ξένοι. Η κυβέρνηση διέταξε τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα με ρούβλια και απαγόρευσε στους κατοίκους της Ρωσίας να πραγματοποιούν τραπεζικές μεταφορές εκτός Ρωσίας.
Το ρούβλι έχει δεχθεί έντονες πιέσεις και η αποτυχία της Μόσχας να υπερασπιστεί το νόμισμα θα μεταφραστεί σε οικονομικό πόνο. Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά πολλοί άλλοι τομείς της οικονομίας της βασίζονται στις εισαγωγές. Καθώς η αξία του ρουβλίου πέφτει, θα γίνει πολύ πιο ακριβό στην αγορά, ωθώντας τον πληθωρισμό.
Η Fitch Ratings μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας την Τρίτη και προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία «επίκειται».
«Η περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων και οι προτάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν το εμπόριο στην ενέργεια, αυξάνουν την πιθανότητα μιας πολιτικής απάντησης από τη Ρωσία που περιλαμβάνει τουλάχιστον επιλεκτική μη πληρωμή των κρατικών της υποχρεώσεων», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.
Ακόμη και με τη Ρωσία στο χείλος της χρεοκοπίας, οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εξαπολύουν περιορισμούς που αποσκοπούν στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 66% φέτος.
Για τη Μόσχα, το κόστος αθροίζεται. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να εμποδίσει τους Ρώσους να αγοράζουν δολάρια ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος του ρουβλίου, σύμφωνα με τον Anders Åslund, οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο της ρωσικής κυβέρνησης.
«Ο Πούτιν κατέστρεψε το ρούβλι», έγραψε ο Åslund στο Twitter.
Πηγή: CNN/ skai.gr