Αμερικανικές σημαίες ιρανικής παραγωγής

- Advertisement -
Άρνε Μπενς, dpa 

Ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα η ιρανική ηγεσία στρέφεται ακόμη πιο έντονα ενάντια στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ένα μέρος της κοινωνίας όμως έχει διαφορετική άποψη.

Ένα εργοστάσιο στην κωμόπολη Χομεΐν παράγει και αμερικανικές σημαίες Εικόνα: Arne Immanuel Bänsch/dpa/picture alliance 

Στο Ιράν οι αμερικανικές σημαίες σπανίζουν. Όχι μονάχα τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πολέμου στη Γάζα, αλλά εδώ και δεκαετίες που οι Η.Π.Α. θεωρούνται άσπονδος εχθρός της χώρας.

Όμως υπάρχει μία μικρή ιρανική κωμόπολη, στην οποία τα πράγματα είναι διαφορετικά: στο Χομεΐν, όπου κατασκευάζονται πολλές αμερικανικές σημαίες με μεγάλη ακρίβεια.

Εκατομμύρια σημαίες κάθε χρόνο

Διαδήλωση στην Τεχεράνη υπέρ της Παλαιστίνης
Πολλοί άνθρωποι στο Ιράν τάσσονται στο πλευρό της ΠαλαιστίνηςΕικόνα: Atta Kenare/AFP/Getty Images

Συχνά οι αστερόεσσες καταλήγουν σε διάφορες διαδηλώσεις, ποδοπατούνται ή καίγονται, αν και ο επικεφαλής του εργοστασίου, Αμπολφάσλ Χαντσανί, αντιτείνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται στο εξωτερικό. Όπως λέει ο 39χρονος,  το κάψιμο των σημαιών είναι πρωτίστως ένα «σύμβολο της διαμαρτυρίας» κατά της αμερικανικής πολιτικής.

Απασχολώντας περισσότερους από 120 εργαζόμενους το εργοστάσιο στο Χομεΐν παράγει 3,5 εκατομμύρια σημαίες ετησίως, ένα μικρό ποσοστό εκ των οποίων είναι αμερικανικές. Οι υπόλοιπες είναι άλλες σημαίες κρατών, σημαίες θρησκευτικών ή πολιτικών ομάδων. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται και σημαίες της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και αρκετές παλαιστινιακές. Η επιχείρηση έχει πολλούς πελάτες, από ξενοδοχεία μέχρι πρεσβείες.

Στο Χομεΐν γεννήθηκε και ο εκλιπών ηγέτης της επανάστασης Ρουχολάχ Χομεϊνί, ο οποίος ξεσήκωνε τον κόσμο εναντίον του Ισραήλ και των Η.Π.Α. ήδη πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το ρεύμα ενάντια στην αμερικανική επιρροή αποτέλεσε τότε και την κινητήριο δύναμη του κινήματος που έριξε τη δυναστεία των Παχλαβί.

Η… «ιδιαίτερη» σημαία του Ισραήλ

Μία ιδιαίτερη σημαία που παράγει το εργοστάσιο είναι αυτή του Ισραήλ. Όπως και η ίδια η Ισλαμική Δημοκρατία ο επιχειρηματίας Χαντσανί δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι σημαίες με το μπλε αστέρι του Δαβίδ φέρουν συνήθως τις λέξεις «Θάνατος στο Ισραήλ» στα φαρσί.

Άνθρωποι στην Τεχεράνη καίνε σημαίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας
Οι αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες παραδίδονται συχνά στην πυράΕικόνα: Vahid Salemi/AP/picture alliance

Ο Χαντσανί δηλώνει εξοργισμένος με τις εναέριες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ως απάντηση στη σφαγή που έκανε η Χαμάς. «Πώς γίνεται πολίτες, των οποίων οι οικογένειες σκοτώνονται, να διαχωρίσουν τους βομβαρδισμούς από την τρομοκρατία;», αναρωτιέται ο Χαντσανί, επικρίνοντας επιπλέον τις Η.Π.Α. πως έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την προστασία της ζωής των πολιτών.

Ο Χαντσανί θεωρεί τον εαυτό του κοσμοπολίτη και υποστηρίζει πως η ιρανική κοινωνία επικρίνεται συχνά με άδικο τρόπο. Ο 39χρονος εύχεται να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και τονίζει πως «το Ιράν έχει καλές σχέσεις με τις χώρες τις περιοχής. Όμως οι σχέσεις αυτές θα πρέπει πάντα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα έναντι των ιρανικών συμφερόντων».

Οι σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ σε τέλμα

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες γίνονται διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή οι σκληρές αμερικανικές κυρώσεις επιβαρύνουν την εγχώρια οικονομία. Αν και μετά τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν υπήρχαν ελπίδες προσέγγισης με τη Δύση, αυτές τελικά προδόθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, όταν οι Η.Π.Α. αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία. Η απογοήτευση στο Ιράν ήταν μεγάλη. Σήμερα, πάντως, η κριτική στρέφεται συχνότερα και κατά της ίδιας της ιρανικής ηγεσίας.

Στο πλευρό της Παλαιστίνης;

Η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου γιορτάστηκε με πυροτεχνήματα στην Τεχεράνη, ενώ η ηγεσία της χώρας εξήρε επίσης την επίθεση. Ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, από την άλλη πλευρά, απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσης ανάμειξης της χώρας.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο Αγιατολάχ Αλί ΧαμενεΐΕικόνα: Iranian Supreme Leader’s Office/ZUMA Press/picture alliance

Εδώ και εβδομάδες το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, καθώς οι Η.Π.Α. και το Ισραήλ κατηγορύν την Ισλαμική Δημοκρατία πως υποστηρίζει τη Χαμάς επί χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά «τα αντιισραηλινά αισθήματα δεν τα συμμερίζονται ιδιαίτερα πολλοί πέραν των πιο φανατικών υποστηρικτών του καθεστώτος, παρά την πολυετή προπαγάνδα», γράφει ο ιστορικός Αράς Αζίζι σε άρθρο του για τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council. Ο Σαντέγκ Σιμπακαλάμ, γνωστός εμπειρογνώμονας στο Ιράν, έγραψε στο X: «Μακάρι οι υπάλληλοι του συστήματος […] να μπορούσαν να εξηγήσουν στον λαό πώς αυτές οι επιθέσεις ωφελούν τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν».

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα