του Παντελή Σαββίδη
Το συριακό δράμα δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει στην προοπτική του. Μεταβάλλεται καθημερινά.
Η σημερινή εικόνα του δείχνει έναν περιχαρή Ερντογάν να απειλεί τους πάντες και να διεκδικεί την ακεραιότητα της Συρίας την οποία θα προστατεύσει, όπως λέει, να διαπραγματεύται με τους αμερικανούς την υποχώρηση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και να την επιτυγχάνει, να απειλεί το Ισραήλ (πρώτη φορά εγκρίνω την πολιτική του Ισραήλ) και όποιον άλλο τολμήσει να παρέμβει στους τρομοκράτες που κατέλαβαν την Συρία και θα δούμε αν θα εφαρμόσουν την Σαρία.
Η γειτνίαση του άμεσου ενδιαφέροντος του Ισραήλ με της Τουρκίας, έχει ενδιαφέρον. Θα έρθουν σε σύγκρουση;
Είναι ό,τι εύχομαι στην περιοχή. Αλλά δεν θα γίνει. Η Τουρκία γνωρίζει τα όριά της. Και δεν φθάνουν στην σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα όριά του τα γνωρίζει και το Ισραήλ. Και δεν φθάνουν σε σύγκρουση με την Τουρκία.
Βεβαίως, στην περιοχή οι ανακατατάξεις τώρα άρχισαν. Και το ΝΑΤΟ θα βγει διαφορετικό αν δεν το διαλύσει ο αμερικανός λογιστής Τράμπ (πληρώστε την συνδρομή διαφορετικά θα σας κόψω το περιοδικό).
Αυτά, όπως φαίνονται τα πράγατα σήμερα το πρωί. Αύριο μπορεί να είναι διαφορετικά.
Αν η αντιπαράθεση Τουρκίας- Ισραήλ πάρει στρατηγικά χαρακτηριστικά (που δεν αποκλείεται), τότε η Ελλάδα (ποια Ελλάδα θα μου πείτε) να δει σοβαρά την στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ δεν άφησε τίποτε όρθιο στην περιοχή για να δυσκολέψει, πλέον, μια στρατιωτική συνεργασία μαζί του. Όσο υπήρχαν δυνάμεις που το αντιμάχονταν η Ελλάδα έπρεπε να κρατήσει ισορροπίες. Τώρα το Ισραήλ έχει κυριαρχήσει κατά κράτος.
Δεύτερον υπενθυμίζω πως ο τρισκατάρατος (αυτός που έδωσε ψωμί σε όλους και δεν θέλουν σήμερα,ευνοημένοι γαρ, να περνά ούτε απο το μυαλό τους) στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Τουρκίας είχε συνεννοηθεί με τον πατέρα Άσαντ να αποκτήσει η Ελλάδα στρατιωτική βάση στη Συρία ή να έχουν κοινά σχέδια Αθήνα και Δαμακός αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής.
Βέβαια, όλα αυτά ναυάγησαν απο τους λιλιπούτειους διαδόχους. Η υπόθεση Οτσαλάν έδειξε την αδυναμία συντονισμένης αντιμετώπσιης της Τουρκίας. Τότε που Ισραήλ και ΗΠΑ ήταν στο πλευρά της Άγκυρας. Σήμερα;
Αυτά που προτείνονται είναι για ηγέτες όχι για γόνους που ένας παραιτημένος λαός περιμένει να μεγαλώσουν για να φωνάξει ωσαννά.
Αυτά για σήμερα. Αύριο τα πράγματα μπορεί να έχουν μεταστραφεί.
“αυτός που έδωσε ψωμί σε όλους και δεν θέλουν σήμερα,ευνοημένοι γαρ, να περνά ούτε απο το μυαλό τους”
Μού είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ένας Παντελής Σαββίδης γράφει αυτά που λένε οι πιστοί τού “Αντρέα” στα καφενεία. Πώς έδωσε ψωμί σε όλους, δηλαδή; Διορίζοντας στο Δημόσιο ~ 800.000 κυρίως πράσινους και άχρηστους πρασινοφρουρούς με δανεικά, τα οποία γνώριζε ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να τα επιστρέψει, βάζοντας την αρχή για την χρεοκοπία τής χώρας; Δεν προειδοποιούσαν ήδη από το ’85 και ’86 οι Χαλκιάς και Μαρίνος και όχι μόνο; Και ποιοι είναι αυτοί οι “ευνοημένοι”, που δεν θέλουν να περνά από το μυαλό τους;
Αντρεικος δεν είμαι σε καμία των περιπτώσεων. Όμως το ότι έδωσε ψωμί, το ότι εκσυγχρόνησε σε μεγάλο βαθμό την ελλαδική κοινωνία, αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσω. Το ψωμί βέβαια που φάγαμε και τρώμε δεν στηρίζεται σε δικιά μας παραγωγή. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η Ελλάδα από αυτόν και μετά (βασικά από την μεταπολίτευση και μετά), έδωσε όλα τα τιμαλφή της. Γι αυτό οι σημερινοί δεν έχουν κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα να πουλάνε σαν να είναι δικά τους. Και. Επίσης κανένα πρόβλημα να μην παράγουν τίποτε. Βέβαια σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ευρωπαϊκή ένωση. Δεν παράγουμε τα δίνουμε στους «μαύρους» αυτοί παράγουν εμείς τρώμε. Έλα μου ντε που τώρα οι «μαύροι» ξύπνησαν…. Και παράγουν και αλώνουν. Γιατί δεν μπορεί ρε φίλε να με απομυζας να με έχεις σε συνεχή πόλεμο, επειδή θέλεις την περιουσία μου και μετά να λες γιατί μου έρχεσαι εδώ. Μια είναι η κραυγή. Πάντα και σε όλες τις εποχές. Πάω εκεί που μπορώ να ζήσω. Τελεία.
Η μετανάστευση έτσι κι αλλιώς είναι η ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο,τι περιορισμούς και να βάλεις θα είναι παρούσα.
Ο πόλεμος είναι η μέγιστη αιτία.
Και βέβαια οι παρωπίδες μας.
Για το ψωμί που έδωσε με δανεικά, που τώρα (από το 2010) καλούμαστε να ξεχρεώσομε, συμφωνείς κι εσύ. Τι εκσυγχρονισμό έκανε στην κοινωνία; Ότι δίδαξε το εύκολο πλουτισμό, την αρπαχτή, την ήσσονα προσπάθεια, το δημοσιοϋπαλληλίκι σαν όνειρο των νέων και το γονίων των; Το ότι παρέδωσε τα πάντα στους συνεταιριστές κι άφησε τα σωματεία αχαλίνωτα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο βοτεχνειών και προπαντός βιομηχανιών, όπως η “ΒΙΑΜΑΞ”; Η Ευρώπη έφταιξε σ’ αυτό; Κι αν ναι, τότε γιατί δεν καταστράφηκαν παρομοίως άλλες χώρες, που έγιναν ή ήταν ήδη μέλη της; Εκσυγχρονισμός ήσαν οι διαβόητες κλαδικές, που αν δεν ήσουν μέλος, προκοπή δεν έβλεπες; Εκσυγχρονισμός ήσαν οι άχρηστοι πρασινοφρουροί, που καθήκον (sic) είχαν να καρφώνουν αυτούς που διάβαζαν π.χ. “Καθημερινή”, ή “Ε.Τ”;
Τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στην Αξιούπολη. Μια περιοχή κατ εξοχήν γεωργική. Μικρός έβλεπα τα σπίτια των αγροτών με θλίψη. Μετά το 80 η εικόνα άλλαξε. Αξιοπρεπέστατα και τα σπίτια και τα μέσα και το εισόδημα των αγροτών. Ο αγροτικός πληθυσμός, τότε, πρέπει να ξεπερνούσε το 30% του συνολικού. Τα υπόλοιπα τα έχω γράψει κατά καιρούς. Ακόμη και μετά την μεταπολίτευση ο χωροφύλακας μας έβρισκε στο δρόμο και μας χαστούκιζε. Δεν γνωρίζω την ηλικία σας αλλά ο περιορισμός της αστυνομικής αυθαιρεσίας που θεωρούσαν όλους οιωνοί κομμουνιστές αν δεν είχαν συνεργαστεί με τους γερμανούς στην κατοχή αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της χώρας. Τώρα, όλα αυτά σας φαίνονται τρέλες. Είναι όμως;
Θ’ αρχίσω ανάποδα. Μετά την μεταπολίτευση, ο χωροφύλακας δεν τολμούσε ούτε μηχανάκι να γράψει, διότι τού φώναζαν “τι το πέρασες, ρε; η χούντα πέρασε!”. Είχαν εντολή από την κυβέρνηση Καραμανλή να το πηγαίνουν όσο πιο μαλακά μπορούσαν, επειδή ο κόσμος είχε καταπιεστεί 7 χρόνια. Το έχω ξαναγράψει: Αλλού καταπιέστηκε 37 (Ισπανία), ή και 40 (Πορτογαλία), αλλά δεν διάλυσε η τάξη γι αυτό. Εσάς ποιος και πότε σάς χαστούκιζε; Μετά την μεταπολίτευση; Μάλλον το αντίστροφο συνέβαινε. Τούς χωροφύλακες χαστούκιζαν, όχι εσάς. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα είναι τρισχειρότερα. Έτσι κι ακουμπήσει ο χωροφύλακας κάποιον και ειδικά μετανάστη, ή γύφτο (“ευπαθείς” κοινωνικές ομάδες γαρ!), βρίσκει τον μπελά του. Γι αυτό είχαμε και έχομε πορείες αναρχικών, πολυτεχνεία, γρηγορόπουλους, “Υπαττείες” και δεν συμμαζεύεται με τις ανάλογες βέβαια ζημίες σε περιουσίες αθώων ανθρώπων. Το κράτος, μετά το 1974, προσπαθησε να μην παρεμβαίνει και τώρα βλέπομε τα χάλια μας.
“που θεωρούσαν όλους οιωνοί κομμουνιστές αν δεν είχαν συνεργαστεί με τους γερμανούς στην κατοχή” Αυτά αφορούν την περίοδο 1950-74. Μετά την δικτατορία, το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε και οι εξορίες καταργήθηκαν. Δεν τα έκαμε το ΠαΣοΚ αυτά, κ. Σαββίδη.
“Μετά το 80 η εικόνα άλλαξε. Αξιοπρεπέστατα και τα σπίτια και τα μέσα και το εισόδημα των αγροτών. Ο αγροτικός πληθυσμός, τότε, πρέπει να ξεπερνούσε το 30% του συνολικού.”
Kαι πού οφείλεται αυτό; Τι άλλαξε; Δεν το αμφισβητώ, αφού το λέτε εσείς και ούτε ιδίαν αντίψη έχω τού πράγματος. Απλώς ρωτώ.
από όσους πέρασαν τα τελευταία 100 χρόνια είναι ο μόνος στην πολιτική που έμεινε με το όνομα Ανδρέας, χωρίς να χρειάζεται επίθετο
ακόμη και με τα λάθη του, είναι μακρά η καλύτερη διακυβέρνηση την Ελλάδας, σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν
τυχαίο ότι αριστεροί της δεξιάς τσέπης, και δεξιοί του φερετζέ βρίζουν τον Ανδρέα;
τυχαίο ότι οι αριστεροί του 40-60 πέρασαν από το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, λέτε για τα επιδόματα, ή για την ανάγνωση τους ως ισότιμους πολίτες
το 1981 ως μαθητής ζήτησα να φτιάξουν τον φωτισμό στο νυχτερινό που φοιτούσα, για να εργάζομαι το πρωί, και ο διευθυντής πατρικά μου υπενθύμισε ότι αυτά τα λένε οι κομουνιστές
τα παραμύθια για την καταστροφή της οικονομίας με δραχμές τότενες, είναι για αφελείς και ημιμαθείς, η καταστροφή συντελεστικέ με το Ευρώ, την Ολυμπιάδα και δεν ομιλεί ΚΑΝΕΝΑΣ και φυσικά τους εξοπλισμούς, που εάν ήταν αμερικάνικοι δεν έμπαινε φυλακή ο Ακης
Επειδή έχω σχέση με τα εξωτερικά, να σου πω ότι όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Θρούμπας, μου έλεγαν ότι αρέσει στους Έβρο-πέους, άρα από τότε έχουμε όσους αρέσουν στους ξένους.
Το ίδιο πλήρωσε και ο Κώστας ο Καραμανλής
Εάν σας έβλαψε η πολιτική του προσωπικά, ευνόησε χιλιάδες άλλους που αισθάνονταν περιθόριο.
Εάν τα χρήματα που “μοιράστηκαν” από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, που αυτός κέρδισε, την ευθύνη την έχει η δομή του κράτους, και οι πολίτες του, που δεν έχουν παιδεία
Τέλος άλλες εποχές, και άλλοι άνθρωποι, σήμερα που πληκτρολογεί ο κάθε ένας μας εξυπνάδα του, που βρίσκετε η χώρα;
αλλά ξέχασα τα 7 χρόνια της χούντας φταίνε για όλα
Σε ποια δεκαετία αναφέρεστε για τις πρωτοβουλίες με τη Συρία;
μια απλή αναζήτηση Ανδρέας Χαφέζ και τα βρίσκετε όλα
Εγώ , ένα αντιλαμβάνομαι. Το «για πρώτη φορά εγκρίνω την επίθεση του Ισραήλ». Κι εγώ. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται. Σήμερα όλοι, οι «δυτικοί» είναι υπέρ αυτού που είχαν επικηρύξει με 10.000.000 δολάρια. Σήμερα δηλώνει σύμμαχος και αύριο θα γκρεμίσει και μια Παναγία των Παρισιων. Άνθρωπος που εκφώνησε τον πρώτο του λόγο σε τζαμί, και όχι σε πλατεία ή σε κοινοβούλιο. Έβλεπα κοριτσάκια με κοτσίδες σε μια φωτογραφία και σκέφτηκα ο,τι αυτές αύριο, δλδ σήμερα, θα πρέπει να φορέσουν μπούργκα, να μην έχουν πρόσβαση σε μόρφωση και δικαιώματα, έστω κι όπως είχαν.ενα πράγμα απίστευτο για το 50% του πληθυσμού. Και το θέλουν, το επιζητούν. Σε χώρες που ποτέ δεν είχαν νοοτροπία «δημοκρατίας» δυτικού τύπου, (και σιγά την δημοκρατία), προσπαθουνε οι μεγάλες δυνάμεις να επιβάλλουν την νοοτροπία τους. Έτσι καταστράφηκε η λιβυη, έτσι τίποτε δεν πάει καλά στη μεσόγειο. Και επιπλέον Αγγλία και Γαλλία έχουν αλωθεί. Και το πρόβλημα μου δεν είναι η θρησκεία επακριβώς. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι θέλουν την πρόοδο, αλλά αρκεί να μη μας πειράζουν τον πηρηνα μας. Δλδ τις προκαταλήψεις μας.
Ούτε κουβέντα! Ασφαλώς κι εγώ συμφωνώ με επίθεση του Ισραήλ, αλλά πολύ φοβούμαι ότι τελικά η Συρία θα γνωρίσει την Σαρία. Αυτά τα κράτη, τα μουσουλμανικά, δεν εκδημοκρατίζονται, όπως είχε εξηγήσει και ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, σε πάνελ που συζητούσαν για εκδημοκρατισμό τής Τουρκίας. Τα μουσουλμανικά κράτη είτε θα έχουν μία δικτατορική κυβέρνηση, που θα διαφυλάττει το κοσμικό των πρόσωπο, ή θα πέσουν αργά ή γρήγορα στην θεοκρατία, που μάλλον είναι χειρότερη.
Νεότουρκοι στη Συρία! Επίθεση σε χριστιανικό χωριό από ισλαμιστές
Η θεοκρατία πάντα είναι χειρότερη. 5-6 αιώνες πριν την είχαμε. Η μουσουλμανική θρησκεία είναι 5-6 αιώνες νεότερη, άρα το κλουβί το περνάει τώρα. Το φοβερό είναι στο πότε. Δλδ θέλω να πω στον αιώνα του ίντερνετ, των διαστημικών, στον αιώνα της ανακάλυψης των πάντων. Στον αιώνα του cern και της προόδου. Και αυτοί ζουνε στην ζούγκλα της ερήμου με τις μπούρκες και τις μαντήλες για να μη τους μπαίνει η άμμος στα μάτια και θεωρούν ότι είναι εντολή θεού. Το φοβερό δε είναι ότι η δυτική κουλτούρα του δικαιώματος πριν το δικαίωμα, το επέτρεψε. Δλδ η μερκελ με μαντήλα, η Τζολί και μύριες όσες. Αντίθετα δεν απαγόρευσε η Ευρώπη στη έμεινε του ερντογαν να μη φοράει το τσεμπέρι. Άρα δεχόμαστε την επικυριαρχία του μωαμεθανισμού, στο κέντρο της δυτικής κουλτούρας. Και το πιο φοβερό ακόμη κι από αυτό. Κι εμείς μπαίνουμε σε αυτές τις λογικές. Γιαβας γιαβας.
Και πραγματικά είναι μερικές φορές που αισθάνομαι ότι μερικά εμβληματικά κινηματογραφικά έργα (αυτοκρατορία του διαστηματος π.χ) δείχνουν ότι η ανθρωπότητα παρά πολύ δύσκολα θα βρει τον δρόμο για την συνολική πρόοδο. Ψάχνεται από τον Επίκουρο ακόμη, αλλά το ευ ζην του λαού κανείς δεν το έχει πετύχει. Ή αλλιώς και ό,τι επιτεύχθηκε είχε και την αντίρρηση του. Και εν πασει περιπτωσει, είτε σε δημοκρατίες δυτικού τύπου, είτε ανατολικού, δλδ μουσουλμανικού, βασικά, να δούμε και την πρόοδο;;;
Δλδ, αν το 2050, όπως λέει και το πιστεύω, η Ευθυμιου, η μουσουλμανική θρησκεία θα είναι η πρώτη σε πληθυσμό, τι ακριβώς πρόοδο μπορούμε να αναμένουμε;;; Το θέλουμε;;; Το θέλουν;;; Και αν το θέλουν γιατί έρχονται εδώ;;;;
Σωστές οι σκέψεις και προβληματισμοί σου. Θα έπρεπε να τις/τούς έχουν όλοι, αλλά φοβούμαι πως λίγοι είναι αυτοί που έχουν πάρει χαμπάρι κατά πού βαδίζομε. Σ’ αυτό την κυρία ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις μας, που αποκρύπτουν την αλήθεια από τον λαό, για να είναι πολιτικώς ορθές.
συμφωνώ
Πραγματικά υπήρξε συμφωνία για αξιοποίηση του εναέριου χώρου της Συρίας από την αεροπορία μας. Αν θυμάμαι καλά πριν το φιάσκο με τον Οτσαλάν. Τότε μας διακατείχε το σύνδρομο περικύκλωσης της Τουρκίας, πέρα από τη συμφωνία με τη Συρία με επισκέψεις και σύμφωνο συνεργασίας με την Αρμενία, επίσκεψη στο Ιράν. Κανείς να μην εύχεται σύγκρουση Ισραήλ Τουρκίας, διότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την έκταση που μπορεί να προσλάβει και τις διευθετήσεις που θα ακολουθήσουν. Ιδιαίτερα τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ποιά θα είναι τα ανταλλάγματα στην προκειμένη περίπτωση; Εξ άλλου οι ΗΠΑ μέσω του απαράδεκτου Ισραήλ και της Τουρκίας διατηρεί δύο προσβάσεις στη Μ Ανατολή. Μέσω της ισχύος και της γενοκτονίας και της καταπάτησης κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ και μέσω της θρησκείας και του οθωμανικού παρελθόντος τςη Τουρκίας η οποία αντισταθμίζει την επιρροή του Ιράν.
Ας μην ξεχνάμε πως όταν αποχωρήσαμε από την Ανατολική Θράκη με τη συμφωνία των Μουδανιών δεν είχαμε ηττηθεί στο πεδίο της μάχης. Προιόν διευθέτησης των μεγάλων ήταν η επιβολή της συμφωνίας
Ε.. εγώ τώρα ο αντι-Πασόκος (δεν είμαι αντί , χωρίς επιχειρήματα) κυρίως γιατί ο Ανδρέας σας -πρωθυπουργός όλων μας μετά το 1981-ασχολήθηκε μόνον με την ”κονόμα” των Ελλήνων για να τον ψηφίζουν , συντάραξε συθέμελα το κράτος για να το ”μπααθίσει” -αλά Χαφέζ Ασαντ -, μας ”φόρτωσε” τα χρέη όλων των χρεωκοπημένων ιδιωτικών επιχειρήσεων , άφησε να φυτρώσουν δημόσιοι υπάλληλοι δωροδοκούμενοι με ”δωράκια” των 500.000 δραχμών και το κυριότερο μας άφησε ”αμανάτι” από το 1986 τον κοινοβουλευτικό δικτάτορα πρωθυπουργό,
ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ αγαπητοί φίλοι των Ανιχνεύσεων ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ ΣΑΣ για τον Ανδρέα , το ”σόϊ του” και την κληρονομιά του κρατισμού ,από τον οποίον δεν λένε να ξεκολλήσουν-παρά το Μάαστριχτ του 1992- και οι σημερινοί κληρονόμοι του (ο κ. Ανδρουλάκης θέλει τώρα να επανακρατικοποιηθεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης).
Εξεπλάγην το ομολογώ από τον ”φιλιππικό” εναντίον του Ανδρέα από τον κ. Επισκέπτη από το πράσινο νησί .
Για το θέμα -τοι θέμα είναι ”θα συγκρουσθεί ο Αλλάχ με Γιαχβέ”-έγραψα από την πρώτη ημέρα σε άλλο άρθρο ότι ο όποιος Αλλάχ της Συρίας -για να επιβιώσει-έγινε από τώρα φίλος με τον ”Γιαχβέ ” ,που εδώ και ένα χρόνο ”σάρωσε” σε όλη την Μέση Ανατολή.
Φυσικά θα επιμένει ο μεγάλος για πολλούς Έλληνες κ. Έρντογαν , ο οποίος ”θα βρίζει σικέ ” τον Γιαχβέ”, για να κοροϊδεύει τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που οδεύουν προς την Μέκκα .
Πόσοι Έλληνες δεν έβριζαν και βρίζουν τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους (να φάνε δεν χορταίνουν τους Γερμανούς-) και είναι οι πρώτοι που ”τα βρίσκουν και με τους δυο” και στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και να ”καζαντίσουν ” στις ΗΠΑ και την Γερμανία;;;.
ΜΗ ”ΔΟΥΛΕΥΕΣΤΕ”. Έρρωσθε.
Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης