«Αίτημα δικαστικής συνδρομής από τη Γαλλία θα κάνει η Βουλγαρία για κυβερνο-τρομοκρατία»

- Advertisement -

Η Σόφια κατηγορεί έναν Βούλγαρο δημοσιογράφο έρευνας σκανδάλων που ζει στη Γαλλία εδώ 30 χρόνια.

Αυτή ήταν η είδηση του JeanBaptiste Chastand στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 8-8-2019. Πρόκειται για τον εικονιζόμενο (στο σχετικό ρεπορτάζ)  Atanas Tchobanov τον οποίο υποπτεύεται η βουλγαρική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ότι συνδέεται με μια γιγαντιαία πειρατεία φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων βουλγάρων φορολογουμένων. Εξ ου και το βουλγαρικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες γαλλικές αρχές την 1η Αυγούστου 2019. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε  ως «κυβερνο-τρομοκρατία» από τις βουλγαρικές αρχές επειδή, κατά την άποψή τους, προοριζόταν να αποσταθεροποιήσει τα ρετιρέ του βουλγαρικού Κράτους. Αλλά για τον Atanas Tchobanov, αρχισυντάκτη του ιστοτόπου έρευνας σκανδάλων  Bivol (https://bivol.bg/), πρόκειται μάλλον για μια νέα μορφή «πιέσεων», που ισχυρίζεται ότι υφίσταται, για να περιορίσει τις πολλαπλές έρευνές του για τη διαφθορά των βουλγαρικών ελίτ.

Σημειώνω, παρενθετικά και με την ευκαιρία,  ότι ο JeanBaptiste Chastand στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 2-5-2019 είχε αναφερθεί σε ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που συγκλόνισε την βουλγαρική κυβέρνηση του  Boïko Borissov. Πολλοί υπουργοί κι ένας κολλητός του πρωθυπουργού αναγκάσθηκαν τότε να παραιτηθούν μετά από αποκαλύψεις αναφορικά με την αγορά, από μέρους τους, πολυτελών διαμερισμάτων σε εξευτελιστικές τιμές το τετραγωνικό μέτρο (384 ευρώ), εξυπηρετώντας εργολαβικά συμφέροντα σε αντάλλαγμα. Εξ ου και το σκάνδαλο ονομάστηκε « Apartmentgate ». Βλέπε : (En Bulgarie, un scandale de détournements de fonds européens secoue le gouvernement). Στο εν λόγω ρεπορτάζ του JeanBaptiste Chastand ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις καταχρήσεων κοινοτικών κονδυλίων τις οποίες προσπερνάω λόγω έλλειψης χώρου.

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/05/02/en-bulgarie-un-scandale-de-detournements-de-fonds-europeens-secoue-le-gouvernement_5457393_3210.html Στις 7-10-2018 ο ηλεκτρονικός Le Monde αναφέρθηκε σε «κύμα αποτροπιασμού μετά από το θάνατο μιας δημοσιογράφου στη Βουλγαρία» (Vague d’indignation après le meurtre d’une journaliste en Bulgarie). Ποια ήταν η δημοσιογράφος ; Ήταν η τριαντάχρονη Viktoria Marinova, διοικητική υπεύθυνη και παρουσιάστρια μιας ενημερωτικής εκπομπής του, μη ελεγχόμενου από τους Βούλγαρους ολιγάρχες, περιφερειακού καναλιού TVN της βουλγαρικής πόλης  Ruse. Ποιο ήταν το «έγκλημά της»; Στην τελευταία της εκπομπή δημοσιοποίησε μια συζήτηση με άλλους δυο δημοσιογράφους έρευνας σκανδάλων για υποψίες κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων. Βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στις 6-10-2018 σε ένα πάρκο της Ruse, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας, Georgy Georgiev. Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου που εκπόνησαν οι «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» (RSF), η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 111η θέση επί συνόλου 180 κρατών, δηλαδή είναι μακράν η χειρότερη στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους Ρεπόρτες RSF, οι Βούλγαροι ερευνητές δημοσιογράφοι εκτίθενται σε «πολλές μορφές πίεσης και εκφοβισμού» και είναι αντιμέτωποι με «ολιγάρχες που ασκούν ένα μεντιατικό  μονοπώλιο και με αρχές ύποπτες για διαφθορά και με διασυνδέσεις  με το οργανωμένο έγκλημα», όπως αναφέρει ο ηλεκτρονικός Le Monde.

Ας επιστρέψουμε όμως στο κύριο θέμα του παρόντος άρθρου. Ο βαλλόμενος 51χρονος Tchobanov, είναι μηχανικός του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) με ειδικότητα στις βάσεις δεδομένων,  παράλληλα με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες. Και αρνείται τους ισχυρισμούς της Βουλγαρίας. «Δεν είχαμε καμία σχέση με την πειρατεία. Απλά λάβαμε τα αρχεία, όπως κι άλλα μέσα, αλλά δεν δημοσιεύσαμε τίποτα. Ίσως να τα χρησιμοποιήσουμε μια μέρα, αλλά θα πρέπει πρώτα να ελέγξουμε τα πάντα», δήλωσε.

Η  γαλλική δικαιοσύνη έχει ένα μήνα για να απαντήσει σε αυτήν την «ευρωπαϊκή απόφαση έρευνας», η οποία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει ακροάσεις τηλεφώνων, έρευνες κατοίκον ή παρακολουθήσεις υπόπτων. Το βουλγαρικό παράρτημα της «Ένωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων» καλεί τη Γαλλία να αρνηθεί να συμμορφωθεί με το αίτημα της Σόφιας, ανησυχώντας για τον κίνδυνο να υποστεί ο ιστότοπος Bivol «παράνομες και υπερβολικές πιέσεις» για να αποκαλύψει τις πηγές του. Ερωτηθείσες την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, οι αρμόδιες γαλλικές δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι προς το παρόν δεν έλαβαν τίποτα από τις βουλγαρικές αρχές.

Πώς ξεκίνησε το θέμα ;

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με ένα μυστηριώδες ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στις 15 Ιουλίου 2019 στον ιστότοπο  Bivol, αλλά και σε άλλα βουλγαρικά και διεθνή ΜΜΕ – το μήνυμα αναφέρει το BBC και το Reuters. Προερχόμενο από μια διεύθυνση που φιλοξενείται στον ρωσικό ιστότοπο Yandex, αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα παρέχει πρόσβαση σε αρχεία που περιέχουν αριθμούς αναγνώρισης, τα έσοδα και ορισμένα φορολογικά στοιχεία για περίπου 5.000.000 από τα 7,1 εκατομμύρια Βουλγάρων, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. «Η κυβέρνησή σας καθυστερεί. Το Κράτος σας της κυβερνο-ασφάλειας   είναι μια παρωδία. Απελευθερώστε τον Julian Assange», γράφει σε σπαστά  αγγλικά, το μήνυμα αναφορικά με τη μεγαλύτερη πειρατεία στην ιστορία της βουλγαρικής χώρας.

Στις 31 Ιουλίου 2019 η αρμόδια βουλγαρική δικαστική αρχή ανακοίνωσε τη σύλληψη 3 ατόμων, όλων  υπαλλήλων μιας βουλγαρικής εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας, της  TAD Group, και τους απήγγειλε κατηγορία για τρομοκρατία. «Ο απώτερος στόχος των εγκληματικών δραστηριοτήτων των κατηγορουμένων  ήταν να δημιουργήσουν μια αστάθεια στη χώρα, να αντιδράσουν ενάντια στο σημερινό πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση και να σπείρουν σύγχυση και φόβο στον πληθυσμό», έλεγε η ανακοίνωση. Η  αντιτρομοκρατική εισαγγελέας ισχυρίζεται ακόμη ότι ο εν λόγω φορέας είχε προγραμματίσει την πειρατεία στοιχείων ακόμα  και του  Κοινοβουλίου για να γελοιοποιήσει την κορυφή του βουλγαρικού κράτους … Ο υπουργός Εσωτερικών συνδέει άμεσα αυτή την πειρατεία με τη Ρωσία, αναφέροντας την πρόσφατη απόφαση του βουλγαρικού στρατού να αποκτήσει αμερικανικά F-16. Αλλά ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, από την πλευρά του, εμπλέκει το κόμμα της αντιπολίτευσης «Δημοκρατική Βουλγαρία», με καθαρά φιλοδυτικές θέσεις. Ως περαιτέρω σημάδι σύγχυσης που περιβάλλει αυτήν την υπόθεση, οι 3 ύποπτοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση από τους δικαστές, παρά τις απαιτήσεις της εισαγγελίας για τη συνέχιση της κράτησής τους.

 

«Εκδίκηση» των βουλγαρικών αρχών ;

Χωρίς να απαγγέλλεται  επίσημη κατηγορία σε αυτό το στάδιο εναντίον του, το ειδικό γραφείο του εισαγγελέα της Σόφιας κατηγορεί τον Atanas Tchobanov για συνεργασία με την εικαζόμενη ομάδα πειρατείας TAD Group, πολύ πριν από τις αποκαλύψεις. Συγκεκριμένα η εν λόγω υπηρεσία λέει ότι ένας από τους πιθανολογούμενους χάκερ φέρεται να είχε επαφή με τον Tchobanov, δύο εβδομάδες πριν από την αποστολή του περίφημου ηλεκτρονικού μηνύματος.

«Στις αρχές Ιουλίου, ήμουν στην πραγματικότητα σε επαφή με έναν άντρα που εμφάνιζε τον εαυτό του ως κυβερνο-εμπειρογνώνονα (cyberexpert) και ο οποίος έλεγε ότι ο βουλγαρικός ιστότοπος προστασίας προσωπικών δεδομένων είχε μια μεγάλη παραβίαση ασφάλειας. Δεν ήξερα την ταυτότητα του συνομιλητή μου, αλλά έλεγξα ό,τι είπε και ενημέρωσα την υπηρεσία. Διόρθωσαν την παραβίαση ασφαλείας, ευχαριστώντας μας για την ενημέρωση που τους κάναμε», λέει ο Tchobanov για να αιτιολογήσει αυτήν την επικοινωνία του.

Για τον Tchobanov, το βουλγαρικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που απευθύνθηκε στη Γαλλία δεν μπορεί παρά να είναι μια «εκδίκηση» από τις βουλγαρικές αρχές για τις πολυάριθμες αποκαλύψεις του των τελευταίων μηνών, σχετικά με τις αποκτήσεις ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές από πολλούς πολιτικούς και ανώτερους δικαστές, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού εισαγγελέα. Αυτές οι αποκαλύψεις πυροδότησαν ένα κύμα παραιτήσεων από την βουλγαρική εξουσία.

Ο Tchobanov, που λέει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στη γαλλική δικαιοσύνη, ζητά ωστόσο από το Παρίσι να μην σπεύσει, επειδή φοβάται ότι ο πραγματικός σκοπός του βουλγαρικού αιτήματος είναι να κατασχέσει τους  serveurs  του ιστοτόπου του, που είναι εγκατεστημένοι στη Γαλλία.

Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει σχετικά ότι ένα εθνικό δικαστήριο μπορεί να αρνηθεί να συνεργαστεί, εάν ένα αίτημα της δικαιοσύνης ενός άλλου κράτους μέλους αντιβαίνει στις «θεμελιώδεις αρχές» του ευρωπαϊκού δικαίου.

Θα αναμείνουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης… χωρίς να προδικάζουμε τίποτα.

Όμως δεν είναι τυχαίο ότι οι κοινοτικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ, έχουν στις κομμουνιστογενείς ηγεσίες τους πολιτικούς που επιδιώκουν, πάση θησεία, να ελέγξουν μέσα από τους ολιγάρχες τα ΜΜΕ και την Δικαιοσύνη για να μπορούν να ποδηγετούν τους λαούς τους και να καμουφλάρουν την διάχυτη διαφθορά των κολλητών τους.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα