The New York Times: σε ποιον ανήκει ο Μέγας Αλέξανδρος; Είναι ένα διπλωματικό ναρκοπέδιο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

19 Ιουνίου 2024

Ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου υψώνεται πάνω από την κεντρική πλατεία στα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία. Byron Smith για τους New York Times

Ρεπορτάζ από Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

Θέλετε να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία και την Ελλάδα;
Το κέντρο των Σκοπίων, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, μια βαλκανική χώρα που γεννήθηκε μόλις πριν από 33 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος, είναι γεμάτο ιστορία.

Ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία. Ένα άλλο, του πατέρα του, του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, υψώνεται πάνω από σε μια κοντινή πλατεία στην κορυφή ενός μεγάλου βάθρου. Η πόλη είναι επίσης γεμάτη αφιερώματα σε μπρούτζο, πέτρα και γύψο σε γενιές άλλων ηρώων από αυτούς που η χώρα θεωρεί ως την ένδοξη και πολύ μεγάλη ιστορία της.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που εμφανίζεται διεκδικείται από άλλες χώρες. Η σημερινή Βόρεια Μακεδονία, που γεννήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, δεν έχει καμία πραγματική σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος έζησε πριν από 2.000 χρόνια στη σημερινή Ελλάδα, και πολλές από τις άλλες ιστορικές προσωπικότητες που τιμήθηκαν με αγάλματα είναι Βούλγαροι.

Χάρτης της Βόρειας Μακεδονίας, δείχνει τα Σκόπια και το Trebenishte. Εμφανίζονται επίσης οι γύρω χώρες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, του Κοσόβου και της Σερβίας.


Από τους New York Times

Η Slavica Babamova, διευθύντρια του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου, πέρασε την καριέρα της ανακαλύπτοντας και εκθέτοντας αρχαία αντικείμενα και δεν έχει κανένα πρόβλημα να επικεντρωθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, είπε ότι αναστατώθηκε από την πληθώρα των αγαλμάτων, που έστησε η χώρα της σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει ένα κράτος και μια εθνική ταυτότητα.

«Έχουμε μια τόσο πλούσια δική μας ιστορία — και τόσα πολλά πράγματα να πούμε. Αλλά δεν βλέπω καμία ανάγκη να προωθήσω όλο αυτό το υπερβολικό μάρκετινγκ», είπε, δείχνοντας προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Πιο σημαντικά για τη Βόρεια Μακεδονία και αναμφισβήτητα μέρος της ιστορίας της, πρόσθεσε, είναι η χρυσή νεκρική μάσκα και άλλα εκπληκτικά αντικείμενα που προϋπήρχαν του Αλέξανδρου και βρέθηκαν σε μια αρχαία νεκρόπολη κοντά στο χωριό Trebenishte στη Βόρεια Μακεδονία.

Μαγνήτες με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μεταξύ των αναμνηστικών προς πώληση σε ένα κατάστημα στα Σκόπια. Byron Smith για τους New York Times

Η οικοδόμηση ταυτότητας της Βόρειας Μακεδονίας έχει εξοργίσει εδώ και καιρό την Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η αρχαία Μακεδονία είναι μέρος της δικής της κληρονομιάς και έχει μια περιοχή που φέρει το όνομά της. Θυμωμένη είναι επίσης η Βουλγαρία, ένας άλλος γείτονας που είναι πολύ κτητικός με ορισμένα από τα ιστορικά πρόσωπα, ιδιαίτερα έναν Βούλγαρο ηγεμόνα του 10ου αιώνα, του οποίου το άγαλμα συνωστίζεται τώρα στο κέντρο των Σκοπίων.

Οι καβγάδες για το ποιος κατέχει το παρελθόν όχι μόνο έχουν αναστατώσει τους μελετητές, αλλά είχαν επίσης σοβαρές συνέπειες, εμποδίζοντας την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν επίσης θολώσει ένα φιλόδοξο έργο εθνογένεσης που βασίζεται στην ιστορία που άλλοι επιμένουν ότι τους ανήκει — ιδιαίτερα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ένας κατακτητής ήρωας του οποίου η αυτοκρατορία εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία τον τέταρτο αιώνα π.Χ., ο Αλέξανδρος γεννήθηκε σε μια πόλη, τώρα, στην Ελλάδα. Δεν έζησε στο έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, συμφωνούν γενικά οι ιστορικοί, ούτε μιλούσε τη σλαβική γλώσσα της. Οι Σλάβοι έφτασαν στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια αργότερα.

Αλλά ένα μέρος της επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν στην πραγματικότητα μέρος του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας και είναι διάσπαρτο με αρχαιολογικούς χώρους που περιέχουν αντικείμενα από εκείνη την εποχή.

Το πρόβλημα, είπε η κ. Μπαμπάμοβα, διευθύντρια του μουσείου, δεν είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ότι έχει υπερεκτιμήσει τους ισχυρισμούς της. Αυτό, πρόσθεσε, ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας καθώς οι εθνικιστές άρχισαν να αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το εύθραυστο νέο τους κράτος.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, υπήρχε ένα είδος υστερίας», είπε.

Αγάλματα που κοσμούν μια γέφυρα στα Σκόπια κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο, πςριοχή που διασχίζεται απο τον ποταμό Βαρδάρη. Η οικοδόμηση ταυτότητας της Βόρειας Μακεδονίας έχει από καιρό αναστατώσει ορισμένους από τους γείτονές της. Byron Smith για τους New York Times

Η Ελλάδα, έγινε έξαλλη όταν ο γείτονάς της κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991 χρησιμοποιώντας το όνομα Μακεδονία, ορκίστηκε να εμποδίσει την είσοδό της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως μέρος μιας συμφωνίας με την Ελλάδα το 2018, συμφώνησε να αυτοαποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, ένα όνομα που η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ως αρκετά μακριά από το αρχαίο Βασίλειο της Μακεδονίας και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ακριβώς μόλις επήλθε ηρεμία με την Ελλάδα, η Βουλγαρία εξέφρασε τα δικά της ιστορικά παράπονα, με τους εθνικιστές εκεί να επιμένουν ότι η Μακεδονία ήταν ένα τεχνητό έθνος που συγκροτήθηκε από κομμουνιστές αντιναζί παρτιζάνους, οι οποίοι ανακήρυξαν κράτος το 1944 και μιλούσαν μια βουλγαρική διάλεκτο. Η Βουλγαρία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπλοκάρισε τον δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τη Βουλγαρία που έχει η Ουκρανία με τη Ρωσία. Λένε: «Δεν υπάρχεις», είπε ο Νίκολα Μίνοφ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος στα Σκόπια.

Η Ουκρανία αγωνίστηκε να διεκδικήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα ενάντια μόνο στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Αλλά η χώρα που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία είχε να αντιμετωπίσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, της οποίας ήταν μέρος για πέντε αιώνες, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κυβερνούσε αυτά τα μέρη μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, και την διαλείπουσα κυριαρχία από άλλες εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων και Βουλγάρων.

Το Παλιό Παζάρι στα Σκόπια, που χρονολογείται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι καυγάδες για το ποιος κατέχει ποια μέρη του παρελθόντος δεν έχουν μόνο ταράξει τους μελετητές αλλά είχαν και σοβαρές συνέπειες. Byron Smith για τους New York Times

Αναζητώντας μια ιστορική άγκυρα για να εξασφαλίσει μια νέα χώρα της οποίας η μοναδική εμπειρία ως ανεξάρτητου κράτους διήρκεσε μόλις 10 ημέρες το 1903, η κεντρική κυβέρνηση πριν από μια δεκαετία διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα τεράστιο έργο ανάπλασης των Σκοπίων.

Γέμισε το κέντρο της πόλης με αγάλματα και μετέτρεψε τα μονότονα κυβερνητικά και εμπορικά κτίρια σε παλάτια με κιονοστοιχίες που μοιάζουν με κιτς σκηνικό του Χόλιγουντ για μια ταινία για την αρχαιότητα.

Η ανήσυχη αλβανική μειονότητα της χώρας βυθίστηκε επίσης στην ιστορία καθώς διεκδίκησε τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα, στήνοντας ένα μεγάλο άγαλμα προς τιμήν του Σκεντέρμπεη, ενός Αλβανού στρατιωτικού διοικητή που, τον 15ο αιώνα, ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Μου λείπουν τα παλιά Σκόπια», είπε η κ. Μπαμπάμοβα, η διευθύντρια του μουσείου, με νοσταλγία για το πώς έμοιαζε η πόλη της πριν από την εισβολή των αγαλμάτων και των κιόνων ελληνικού τύπου. «Έχουν χάσει την ψυχή τους».

Οι κολώνες είναι ως επί το πλείστον κοίλες και μερικές από τις αρχαίες προσόψεις του ersatz έχουν ήδη αρχίσει να καταρρέουν. Ο πρωθυπουργός που διέταξε τη μεταμόρφωση, Νίκολα Γκρουέφσκι, διέφυγε στην Ουγγαρία το 2018 για να γλιτώσει από την καταδίκη για διαφθορά.

«Έχουμε μια τόσο πλούσια δική μας ιστορία — και τόσα πολλά πράγματα να πούμε», δήλωσε η Slavica Babamova, διευθύντρια του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου. “Αλλά δεν βλέπω καμία ανάγκη να προωθήσω όλο αυτό το υπερβολικό μάρκετινγκ.” Byron Smith για τους New York Times

Ωστόσο, το εθνικιστικό κόμμα του έχει επιστρέψει στην εξουσία μετά τη νίκη του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου.

Η σημερινή ηγεσία φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν βλέπει κανένα λόγο να αφαιρέσει το δικό του ή τα άλλα αγάλματα. «Αυτή δεν είναι μια ψεύτικη ιστορία που μόλις φτιάξαμε», επέμεινε ο αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος, Timco Mucunski. «Υπάρχουν ιστορικοί που λένε ότι έχουμε πραγματικές σχέσεις» με την αρχαία Μακεδονία.

Αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή τη σύνδεση, η νέα κυβέρνηση εξόργισε την Ελλάδα δηλώνοντας ότι θέλει να εγκαταλείψει το “βόρεια” από το όνομα της χώρας. Σε μια τελετή ορκωμοσίας τον Μάιο, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος την χαρακτήρισε απλώς Μακεδονία, προκαλώντας την αποχώρηση της ελληνίδας πρέσβεως.

Ο κ. Μουτσούνσκι, αναπληρωτής αρχηγός του νέου κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι η συμφωνία του 2018 με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας θα τιμηθεί ως «πολιτική και νομική πραγματικότητα», αλλά πρόσθεσε: «Μας αρέσει; Οχι!”

Ο Dalibor Jovanovski, ένας εξέχων ιστορικός των Σκοπίων, είπε ότι δεν του άρεσε ούτε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά το θεωρούσε ως το ατυχές τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλοι πάντα πιστεύουν ότι η ιστορία ανήκει μόνο σε αυτούς, ότι δεν υπάρχει κοινή ιστορία», είπε. «Αλλά σε αυτό το μέρος του κόσμου, όλα είναι ρευστά. Όλα είναι μπερδεμένα».


Ένα άγαλμα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοντά στην Πέτρινη Γέφυρα των Σκοπίων.  Byron Smith για τους New York Times

Μερικοί κάτοικοι των Σκοπίων λένε ότι δεν τους αρέσει η ακαταστασία τόσων πολλών αγαλμάτων, αλλά πολλοί είναι περήφανοι για αυτό που θεωρούν ως φόρο τιμής σε μια περήφανη, μακρά ιστορία. «Οι Έλληνες τον διεκδικούν», είπε ο Ljupcho Efremov, περνώντας από τον Μέγα Αλέξανδρο. «Αλλά ήταν ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας, όχι ο Αλέξανδρος της Ελλάδας».

Η Bisera Kostadinov-Stojchevska, πρώην υπουργός Πολιτισμού, είπε ότι είχε σχεδιάσει να καθαρίσει την πόλη από τουλάχιστον μερικά από τα αγάλματα μεταφέροντάς τα σε ένα πάρκο έξω από την πόλη. Όμως τα παράτησε αφού το προσωπικό της, στο οποίο δόθηκε εντολή να ψάξει για παραβιάσεις της χωροταξικής νομοθεσίας, διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, όλα ήταν νόμιμα».

Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να απαλλαγεί από μια μεγάλη απόδοση τιμής στον Τσάρο Σαμουήλ, έναν Βούλγαρο βασιλιά του 10ου αιώνα. Το άγαλμα, που βλέπει προς τον Αλέξανδρο, δεν είναι μόνο άσχημο και εμποδίζει τη θέα, είπε, αλλά και «ενοχλεί πραγματικά τους Βούλγαρους».

Δεν είναι και μεγάλη θαυμάστρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Δεν νιώθω καθόλου συνδεδεμένη μαζί του. Ούτε γλωσσικά, ούτε πολιτισμικά, ούτε συναισθηματικά».

*Ο Andrew Higgins είναι ο επικεφαλής του γραφείου για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη των Times με έδρα τη Βαρσοβία. Καλύπτει μια περιοχή που εκτείνεται από τις βαλτικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας μέχρι το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και άλλα μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Te New York Times

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και μ’ολα αυτά υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα -στα ξένα παλεύουν κάθε μέρα με τους Σλάβους- που είναι υπερήφανοι για την Συμφωνία των Πρεσπών , η οποία έδωσε στους Αλβανοσλάβους τις ανύπαρκτες ιστορικώς και γλωσσικώς εθνότητα και γλώσσα Μακεδονική ,αλλά και απαιτούν εδώ και τώρα να ακυρώσει μονομερώς η σημερινή κυβέρνηση μας αυτήν την Συμφωνία, αγνοώντας τους συμμάχους μας -μικρούς και μεγάλους- στο ΝΑΤΟ, που έχουν και βέτο.
    ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ -ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΡΙΑΣ- ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ”ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” .
    Το στενόχωρο είναι ότι πλησιάζουν το 30% (αριστεροί και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Δεξιοί ) όσοι ήταν και με την συγκυβέρνηση ΣύριζΑνελ ,που υπέγραψε την Συμφωνία το 2018.
    Έχουμε πρόβλημα στο εσωτερικό αδέρφια.

    • Ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπερήφανοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι και η Ν.Δ. και ιδιαίτερα οι Μητσοτακικοί και οι Καραμανλικοί που ήταν – και είναι – υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

      Υ.Γ.
      “αγνοώντας τους συμμάχους μας -μικρούς και μεγάλους- στο ΝΑΤΟ, που έχουν και βέτο.”

      ΒΕΤΟ για το πώς θα έλεγε ενά γειτονικό κράτος σε εμάς; Κάτι που δεν τους αφορά; Έλεος με τις δικαιολογίες.

      • Το κύριο πρόβλημά του είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Σταμάτησε κάπου στην 10ετία τού ’80. Δεν καταλαβαίνει, για παράδειγμα, ότι η ΝΔ σήμερα είναι το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ τού Σημίτη, το οποίον ουδεμίαν σχέση έχει με την παλιά “πατριωτική δεξιά”, όπως αυτός νομίζει.-

      • Αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ αυτό το δημοσίευμα με την περιγραφή της σημερινής εικόνας της ”Βόρειας Μακεδονίας” με ”ταρακούνησε” όχι ως Νεοδημοκράτη-που είμαι γιατί έκανα καλή επιλογή στις πολιτικές μου προτιμήσεις για το καλό της Πατρίδας μας – αλλά ως Έλληνα, που ακόμη ”δεν το χωράει ο νους” για την ακηδία αυτών που διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών ,χωρίς κόκκινες γραμμές (απομάκρυνση αγαλμάτων Ελλήνων και ονομασίες ελληνικών ιστορικών περιόδων ) και χωρίς προθεσμίες για συμμόρφωση των ”ικετών” για άμεση είσοδο τους στο ΝΑΤΟ .
        Να είστε βέβαιες ότι αν αυτήν την Συμφωνία την υπέγραφε η Ν.Δ οι απόψεις μου θα ήταν ίδιες ,ίσως και αυστηρότερες . Να ΜΕ μετράτε πρώτα ως Έλληνα και Βορειοελλαδίτη-με τις δικές σας ανησυχίες-και μη ”παρασύρεστε” από τον κ. Επισκέπτη , που όντας α-κομμάτιστος ανέλαβε να μου απαντά -συνήθως με παραπομπές και δυστυχώς και με βρισιές- έχοντας γνώσεις και εμπειρίες της πολιτικής μετά το 2010 όταν ”πλάκωσε” ο αντισυστημισμός και οι ”νταουλτζήδες” μέχρι το 2019.
        Νομίζω πως ουδένα βλάπτω όταν μεταφέρω στον φιλόξενο ιστότοπο σας γνώσεις και εμπειρίες μου από το 1947 όταν ανταρτόπληκτος βρέθηκα πρόσφυγας σε παρακείμενη κωμόπολη του χωριού μου .
        ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΚΤΙΚΑ .
        ΑΛΛΑ ΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ -ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ -ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΦΗΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ;;;.
        Ευχαρίστως ζητώ συγγνώμη από όσους θίγω.

        • Πάλι ” ο κ. Επισκέπτης” σού φταίει, που δεν απαντάς, αν το πρόβλημα με την ΝΔ είναι ΜΟΝΟ ψυχολογικό, ή “δεν κατάλαβες” το ερώτημα.

          Το ότι είσαι ανταρτόπληκτος εξηγεί και δικαιολογεί μερικώς την κατάσταση.

          Κατά τ’ άλλα, το σχόλιό σου επιβεβαιώνει την άποψή μου ότι δεν είσαι σε θέση να παρακολουθήσεις τις αλλαγές.

    • “η οποία έδωσε στους Αλβανοσλάβους τις ανύπαρκτες ιστορικώς και γλωσσικώς εθνότητα και γλώσσα Μακεδονική”

      Είναι απορίας άξιο: Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχουν “Αλβανοσλάβοι” και ότι η ψευδομακεδονική ταυτότητα αφούσε/αφορά μόνο στούς Σλάβους; Σ’ αυτούς και μόνο είχαν πλασσάρει το παραμύθι από το 1944 ότι μιλούν “μακεδονικά”, διότι είναι “Μακεδόνες”. Μετά από 80 χρόνια, είναι φυσικό να επιμένουν ότι είναι “Μακεδόνες”, διότι αυτό έμαθαν. Οι Αλβανοί δεν είχαν, ούτε έχουν σχέση μ’ αυτά. Ήξεραν/ξέρουν ότι είναι Αλβανοί και ότι μιλούν αλβανικά. Ποτέ δεν ήθελαν/θέλουν να είναι/μιλούν κάτι άλλο.

      • Οι Αλβανοί που είναι το 30% του πληθυσμού της μετά την Συμφωνία των Πρεσπών Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν να ονομάζονται Βορειομακεδόνες και δεν παίρνουν επίσημα έγγραφα με την ονομασία αυτή του κράτους τους;;; .
        Το αντί σε όλα δεν πάει με όλα .

        • Δεν έγραψα αυτό. Έγραψα ότι δεν ενδιαφέρονταν και ούτε ενδιαφέρονται για “μεκεδονισμούς”. Σαφής ήμουν, αλλά πάλι δεν κατάλαβες. Γενικώς, έχεις μία κάποια δυσκολία να καταλάβεις, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί. Μάλλον, πριν απαντήσεις, πρέπει να βάζεις κάποιον, αν έχεις κανέναν, να σού εξηγεί τι γράφει ο άλλος. Λυπούμαι, Ναλμπάντη, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και γίνεσαι περίγελος. Είναι κρίμα, βρε αδελφέ.

  2. Τίποτε δεν είναι ρευστό, όλα είναι ξεκάθαρα, και η Ιστορία και το ποιός μιλάει τη γλώσσα που μιλούσε ο Αλέξανδρος και το πού βρίσκονταν οι Σκοπιανοί εκείνη την ιστορική περόδο. Στα τεχνητά διλήμματα αυτού του είδους -περί καταγωγής των Σκοπιανών-μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν αυτοί που τα δημιούργησαν πλαστογραφώντας την Ιστορία και έχουν συμφέρον να διατηρούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα