«H αντιπολίτευση του Πούτιν συνέχισε να διαδηλώνει στη Μόσχα ενάντια στις πολιτικές καταπίεσης μια βδομάδα πριν τις εκλογές»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Αυτή είναι η είδηση που μετέδωσαν σήμερα Σάββατο 31-8-2019 ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας είναι το πιο σημαντικό μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012.

Η φιλελεύθερη ρωσική αντιπολίτευση άρχισε να συγκεντρώνεται στη Μόσχα το Σάββατο (31 Αυγούστου) για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις «πολιτικές καταστολής». Αυτή είναι η τελευταία δράση ενός σημαντικού κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την πρωτεύουσα, μια εβδομάδα πριν από τις αμφιλεγόμενες τοπικές εκλογές. Η πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του βασικού αντιπάλου του Κρεμλίνου, του Alexei Navalny, που αποφυλακίσθηκε πρόσφατα. Οι αρχές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να διαλυθούν, με την απειλή ότι «θα φέρουν ακέραια την ευθύνη».

Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στη Μόσχα από τα μέσα Ιουλίου για να διαμαρτυρηθούν οι Ρώσοι ενάντια στον αποκλεισμό των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις εκλογές του Κοινοβουλίου της Μόσχας που θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μη αδειοδοτημένες, οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν άγρια από την αστυνομία, προκαλώντας περίπου 2.700 συλλήψεις και την έναρξη πολλών δικών για «μαζικές αναταραχές» και για

 

«βιαιότητες κατά της αστυνομίας». Οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέτισαν  σύντομες ποινές φυλάκισης για τις εκκλήσεις τους σε διαδηλώσεις, όπως του  Ilia Iachine, φυλακισμένου για πέμπτη φορά την περασμένη Τετάρτη. Μια άλλη φωνή της αντιπολίτευσης, η νεαρή δικηγόρος Lioubov Sobol, ψεκάστηκε με λάσπη την περασμένη Πέμπτη κοντά στο σπίτι της. Η οργάνωση του Alexei Navalny, το Ταμείο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ελέγχεται με έρευνα για  «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Το κίνημα διαμαρτυρίας άρχισε μετά την απόρριψη, επισήμως για τυπικές παραλείψεις, περίπου 60 ανεξάρτητων υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές του Κοινοβουλίου της Μόσχας. Αρμόδιου για την έγκριση του τεράστιου προϋπολογισμού (38 δις δολαρίων) της πρωτεύουσας. Το εν λόγω αυτοδιοικητικό σώμα αποτελείται από  φιλο-πουτινικούς πιστούς στον απερχόμενο δήμαρχο της Μόσχας, τον Sergueï Sobianine.

Αυτές οι εκλογές, καθώς και οι λοιπές περιφερειακές και τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν παράλληλα στη Ρωσία, προβλέπονται δύσκολες για τους φιλοκυβερνητικούς υποψηφίους, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής

 

αναταραχής και διαμαρτυρίας, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής στασιμότητας στη χώρα και της αύξησης της φτώχειας. Αυτό είπε το άρθρο του Benoît Vitkine στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 1-8-2019 με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ρωσία μετράει 500.000 νέους φτωχούς εδώ κι έναν χρόνο» (La Russie compte 500 000 nouveaux pauvres depuis un an), με τη χαρακτηριστική διπλανή φωτογραφία του MLADEN ANTONOV / AFP σε έναν δρόμο της Μόσχας στις 27-12-2018. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Rosstat, το 14,3 % του ρωσικού πληθυσμού είναι φτωχό. Κάτι που αντανακλά την χειροτέρευση της κατάστασης της εθνικής οικονομίας.

Και μια μαρτυρία προσωπική.

Πολύ πρόσφατα ο Πούτιν πήγε και βρήκε τον Μακρόν στην επίσημη προεδρική εξοχική κατοικία, 5 ημέρες πριν τη σύνοδο του G7, στο Brégançon. Εκεί έδωσαν μια κοινή συνέντευξη τύπου την οποία παρακολούθησα απευθείας στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFM TV. Μια από τις ερωτήσεις που έγιναν, απευθύνθηκε στον Πούτιν και είχε σχέση με τις παραπάνω επαναλαμβανόμενες ρωσικές διαδηλώσεις. Ο Πούτιν παρέπεμψε τη Γαλλίδα δημοσιογράφο που έθεσε το ερώτημα στις βίαιες γαλλικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», κατά τις οποίες όπως είπε «διέκρινε πολλούς τραυματίες στο μάτι από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας». Εκεί παρενέβη ο Μακρόν, λέγοντας : «ναι αλλά εμείς δεν αποκλείσαμε τους Κιτρινογελεκάδες να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ούτε θα τους αποκλείσουμε να βάλουν υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2020».

Η διαφορά μιας δυτικής αστικής Δημοκρατίας και μιας πουτινικής
«Δημοκρατίας»
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα