Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
«Ο πρόεδρος Ερντογάν φοβάται ότι θα χάσει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Διότι τα νοικοκυριά, που χτυπήθηκαν σκληρά από την ύφεση, θα μπορούσαν να τιμωρήσουν το κόμμα του, το AKP και τους συμμάχους του». Για αυτό και «τα παίζει όλα για όλα στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Αυτά αναφέρει στο άρθρο της η δημοσιογράφος Marie Jégo της ηλεκτρονικής έκδοσης Le Monde στις 27-3-2019.
Μάλιστα, ευρισκόμενος σε προεκλογική περιοδεία της κουρδικής περιοχής Van, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να «κατατάξει την Τουρκία στις πρώτες δέκα οικονομίες του κόσμου», σε περίπτωση νίκης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμο-συντηρητικό) στις εν λόγω δημοτικές εκλογές. Αυτά τα προεκλογικά παραμύθια ακούνε πολλοί συμπατριώτες μας και νομίζουν ότι η Τουρκία είναι τόσο ισχυρή, όσο την προπαγανδίζει στους «αχμάκηδες» ή φανατικούς Τούρκους ο «Σουλτάνος», ενώ αυτές τις μέρες ξαναζεί τους οικονομικούς εφιάλτες του προηγούμενου καλοκαιριού.
«Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε τα προβλήματα των κούρδων αδελφών μας και όλων των συμπολιτών μας, όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών», είπε στον τοπικό πληθυσμό που ήρθε να τον ακούσει στο Van. Ποιος τα είπε αυτά ; Ο κουρδοφάγος Ερντογάν ! Αυτός που γέμισε τις τουρκικές φυλακές με τους αντιφρονούντες «τρομοκράτες», είπε ξεδιάντροπα ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ο φόβος του νταή Ερντογάν είναι ότι το τουρκικό εκλογικό σώμα θα τιμωρήσει ενδεχομένως το κόμμα του AKP, το οποίο κέρδισε σχεδόν όλες τις εκλογές από το 2002. Η στιγμή την προσεχή Κυριακή είναι σοβαρή επειδή, για πρώτη φορά από το 2009, ο καλπάζων πληθωρισμός και η οικονομική ύφεση χτυπάει σκληρά τα νοικοκυριά, εξ ου και τα επιδοτούμενα ζαρζαβατικά (Ουρές στην Τουρκία για φθηνά λαχανικά που βλέπουμε στην τηλεόραση (Φωτο: @gokhanozbek/Twitter,iefimerida.gr). Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τους ισλαμο-συντηρητικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο αρκετών μεγάλων πόλεων, όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Μπούρσα, η Μερσίνη, τα Άδανα και η Αττάλεια, γράφει η Marie Jégo.
Η απώλεια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, που ελέγχονται από το ΑΚΡ επί ένα τέταρτο του αιώνα, θα ήταν μια τρομερή απογοήτευση για τον Δικτάτορα. Είναι στην Κωνσταντινούπολη που το πρώην παιδί του Λαού της Κασίμπασας, μιας δημοφιλούς περιοχής του Χρυσού Κέρατος, όπου έχτισε την πολιτική του καριέρα. «Το να κερδίσεις την Κωνσταντινούπολη είναι σαν να κερδίζει η Τουρκία», λέει συχνά ο Ερντογάν. Δήμαρχος της πόλης από το 1994 έως το 1998, «έχτισε δρόμους, έλυσε το πρόβλημα της συνεχούς διακοπής νερού, βελτίωσε τις μεταφορές, δημιούργησε υπηρεσίες και άνοιξε νοσοκομεία για τους φτωχότερους», αναφέρει η Marie Jégo. Με πληθυσμό 1.5 εκατομμύρια κατοίκους, όταν ο Ερντογάν γεννήθηκε το 1954, η πόλη του Βοσπόρου έχει σήμερα 15 εκατομμύρια, ή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας (82 εκατομμύρια). O «μεγάλος και πλούσιος δήμος» αποτελεί σημαντική πηγή θέσεων εργασίας, διαγωνισμών για μεγάλα έργα και οικοδομές ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι την καθιστούν το θεμέλιο λίθο του συστήματος πελατειακών σχέσεων που δημιουργήθηκε από το AKP σε 17 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας.
Μη μπορώντας όμως να τηρήσει τις υποσχέσεις του για ευημερία, ο Ερντογάν έστρεψε την προεκλογική του εκστρατεία στον ισλαμιστικό και ταυτοτικό τομέα. Για την ερντογανική «Δημοκρατία» όλα τα χτυπήματα, κάτω από τη μέση, επιτρέπονται. Οι αντίπαλοί του, ο Kemal Kiliçdaroglu, γενικός γραμματέας του «Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος» (CHP, κεμαλιστικό) και η Meral Aksener, του «Καλού Κόμματος» (Iyi, εθνικιστική Δεξιά), χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες» σε κάθε εμφάνισή τους. Έχουν ξεκινήσει δικαστικές διώξεις εναντίον τους καθώς και εναντίον του Mansur Yavas, υποψηφίου του CHP για τον δήμο της Άγκυρας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Ο δήμος της Άγκυρας είναι πολύ σημαντικός για να πέσει στα χέρια των ανθρώπων που εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν. Περιθωριοποιημένη η αντιπολίτευση ελπίζει να αποσπάσει κάποιους Δήμους από τους Ισλαμο-συντηρητικούς, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Αλλά η φωνή των υποψηφίων της είναι δύσκολο να ακουστεί. Οι εκλογικοί μηχανισμοί δουλεύουν για το ΑΚΡ και για το «Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης» (MHP, υπερ-εθνικιστικό), σύμμαχος της «Λαϊκής Συμμαχίας» του «Σουλτάνου». Τα εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ελέγχεται κατά 95% από την κυβέρνηση, καλύπτουν μόνο τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του «Reis», ένα από τα παρατσούκλια του Ερντογάν. Ενδεικτικά αναφέρει η Marie Jégo για τον Φεβρουάριο 2019, η «Λαϊκή Συμμαχία» καρπώθηκε 53 ώρες τηλεοπτικής κάλυψης, ενώ η αντιπολίτευση μόνο 6 ώρες. Το «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» (HDP, φιλοκουρδικό), τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο, είχε 7 λεπτά για να μιλήσει στους τηλεθεατές και με τους ηγέτες του να βρίσκονται στη φυλακή ! (βλέπε και σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 19-06-2018 :https://www.anixneuseis.gr/?p=191614). Κάτι ανάλογο δεν είπε αναπληρωτής Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στα κομματικά του όργανα ; «Αν δεν βάλουμε μερικούς στη φυλακή, οι εκλογές δεν κερδίζονται». Όλοι οι ανά τον κόσμο «Λαοπρόβλητοι» της ολοκληρωτικής ιδεολογίας, επιθυμούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους στη φυλακή, για να τους κερδίσουν.
Όμως αρκούν μόνο οι φυλακές για τον ολοκληρωτικό Ερντογάν ; Όχι βέβαια. Είναι αναγκαία και η προσθήκη της ταυτοτικής θρησκείας στις προεκλογικές τους σάλτσες. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν
θα μπορούσε να λείψει από τα παπατζίδικα προεκλογικά του καρυκεύματα. Όπως και οι ευρωπαίοι ηγέτες τους οποίους κατηγορεί ως «εχθρούς του Ισλάμ», που αγκαλιάζουν τους «Σταυροφόρους». Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την Αγία Σοφία – έναν καθεδρικό ναό της ορθοδοξίας που έγινε τζαμί τον 15ο αιώνα και μουσείο τη δεκαετία του 1930 – ως προεκλογική υπόσχεση προς τους θρησκόληπτους φανατικούς της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστική η διπλανή προεκλογική αφίσα του μπροστά στον Ναό, όπως δείχνει η φωτογραφία του YASIN AKGUL για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στις 26-3-2019. Τριάντα έξι ώρες μετά την αντι-μουσουλμανική επίθεση σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία, αποσπάσματα από σχετικό βίντεο εμφανίστηκαν, ως σκηνικό, στην προεκλογική του εκστρατεία, ακολουθούμενο και από 8 άλλες συγκεντρώσεις του τις επόμενες ημέρες. «Το όραμα του δολοφόνου, ο οποίος στοχεύει επίσης τη χώρα μας, τον λαό μας και εμένα τον ίδιο, έχει αρχίσει να μολύνει τη Δύση ως καρκινικός όγκος», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη.
Το πραγματικό πρόβλημα του Ερντογάν είναι η οικονομική ύφεση και η μαλακή τουρκική λίρα η οποία συνεχίζει να καταρρέει. Προσπαθεί τώρα μάταια να τηρήσει τις κάλπικες υποσχέσεις του για ευημερία που έδωσε κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Αλλά δεν του βγαίνει με τίποτα, όσο συγκρούεται μετωπικά με τον Τραμπ. Ένα αμερικανικό φυσηματάκι στο εθνικό του νόμισμα, και θα πιάσει πνευμονία η τουρκική οικονομία. Ο ομοιοπαθής Πούτιν δεν μπορεί να τον σώσει οικονομικά. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιεί την αυτοδιοικητική προεκλογική εκστρατεία στον ιδεολογικό τομέα και στον τομέα της ισλαμιστικής ταυτότητας, αποφεύγοντας να εξετάσει λεπτομερώς τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τα τουρκικά νοικοκυριά. Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει το πορτοφόλι των καταναλωτών. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Φοβούμενα την αναζωπύρωση μιας νέας διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αυτή που οδήγησε στην πτώση της τουρκικής λίρας πέρυσι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες τρέχουν να αγοράσουν σκληρά δολάρια (Συριζαίοι βλέπετε τι θα μας κάνατε, αν μας πηγαίνατε στη Δραχμή 😉 : 4 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράστηκαν από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου 2019.
Η απότομη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας προκάλεσε τις υποψίες οικονομικών αναλυτών, μερικές από τις οποίες ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Τράπεζας για τη στήριξη της τουρκικής λίρας πριν από τις δημοτικές εκλογές, με έναν ρυθμό που την περασμένη Παρασκευή η JPMorgan χαρακτήρισε για τους πελάτες της ως «μη βιώσιμο». Πράγματι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έπεσαν μέσα 15 μέρες από 34,8 σε 28,5 δις. Δολάρια, ενώ το επιτόκιο χρηματοδότησης των Τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας σκαρφάλωσε στο 25,5% και παράλληλα σταμάτησε τα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε συνάλλαγμα της μιας εβδομάδας.
Προσωπική σύσταση.
Δεν πάμε να ξοδέψουμε τα σκληρά ευρώ μας, έστω κι αν πρόκειται για λίγα, στην Τουρκία για λίγα συναλλαγματικά αργύρια που μας προσφέρει σήμερα η πτώση της τουρκικής λίρας. Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι στην καθημερινή ανθελληνική μαύρη προπαγάνδα του «Σουλτάνου» που μας πουλάει μούσκουλα.
.
Πολύ καλό !!!
Σε ευχαριστώ πολύ.