Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη , Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Μέσα από μια τετρασέλιδη επιστολή, που μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και στάλθηκε σε 28 χώρες για δημοσίευση στις 4-3-2019, ο Μακρόν δείχνει ότι έχει ακόμη πολιτικό σφυγμό. Όχι μόνο δεν καθηλώθηκε πολιτικά από την υπόθεση Μπεναλλά και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αλλά επιχειρεί να ηγηθεί της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης. Πράγματι μέσα από την επιστολή, που θα διαβάσετε και στον ελληνικό τύπο, σκιαγραφεί το ευρωπαϊκό του σχέδιο για την «αναγέννηση της Ευρώπης» με μια δεκαριά προτάσεων, ομαδοποιημένων σε 3 θεματικές ενότητες : «ελευθερία, προστασία και πρόοδος». Οι προτάσεις αυτές πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν μέσα από μια «διάσκεψη για την Ευρώπη» την οποία ο Γάλλος πρόεδρος, αν και απομονωμένος, ελπίζει να διοργανώσει μέχρι τα τέλη του 2019. Με την ευκαιρία αυτή, η δυνατότητα «αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών» δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Αλλά η μεγάλη φιλοδοξία του της «κυριαρχικής, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης», που εκφράστηκε κατά την ομιλία του στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο 2017, απομακρύνεται.
Η ενωμένη Ευρώπη μοιάζει σήμερα με μια χίμαιρα κατά πολλούς. Με πρώτους και καλύτερους τους Βρετανούς που ψήφισαν το Brexit αλλά τώρα κάνουν βήμα σημειωτόν μπροστά στην έξοδο ! Κι όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί λόγο υπεράσπισής της, διότι είναι πολλά υποσχόμενη, εξηγεί η χρονογράφος Françoise Fressoz σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde στις 4-3-2019. Όσοι κακόπιστοι πίστευαν ότι ο «ευρύς εθνικός διάλογος» που ολοκληρώνεται επιτυχώς στις 15 Μαρτίου 2019, θα επισκίαζε την ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, έπεσαν έξω. Αυτό δείχνει το διπλανό δημοκοπικό ιστόγραμμα που δημοσίευσε στις 28-2-2019 η εφημερίδα Les Echos. Τι μας δείχνει ; Ο Μακρόν και η Λεπέν ισοβαθμούν με 22% στην 1η θέση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές. Κι όμως η Λεπέν είχε κερδίσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ ο Μακρόν έφτυσε το γάλα της μάνας του από τις 17 Νοεμβρίου 2018 που άρχισαν οι διαδηλώσεις.
Εκείνοι που προέβλεπαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για να προσπαθήσει ο Μακρόν να τερματίσει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και να εκτρέψει έτσι αλλού τη συζήτηση, έκαναν λάθος. Φαίνεται ότι στο DNA του Emmanuel Macron υπάρχει τόσο η Γαλλία, όσο και η Ευρώπη. Αυτά τα δύο τα συνδέει. Θεωρεί ότι δεν μπορεί να μετασχηματίσει τη χώρα του, χωρίς την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξ ου και ο Γάλλος πρόεδρος έκανε το εναρκτήριο λάκτισμα της ευρωπαϊκής καμπάνιας του κόμματός του μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στο ιταλικό δημόσιο κανάλι RAI 1 για να ακολουθήσει την Τρίτη 5 Μαρτίου, στον γαλλικό, στον ευρωπαϊκό, αμερικανικό και κινεζικό Τύπο η παραπάνω ανοιχτή επιστολή του για την Ευρώπη. Τι κι αν δεν ορίστηκε ακόμα ο ή η επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου του !
Δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία, η επιτευχθείσα πρόοδος από την πολιτική του είναι τόσο μικρή, που ο Μακρόν θα είχε κάθε λόγο να υποχωρήσει. Κι όμως αντίθετα δεν κάνει πίσω. Η Ευρώπη παραμένει για τον Μακρόν στις πρώτες προτεραιότητές του. Την υπερασπίζεται, ενάντια στους εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές. Παρόλο ότι η κρίση των «κίτρινων γιλέκων» τον έχει βαθειά ταλαιπωρήσει, δεν έχει αλλάξει όμως θεμελιωδώς το πολιτικό τοπίο. Η αριστερά και η δεξιά παραμένουν στη Γαλλία τόσο αδύναμες, τόσο βαλλόμενες, ώστε ο Μακρόν φαίνεται μόνος του να μπορεί να συνεχίσει να μάχεται τα ακροαριστερο-ακροδεξιά άκρα. Αυτή η αντιπαράθεση ήταν εξάλλου ο κινητήριος μοχλός της εκλογικής του νίκης το 2017. Ας μη το ξεχνάμε. Τώρα η ίδια αντιπαράθεση γίνεται το στοίχημα της ευρωεκλογικής μάχης, διότι παντού οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι άρρωστες, οι άνθρωποι θυμωμένοι και οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούσαν στο Ευρωκοινοβούλιο – οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες – χάνουν έδαφος. Γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε άλλες κοινοτικές συνθέσεις.
Για τον Μακρόν φαίνεται ότι οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές μάχες είναι ένα και το αυτό. Προσφέρονται για την ίδια εποπεία. Για μια νέα και ανατρεπτική δύναμη που θα έρθει (;) να δυναμιτίσει το παλιό ευρωπαϊκό σύστημα πτώχευσης για να επαναπροσδιορίσει τα πάντα. Το όραμα αυτό είναι τόσο επαναστατικό όσο και το λαϊκιστικό όραμα διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ερώτημα είναι, αν ο γάλλος πρόεδρος θα βρει αρκετούς συμμάχους στην Ευρώπη για να κάνει τον αγώνα του αξιόπιστο… Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αντιδράσεις στον μη γαλλικό τύπο είναι μάλλον θετικές ως προς την επιστολή Μακρόν. Ενώ δυο πρώην πρωθυπουργοί ο Alain Juppé (αριστερά) και ο Jean–Pierre Raffarin (δεξιά) βγήκαν ανοιχτά και τον υποστηρίζουν, σε βάρος του κόμματός τους των Ρεπουμπλικάνων. Σήμερα δε το πρωί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, εξέφρασε την θετικότητά της για την επιστολή Μακρόν στην τηλεοπτική εκπομπή «Οι 4 αλήθειες» του καναλιού France 2.
Δυστυχως ο ολιγιστος για την Γαλλια -των Ντε Γκωλ , Μιτεραν κλπ- κ. Μακρον κατηντησε να γραφει επιστολες , οι οποιες διαβαζονται και γνωριζουμε που καταληγουν -οπως ολες οι επιστολες-.
Τον στηριζουν οι Γκωλικοι και η κα Σεγκολεν ,-η ζωντοχηρα του κ . Ολαντ -και για να μειωσουν την επιρροη της κας Λεπεν -που καθως φαινεται θα σαρωσει τον Μακρονισμο-και περισσοτερο γιατι θα τον διαδεχθουν, οταν απογυμνωθει μετα τις Ευρωεκλογες.
Με πυγολαμπιδες και ασυνεπεις δεν ”φκιαχνεται” ουτε η Γαλλια , ουτε ο κοσμος -και φυσικα ουτε η Ελλδα μας , που μας ” κοπτει”.