του κ. Θαλή Καραγιαννόπουλου, Δικηγόρου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Κάτω από την σκιά της πρόσφατης δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πραιτωριανούς του καθεστώτος Ράμα στις Βουλιαράτες της Δερόπολης, σε μια συγκυρία στην οποία κυριαρχούν μελανά χρώματα για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και ζωηρή ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού γενικότερα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του δικηγόρου και ειδικού ερευνητή στα ελληνοαλβανικά και βορειοηπειρωτικά θέματα Θαλή Καραγιαννόπουλου. Το βιβλίο έχει τίτλο «ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 1941-1945» και εκδόθηκε από την EUROBOOKS.
Αφορμή για την έκδοσή του αποτέλεσε η ανακάλυψη από τον συγγραφέα ενός σπανιότατου ντοκουμέντου, δημοσιευμένου το 1947 στην Αθήνα στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «THE RESISTANCE MOVEMENT OF NORTHERN EPIROTES (1941-1945)». Το ξενόγλωσσο κείμενο, αποτελούμενο από 40 περίπου σελίδες, δεν αναφέρει το όνομα του συντάκτη του, παρά μόνο της οργανώσεως που φέρεται να ανέλαβε την έκδοσή του, που είναι: «PEACE FOR JUSTICE LEAGUE» (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»).
Το κείμενο αυτό, άγνωστο μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό αλλά και στους περισσότερους ιστορικούς ερευνητές της εποχής, γραμμένο πιθανότατα από Έλληνες πατριώτες με στρατιωτική αλλά και πολιτική εμπειρία και κατάρτιση, περιγράφει με λιτό αλλά άκρως περιγραφικό τρόπο τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών ανταρτών της περιόδου της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Υπό την καθοδήγηση της οργανώσεως «ΜΕΤΩΠΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» («ΜΑΒΗ»), με ηγέτη τον Δουβιανίτη επιχειρηματία και τραπεζίτη Βασίλειο Σαχίνη, έλαβε χώρα η δεύτερη μετά τον επικό Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 ένοπλη προσπάθεια των Βορειοηπειρωτών να προστατέψουν τους ελληνικούς πληθυσμούς από τους κατακτητές και από τις αλβανικές τσέτες και ληστοσυμμορίες σ’ όλη την έκταση της Βορείου Ηπείρου, με τελικό σκοπό την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Ο συντάκτης του κειμένου του 1947, αφού περιγράφει την συγκρότηση των ελληνικών αντάρτικων ταγμάτων, τις επί μέρους μάχες που έδωσαν και αναδεικνύει την τεράστια προσφορά των Βορειοηπειρωτών ανταρτών στον συμμαχικό αγώνα, αντιπαραβάλλει τα παραπάνω με την σταθερή αφοσίωση της αλβανικής ηγεσίας αλλά και του μουσουλμανικού πληθυσμού της Αλβανίας στο πλευρό του Άξονα, μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν οι Αλβανοί ένοπλοι, που προηγουμένως ήταν πιστοί σύμμαχοι των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζί, από τους οποίους άλλωστε είχαν εξοπλισθεί και οργανωθεί, συνειδητοποίησαν την επερχόμενη ήττα του Άξονα, έσπευσαν να εναγκαλισθούν τους συμμάχους και να εισπηδήσουν κυριολεκτικά την δωδεκάτη ώρα στο στρατόπεδο των νικητών.
Προς απογοήτευση και πικρία τόσο των Βορειοηπειρωτών ανταρτών, όσο και του συντάκτη του κειμένου, το ηρωικό εκείνο κίνημα υπονομεύθηκε τόσο από το ελληνικό ΕΑΜ, όσο και από τους Βρεταννούς συνδέσμους και πράκτορες και αφέθηκε να εξουδετερωθεί από τα όργανα του Εμβέρ Χότζα, βυθίζοντας για άλλη μια φορά στην σκλαβιά και στην απελπισία τους πληθυσμούς της περιοχής.
Το βιβλίο του Θαλή Καραγιαννόπουλου περιέχει την πιστή μετάφραση του παραπάνω αγγλικού κειμένου του 1947, η οποία καταλαμβάνει το ένα τέταρτο περίπου του βιβλίου. Περιλαμβάνονται επεξηγηματικά κείμενα και εκτενείς σημειώσεις του συγγραφέα, που αποτελούν προιόν έρευνας και μελέτης των πηγών, καθώς και φωτογραφικό υλικό και εκτενής βιβλιογραφία. Έτσι ο αναγνώστης πληροφορείται σε αδρές γραμμές την πορεία του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος κατά τον τελευταίο αιώνα με έμφαση στην περίοδο της δεκαετίας του ‘40 και τις συνθήκες και εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, που ματαίωσαν μέχρι σήμερα την επίλυση του κρίσιμου αυτού, εκκρεμούς εθνικού ζητήματος.
Αποδίδεται έμφαση στην ισχύ του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και στην ανάγκη εφαρμογής του, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, σε μια εποχή κατά την οποίαν διαταράσσεται ευθέως το status quo στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με την ανάδυση του αλβανικού παράγοντα, ο οποίος υποκινείται από διάφορους, εχθρικούς προς την Ελλάδα κύκλους.
Γίνεται εκτενής αναφορά στις σημερινές δραματικές εξελίξεις του ζητήματος, με την δημογραφική αποψίλωση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, την σταθερή πολιτική εποικισμού που υλοποιείται απ’ όλες ανεξαιρέτως τις αλβανικές κυβερνήσεις, με παράλληλη συστηματική παραβίαση των μειονοτικών και ατομικών δικαιωμάτων των ομογενών, με έμφαση στις διώξεις κατά της ελληνικής γλώσσας και παιδείας και στην υφαρπαγή των περιουσιών.
Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για άμεση δραματική αλλαγή της ελληνικής πολιτικής έναντι της Αλβανίας, με μοχλό τους νομικούς τίτλους που διαθέτει η ελληνική πλευρά υπέρ του Βορειοηπειρωτικού, το οποίο μετά την επίλυση του Αυστριακού και του Γερμανικού ζητήματος παραμένει μαζί με το ζήτημα των Γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου παραμελημένο από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, αλλά νομικά και πολιτικά εκκρεμές και ζωντανό.
Η απαίτηση για δυναμική αντιμετώπιση και επαναπροσδιορισμό του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδος, τόσο επειδή αφορά απαράγραπτα και νομικώς εγγυημένα δικαιώματα ομογενών, όσο και ως ζήτημα ασφαλείας του ίδιου του Ελληνικού κράτους, που θα πρέπει να αποτρέψει την κύκλωσή του από εχθρικούς πληθυσμούς, εν δυνάμει φιλικούς και υποβοηθητικούς των τουρκικών διαχρονικών επιδιώξεων. Επιβάλλεται η άμεση και δραστική αλλαγή πορείας και η εγκατάλειψη του παθητικού και άστοχου συνθήματος «Δεν διεκδικούμε τίποτα», το οποίο, στις σημερινές συνθήκες των δραματικών μεταβολών στα Βαλκάνια, περιθωριοποιεί την Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να την καταστήσει «χλεύη των ηττημένων».
Το βιβλίο προλογίζει η κυρία Ελένη Θεοχάρους, ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Κινήματος «ΑΛΛΕΛΕΓΓΥΗ» και παρουσιάσθηκε το περασμένο Σάββατο, 12 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Polis Art Cafe από την κυρία Ελένη Θεοχάρους, τον κ. Αθανάσιο Δρούγο, αναλυτή γεωστρατηγικής, τον κ. Μελέτη Μελετόπουλο, συγγραφέα και τον κ. Γιώργο Παπασίμο, δικηγόρο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Καλαρρύτης. Η μεγάλη συμμετοχή ενεργών πολιτών μαρτυρεί την αγωνία και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα εθνικά ζητήματα, σε ευθεία αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου.
Επίκεινται τις επόμενες εβδομάδες παρουσιάσεις του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, στην Λευκωσία και στην Λεμεσό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρώτη δημοσίευση του κειμένου έγινε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”