Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Είναι τέτοιο το μίσος και η ψηφιακή βία που κυριαρχεί σήμερα στη Γαλλία που μεγάλες μερίδες της γαλλικής κοινωνίας έχουν χωριστεί διαδικτυακά σε αντίπαλες ομάδες τρολ (κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε και στη χώρα μας ως ενδεχόμενο φαινόμενο να συμβεί), διοργανώνοντας ψηφιακούς «εράνους» (κανιόττες) για να υποστηρίξουν οικονομικά τους δικούς τους, πληρώνοντας τα δικαστικά τους έξοδα, όταν είναι υπόδικοι ή τις οικογένειες των τραυματιών αστυνομικών κατά τη διάρκεια των εκτρόπων των Μπαχαλάκηδων. Για παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση του εκ δεξιών επαγγελματία μποξαδόρου Christophe Dettinger . Τι έγινε με αυτόν ; Αναρτήθηκε ένας τέτοιος ψηφιακός έρανος (κανιόττα-cagnotte) στον εξειδικευμένο ιστότοπο https://www.leetchi.com/ από υποστηρικτές των «κίτρινων γιλέκων» υπέρ του εν λόγω κυρίου ο οποίος κρατείται προσωρινά από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Παρισιού, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2019 που θα δικαστεί, αφού παραδόθηκε οικειοθελώς στις αστυνομικές αρχές, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τον έδειχνε να γρονθοκοπεί βάναυσα το περασμένο Σάββατο έναν ματατζή πάνω σε μια παριζιάνικη γέφυρα. Το ομολόγησε εξάλλου ο ίδιος με την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ζητώντας συγγνώμη για την πράξη του. Μέχρι τις 8 η ώρα το πρωί προχθές μαζεύτηκαν 116.423,43 euros (17,50 ανά δωρητή) από περισσότερους από 6.818 δότες ! Μια ώρα αργότερα το ποσό δεν ήταν ορατό πια γιατί προκαλούσε πολλές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, ως επιβράβευση ενός άγριου ξυλοδαρμού. Οι δότες όμως είχαν ξεπεράσει ήδη τους 7.100 !, όπως έγραψε ο Gaël Vaillant στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche και μετέδιδαν διαρκώς όλα τα γαλλικά ΜΜΕ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησης και σημαντικής μερίδας της γαλλικής κοινής γνώμης. Άλλοι ήταν κατά, άλλοι ήταν υπέρ αυτού του εράνου σε μια βαθύτατα διχασμένη Γαλλία. Δεν πέρασε ένα 24ωρο και ξεφύτρωσε ένας άλλος υποστηρικτικός έρανος σε απάντηση της κανιόττας υπέρ του μποξαδόρου. Αυτός ο έρανος μάζεψε 1.208.889,63 ευρώ όπως δείχνει η διπλανή εικόνα. Αυτήν τη φορά από την ευρεία γαλλική κοινή γνώμη υπέρ των δυνάμεων της τάξεως στην ίδια πλατφόρμα Leetchi, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Anne-Charlotte Dusseaulx στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 10-1-2019. Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από 44.000 άτομα συνεισέφεραν στον εν λόγω λογαριασμό που άνοιξε ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Renaud Muselier. Μάλιστα στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ειπώθηκε ότι το 74% των Γάλλων εκφράζουν τη συμπάθειά τους στους αστυνομικούς.
Κι έτσι έχουμε σήμερα έρανο εναντίον εράνου που επαληθεύει το μίσος που κυριαρχεί στη Γαλλία, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να οδηγήσει σε μια θετική προοπτική αυτής της χώρας. Οι διάφοροι αναλυτές λένε στα κανάλια που παρακολουθώ ότι έχουνε δυο Γαλλίες (κι ο Σημίτης είχε πει κάποτε «έχουμε δυο Ελλάδες») : μια Γαλλία της οποίας οι πολίτες τα καταφέρνουν και την θέλουν ανοιχτή στην παγκοσμιοποίηση και αυτή της οποίας οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα και την θέλουν περίκλειστο Κάστρο (ό,τι υποστηρίζει δηλαδή η Λεπέν), ή μια Γαλλία των μεγάλων αστικών κέντρων που ψήφισε κυρίως Μακρόν και την ξεχασμένη Γαλλία της επαρχίας που ψήφισε κυρίως την Λεπέν και τον Μελανσόν.
Το ζήσαμε και στην Ελλάδα το φαινόμενο, όταν οι συριζαίοι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση να προπηλακίζουν τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν πήγαιναν να μιλήσουν κάπου. Σήμερα δε που απολαμβάνουν την εξουσία λούζονται και οι ίδιοι τους δυσάρεστους προπηλακισμούς και τους τραμπουκισμούς που τους φιλοδωρεί η απογοητευμένη αριστερίστική τους πτέρυγα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα και στη Γαλλία με τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές, ιδιαίτερα τους έγχρωμους. «Ο πολλαπλασιασμός της βίας κατά των βουλευτών δεν έχει ισοδύναμο κατά την ισχύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία», αναφέρει σε συνέντευξή του ο ιστορικός Christophe Bellon σχετικά με το κύμα εκφοβισμού που πλήττει τους βουλευτές της «Γαλλίας Εμπρός», στο περιθώριο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», στην δημοσιογράφο Manon Rescan στις 9-1-2019 στην εφημερίδας Le journal de dimanche. Από την αρχή του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», τους βουλευτές, ιδιαίτερα μέλη του κόμματος του Μακρόν η «Δημοκρατία Εμπρός» (LRM), τους έχουν επιτεθεί βίαια. Μια βουλευτίνα του Μακρόν είδε το αυτοκίνητό της να καίγεται από διαδηλωτές, το σπίτι ενός
άλλου να βάφεται τρεις φορές με συνθήματα, πολλοί έλαβαν θλιβερά μηνύματα και απειλές θανάτου. Ένα φαινόμενο πρωτόγνωρης κλίμακας, σύμφωνα με τον ιστορικό Christophe Bellon, λέκτορα της σύγχρονης ιστορίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λίλλης και ειδικό στην κοινοβουλευτική ιστορία στη σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Ένα από τα ερωτήματα που του έθεσε η εν λόγω δημοσιογράφος ήταν αν αυτός ο τύπος βιαιοτήτων ενάντια στους βουλευτές ήταν συχνός στην πρόσφατη γαλλική ιστορία, δηλαδή στοχευμένες επιθέσεις σε κατοικίες, πολιτικά γραφεία (όπως δείχνει η διπλανή φωτό) κυβερνητικών βουλευτών, υβριστικές επιστολές (και μάλιστα σεξιστικές αν είναι γυναίκα βουλευτής), απειλές, κλπ ; Παρόλο ότι ανέφερε ο καθηγητής παραδείγματα επιθέσεων εναντίον αιρετών του παρελθόντος, η απάντησή του ήταν ότι η παρούσα βία είναι πρωτόγνωρη. Όταν συνδυάζονται με κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις και ένα εξαιρετικά τεταμένο διεθνές πλαίσιο, υπάρχει πάντα ένα υπόβαθρο αντικοινοβουλευτικό που εκφράζεται. Ωστόσο, αυτός ο πολλαπλασιασμός της βίας κατά των βουλευτών δεν έχει προηγούμενο κατά την 5η γαλλική Δημοκρατία, ανέφερε ο παραπάνω καθηγητής.
Όμως οι προπηλακισμοί, η βία και το μίσος δεν απευθύνονται μόνο ενάντια στους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές ή υπουργούς, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο : είδαμε δηλαδή στα γαλλικά ΜΜΕ την εισβολή ενός μικρού ανυψωτικού μηχανήματος (συνοδευόμενο από 15ριά άτομα) στην οικοδομή και να σπάει την πόρτα του πολιτικού γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου Binjamin Grivaux. Ο γράφων παρακολούθησε σήμερα το πρωί (11-1-2019) στην τηλεοπτική εκπομπή Audrey et Co του ειδησεογραφικού καναλιού LCI δύο βίντεο, αναρτημένα στα κοινωνικά δίκτυα που επιβεβαιώνουν την αυθαιρεσία και τη βία που ασκούν ορισμένα μέλη των «κίτρινων γιλέκων» που εμφανίζονται «ως δημοσιογράφοι του δρόμου» και αμαυρώνουν τον αγώνα και των υπολοίπων. Το 1ο λοιπόν, 6λεπτο, βίντεο δείχνει τον δημοσιογράφο χρονογράφο Jean-Michel Apathie (αριστερά) να βγαίνει από το κτίριο του καναλιού και να κατευθύνεται στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό του. Τον πλησιάζει τότε ένας αυτόκλητος «δημοσιογράφος των κίτρινων γιλέκων» που η καθ’ημάς αριστερά θα αποκαλούσε «ασφαλίτη», τον φιλμάρει αυθαίρετα με το κινητό του τηλέφωνο και τον ρωτάει με ύφος 7 καρδιναλίων : «εσύ είσαι αυτός που αναφέρεσαι μόνο στο γρονθοκόπημα του μποξαδόρου κι όχι στο γρονθοκόπημα του μπασκίνα εναντίον ενός κίτρινου γιλέκου ; Εσύ που έκανες εκατομμύρια από τα ΜΜΕ και διαθέτεις πολυτελές διαμέρισμα στο σικάτο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού ; Ο δημοσιογράφος με κρύο αίμα τον διαψεύδει επί τόπου ότι δήθεν δεν αναφέρθηκε και στον μπασκίνα που γρονθοκόπησε τον κιτρινογιλεκά, ότι δεν είναι εκατομμυριούχος ούτε ότι μένει στο πολυτελές 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Όμως το εν λόγω βίντεο είναι αναρτημένο στα ψηφιακά μέσα.
Το 2ο βίντεο αφορά τον Bernard Tapie, πρώην υφυπουργό των Σοσιαλιστών, πρώην μεγαλο-αθλητικό παράγοντα της Μασσαλίας και νυν εκδότη κάποιων περιφερειακών εφημερίδων τις οποίες άλλος «δημοσιογράφος των κίτρινων γιλέκων» θεωρεί ότι δεν τους υποστηρίζουν και ότι ο Tapie παζαρεύει με τον Μακρόν την αθώωσή του από τη δικαιοσύνη. Τον πλησιάζει την ώρα που πάει να μπει στο αυτοκίνητό του ο Tapie και τον φιλμάρει αυθαίρετα με το κινητό του με την ίδια σχεδόν σκηνοθεσία με το προηγούμενο περιστατικό που σας διηγήθηκα. Η διαφορά εδώ ήταν ότι ο Bernard Tapie δεν είχε κρύο αίμα. «Στόλισε» τον αυτόκλητο δημοσιογράφο σε άπταιστα «γαλλικά», μπήκε στο αυτοκίνητό του κι έφυγε. Με την ευκαιρία να σημειώσω, όπως έχω διαβάσει, ότι τα «κίτρινα γιλέκα» σκέφτονται να δημιουργήσουν τα δικά τους ΜΜΕ (τις «ντουντούκες τους δηλαδή), ενώ εγώ καθημερινά βλέπω ότι μέλη τους παρελαύνουν σε όλα τα τηλεοπτικά πλατό ή στα ραδιοφωνικά στούντιο, ωσάν να αποτελούσαν ένα κανονικό κόμμα, όπου διατυπώνουν ό,τι θέλουν στα πλαίσια μιας πολυφωνικής δημοκρατίας σαν τη γαλλική. Τον ίδιο μύθο πιπιλίζουν διαρκώς η Λεπέν κι ο Μελανσόν ο οποίος έχει δημιουργήσει τη δική του WEB-TV, όπως είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 10-10-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=176810.
Τώρα μέσα σε αυτήν «την πολύ ωραία ατμόσφαιρα» που θα έλεγε κι ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μακρόν ετοιμάζει να στείλει μια ατομική επιστολή στους συμπατριώτες του πριν ξεκινήσει την έναρξη του «Ευρύ Διαλόγου» (Grand Debat) την ερχόμενη Τρίτη 15-1-2019 ο οποίος θα πρέπει να διαρκέσει (;) μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» του φωνάζουν «Μακρόν παραιτήσου» και εξήγγειλαν για αύριο Σάββατο 12-1-2019 την 9η Πράξη τους αυτήν την φορά (αν λένε αλήθεια) στην πόλη της κεντρικής Γαλλίας Bourges (εξ ου κι ο τόσο φορτισμένος πολιτικά όρος bourgeois-αστός που κατά λέξη σημαίνει ο κάτοικος της εν λόγω πόλης.
Δεν είναι σουρεαλιστική η Γαλλία ;
Όταν το 41% των Γάλλων θέλουν να συμμετάσχουν στον εν λόγω διάλογο, το 40% δεν θέλουν και το 19% δεν ξέρουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της L’opinion en direct για λογαριασμό του καναλιού BFM-TV που έγινε στις 10-1-2019.
Όταν άκουσα χθες 10-1-2019 στην εκπομπή L’heure de Bachelot του καναλιού LCI ότι το 75% των τηλεθεατών κρίνουν τις νέες διαδηλώσεις απαράδεκτες, το 18% κατανοητές, το 7% ότι «τα ήθελε ο πισινός του Μακρόν».
Όταν σε σημερινό γκάλοπ στην εφημερίδα Figaro το 69% των Γάλλων δεν εμπιστεύεται ή αηδιάζει με τους πολιτικούς.
Όταν το 80% των Γάλλων δεν εμπιστεύεται τον Mélenchon (τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας»), το 77% τον Laurant Waulquier (τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων) και το 70% την πασίγνωστη Marine Le Pin.
Ποια είναι αλήθεια η λυτρωτική διέξοδος της Γαλλίας ;