Σε Αλβανοτουρκική «μέγγενη» η Ελλάδα και τα Βαλκάνια

- Advertisement -
Ο ΡΑΜΑ «ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Επιδιώκει επαναχάραξη συνόρων με στόχο την υλοποίηση του ονείρου του για «Μεγάλη Αλβανία»

Χωρίς εξωτερική πολιτική η χώρα μας, απλός… θεατής των ραγδαίων ανακατατάξεων στην περιοχή

• Εξελίξεις που αναμένεται να συνθέσουν μια νέα πραγματικότητα στο χώρο των Βαλκανίων, δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα κάτω από την πίεση που ασκούν -από διαφορετική αφετηρία- Αμερικανοί, Γερμανοί, Ρώσοι και Τούρκοι.

Αν και θεωρητικά οι μεγάλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις και οι σκέψεις τους εξυπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην ταραγμένη περιοχή, στην πραγματικότητα αυτές είναι “μάχες” για τον έλεγχο και την κυριαρχία τους στις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής.
Στο παρόν στάδιο οι εξελίξεις δεν περιλαμβάνουν άμεσα την Ελλάδα. Εν τούτοις, οι επιπτώσεις τους, αν προχωρήσουν τα σχέδια που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν σε προτεραιότητα και τον επανακαθορισμό των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τη χώρα μας, καθώς θα γίνει αναπροσαρμογή των διεθνών και διμερών σχέσεων, συμφωνιών κλπ.

Τοποτηρητής του Ερντογάν!

Κομβικό ρόλο στις συζητήσεις και στους σχεδιασμούς που γίνονται στο παρασκήνιο, διαδραματίζει η Αλβανία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τοποτηρητή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ο στόχος της επαναχάραξης των συνόρων είναι κοινός. Ο Ερντογάν επιθυμεί και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία να παρουσιαστεί ως ο προστάτης όλων των Μουσουλμάνων και ιδίως αυτών της Βαλκανικής, που σήμερα (εκτός της Βουλγαρίας) είναι διασκορπισμένοι και σε Σκόπια, Κόσσοβο, Αλβανία. Ο Έντι Ράμα μέσω της πιθανής επαναχάραξης των συνόρων, έρχεται πιο κοντά στο ”όνειρό του” για τη Μεγάλη Αλβανία, που σε αρχικό στάδιο θα περιλαμβάνει το Κόσσοβο, μελλοντικά κάποιο τμήμα των Σκοπίων και θα μπορεί στη συνέχεια να θέτει επί τάπητος και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του κατά της Ελλάδος.
Την επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας, ενθαρρύνει ο Ταγίπ Ερντογάν,- ο οποίος όπως προχθές έγραψε ο “Π.Λ.” επικαλούμενος δημοσιεύματα Αλβανικών μέσων ενημέρωσης- έφτασε στο σημείο να αξιώνει από τον Έντι Ράμα μέχρι και την αποπομπή υπουργών του από την Κυβέρνηση, με ονομαστική αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, που εκτός του ότι έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να είναι και τόσο πειθήνιο όργανο στις τουρκικές απαιτήσεις.

Αδυσώπητες συγκρούσεις

Αλβανία και Τουρκία, είναι ολοφάνερο ότι σιγοντάρουν με κάθε τρόπο την ενοποίηση των κρατιδίων Αλβανίας και Κοσόβου, προοπτική που φαίνεται αναπόφευκτη τα επόμενα χρόνια, ειδικά μάλιστα όταν οι συγκρούσεις Ευρωπαίων, Ρώσων και Αμερικανών για την διατήρηση ή την επέκταση των ζωνών επιρροής στα Βαλκάνια, φαίνεται να είναι πλέον αδυσώπητες.
Οι ευθύνες της Ε.Ε. και ειδικότερα της Γερμανίας που για μια ακόμη φορά επιχειρεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιες, καθώς παραβλέπουν το γεγονός ότι μεθοδικά η Αλβανία προωθεί την ένωσή της με το Κόσσοβο. Ήδη υπάρχει συμφωνία για τελωνειακή ένωση, που δημιουργεί τετελεσμένα όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σερβία και Κόσσοβο

“Νερό στο μύλο” των επιδιώξεων Αλβανίας και Τουρκίας, ρίχνει ασφαλώς και η Σερβία,η οποία για τους δικούς της, εθνικούς λόγους, έχει έρθει σε συμφωνία με το Κόσοβο, αλλά και με την Αλβανία, την οποία αναγνωρίζει ως «εγγυήτρια δύναμη», ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, εκείνων των περιοχών στις οποίες πλειοψηφεί αντίστοιχα το Σερβικό και το Αλβανικό στοιχείο.
Για την εξέταση της συγκεκριμένης πρότασης, συμφωνήθηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Σερβίας, Κοσόβου και του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που έχει θέσει στο περιθώριο και στο θέμα αυτό τον Πρόεδρο της χώρας του Ιλίρ Μέτα. Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στηρίζουν ήδη έμμεσα οι Αμερικανοί, που διεμήνυσαν ότι δεν είναι αντίθετοι σε αυτή, καθώς τους δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να αποκόψουν οριστικά την επιρροή της Ρωσίας σε χώρες της Βαλκανικής.

Απλός θεατής η Ελλάδα!
Στις εξελίξεις που διαδραματίζονται δείχνει να είναι αμέτοχη και απλός θεατής η Ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός της πρόθεσής της να επισπεύσει τις ετεροβαρείς για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνίες με Σκόπια και Αλβανία, δεν υπάρχει διαμορφωμένη κυβερνητική και πολύ περισσότερο εθνική πολιτική, για τα εξωτερικά θέματα και ειδικότερα για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων από το «ντόμινο» που θα προκαλέσουν οι εξελίξεις σε Κόσοβο- Σκόπια- Σερβία.

Συνεχείς υποχωρήσεις!

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: Επιτρέπει ή και συζητά εδαφικές «τροποποιήσεις» στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στα σημεία των «πυραμίδων», που μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά κανένας δεν γνωρίζει το εύρος τους. Αφήνει ουσιαστικά αναπάντητες τις Αλβανικές προκλήσεις για τους «Τσάμηδες» και τις απαιτήσεις που εγείρει για αποζημιώσεις κλπ. και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Κάνοντας μάλιστα βήματα πίσω- σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει- η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου, είναι έτοιμη να απαρνηθεί και να διαγράψει από βιβλία, δημόσια έγγραφα και γενικά το δημόσιο διάλογο, τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» με τη δικαιολογία να μη δοθεί η αφορμή στους Αλβανούς να θέσουν ζήτημα «Τσαμουριάς», που εν τω μεταξύ το θέτουν με κάθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο στο εξωτερικό, εντάσσοντάς τη μάλιστα στη Μεγάλη Αλβανία!

Η ουσιώδης διαφορά

Βέβαια, όπως έχει επισημανθεί κι άλλες φορές από τις στήλες του «Π.Λ.» -και δε λέει να «κατανοήσει» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ­ΝΕΛ- υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους.
Στη Βόρειο Ήπειρο υπάρχει αναγνωρισμένη διεθνώς Ελληνική Μειονότητα χιλιάδων κατοίκων, ενώ στην ελληνική περιοχή, που οι Αλβανοί ονομάζουν «Τσαμουριά», δεν υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.
Με τη στάση αυτή της Ελλάδος, ουσιαστικά εξισώνεται ένα υπαρκτό ζήτημα με ένα εντελώς ανύπαρκτο.

Στο τραπέζι «το Βορειοηπειρωτικό»

Η αναζωπύρωση του ζητήματος της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και η προώθηση της Αλβανικής επιδίωξης για ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία, επαναφέρει το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει αμέτοχη και να μη ζητήσει να εξεταστεί το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου στο πλαίσιο του γενικότερου Βαλκανικού ξεκαθαρίσματος ως προς την ομογενοποίηση των πληθυσμών των όμορων χωρών.

Υπάρχει βούληση;

Αυτό βέβαια απαιτεί μια αποφασισμένη και αποτελεσματική Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ενημερώσει και να πείσει τις χώρες της Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. ότι η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο, συνδέεται άρρηκτα με τη Βόρειο Ήπειρο και για τις τυχόν επιπτώσεις που θα υπάρξουν για αυτή από μετακινήσεις πληθυσμών κλπ, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν όλα από μηδενική βάση.
Σήμερα πάντως και στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε τέτοια κυβερνητική στάση αποκλείεται να υπάρξει…

πηγη:proinoslogos.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προβλήματα απ όλες τις πλευρές.
    Η λύση της σφικτής σχέσης με ΗΠΑ και η άρνηση ακόμη και της Ρωσίας της καρδιάς μας, οι έρωτες δεν έχουν λογική, αυτή την λογική έχουν νομίζω.
    Να μην μας αγγίξει τίποτε στη ροή αυτών των γεγονότων.
    Κάθε τσαμπουκάς στη βόρεια Ήπειρο θα πληρωθεί από άλλους.

    • Το σχόλιό σου είναι μάλλον κακά διατυπωμένο, γι αυτό και ακαταλαβίστικο. Η Ρωσσία τής καρδιάς μας είναι τρεχόντως στενά συνδεδεμένη με την Τουρκία, οπότε….

      Η Ελλάδα δεν έχει συμμάχους, Χρήστο, μόνον αφεντικά. Η Αλβανία ήταν πάντα τρυπωμένη κάτω από τα φουστάνια κάποιων. Πριν φτιάξουν οι Ιταλοί το αλβανικό μόρφωμα, υπηρετούσαν τούς Οθωμανούς, ασχέτως αν τώρα προσπαθούν να τα μπουρδουκλώσουν και να πείσουν ότι κι εκείνοι συντέλεσαν τάχα στον αγώνα αποτινάξεως τού οθωμανικού ζυγού.

      Αν η Ελλάδα ήταν κράτος σοβαρό, θα είχε απαιτήσει την ενεργοποίηση τού Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας (1914). Αντ’ αυτού, καλλιεργεί κλίμα “φιλίας” και “εμπιστοσύνης” και η παρούσα κυβέρνηση μάλλον χαρίζει την Β. Ήπειρο στην Αλβανία κι ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα