«Θα παίξει τον ηγετικό του στρατιωτικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μακρόν ;»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Είναι γνωστό ότι η εισβολή του Ερντογάν στην Συρία, η κατάκτηση του Αφρίν από τους Τούρκους μαζί με τους ντόπιους συμμάχους τους και η αναγγελθείσα ήδη απειλή επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανατολικότερα, δεν αρέσουν καθόλου στη Γαλλία. Η οποία, ακούγοντας να πιπιλάει διαρκώς ο Σουλτάνος την καραμέλα ότι απειλούνται τα νότια σύνορά του από τους Κούρδους της Συρίας, η Γαλλία φέρεται να πρότεινε στην Τουρκία την τοποθέτηση Γάλλων στρατιωτών μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των Κούρδων του Αφρίν ως δύναμη ειρηνικής επιτήρησης. Κάτι που η Τουρκία δεν το αποδέχθηκε και προχώρησε στην εισβολή στη Συρία για να δημιουργήσει, όπως η ίδια διατείνεται, μια ζώνη ασφαλείς 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία με τη Συρία έχουν κοινά σύνορα 971.000 χιλιόμετρα, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν  επιχειρεί ένα εδαφικό πλιάτσικο της τάξεως 30 χιλιομέτρων βάθους Χ 971.000 χιλιομέτρων μήκους = 29.130.000 χιλ. εμβαδού εντός της Συρίας !

Όπως μετέδωσε σήμερα το γαλλικό κανάλι France2 και αναμεταδίδει όλο το απόγευμα το ειδησεογραφικό κανάλι  France 24,  χθες βράδυ ο Μακρόν υποδέχθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων μια αντιπροσωπεία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (Forces démocratiques syriennes-FDS) για να συζητήσουν το πρόβλημά τους, μετά την πτώση του Αφρίν στα τουρκικά χέρια και τις ανακοινώσεις του Ερντογάν ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ανατολικότερα στο MANBIJ (Ιεράπολη) για να ξεριζώσει τους Κούρδους «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί. Ο Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του (σιγά που δεν θα την εξέφραζε ο ιμπεριαλιστής) για τη δήλωση υποστήριξης των Κούρδων από την Γαλλία και απαίτησε οι Γάλλοι να μην έχουν καμία ανάμειξη. O Macron φέρεται να απάντησε ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην εν λόγω περιοχή, αλλά «θα θεωρήσει απαράδεκτη την κατάληψη της Ιεράπολης», υπενθυμίζοντας με νόημα στον Ερντογάν ότι εκεί  υπάρχουν ήδη στρατεύματα της δυτικής συμμαχίας και ειδικές γαλλικές δυνάμεις, με διακριτικότητα, κι άρα αν η Τουρκία κινηθεί προς τα εκεί, θα τους συναντήσει

Την είδηση για την εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώνει και ο Allan Kaval στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE, σήμερα, αναφέροντας ότι «Ο Macron διαβεβαιώνει τους Σύριους Κούρδους για την «υποστήριξη» της Γαλλίας στη συνάντηση του Elysée. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υποδεχόμενος την Πέμπτη 29 Μαρτίου μια αντιπροσωπεία από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και Κούρδων στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και προσωπικότητες από πολιτικούς θεσμούς που σχετίζονται με τον αραβο-κουρδικό συνασπισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Macron παρέσχε σε αυτούς τους συμμάχους των Δυτικών ένα μήνυμα πολιτικής υποστήριξης πρωτοφανούς σημασίας. Καθώς οι τουρκικές απειλές κατά των κουρδικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη βορειοανατολική Συρία δεν υποχωρούν, η συνάντηση θα μπορούσε να σημάνει μια καμπή στη δέσμευση του Παρισιού προς την πλευρά τους. Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης, η Προεδρία ανέφερε ότι ο αρχηγός του κράτους «διαβεβαίωσε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την υποστήριξη της Γαλλίας, ειδικά για τη σταθεροποίηση της ζώνης ασφαλείας βορειοανατολικά της Συρίας, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης διακυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση του Daesh. Δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά, εν αναμονή μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση».

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη εξίσου από γυναίκες και άνδρες και από εκπροσώπους των κουρδικών, αραβικών και χριστιανικών κοινοτήτων, θέλησε να είναι υποδειγματική των αρχών που εφαρμόζονται από το πολιτικό πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δηλαδή : ισότητα ανδρών και γυναικών και συνύπαρξη θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι θεσμικές δομές τους ελέγχουν και κυβερνούν αποτελεσματικά τις περιοχές που περιλαμβάνουν Κούρδους οικιστές της βορειοανατολικής Συρίας. Κατέχουν επίσης μεγάλες περιοχές κυρίως Αραβικές. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κυνήγησαν εκεί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια μιας μακράς στρατιωτικής εκστρατείας με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού. Η επίθεση κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με τη κατάληψη της Rakka, της πρώην «πρωτεύουσας» του ISIS.

Η υποστήριξη που εκφράζεται από το Παρίσι έρχεται σε μια εποχή που η θέση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων φαίνεται  απειλούμενη παρά ποτέ από μια στρατιωτική επίθεση εναντίον τους από την Άγκυρα.

Κατά την άποψη της Άγκυρας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποτελούν  απλώς μια προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK. Η σημερινή παράταση αυτής της σύγκρουσης στο έδαφος της Συρίας έχει σταματήσει την πρόοδο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ενάντια στις τελευταίες θέσεις που κατέχει ακόμα το Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική Συρία, με κίνδυνο αναζωπύρωσης της τζιχαντιστικής ομάδας. Κι εδώ βρίσκεται το μεγάλο γαλλικό ενδιαφέρον. Οι Κούρδοι έχουν στα χέρια τους 200 περίπου τζιχαντιστές φυλακισμένους, γαλλικής καταγωγής, που μόλις την περασμένη εβδομάδα ανέλαβαν την ευθύνη για το τελευταίο τους χτύπημα με 4 νεκρούς και 15 τραυματίες επί γαλλικού εδάφους.

Θα παίξει τον ηγετικό του στρατιωτικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μακρόν, μετά και την βρετανική έξοδο ; ‘Η θα κωλώσει μπροστά στους λεονταρισμούς του Ερντογάν ;  Αν συμβεί το δεύτερο, τότε από τώρα θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την τουρκική εισβολή και στην Ελλάδα, κι όχι να διερωτόμαστε ακόμη για «το πού το πάει η Τουρκία» ; Η Τουρκία θέλει διακαώς να μας ξανα-υποδουλώσει για να απολαύσουμε τη «Δημοκρατία της». Όποιος αρμόδιος δεν το βλέπει, παρακαλείται να βγάλει το γράσο από τα μάτια του.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι Οικονομολόγος.

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σας ευχαριστώ κύριε Καλλιαντζίδη για την ενημέρωση!
    Θα ήθελα να σταθώ στα τελευταία σχόλιά σας σχετικά με το πώς διαχειρίζεται το διοικητικό μας σύστημα την κλιμακούμενη ένταση καθώς η πεποίθηση ή η αγωνία που εκφράζετε αυξάνεται και εντός της Ελλάδος.
    Δύο ζητήματα τίθενται ή θέτω ως σκέψη στον εαυτό μου κυρίως ώστε να εφησυχάζω σχετικώς με την τυχόν απόλυτη γελοιοποίηση των υπευθύνων για αυτά τα θέματα.
    Το ένα, έχει να κάνει με το ότι η κοινωνία μας δεν είναι πλέον μια μιλιταριστική κοινωνία και το γνωρίζουμε όλοι πως στην περίπτωση που θα πιεστούν τα πράγματα θα εξελιχθεί σε τέτοια είτε το θέλουμε και μας αρέσει είτε όχι.
    Το δεύτερο έχει να κάνει με τη συνεχή αιμορραγία πολιτών νέων και μεγαλύτερων οι οποίοι μεταναστατεύουν προσπαθώντας να βελτιώσουν τις οικονομικές κυρίως συνθήκες της ζωής τους.
    Η κοινωνία μας εκτός από μη μιλιταριστική είναι μια σύγχρονη, μορφωμένη και πολύπλοκη κοινωνία που ναι εάν νοιώσει πως μετά από τόση οικονομική πίεση που υπέστη την τελευταία δεκαετία απειλείται και με μια στρατιωτική εμπλοκή θα κινηθεί μαζικά προς την έξοδο πριν ακόμη ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου.
    Ήδη, ακόμη και σε αυτό το ιστολόγιο υπενίχθησαν κάποιοι πως αυτοί που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν να πολεμήσουν και ανησυχούν πως εάν δοθεί η ευκαιρία κάτι που πιστεύω κι εγώ ίσως και ο μισός σημερινός πληθυσμός θα φύγει..τρέχοντας!
    Αυτό θεωρώ πως θα συμβεί ούτως ή άλλως και ασχέτως της όποιας μικρής ή μεγαλύτερης καταστροφής επέλθει από μια σύρραξη ακόμη ασχέτως και μετά από τυχόν νίκη.
    Οπότε η τακτική του εσωτερικού κατευνασμού με βρίσκει σύμφωνο εάν πληρεί τα κριτήρια σχετικού σχεδίου από τους αρμοδίους!
    Ως εκεί όμως, διότι με τους δικούς μας καθώς τους έχω ζήσει στο πετσί μου τα τελευταία πολλά χρόνια είναι να σου πέφτουν τα μαλλιά ακόμη και στα απλούστατα ζητήματα.

    Καλό βράδυ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα