«25 Τούρκοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν κατά τη διάρκεια δίκης εναντίον του Τύπου»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό μετέδωσαν ο ηλεκτρονικός Le Monde.fr και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μεταξύ των καταδικασθέντων φιγουράρουν ο τραγουδιστής Atilla Tas (αριστερά), που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερης των τριών ετών, και ο δημοσιογράφος Murat Aksoy (δεξια), καταδικασμένος σε περισσότερα από δύο χρόνια. Συγκεκριμένα ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη (8 Μαρτίου) 25 δημοσιογράφους μέχρι επτάμισι χρόνια φυλάκισης, μετά από μία από τις πολλές δίκες κατά του Τύπου που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος από τον Ιούλιο του 2016. Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες συνεργάστηκαν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα φιλικά του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, που κατηγορήθηκε από την Άγκυρα για την εκκόλαψη του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Όλοι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στην προσπάθεια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι θα παραμείνουν υπό καθεστώς απαγόρευσης εκκρεμοδικίας, θεωρήθηκαν ένοχοι για «βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλη της», ανέφερε το τουρκικό Πρακτορείο Dogan. Οι Tas και Aksoy απελευθερώθηκαν υπό όρους στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου μετά από περισσότερες από 400 ημέρες κράτησης πίσω από τα κάγκελα. Οι κατηγορίες της «απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης», που τους βάρυναν, κατέπεσαν. «Είναι απόφαση δικαστηρίου, τη σεβόμαστε», δήλωσε ο  Tas, την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αντιπολιτευτικής καθημερινής εφημερίδας Cumhuriyet. «Αν το να είσαι στην αντιπολίτευση σε μια χώρα είναι έγκλημα, τότε είμαι ένοχος», είπε. «Η νομική διαδικασία δεν έχει τελειώσει», τουιτάρισε, από την πλευρά του, ο Aksoy. «Νομίζω ότι τελικά θα αθωωθώ. Δεν έκανα τίποτα παρά να γράψω και να σχολιάσω», είπε.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν με άλλους 27 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 19 ήταν προφυλακισμένοι προσωρινά, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. Δεκατρείς από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην συντάκτριας της καθημερινής γκιουλενικής εφημερίδας  Zaman, της Hanim Büsra Erdal, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι ετών και τριών μηνών γιατί ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Και δέκα από αυτούς καταδικάστηκαν σε επτά και μισό χρόνια με την ίδια κατηγορία.

Υπολείμματα του κράτους δικαίου

Η Τουρκία επικρίνεται τακτικά και δικαίως για το μέγεθος των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησε μετά το απόπειρα πραξικοπήματος: περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF), Christophe Deloire, έχει καταγγείλει μια «ετυμηγορία που είναι πολιτική αυθαιρεσία και όχι δικαιοσύνη». Η καταδίκη δημοσιογράφων την Πέμπτη, δείχνει κατά την άποψή του ότι «όλα τα απομεινάρια του κράτους δικαίου εξαφανίστηκαν στην Τουρκία». Ζητά την «άμεση απελευθέρωση» όλων των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για την ελευθερία του Τύπου Harlem Désir εξέφρασε, από την πλευρά του, την «ανησυχία» του στο Twitter. «Καλώ την Τουρκία να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους και να εγκαταλείψει τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον τους», πρόσθεσε.

Αντί λοιπόν να μελαγχολούμε για το υβριδικό πόλεμο που μας κάνει η Τουρκία, ας συνεχίσουμε να διαδίδουμε όσο πλατιά γίνεται αυτές τις καταδίκες της «δημοκρατίας του Ερντογάν». Τον πονάνε αφάνταστα, να είστε βέβαιοι, και δεν μας κοστίζουν τίποτα εμάς τους πολίτες. Μην τα περιμένουμε όλα από ένα παράλυτο ελληνικό κράτος που τον κάλεσε πρόσφατα στην Αθήνα για να τον εξευμενίσει.

Επί του πιεστηρίου

Δυο δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης τον Ερντογάν εφημερίδας Cumhuriyet αφέθηκαν ελεύθεροι χθες βράδυ τα μεσάνυχτα από τις φυλακές Silivri (με 11.000 κρατούμενους), σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημοσιογράφου Marie Jégo από την Κωνσταντινούπολη για την ηλεκτρονική έκδοση του LE MONDE στις 10.03.2018. Πρόκειται για τους εικονιζόμενους Ahmet Sik αριστερά και τον Murat Sabuncu δεξιά, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, οι οποίοι κρατούνταν για περίπου 500 ημέρες για υποτιθέμενη «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων». Το δικαστήριο Silivri αποφάσισε να κρατήσει φυλακισμένο τον επικεφαλής της εν λόγω εφημερίδας Akin Atalay. «Ο πλοίαρχος εγκαταλείπει το πλοίο τελευταίος», ειρωνεύθηκε ο Abdurrahman Orkun Dag, πρόεδρος του δικαστηρίου. Ωστόσο, η αποφυλάκιση των παραπάνω δυο «τυχερών»   δεν θέτει τέρμα στην προσφυγή που άσκησε το τουρκικό κράτος εναντίον 17 εργαζομένων της Cumhuriyet (που ίδρυσε ο Atatürk το 1923) οι οποίοι συνελήφθηκαν στα πλαίσια των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχών πραξικόπημα  στις 15 Ιουλίου 2016 και οι οποίοι αντιμετωπίζουν μέχρι και 43 χρόνια φυλάκιση. Αυτές οι αποφυλακίσεις μπορεί να οφείλονται στην προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί με καλύτερη εικόνα, δύο εβδομάδες πριν από τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα (Βουλγαρία) στις 26 Μαρτίου, δήλωσαν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα