του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Μετά την προχθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη αξίζει να κάνουμε μια αποτίμηση για να δούμε και την πορεία του πολύ σοβαρού θέματος της ονομασίας και ορισμένες εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες.
1.-Δεν έχει σημασία πόσες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν. Δεν αμφιβάλλει κανείς πως ήταν μια μεγαλειώδης συγκέντρωση.
2.-Οι διαδηλωτές, ως προς τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, διέτρεχαν οριζόντια το πολιτικό φάσμα. Υπήρχαν άνθρωποι που ανήκουν από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά. Η διαπίστωση αυτή επιβάλλει μια επαναθεώρηση της προσέγγισης του προβλήματος. Η προσπάθεια επίλυσής του απαιτεί άλλη πολιτική.
3.-Την συγκέντρωση δεν την οργάνωσε η Ομογένεια. Η Ομογένεια βοήθησε τους οργανωτές, ως ένα σημείο, αλλά δεν την οργάνωσε. Υπήρχε μια πολύ ολιγομελής ομάδα που διευθέτησε τα στοιχειώδη οργανωτικά. Μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν σίγουρο ότι η συγκέντρωση, σε ό,τι αφορά τους οργανωτές, θα γινόταν.
4.-Η συγκέντρωση αυτοοργανώθηκε, ουσιαστικά, από τη δυναμική που αναπτύχθηκε στην κοινωνία. Λες και περίμενε η κοινωνία το σύνθημα και όταν της δόθηκε ανταποκρίθηκε. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση οργανωμένη από τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Το γεγονός αξίζει να μελετηθεί.
5.-Η απουσία συγκροτημένης και προβεβλημένης οργανωτικής ομάδας βοήθησε στην προσέλευση. Ο κόσμος που συμμετείχε ήθελε να δώσει ένα παρών. Και ένοιωσε πιο ελεύθερος όταν διαπίστωσε πως για οποιοδήποτε λόγο κανείς δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του.
6.-Στη συγκέντρωση, σαφώς, και συμμετείχαν και ακροδεξιά, ή φασιστικά στοιχεία όπως και διάφοροι γραφικοί τύποι. Αλλά, είχαν εξαφανιστεί μπροστά στο μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών. Όπως θα επισημάνουμε και παρακάτω, είναι τραγικό λάθος να επιχειρείται η αποδόμηση της συγκέντρωσης με την επίκληση της παρουσίας αυτών των στοιχείων. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες προσέγγισης με τη γειτονική χώρα, ξαναδιαβάζοντας τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και αναζητώντας διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας μαζί της. Το «Μακεδονικό» δεν είναι από τα προβλήματα των οποίων η λύση επιβάλλεται στην κοινωνία. Γι αυτό, είναι λάθος η δημόσια δήλωση του υπουργού εξωτερικών ότι η συγκέντρωση δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία λύσης. Αυτό δείχνει νευρικότητα. Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται δημοσίως. Στις δημοκρατίες, και, μάλιστα, στις σύγχρονες, οι συγκεντρώσεις τόσου αριθμού πολιτών δεν περιφρονούνται. Η υπόθεση χρειάζεται άλλου είδους διαχείριση.
7.-Ήταν τραγικό λάθος οι αναφορές του εν αποστρατεία στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη. Το ίδιο λάθος είναι και η εστίαση, για την αποδόμηση της συγκέντρωσης και των μηνυμάτων της, μόνο στο στρατηγό από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης. Η ομιλία του στρατηγού σχολιάστηκε αρνητικά και από πλήθος συμμετεχόντων. Και ο στρατηγός και όσοι τον υποστηρίζουν ήσαν και αυτοί ελάχιστο μέρος της συγκέντρωσης.
8.-Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διαβάσουν καλά τη συγκέντρωση και να εξάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα διότι η διαδικασία προσέγγισης με τη γειτονική χώρα πρέπει να προχωρήσει. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει με την επιβολή λύσεων. Χρειάζεται αλλαγή του προτύπου δημόσιας διαχείρισης του θέματος.
9.-Όσο λάθος είναι να χαρακτηρίζουν ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος μια μεγαλειώδη συγκέντρωση ως σύναξη χουντικών και ακροδεξιών στοιχείων, άλλο τόσο λάθος είναι να χαρακτηρίζεται ως άπατρις όποιος αναζητά λύση μέσω μιας σύνθετης ονομασίας. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες αντιεξουσιαστικές ακρότητες του είδους «Έλληνας δεν γεννιέσαι αλλά καταντάς», που και αυτές μάλλον πηγάζουν από έναν νεανικό ενθουσιασμό αντίδρασης σε οτιδήποτε διατυπώνεται δημοσίως, δεν είναι απάτριδες όσοι βλέπουν διαφορετικά το συμφέρον της χώρας, είτε το ονομάζουμε εθνικό είτε της κοινωνίας με την οποία συμβιούμε. Τα διεθνή προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα από τον απλοϊκό τρόπο με τον οποίο τα προσλαμβάνουμε. Η έννοια του εθνικού κράτους δέχθηκε, και δέχεται πιέσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάποια άλλη, σύγχρονη μορφή πολιτειακής οργάνωσης που να εγγυάται κοινωνικά, ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα καλύτερα από το εθνικό κράτος. Οι υπερεθνικοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνουν τις εθνικές δυνατότητες.
10.-Αν δει κανείς ψύχραιμα το θέμα της προσέγγισης με τη γειτονική χώρα από την οπτική γωνία όσων θέλουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση δεν το διαχειρίζεται καλά δημοσίως. Είτε δεν έχει τα κατάλληλα πρόσωπα, είτε διότι λειτουργεί με την εμπειρία της διαχείρισης- και χειραγώγησης- της κοινής γνώμης στα μνημόνια και την πολιτική που ανέπτυξε μέχρι σήμερα. Στην κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι:
11.-Το σκοπιανό δεν είναι όπως το ζήτημα της οικονομίας. Στο σκοπιανό ακόμη και πολλοί δικοί της οπαδοί και ψηφοφόροι έχουν διαφορετική αντίληψη από αυτήν που είχε το 4% του πρωταρχικού Συριζα. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης στιγμής, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας νοιώθει πως θα απολέσει την ταυτότητά του με μια λύση σαν και αυτήν στην οποία αντιτίθεται. Στους ανθρώπους αυτούς δεν επιβάλλεις αυτό που φοβούνται. Προσπαθείς να τους εξηγήσεις. Διαφορετικά θα τους βρεις μπροστά σου.
12.-Με αυτόν τον κόσμο ο διάλογος δεν μπορεί να είναι πολωτικός. Χρειάζεται μια νηφάλια και πειστική συνομιλία. Ενδεχομένως, το αποτέλεσμα να μην είναι και τότε το επιθυμητό. Αλλά, η πόλωση σίγουρα θα δημιουργήσει περισσότερο δυσάρεστες καταστάσεις.
13.-Η κυβέρνηση και ο Συριζα, δεν έχουν την ίδια ιδεολογική ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία, όπως το πρώτο διάστημα που το κόμμα ήρθε στην εξουσία. Ο λόγος του όχι μόνο δεν γίνεται, με την ίδια ευκολία, πιστευτός, αλλά έχει διαμορφωθεί μια εξ αρχής καχυποψία της κοινής γνώμης. Ο υπουργός εσωτερικών μας θύμισε ότι σαν χθές γεννήθηκε ο Γκράμσι. Μήπως στην κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τι είπε ο ηγέτης του ΚΚΙ και μεγάλος μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος για το πώς κατακτιέται η ηγεμονία;
14.- Δεν είναι καλή δημόσια διαχείριση του «Μακεδονικού» ο τρόπος τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση. Ούτε και η απαγόρευση της προβολής του από τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Γιατί δεν προβληματίζεται η κυβέρνηση ότι, ακόμη και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα που απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά σε κινήσεις κατά των καθεστώτων τους, έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις και ανατράπηκαν ηγέτες με την κινητοποίηση της κοινωνίας μέσω του διαδικτύου;
15.-Η Αριστερά στην Ελλάδα, έχει μακρά και πολύ κακή πείρα από αποκλεισμούς είτε από Μέσα Ενημέρωσης είτε του είδους των Μαλγάρων. (Τα διόδια των Μαλγάρων έκλεισαν τις πύλες τους και άφησαν μόνο μία για να εμποδίσουν την προσέλευση διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη). Τέτοιου είδους μέτρα, πολώνουν την κοινωνία, Ακόμη και τους υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής.
16.-Στην πολιτική το γινάτι πληρώνεται. Η σύγχρονη πολιτική χρειάζεται ανεκτικότητα ευελιξία και καλή ακρόαση της κοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κοινωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το σκοπιανό πρόβλημα δεν μπορεί να έχει μονοκομματική λύση. Αν δεν πειστεί η κοινωνία θα ζήσουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλει κόπο και πολύ δουλειά γι αυτό. Αν στην κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένοι να τα καταβάλλον θα διαπιστώσουν ένα πολύ δυσάρεστο αδιέξοδο. Το οποίο θα επηρεάσει όλους μας.
Ας δούμε τι έγινε χθές σχετικά με με το δικαίωμα του Ελληνικού Λαού στην πληροφόρηση, για το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν σύμφωνα με γενική παραδοχή το μεγαλύτερο από το 1992.
Σύμφωνα με τα άρθρα 5Α και 15 του Συντάγματος, ο καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και την συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας. Αποτελεί δε υποχρέωση του Κράτους η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες. Η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους με σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων. Αρμόδιο όργανο του Κράτους για την εφαρμογή αυτών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Χθές λοιπόν την ώρα που έγινε το συλλαλητήριο οι τηλεοράσεις μας έδειξαν τα εξής:
Η ΕΡΤ1 : Το αλάτι της Γης
Η ΕΡΤ2 : Καλλιτεχνικό πατινάζ
Η ΕΡΤ3: Ποδοσφαιρικό αγώνα
Το ΜΕΓΑ: Κατά λάθος μπαμπάς
Το ΑΝΤ1 : Θα βρεις τον δάσκαλό σου
Το ΑΛΦΑ : Μια κυρία στα μπουζούκια
Το STAR : Τραψτιον
Το Σκάϊ : 9 Μήνες.
Για τους διοικούντες τους ανωτέρω σταθμούς δεν ήταν το συλλαλητήριο ΕΙΔΗΣΗ (ούτε κάν έκτακτη είδηση εάν είχαν την εκτίμηση ότι θα είχε πλήρη αποτυχία και δεν είχαν ετοιμαστεί αναλόγως για την κάλυψή του.)
Έγινε προδήλως σαφέστατη παραβίαση των διατάξεων του συντάγματος από ΟΛΟΥΣ (διευθυντικά στελέχη σταθμών και αρμόδια κρατικά όργανα). Όλοι τους έχουν την βεβαιότητα ότι κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, γιατί οι αρμόδιες κατά το Σύνταγμα αρχές παραλείπουν την εκπλήρωση, εδώ και αρκετό καιρό, “των οφειλομένων εκ του νόμου ενεργειών των” .
Βεβαιότητα που στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά από την επιβολή των τριών μνημονίων και των εφαρμοστικών των νόμων, η συνταγματική τάξη στην χώρα έχει αλλάξει ριζικά. Οι επιβληθείσες «διεθνείς δεσμεύσεις» της, έχουν αναδειχθεί σε απόλυτο ρυθμιστή της εσωτερικής έννομης τάξης. Καμιά διάταξη του συντάγματος δεν εφαρμόζεται εάν αντίκειται στις «διεθνείς δεσμεύσεις».
Αυτό σαφέστατα και ρητά ομολογείται και στην απόφαση της συνόδου των αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης της 12-7-2015, που επικύρωσε ο νόμος 4334/2015 . στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται επί λέξει: “Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το κοινοβούλιο….”
Επομένως το κράτος μας, έχοντας χάσει έμμεσα την αφεαυτής αυτοδυνάμως επιβαλλομένη ενιαία αδιαίρετη και αναπαλλοτρίωτη εξουσία του, ήτοι την κυριαρχία του, αδυνατεί να λάβει αυτογνώμονα αποφάσεις.
Έχω την γνώμη λοιπόν ότι το σύνθημα “Η Μακεδονία είναι Ελληνική” πρέπει να γίνει “Για να είναι πάντα η Μακεδονία Ελληνική πρέπει και η Ελλάδα μας να ανήκει στους Ελληνες”.
Νο 1 εχει απόλυτη σημασία. Άλλο οι 100 άλλο οι 300-500.000
Νο 2 αποκλείεται το πλήθος αυτο να ειναι ακροδεξιό. Στην πλειοψηφία του δεξιό μπορεί, γιατι η Θεσσαλονίκη ειναι δεξιά, αλλα Ακροδεξιά αποκλείεται λογω μεγέθους συγκέντρωσης.
Νο 6 αποδόμηση της συγκέντρωσης λογω των ακροδεξιών. Μου θυμίζει το όχι που με μεγάλη ευκολία εγινε ναι.
Νο 9 δεν προσλαμβάνει κανένας λαός, κανένα πρόβλημα απλοϊκά. ¨Ολοι Μα ¨ολοι οι φτωχοί του πλανήτη, θέλουν να ζουν έν Ειρήνει. Κανεις δεν στέλνει τα παιδιά του να πεθάνουν για καμία μεγάλη ιδέα, εκτος αν δεν μπορεί να κάνει αλλιως. Αυτο δεν σημαινει οτι ειμαςτε απλοϊκοί, οτι δεν προσλαμβάνουμε τα τεκταινόμενα, αλλα προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, διότι αν όχι, θυσιάζουμε τα παιδιά μας για το 1 0/0 των πλουσίων που έχουν τα 4/5του πλούτου της γης σημερα, αλλα και παντα.´
Νο 11 Μην προσπαθείτε να ισοφάρισετε θέματα. Το οικονομικό ειναι κατι στο οποίο ένας ολόκληρος λαός υπάκουσε στις σειρήνες.. Ένας ολόκληρος λαός, βιασμένος, κατεστραμμένος, μοναχικός, και διχασμένος, ακολούθησε το μονοπάτι που ήξερε απο την οθωμανική αυτοκρατορία, προκειμενου να επιβιωςει. Το μονοπάτι της προσωπικής επιβίωσης.αλλα το οικονομικό ειναι κατι που μπορείς να το διευθετήσεις. Έστω και τρώγοντας χόρτα απο το βουνό. Την ταυτότητα σου ομως ειναι κατι που δεν μπορεί να το δθαπραγματευτεις. Δεν μπορεί οι Σλάβοι που κατέβηκαν τον 7ο ΜΧ να θεωρούν οτι ειναι απόγονοι Μακεδόνων του 5πχ γιατι αυτο θεωρούν, επειδη απλώς και μόνο κατέχουν ένα μέρος του οικοπέδου.
Νο 14 Η κυβέρνηση κατηγορείται που μια μεγαλειώδη συγκέντρωση την χρέωσε στους ταγματασφαλίτες. Όχι γιατι η ΕΡΤ δεν την πρόβαλε. Την πρόβαλε περισσότερο απο τα ιδιωτικά κανάλια, που προφανώς έχουν λόγους να μην την προβάλλουν, την προβάλλε λιγότερο απο οτι θα επιθυμούσαμε ως δημοκρατικό κρατος, ομως.. Ας σκεφτούμε.. Έχουμε δημοκρατικό κρατος;;; Μηπως όλο αυτο ειναι στην φαντασία μας;;; Επειδη γράφω στο σάιτ σας, σημαινει οτι ζω σε δημοκρατικό κρατος;;; Ειμαςτε σίγουροι;;;
Νο 16 συνεννοηση. Έχουν περάσει 28 χρονια. Για μένα πολύ περισσότερα. Έχουμε αφήσει τα 2/3 του πλανήτη να μιλάνε για δημοκρατία της Μακεδονίας. Εχει πάει απάντηση, απο τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες, τραγουδιστές που ανεβαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο εκει. Έχουμε ήδη αναγνωρίσει την Μακεδονία των Σκοπίων και δεν το έχουμε αντιληφθεί.
Κατα την άποψη μου. Πρεπει επιτέλους να σταματήσουμε τα έθνη κράτη. Δεν μπορεί το Βέλγιο, η Ισπανία, τα Βαλκάνια να χωρίζονται για ηλίθιους λόγους. Τι θα πει πχ για την καταλονια, οτι είμαι εγω ο πλούσιος ο επικεφαλης όταν εκμεταλλεύεται τον πλούτο όλης της υπόλοιπης Ισπανίας;;; Στον 21ο αιώνα, οι φυλές, τα έθνη, και τα μιςη πρεπει επιτέλους να σταματήσουν. Να δούμε πως θα επιβιώσουμε ως είδος γενικά και όχι με τα DNA που δεν έχουν κανένα νόημα. ¨Ολοι ξεκινήσαμε απο την Αφρική και τελος. Οδεύουμε σε εποχή μηχανών κι εμεις ψάχνουμε ακομη ταυτότητες. Δεν συζητώ την καπήλευση. Αλλα υπαρχει και κανένας λογος¨ να καπηλευομαστε την ιστορία των άλλων;;; Γιατι πχ η Τουρκία καπηλεύεται την Εφεσσο;;; Δίκη της ειναι;;;και για ποιο λογο;;; Ήρθαν, νίκησαν, έμειναν. Τα προηγούμενα ειναι δικά τους;;; Η εμεις και καλά θα τους τα πάρουμε;;; Η Μακεδονία χωρίστηκε για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Κι αν τωρα δεν ξέρουμε τι να κανουμε, δεν ειναι απλοϊκότητα ουτε υπέρ εθνικισμός. Ειναι απλή λογική, ιστορία, και πολιτικοι που μας πουλάνε. Και το θέμα ειναι ως που μπορούν να μας πουλήσουν;;; Το δημοψήφισμα του όχι που εγινε ναι, έδειξε οτι έχουμε υπέρ το δεόντως ανοχές. Αυτο εκμεταλλεύονται. Ειναι σίγουροι ομως;;; Για ένα θέμα που δεν άπτεται της οικονομικής πολιτικής, που φρόντισαν να μας κάνουν συνενόχους και ο καθένας μας αισθάνεται λίγο ως πολύ ένοχος, κατα την ρήση του μεγάλου Ευαγγελου, η ειναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, μαζί με τα Ιμια και τις υπόλοιπες εθνικές προδοσίες της ελληνικής βουλης;;;;;;
Και κατι άλλο. Ο τίτλος δεν μου αρέσει. Κανεις δεν διαβάζει λάθος τίποτε. Προπαγάνδα κάνουν, σύμφωνα με τις εντολές. Και τελος. Δεν ειναι τοσο ηλίθιοι όσο φαίνονται.
Και κατι άλλο. Τι θα πει αλυτρωτικο;;; Κι ας ονομαστούν οπως θέλουν, έστω και παρ´αγωγο Του ΠΑΣΟΚ πρόταση, που εχει περάσει και σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και στις δημόσιες συζητήσεις. Ειμαςτε ´Η δεν ειμαςτε εναντίον του όρου;;; Αν ειμαςτε Πεστε το. Αν όχι και με φίλη αγήματα το αποδέχεστε και πάλι Πεστε μου. Να δω τι θα αποφασίσω επιτέλους ως πολίτης σε αγαστής συνεργασία με ένα γειτονικό κρατος Σλάβων και Αλβανών.
Φληναφηματα
Νά πού έχει ό υπεράνω εθνών κρατών φραγκοφορεμένος
Suspicious, καθώς
ού μόνον, κακοήθως, τό γήρας(γιά τό ένα τού άρθρου, μιλάω).
Το Σκοπιανο προβλημα ,αγαπητε κ. Σαββιδη ,”βγηκε στην επιφανεια” και διατηρειται εδω και τρεις μηνες , απο εξωελλαδικη υποχρεωση και κυριως για να οδηγησει σε αιφνιδιαστικες εκλογες με διασπασμενη την μοναδικη πολιτικη αντιπαλο της Κυβερνησης την Ν.Δημοκρατια ( προσπαθεια επι 24ωρου βασεως ,με ολα τα μεσα) και προτου ”συμμαζευτει” το Κινημα Αλλαγης και διεκδικησει μεχρι τις μεθεπομενες εκλογες το συνολο των οπαδων του ”βαθεος” ΠΑΣΟΚ , που δανειστηκε απο το 2012 ο Συριζα του 4%. Δεν ειναι εμμονη. Ειναι στρατηγικη και τακτικισμος μαζι. Γνωριζουν πολυ καλα οι κυβερνωντες οτι ”δεν περναει” οποιαδηποτε μονοκομματικη λυση σαυτο το θεμα, οταν μαλιστα κινδυνευει νε πεσει απο τον συγκυβενητη του κ. Καμμενο. Δεν ειχαν ομως αλλη επιλογη στην δυσκολη -στο εσωτερικο- εποχη μετα την 3η αξιολογηση , με τα καθημερινως ανακυπτοντα συμπαρομαρτουντα. Ξεχρεωνονται και απο καποια υποχρεωση. Δεν ειναι λιγο.
Η Μακεδονία είναι μια αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι όλη ελληνική. Κατέχουν μεγάλο μέρος της οι Σλάβοι ,Βούλγαροι και ΦΥΡΟΜ.
Υπάρχουν συνθήκες που αναγνωρίσαμε αυτήν την κατάσταση .
Το θέμα δεν είναι αν είναι Ελληνική ,τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα , αλλά το πότε θα ελευθερωθεί ολόκληρη από την Ελλάδα για να ενωθεί με την υπόλοιπη ελεύθερη ελληνική Μακεδονία.
Για πόσο θα είμαστε τόσο αφελείς.
Ήπειρος Μακεδονία Θράκη Κύπρος είναι κατεχόμενες σ ένα μέρος τους και ο Πόντος ολόκληρος μαζί με την υπόλοιπη Ανατολή.
Κανείς δεν λέει να πάρουμε τα όπλα αλλά πάλι κάθε συμφωνία πρέπει να αμφισβητηθεί σιγά σιγά .
Για αυτό μπορούμε να δεχθούμε σύνθετη ονομασία που όμως κάπου να περιγράφονται οι υποθήκες μας για το μέλλον.
Αν δεν πάρεις τα όπλα, πώς θα τις ελευθερώσεις; Πώς δηλαδή θ’ αμφισβητηθεί κάθε συμφωνία “σιγά σιγά”;
“Για αυτό μπορούμε να δεχθούμε σύνθετη ονομασία που όμως κάπου να περιγράφονται οι υποθήκες μας για το μέλλον”
Αμφιβάλλω αν ξέρεις τι λες.
Το αλυτρωτισμό τους πως τον εκφράζουν και πως νομίζουμε ότι θα τον αφαιρέσουμε?
Μέσα από κείμενα.
Είναι εκείνα που γράφουν οι τράπεζες με μικρά γράμματα… ξέρεις που δεν τα διαβάζεις και μετά ψάχνεις να δεις τι έγινε.
Μας γυρνατε πισω στην 30ετια 1897-1927 , που τα χασαμε τα μερη , που αναφερατε με πολεμους και με βολικες Συμφωνιες, αφου κατακουραστηκαμε να πολεμαμε απο το 1912-22 και δεχθηκαμε -γιαυτο κυριως- τους ”φωτισμενους” πολιτικους -(που προηγουμενως μας διχασαν ,μας αλλαξαν το Συνταγμα , με στρατιωτικα κινηματα και κατεδικασαν και εκτελεσαν εξι (6) αθωους(οπως απεφανθη προ 7ετιας ο Αρειος Παγος), (5) πολιτικους και τον Αρχιστρατηγο της προετοιμασμενης (απο το προηγουμενο καθεστως και τους συμμαχους του) ηττας,για να τελειωσουν τα βασσανα μας και τα φερετρα των ηρωων με τους αταφους των 10ετων ανελεητων εκεινων πολεμων. Πως και γιατι να χασουμε τωρα την ψυχη του Ελληνισμου μας – την Μακεδονια- εν καιρω ειρηνης , επειδη το θελουν για ”να δοξασθουν” τα καλοπαιδα κ.κ. Τσιπρας και Ζαεφ, με την ευλογια και εξωελλαδικων ασπονδων φιλων και συμμαχων μας;;;. Δυνατο , ελληνοπρεπες και δυστυχως πραγματοποιησουμε, ως φυσικο φαινομενο, το χθεσινο μηνυμα -διλημα του κ. Μητσοτακη ” Δεν θα διχασουμε τους Ελληνες , για να ενωσουμε τους Σκοπιανους”. Ετσι θα πορευθουν ολες οι Ελληνικες -που ειναι πατριωτικες- πολιτικες δυναμεις στο εξης. Ας διχασθουν οι Σκοπιανοι ,που ετσι και αλλοιως ειναι ,η, θα γινουν πολυ ενωρις ,-λογω της υπογεννητικοτητός τους- μειοψηφια στην Χωρα των Αλβανων και των λοιπων παρεδημουντων μαζι τους.