Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
Στις 26.09.2017 είχα αναφερθεί στις Ανιχνεύσεις στις προτάσεις Μακρόν αναφορικά με την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες τότε είχαν χλευαστεί αλαζονικά από τους συντηρητικούς φίλους και συμμάχους της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ,https://www.anixneuseis.gr/?p=176068, σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες που τις είχαν χειροκροτήσει. Όμως τα εκλογικά αποτελέσματα των συντηρητικών δεν ήταν, ως γνωστόν, τα αναμενόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο, γιατί η ζωή κάνει κύκλους και η αλαζονεία συνήθως πληρώνεται. Εξ ου και η μετάβαση της αποδυναμωμένης πια πολιτικά Μέρκελ στο μέγαρο του Elisée για να ζητήσει την στήριξη του Μακρόν δυο μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο έκτακτο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών που γίνεται αύριο στη Βόννη 21-1-2018. Και o Emmanuel Macron είχε κάθε λόγο να ανταποκριθεί θετικά (όπως δείχνει και η φώτο του Reuters), αφού είναι ο μόνος παίχτης του φιλο-ευρωπαϊσμού σήμερα και της ευρωπαϊκής επανεκκίνησης, ενάντια στις πανευρωπαϊκές φυγόκεντρες αριστεροδεξιές δυνάμεις του λαϊκισμού οι οποίες θέλουν μεν τους κοινοτικούς πόρους, όχι όμως και τα κοινοτικά βάρη, όπως π.χ. τους πρόσφυγες.
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε λοιπόν την ευκαιρία να σφυρηλατήσει την περασμένη Παρασκευή ότι η Γαλλία θα «χρειαστεί» τη Γερμανία για να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Gaël Vaillant στις 19-1-2018 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche., στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα διακριτικό μήνυμα στους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις αυριανές κομματικές εκλογές τους) να ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού διακυβέρνησης της Γερμανίας.
Έχουν περάσει 4 μήνες από τότε που η Angela Merkel προσπάθησε ανεπιτυχώς να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία. Την Κυριακή, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD πρέπει να επικυρώσουν ή όχι μια μονογραφημένη προ-συμφωνία με το κόμμα της καγκελαρίου, το CDU. Στο Elysée, ο Μακρόν της έδωσε μια δημόσια υποστήριξη, δηλώνοντας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε : «αυτό που μπορώ απλά να πω είναι ότι η φιλοδοξία που έχουμε δεν μπορεί να έρθει μόνη της και ότι πρέπει να συνδυαστεί με τη γερμανική φιλοδοξία».
Η Γαλλία θα «χρειαζόταν» τη Γερμανία για να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, τόνισε ο Μακρόν. Στο πλευρό του, η Άνγκελα Μέρκελ θεώρησε «κεφαλαιώδες να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία για να δρα στην Ευρώπη», ενώ το λεπτό σχέδιο του μεγάλου συνασπισμού μπορεί να διακυβευτεί την Κυριακή με την ψηφοφορία στο συνέδριο του SPD που προβλέπεται να είναι αμφίρροπη.
Ο Emmanuel Macron σημείωσε ότι η προ-συμφωνία επί της αρχής που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου μεταξύ του SPD και των συντηρητικών για έναν συνασπισμό κουβαλάει «μια πραγματική φιλοδοξία για το ευρωπαϊκό σχέδιο». «Η Καγκελάριος έχει μια ευρωπαϊκή φιλοδοξία, οι ηγέτες του SPD έχουν επιδείξει μια ευρωπαϊκή φιλοδοξία καθώς και το κοινό συμφωνημένο κείμενο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Άρα ο Μακρόν παρέσχε μεν γαλαντόμα υποστήριξη στην Μέρκελ, όχι όμως χωρίς κανένα εχέγγυο κοινοτικών αλλαγών. Αν τα στελέχη του SPD επικυρώσουν την συμφωνία την Κυριακή, ο Μακρόν θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά από αυτήν, αφού ήταν μια θεμελιώδης προεκλογική του υπόσχεση. Θέλει να δημιουργήσει έναν προϋπολογισμό και έναν πρόεδρο της ευρωζώνης, μια ιδέα που συμμερίζονται και ορισμένοι αξιωματούχοι του γερμανικού SPD. Σε αντίθεση με πολλούς γερμανούς συντηρητικούς που είναι πολύ επιφυλακτικοί για αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος επέμειναν την Παρασκευή για την κοινή τους φιλοδοξία να ενισχύσουν την Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως για αργότερα τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να προχωρήσουν, η Angela Merkel έδωσε το παράδειγμα «ενός κοινού φορολογικού συντελεστή επί των εταιρειών με κοινή βάση». «Ένα τέτοιο σχέδιο είναι επείγον και προϋποθέτει μια σταθερή ζώνη του ευρώ», δήλωσε, παραπέμποντας στις περιπτώσεις φορολογικού ντάμπινγκ στην Ευρώπη, κάτι από το οποίο επωφελούνται ιδιαίτερα οι διπλανοί ψηφιακοί γίγαντες. Ο Emmanuel Macron, από την πλευρά του, είχε μιλήσει για έναν «εναρμονισμένο» εταιρικό φόρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας μην ξεχνάμε ότι για να καταπολεμηθεί ο ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος των ακραίων, πολλές προσωπικότητες ζητούν περισσότερη Ευρώπη σύμφωνα με όσα προτείνει ο Εμμανουήλ Μακρόν. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μεταξύ του Brexit και της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία. «Η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεν είναι απλώς μια υπόθεση εργασίας», λέει η Nathalie Loiseau, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Η εντολή που έχει ο Emmanuel Macron είναι εντολή μεταρρύθμισης της Ευρώπης». «Και είναι επείγον διότι οι ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν την ικανότητα των θεσμικών οργάνων να λαμβάνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον τους. «Οι προσδοκίες προς την Ευρώπη είναι πολύ ισχυρές και η δυσαρέσκεια επίσης», παραδέχεται η υπουργός.
Ας περιμένουμε λοιπόν έως αύριο…