Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu
«Τους Γάλλους αιρετούς δεν φαίνεται να τους απασχολούν σοβαρά οι «υποχρεωτικές συνενώσεις». Αρκούνται στις προαιρετικές. Μάλλον γιατί έχουν αναπτύξει πάρα πολύ την «Διαδημοτικότητα» η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, οδηγεί στην διαδημοτική συνεργασία και στην ενδυνάμωση των μικρών ΟΤΑ, έγραφα στο άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις 24-11-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=179388. Στην θεσμική αυτή δυνατότητα της προαιρετικής συγχώνευσης μιας περιφέρειας και δυο νομαρχιών, που υπάρχουν σήμερα στην Κορσική, σε μια μεγάλη ενιαία «υπερ-περιφέρεια» από 1-1-2018 προχώρησε εθελοντικά η «συμμαχία των μετριοπαθών κορσικανών εθνικιστών», υπό την επωνυμία «Pè a Corsica». Oδήγησαν δε σύνομμα στον χθεσινό 1ο Γύρο των πρόωρων περιφερειακών εκλογών (οι κανονικές θα γίνουν το 2020) στο αποκαλούμενο «πράσινο νησί» της Γαλλίας με τα εξής αναμενόμενα θριαμβευτικά για αυτούς αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 4-12-2017 : ποσοστό συμμετοχής 52 % των εγγεγραμμένων. Είναι σίγουρα μικρότερο από ό,τι στις αντίστοιχες εκλογές του 2015 που ήταν τότε 52,41%. Αλλά τα αποτελέσματα του 1ου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην Κορσική, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, είναι σαφή : η «συμμαχία των μετριοπαθών εθνικιστών» της Κορσικής, με επικεφαλής τον Gilles Simeoni και τον Jean-Guy Talamoni, έλαβε σχεδόν το ήμισυ των ψήφων (45,36%), με μεγάλη διαφορά από την «περιφερειακιστική δεξιά» (με 14,97% των ψήφων), από τους Ρεπουμπλικάνους (με 12,77%), από την «Δημοκρατία Εμπρός» του Μακρόν (με 11,26%), από το ακραίο «εθνικιστικό ψηφοδέλτιο του Paul-Felix Benedetti» (με 6,69%), από
την«Ανυπότακτη Γαλλία» που συμμάχησε με τους κομμουνιστές (με 5,68%) και από το «Εθνικό Μέτωπο» (με 3%). Εκείνο το οποίο εξέπληξε ήταν η τεράστια διαφορά του 1ου από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Στον 2ο γύρο της επόμενης Κυριακής προκρίθηκαν οι πρώτοι 4 πολιτικοί σχηματισμοί. Δηλαδή μόνο αυτοί που ξεπέρασαν το κατώτατο όριο του 7% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Που πήγαν οι ψηφοφόροι της Marine Le Pin που είχε έρθει πρώτη στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017; Άλλο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που δείχνει ότι η Marine Le Pin δεν μπορεί να είναι ο φόβος και ο τρόμος της ενωμένης Ευρώπης, όπως και ο αντιευρωπαϊστής Jean-Luc Mélenchon. Κι αυτός καταποντίστηκε. Μεγάλος ηττημένος ήταν επίσης και ο Jean-Charles Orsucci, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος του Μακρόν που αναμενόταν να δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για τον 2ο γύρω αργά το βράδυ της Δευτέρας. Συμμαχία για τον 2ο γύρω με ερωτηματικό προέβλεπε το κανάλι France 3 μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και της «περιφερειακιστικής δεξιάς». Οι Σοσιαλιστές, που ποτέ δεν ήταν ισχυροί στην Κορσική, θα απουσιάζουν για 1η φορά από το 1982 από το περιφερειακό συμβούλιο. Απόντες θα είναι και οι Αριστεροί ριζοσπάστες. Θα πληρώσουν την καταδίκη του Paul Giacobbi, πρώην τοπικού βουλευτή της, σε 3 χρόνια φυλακή και 5 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για οικονομικές ατασθαλίες.
Στην Κορσική, οι εθνικιστές ήταν το φαβορί αυτών των εκλογών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συνεχείς επιτυχίες : κέρδισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 6ης και 13ης Μαρτίου 2015, κέρδισαν την ηγεσία της περιφέρειας τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2017 κέρδισαν τρεις από τις τέσσερις βουλευτικές έδρες του νησιού, ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία από το Παρίσι.
Η σύμπραξη των «Αυτονομιστών» του Gilles Simeoni και των «οπαδών της Ανεξαρτησίας» του Jean-Guy Talamoni διπλασίασε το σκορ του 2015 και, παρά την μικρότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων, αύξησε το σύνολο των ψήφων της κατά 20 000. Την 1η Ιανουαρίου 2018, η νέα αυτοδιοικητική ενότητα (superrégion την αποκαλούν οι Γάλλοι) θα έχει μια εξουσία πολύ ανώτερη σε σχέση με εκείνη που έχουν οι ηπειρωτικές περιφέρειες της Γαλλίας. Κι αυτό χάρη στην «εθελοντική συνένωση». Και την μετριοπάθεια των νικητών που δεν ζητούν σήμερα την ανεξαρτησία της Κορσικής από τη Γαλλία. Όμως έχουν περάσει στην πλειοψηφία των κορσικανών ότι «έχουν έναν Λαό, μια γλώσσα, έναν πολιτισμό» κι άρα ζητούν την «χειραφέτηση του νησιού τους», λένε.
Ο νικητής Gilles Siméoni το έπαιξε πάρα πολύ έξυπνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Δήλωσε δηλαδή ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας : «Ο Στόχος είναι να αποκτήσει η Κορσική ένα καθεστώς αυτονομίας τα επόμενα τρία χρόνια και να την εφαρμόσει σε μια περίοδο δέκα ετών». Η ανεξαρτησία του νησιού της ομορφιάς «δεν είναι επιθυμητή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Michaël Bloch στις 29-11-2017 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche. Οι παραπάνω δυο νικητές της «υπερ-περιφέρειας» θα διαθέτουν έναν προϋπολογισμό που θα πλησιάζει το 1 δις ευρώ, όμως με ένα χρέος των 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού LE MONDE στις 4-12-2017.
Ο πραγματικός κίνδυνος για τη γεωγραφική συνοχή της Ευρώπης νομίζω πως είναι οι περιφερειακοί εθνολαϊκισμοί με αίτημα την ανεξαρτησία από τις χώρες τους, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Καταλονίας, της Κορσικής, κλπ. στο όνομα του ότι οι κάτοικοί τους «έχουν έναν Λαό, μια γλώσσα, έναν πολιτισμό», παραγνωρίζοντας βέβαια με περισσή ελαφρότητα ότι έζησαν 60 χρόνια ειρήνης, ελευθερίας και πολλαπλών άλλων ωφελημάτων χάρη στην συμμετοχή των χωρών τους στην ενωμένη Ευρώπη. Γυρεύουν δηλαδή το Διάολό τους. Όταν τον βρουν, ίσως γίνουν σαν τους δικούς μας Κοψοχέρηδες ή τους Βρετανούς που θέλουν νέο δημοψήφισμα.
Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.