«Τι είναι, ποιους δυσκολεύει και γιατί η μείωση της γαλλικής Εξατομικευμένης Επιδότησης Ενοικίου φθείρει τον Μακρόν  ;»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη  Οικονομολόγου  [email protected]  www.kalkis.eu

Ένας άλλος από τους σοβαρούς λόγους, όχι ο μοναδικός, που συνέβαλε, και συνεχίζει να συμβάλει, στην κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν είναι η ισχύουσα από 1ης Οκτωβρίου 2017 μείωση κατά 5 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ το χρόνο της χορηγούμενης «Εξατομικευμένης Επιδότησης Ενοικίου» (Aide personnelle au logement-APL). Πολλοί μάλιστα του έχουν ήδη κολλήσει τη ρετσινιά του «Προέδρου των Πλουσίων», αφού ελαφρύνει τους έχοντες και κατέχοντες από τον «Φόρο Αλληλεγγύης επί της μεγάλης Περιουσίας» (l’impôt de solidarité sur la fortune-ISF), με την προσδοκία ότι θα επενδύσουν για την αναθέρμανση της γαλλικής οικονομίας που είναι το ζητούμενο.

Ποιοι ωφελούνται ;

Επί του παρόντος, πάνω από 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 800.000 σπουδαστών, βασίζονται σε αυτό το βοήθημα. Στη Γαλλία καταβάλλονται από το Ταμείο Οικογενειακών Επιδομάτων τα εξής 3 βοηθήματα ελάφρυνσης του καταβαλλόμενου ενοικίου από τους ενοικιαστές :

@ η «εξατομικευμένη επιδότηση ενοικίου»-APL,

@ η «οικογενειακή επιδότηση ενοικίου-ALF,

@ η «επιδότηση της κοινωνικής κατοικίας-ALS.

Το ένα τρίτο των Δικαιούχων του επιδόματος ενοικίου εργάζονται μεν, όμως ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (εισόδημα κάτω από 1.025 ευρώ το μήνα το άτομο), κι άρα η ετήσια χασούρα των 60 ευρώ είναι για αυτούς βαρύνουσα. Το μέσο χορηγούμενο ποσό επιδότησης ενοικίου ανά Ωφελούμενο είναι 269 ευρώ για την επιδότηση APL, 196 ευρώ για την επιδότηση ALS και 292 ευρώ για την επιδότηση ALF.

Τι λένε οι Δικαιούχοι για τη μείωση ;

Αυτή η μείωση του επιδόματος ενοικίου φέρνει τους ευάλωτους Γάλλους σε ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια. Ιδού ορισμένες μαρτυρίες που συνέλεξε στις 01-10-2017 η δημοσιογράφος Anna Villechenon στην ηλεκτρονική έκδοση LE MONDE :

Για την Pauline R., η οποία παρόλο ότι δεν είναι «από τις πιο μειονεκτούσες», η μείωση είναι «τεράστια»  : «Ισοδυναμεί σχεδόν με 2 πλήρη και ισορροπημένα γεύματα στην φοιτητική εστία με ζυμαρικά βουτύρου. Ισοδυναμεί με μια έξοδο στον κινηματογράφο ή  με ένα ποτό με φίλους μετά από τα μαθήματα. Ισοδυναμεί με 2 μεταβάσεις στην πισίνα της γειτονιάς  μου. Ισοδυναμεί με 3 δρομολόγια μετ ‘επιστροφής συν-αυτοκίνησης (covoiturage) το λιγότερο το χρόνο για να πάω να δω την οικογένειά μου κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ισοδυναμεί με 1 ένα νέο παλτό για τον χειμώνα. (…) Για μερικούς φοιτητές ισοδυναμεί με 1 ραντεβού με τον οδοντίατρο ή με τον οφθαλμίατρο  που δεν θα γίνει ή θα περιμένει τουλάχιστον για μερικούς μήνες». Εν ολίγοις λέει, «αυτές είναι οι λίγες απολαύσεις μου, η άνεσή μου, κι άρα η μείωση της επιδότησης ενοικίου πλήττει την ευημερία μου». Αυτή η 22χρονη φοιτήτρια στο Μπορντώ ξέρει ήδη ότι ο ιδιοκτήτης της δεν θα μειώσει το ενοίκιό της για να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν. Το 2018, θα το αυξήσει ακόμη κατά 10 ευρώ για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό. «Δεν αρκεί να ζητάμε ευγενικά  από τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια κατά 5 ευρώ το μήνα και αυτοί να το κάνουν», ισχυρίζεται.

«Ο Salmi S., από την πλευρά του, αποφάσισε να επιστρέψει για να ζήσει με τους γονείς του στην περιοχή Franche-Comté, ακόμη και αν πρέπει 2 φορές την ημέρα να παίρνει το τρένο, μια και 90 χιλιόμετρα τον χωρίζουν από την εταιρεία του. Αυτή η επιστροφή στο σπίτι της οικογένειας του  εξοικονομεί περίπου 150 ευρώ το μήνα. Προβλέπει δε περαιτέρω μειώσεις για τις οποίες προετοιμάζεται ήδη. «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, η κυβέρνηση μπορεί να περικόψει κι άλλες ενισχύσεις» αργότερα, λέει σε τόνο ημι- blasé, ημι-αγανακτισμένο.

Τι λέει η κυβέρνηση Μακρόν ;

Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού της Jacques Mézard, υποσχέθηκε στο κανάλι RTL «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να θέσει τέρμα σε ένα «διεστραμμένο σύστημα»: αυτό που υποκινεί τους ιδιοκτήτες να αυξάνουν τα ενοίκια, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των ενισχύσεων που χορηγείται στους  ενοικιαστές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Edouard Philippe ανάφερε, από την πλευρά του, στην Εθνοσυνέλευση ότι η χώρα του «δαπανά 2 φορές περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της για την επιδότηση ενοικίου», ήτοι 18,1 δις ευρώ το 2016. Κι άρα η Γαλλία πρέπει να αυξήσει την προσφορά κατοικίας για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων. Κάτι που θα πάρει χρόνο φυσικά για να επιτύχει.

Η πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 22ας Φεβρουαρίου 2017 έδωσε έμφαση στην ανισότητα των επιδομάτων στέγασης και του πληθωριστικού τους αποτελέσματος σε σχέση με τα καταβαλλόμενα ποσά των ενοικίων.

Παρά ταύτα ο γράφων εκτιμάει, δίχως να κατέχει το αλάθητο του Πάπα, ότι στην τεράστια πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν συνέβαλαν και συμβάλουν  προσθετικά και κάποιες εκφράσεις του που θεωρήθηκαν επιτιμητικές από μεγάλη μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης, όπως :

@ «οι Γάλλοι απεχθάνονται τις μεταρρυθμίσεις», ειπώθηκε ενώπιον Γάλλων στη Ρουμανία,

@ «δεν θα ενδώσω στους κυνικούς, τους τεμπέληδες και τους ακραίους», ειπώθηκε ενώπιον Γάλλων στην Αθήνα,

@ «αντί να μπουρδελοποιούν την κατάσταση, καλά θα κάνουν να ψάξουν για δουλειά αλλού», ειπώθηκε στην έδρα της γαλλικής επιχείρησης  GM & S η οποία εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο από τον όμιλο GMD, με μόνο 120 μισθωτούς από τους συνολικά 277 εργαζομένους πριν. Τούτο με αφορμή την παρουσία του Μακρόν εκεί και την σχετική διαδήλωση που έστησαν επιδέξια, έξω από την εν λόγω επιχείρηση στο Egletons της Γαλλίας, την Τετάρτη, καμιά εκατοσταριά διαδηλωτών, πίσω από τα πανό της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Mélenchon και της φιλοκομμουνιστικής συνδικαλιστικής οργάνωσης  CGT. Η τελευταία του έκφραση, στα κοινωνικά δίκτυα επιδοκιμάστηκε από το 2,8%, αποδοκιμάστηκε από το 37,5% και άφησε ουδέτερους το 57% αυτών που την σχολίασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το κανάλι France24.

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “αποικία” της Ενωμένης ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας Και η ΖΩΗ των Γάλλων ΜΗ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ!

    Άντε, να δούμε πως θα τραβήξουν το κουπί της “ευρωπαϊκής σταθερότητας” οι εκεί σύντροφοι!

    Κι εκεί, δεν είναι Βαλκάνια…

    Κάτι μου λέει, λέω τώρα εγώ, ότι στην Ενωμένη Ευρώπη των ληστών, θα ξανα ακουστεί ο ύμνος που ξεσήκωσε τον κόσμο πριν διακόσια σαράντα έξι χρόνια:

    Εμπρός της Γης οι κολασμένοι
    της πείνας σκλάβοι εμπρός – εμπρός
    Το δίκιο από τον κρατήρα βγαίνει
    σα βροντή σαν κεραυνός.
    Φτάνουν πια της σκλαβιάς τα χρόνια
    όλοι εμείς οι ταπεινοί της Γης
    που ζούσαμε στην καταφρόνια
    θα γίνουμε το παν εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα