«Παρά τις πρώτες διαδηλώσεις, ο Macron δεν εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις και επιτέθηκε προκαταβολικά στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους ακραίους»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη  Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Ο Philippe Martinez, γραμματέας του κομμουνιστικού συνδικάτου CGT, δήλωσε στο Europe 1 : «Είναι μια πρώτη κινητοποίηση που υπόσχεται να είναι επιτυχής». Αυτά ήταν τα λόγια του, λίγο πριν την αναχώρηση της παρισινής πομπής,  αξιολογώντας  την πρόσκλησή του για τη διαδήλωση εναντίον των Διαταγμάτων του Κώδικα Εργασίας. Η πρώτη μέρα κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης συγκέντρωσε  την Τρίτη περισσότερα από “400.000” άτομα σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με τις διοργανώτριες συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, Solidaires, FSU και Unef και 223.000 σύμφωνα με την αστυνομία. Ένα πρώτο “επιτυχημένο” τεστ, αν και αυτή η συμμετοχή παραμένει κάτω από την αντίστοιχη  εναντίον του νόμου του εργατικού δικαίου, επί Ολάντ, στις 9  Μαρτίου 2016. Η τελευταία είχε συγκεντρώσει 500.000 άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές, 224.000 σύμφωνα με την αστυνομία. Η κύρια πομπή αυτής της εθνικής κινητοποίησης διαδήλωσε στην πρωτεύουσα. Στο Παρίσι, σύμφωνα με τα στοιχεία   της αστυνομίας, υπήρξαν 24.000 διαδηλωτές και 60.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της CGT. Ως σύγκριση, κατά την πρώτη ημέρα κινητοποίησης  της 9ης Μαρτίου του 2016, οι διαδηλωτές ήταν  29.000 άνθρωποι  σύμφωνα με την αστυνομία και 100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Να πούμε ότι  αυτός ο πόλεμος των αριθμών δεν είναι καθόλου πρωτότυπος και ευχάριστος. Κάθε φορά το ίδιο γίνεται. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε 180 πόλεις της Γαλλίας στις οποίες συμμετείχε ο Jean-Luc lenchon στη Μασσαλία και ο Benoît Hamon στο Παρίσι, και οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας, ο Pierre Laurent, γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας και ευρωβουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Δεν συμμετείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι και το κόμμα της Merine Le Pin. Δεν συμμετείχαν επισήμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις : FO,  CFDT, CFE-CGC, CFTC ή Unsa. Ορισμένα μέλη της βάσης των τελευταίων οργανώσεων συμμετείχαν βέβαια στις διαδηλώσεις, παρά την αποχή των ηγεσιών τους. Δεν συμμετείχαν φυσικά οι εργοδοτικές οργανώσεις της Γαλλίας. Συμμετείχαν συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι (προβλέπεται να μειωθούν κατά 120.000 σε βάθος πενταετίας) και σιδηροδρομικοί (φοβούνται ότι θα ανέβει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 έτη που είναι σήμερα) είτε για λόγους συμπαράστασης, είτε γιατί φοβούνται ότι θα έρθει και η δική τους η σειρά, αφού οι μεταρρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Συμμετείχαν τέλος και φορτηγατζήδες, δημιουργώντας κάποια κυκλοφοριακά προβλήματα στη Γαλλία, όχι ιδιαίτερης έντασης.

Και στο μεταξύ έχουν προαναγγελθεί δυο νέες διαδηλώσεις : η μια στις 21 από την CGT και η άλλη στις 23 Σεπτεμβρίου από τον Mélenchon. Εδώ παίζεται το διασπαστικό παιχνίδι επικυριαρχίας μεταξύ των δυο.

Η πλειοψηφία του Μακρόν παραμένει «γαλήνια»

Αυτή η μέρα ήταν μια πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση στους δρόμους και έπεται συνέχεια, όπως είδαμε παραπάνω. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εργασίας Muriel Pénicaud, δήλωσε ότι «είμαστε αρκετά ικανοί στη Γαλλία και ώριμοι να εφεύρουμε μια γαλλικού τύπου ευελιξία με ασφάλεια (flexisécurité)», χωρίς να σχολιάζει την κοινωνική διαμαρτυρία. Ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος  «La République en marche» δήλωσαν ότι ήταν «γαλήνιοι» αλλά «προσεκτικοί» για την κινητοποίηση. «Είμαστε βέβαιοι ότι προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Cendra Motin, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η κινητοποίηση σήμερα είναι τεράστια», δήλωσε επίσης στον Τύπο ο βουλευτής Olivier Véran. «Η αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση στους δρόμους εγκρίθηκε από τους Γάλλους στις κάλπες. Είναι φυσικό να φτάσουμε μέχρι το τέρμα» και «δεν υπάρχει αντιδημοκρατικό πραξικόπημα όπως ισχυρίζεται ο Jean-Luc Mélenchon», σύμφωνα με δημοσίευμα του Arnaud Focraud στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 12-09-2017.

Την ίδια ημέρα ο Μακρόν βρισκόταν στις γαλλικές Αντίλλες για να συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασης των βαρύτατων ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοί τους αλλά και για συμπαράσταση. Ένας σχολιαστής του καναλιού France 24 είπε πως η εκεί μετάβασή του αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ένα είδος «αντιπερισπασμού» ενάντια στις διαδηλώσεις στη μητροπολιτική Γαλλία, αφού βέβαια η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε στο μεταξύ  ότι άργησε η κυβέρνησή του να παρέμβει.

Εκείνο όμως που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία ήταν οι δηλώσεις του Μακρόν που έγιναν την περασμένη Παρασκευή (08-09-2017) από την γαλλική αρχαιολογική σχολή της Αθήνας ενώπιον της εκεί γαλλικής παροικίας η οποία λέγεται ότι ψήφισε  κατά 80% τον Μακρόν. Τι είπε ; Στιγμάτισε τους «τεμπέληδες», τους «κυνικούς» και τους «ακραίους» συμπατριώτες του, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ηλεκτρονικής LE MONDE Solenn de Royer.

Ο Μακρόν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή αναμόρφωση και να ενθαρρύνει τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, επωφελήθηκε από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή και θέλησε  να στείλει το μήνυμά του στον πολιτικό κόσμο στη Γαλλία : «και δεξιά και αριστερά». Μπροστά στη γαλλική κοινότητα της Ελλάδας, ο Μακρόν είπε : «Είμαι απόλυτα αποφασισμένος, δεν θα υποκύψω με τίποτα, ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς, ούτε στους ακραίους». «Και σας ζητώ να έχετε την ίδια αποφασιστικότητα», συνέχισε. «Μην ενδώσετε στους εγωιστές, τους απαισιόδοξους ή στους εξτρεμιστές. Δεν θέλω άλλος πρόεδρος σε 15 χρόνια να σας πει ότι «τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα».

Ερωτηθείς λίγο αργότερα για αυτούς τους δακτυλοδεικτούμενος «τεμπέληδες» , το περιβάλλον του προέδρου αρνήθηκε να τους  χαρακτηρίσει περαιτέρω, λέγοντας πως ήταν μια «ελεύθερη έκφραση». Ο πρόεδρος έχει εχθρό την «τεμπελιά». Κάποιοι το ερμήνευσαν ότι μάλλον φωτογράφισε την πολιτική αδράνεια των προκατόχων του François Hollande και Nicolas Sarkozy.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μένα να δούμε προσεχώς κατά πόσο οι Γάλλοι «απεχθάνονται» πράγματι ή όχι «τις μεταρρυθμίσεις».

 Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα