[Βίντεο] Εκπομπή “Ανιχνεύσεις web tv”. Τα μαθηματικά του κορονοϊού.

- Advertisement -

Στην εκπομπή κινούμεθα σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο αφού αναλύσουμε τα στατιστικά δεδομένα βλέπουμε τη γενική τάση της νόσου. Τη γενική εικόνα χωρίς η προσέγγιση αυτή να είναι ακριβής. Σ αυτήν την ενότητα μιλά, κυρίως, ο καθηγητής οικονομικών στα πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΣΑΚΕΛΛΗΣ.

Στη δεύτερη ενότητα βλέπουμε τις τάσεις σε μαθηματικό μοντέλο. Μιλά ο καθηγητής του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΓΑΡΔΕΛΗΣ

Και σε τρίτο επίπεδο βλέπουμε πως προσεγγίζει το θέμα η Θεωρία Δικτύων. Μιλά ο καθηγητής του Μαθηματικού τμήματος του ΑΠΘ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Σαββίδη είδα και άκουσα τους ομιλητές σας. Ωραίες οι παρουσιάσεις που με την βοήθεια της εικόνας από το Κάμα Σούτρα και κάποιους πίνακες, γίνονται ελκυστικές για τους φοιτητές στα αμφιθέατρα. Δεν απάντησαν όμως κατά την γνώμη μου σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν πλήθος πολιτών με κριτική σκέψη.
    Ο καθηγητής οικονομικών κύριος Βαρσακέλλης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε οικονομικά θέματα όπου είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος. Δεν είπε για για την προβλεπόμενες οικονομικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο τομέα, στους εργαζομένους. Πως νομίζει ότι πρέπει να επιμερισθεί το κόστος. Ποια θα είναι η διακύμανση της ανεργίας και για πόσο. Πόσο θα αυξηθεί, εάν αυξηθεί το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.
    Ο καθηγητής κύριος Σγαρδέλης ενώ ανέφερε τα πλεονεκτήματα, δεν είπε για τα μειονεκτήματα της επιβραδυνόμενης ανοσίας του γενικού πληθυσμού. Πόσο πιθανό είναι να εμφανισθεί ξανά η νόσος και πότε, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα πόσο αυξημένες θα είναι σε σχέση με σήμερα σε περίπτωση ταυτοχρόνου εμφανίσεως και της εποχικής γρίπης, (καθόσον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει φυσική ανοσία), υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για τον ιό (δείκτης θνησιμότητας στο σύνολο των νοσούντων, σε διασωληνομένους ασθενείς, σε βαρέως πάσχοντες, σε ποιες ευπαθείς ομάδες)? Εάν ξαναεμφανισθεί η νόσος και δεν υπάρχει εμ΄βολιο

    • Ευχαριστώ για την προσοχή με την οποία παρακολουθήσατε και σχολιάσατε την παρουσίαση. Η απάντηση μου στα σχόλια σας:

      “Ο καθηγητής κύριος Σγαρδέλης ενώ ανέφερε τα πλεονεκτήματα, δεν είπε για τα μειονεκτήματα της επιβραδυνόμενης ανοσίας του γενικού πληθυσμού.”

      Με κύριο στόχο να εξηγήσω τον μηχανισμό της διάδοσης, ώστε να γίνει σε κάποιο βαθμό κατανοητή η λογική των μέτρων μείωσης του ρυθμού της, δεν αναφέρθηκα επαρκώς σε όλα τα πιθανά οφέλη της απομόνωσης, και δεν τόνισα ιδιαίτερα τους πιθανούς κινδύνους όπως είναι αυτοί που αναφέρετε. Αναφέρθηκα όμως στο γεγονός ότι το ποσοστό των ανόσων στον πληθυσμό θα παραμένει μικρό ενώ το ποσοστό των επιδεκτικών αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον ένα σοβαρό δεύτερο κύμα διάδοσης. Αυτά τα ποσοστά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε πριν εφαρμοστούν επιδημιολογικοί έλεγχοι π.χ. αντισωμάτων, λόγω των συμπτωματικών περιστατικών για το πλήθος των οποίων εγώ τουλάχιστον δεν έχω ιδέα.

      “Πόσο πιθανό είναι να εμφανισθεί ξανά η νόσος και πότε, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα πόσο αυξημένες θα είναι σε σχέση με σήμερα σε περίπτωση ταυτοχρόνου εμφανίσεως και της εποχικής γρίπης, (καθόσον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει φυσική ανοσία),”

      Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω, με βάση τη λογική και όχι με βάση κάποια διαθέσιμα και αδιάσειστα δεδομένα. Δεν έχω κάποια ειδικότητα στις λοιμώξεις.
      Με ένα μεγάλο ποσοστό επιδεκτικών και ένα μικρό σχετικά ποσοστό ανόσων, αν όντως αυτό συμβαίνει, υπάρχει το υπόστρωμα για δεύτερο κύμα διάδοσης. Για να μην συμβεί απαιτούνται νέα, διαφορετικού τύπου από τα σημερινά, μέτρα ελέγχου της διάδοσης. Η δικιά μου αίσθηση, ή προσδοκία αν θέλετε, είναι ότι κερδίζοντας χρόνο θα έχουμε και καλύτερα εργαλεία για τον έλεγχο της διάδοσης, και τη μείωση της θνησιμότητας. Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το κατά πόσον οι περιβαλλοντικές συνθήκες το καλοκαίρι θα μειώσουν την έμμεση διάδοση. Θεωρώ όμως ότι αυτό είναι πολύ πιθανό. Το θέμα είναι ότι η άμεση διάδοση δεν μπορεί να περιοριστεί λόγω αυξημένης θερμοκρασίας , χαμηλής υγρασίας ή ενδεχομένως αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν θυμάμαι καλά τις σχετικές αναφορές, η λεγόμενη Ισπανική γρίπη διαδόθηκε στην Ελλάδα το κατακαλόκαιρο. Χρειάζεται δηλαδή προσοχή ιδιαίτερα αν έχουμε τη συνηθισμένη τουριστική δραστηριότητα. Φθινόπωρο προς χειμώνα ίσως υπάρχει καλλίτερη συνθήκη για νεα διάδοση. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ταυτόχρονης επιδημίας Κορωναίου και εποχικής γρίπης, από ότι ακούω οι γνωστές περιπτώσεις είναι πολύ λίγες για να βγει κάποιο συμπέρασμα. Η προσδοκία είναι ότι, κερδίζοντας, χρόνο θα έχουμε βελτιωμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης και καλύτερη ετοιμότητα των νοσοκομείων στην παροχή της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς.

      ” υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία για τον ιό (δείκτης θνησιμότητας στο σύνολο των νοσούντων, σε διασωληνομένους ασθενείς, σε βαρέως πάσχοντες, σε ποιες ευπαθείς ομάδες)? Εάν ξαναεμφανισθεί η νόσος και δεν υπάρχει εμ΄βολιο”

      Δεν διαθέτω τέτοια στοιχεία αλλά οι ειδικοί μάλλον τα διαθέτουν, ίσως όμως δεν είναι επαρκή με την έννοια ότι τα δείγματα δεν είναι αρκετά μεγάλα.

  2. Αν ξανά εμφανισθεί η νόσος και δεν υπάρχει εμβόλιο να ξαναμπούμε σε καραντίνα.
    Ο καθηγητής κύριος Αντωνίου δεν ανέφερε παραδείγματα που τα μαθηματικά μοντέλα βοήθησαν και πόσο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων (η λέξη πολιτική χρησιμοποιείται όπως στην εποχή του Ιπποκράτη). Είναι χρήσιμα στην λήψη αποφάσεων π.χ.επιχειρηματικών,επιχειρησιακών,συγκοινωνιακών,
    σχολικών,επιδημιολογικών, σε τεχνολογικούς τομείς. Πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως σε λήψη αποφάσεων που κυριαρχούν ανθρώπινα άυλα χαρακτηριστικά π.χ. ικανοποίηση, χαρά, δυστυχία, σεβασμός, ελευθερία. προσφορά.απληστία, φιλοδοξία. Πόσο μπορούν να βοηθήσουν στο δίλημμα, κοινωνικά χρήσιμο η ηθικά αποδεκτό.
    Κύριε Σαββίδη σας εκτιμούμε για το ήθος σας (μια ομάδα ατόμων)και πιστεύουμε ότι είστε αντικειμενικός δημοσιογράφος. Ίσως αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να θέσετε στους συνομιλητές σας. Η μονόπλευρη παρουσίαση του θέματος και ο βομβαρδισμός στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση με τα σποτ (δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη) όπου πρωταγωνιστούν επαγγελματίες του θεάματος, δίνει την αίσθηση ότι οι έχοντες αμφιβολίες κινδυνεύουν με θάνατο η εξοστρακισμό.
    Υστερόγραφο
    Πίσα κράτη έχουν επιβάλει απαγόρευση η περιορισμό της κυκλοφορίας εκτός των γνωστών πέντε?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  3. Κύριε Αντώνη Ιατρέ, οι προσκεκλημένοι απάντησαν στα ερωτήματα που τους έθεσα. Ο κ. Βαρσακέλης προσεκλήθη να μιλήσει για τα σχεδιαγράμματα που κάνει κάθε μέρα. Για την οικονομία μίλησε σε μια άλλη εκπομπή που κάναμε με οικονομολόγους. Ο κ. Αντωνίου είπε αυτά ακριβώς που ήθελα να τον ρωτήσω. Είχε πολλά περισσότερα να πει αλλά το περιοριστικό πλαίσιο το βάζει ο συντονιστής.
    Η ευθύνη για το περιεχόμενο βαραίνει, αποκλειστικώς, εμένα.
    Τώρα, εγώ έχω στο μυαλό μου ένα μέσο θεατή των εκπομπών. Με βάση αυτήν την αίσθηση έθεσα και το πλαίσιο της εκπομπής.
    Τα ερωτήματα που βάζετε έχουν ενδιαφέρον και σε επόμενη εκπομπή θα τα θέσουμε στους συνομιλητές μας. Κλιμακώνουμε Γιατρέ και σιγά σιγά πάμε πιο βαθιά.

  4. Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και τις απαντήσεις σας.
    Προσθέτω και μια ερώτηση για την επόμενη εκπομπή σας. Οι ημερήσιοι θάνατοι,(συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων από τον κορωνοιό) στις χώρες που πλήττονται από τον ιό το τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζουν απόκλιση από το αντίστοιχο τρίμηνο της τελευταίας πενταετίας;
    Με εκτίμηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα