ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

- Advertisement -

Κάποτε, δεκαετία ΄60 π.χ., όταν η ενημέρωση γινόταν απο τις εφημερίδες είχαμε τους πολιτικούς σε υπόληψη. Μπορεί, μερικοί, και να το άξιζαν.
Η εφημερίδα άμβλυνε τις γωνίες. Ο πολιτικός δεν ερχόταν σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Μεσολαβούσε η εφημερίδα η οποία διαχειριζόταν τις αδυναμίες τους.
Με την τηλεόραση η σχέση πολιτικού κοινωνίας έγινε πιο άμεση. Ο πολιτικός εκτίθετο άμεσα και οι αδυναμίες του έμεναν ακάλυπτες.
Βεβαίως, μπορούσε να ξεγελάσει τον κόσμο. Η ικανότητά του στο γυαλί, μπορεί να κάλυπτε το κενό της πολιτικής και της σκέψης του.
Σήμερα με το διαδίκτυο αποκαλύπτονται όλα. Η σχέση είναι, ακόμη, αμεσότερη αν και υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης άλλων. Των διαχειριστών του δικτύου του.
Με τις, κατά καιρούς, μορφές και τη διαχείριση των ΜΜΕ, είχαμε σχηματίσει μια εικόνα για τους πολιτικούς ότι είναι ικανοί άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν το συμφέρον της χώρας και του λαού της και την ετοιμάζουν για τις δύσκολες περιόδους.
Η πολιτική εμπειρία απο το ’74 μέχρι σήμερα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά κανόνα οι πολιτικοί υπολείπονται του μέσου όρου της κοινωνίας, στην περίοδο της ειρήνης υπακούουν σε υποδείξεις όσων τους ανέδειξαν ή τους στηρίζουν αλλά και ισχυρών δυνάμεων και σε περιόδους κρίσεων μας υπαγορεύουν να παραδοθούμε για να διασώσουμε την ειρήνη.
Την διασφάλιση της οποίας με αξιοπρέπεια, έπρεπε να φροντίσουν απο πριν.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ευτελέστερο επάγγελμα του σημερινού πολιτικού.
Το ασκούν στις μέρες μας και, μάλιστα, η κοινωνία τους υπολήπτετε, άνθρωποι που μόνο γέλωτα προκαλούν αν αποκαλυφθούν οι πραγματικές δυνατότητές τους.
Αυτό δεν θα πείραζε αν δεν είχε άμεση σχέση με την ασφάλειά μας, την ελευθερία μας και την ακεραιότητα της χώρας που ζούμε.
Δυστυχώς, έχει. και ακόμη χειρότερα θα επικρατήσουν.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν νομίζω ότι ευθύνεται μόνο η εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας στην απογύμνωση των πολιτικών.

    Για παράδειγμα, ανατρέξατε στον δημόσιο διάλογο Βενιζέλου-Μεταξά για τον εθνικό διχασμό (http://www.biblionet.gr/book/122184/Βενιζέλος,_Ελευθέριος,_1864-1936/Η_ιστορία_του_Εθνικού_Διχασμού). Πόσοι από τους σημερινούς ηγέτες έχουν την ικανότητα να εκφέρουν τέτοιον συγκροτημένο λόγο, πλήρη επιχειρημάτων και όχι φληναφημάτων εντυπωσιασμού;

    Ο δε Βενιζέλος είχε μελετήσει και μεταφράσει Θουκυδίδη! Υπάρχει σημερινός πολιτικός με γενική έστω γνώση αυτού του “ευαγγελίου” πολιτικής και διεθνών σχέσεων;

    Επομένως, η αμεσότητα της επικοινωνίας, μάλλον κατέστησε εύληπτη την ένδοια ποιότητας του πολιτικού προσωπικού, δεν εξηγεί όμως την πτωτική του πορεία.

    Θα τολμούσα να επισημάνω πως ευθύνεται ίσως η μακρά ειρηνική περίοδος. Οι πολιτικοί (αλλά και στρατιωτικοί) των περασμένων δεκαετιών, που μνημονεύουμε ως στιβαρές προσωπικότητες, έφθασαν στα αξιώματά τους, σφυρηλατημένοι σε δύσκολες συνθήκες, δεν ανεδείχθησαν λόγω του ταλέντου τους στην αφισοκόλληση, τις καταλήψεις και τα πανεπιστημιακά πάρτυ!

    Εκτιμώ πως το μακρόχρονο της ευμάρειας και του ασφαλούς περιβάλλοντος (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον δυτικό κόσμο ευρύτερα) έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αυτά είναι δεδομένα, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να αναδεικνύονται οι άριστοι για να τα προασπίζουν. Πεδίο δόξης λαμπρό, λοιπόν, για τους επιτηδείους και τους ιδιοτελείς…

  2. Εύστοχες οι επισημάνσεις σας. Το παράδειγμα, λίγο ακραίο. Ο Βενιζέλος ήταν ένας απο τους δύο τρείς καλύτερους πολιτικούς που ανέδειξε η Ελλάδα και ο Μεταξάς, παρά τις ιδεολογικές διαφορές μας, ένας ευφυής επιτελάρχης.

  3. Πως να κρινεις , οταν δεν γνωριζεις τις Εθνικες και κρατικες επιδιωξεις των κρατων και των κοινωνιων που τα απαρτιζουν και εν προκειμενω του Ελληνικου κρατους και της Ελληνικης κοινωνιας ,που μονον μετα την ληξη του ”εμφυλιου” πολεμου , ειχε εμφανη σκοπο να μη ενταχθει η Ελλας στο στρατοπεδο των Κομμουνιστικων δικρατοριων.
    Εκτοτε στην μεν 10ετια του 1950 συνεγερθησαν κυβερνητικες ηγεσιες και κοινωνιες στην ανοικοδομηση του κρατους και την επουλωση των ανθρωπινων πληγων-χηρες ,ορφανα ,αναπηροι κλπ- και των κατεστραμμενων υποδομων μετα τον 10ετη πολεμο απο το 1940.
    Και ο σκοπος ειχε επιτευχθει με πανεθνικη προσπαθεια και με εθνικη συνεννοηση.
    Ποιοι σκοποι ετεθησαν απο πολιτικους και πολιτες στην 10ετια του 1960 ;;;.
    Μα φυσικα η επανοδος στην εξουσια των δυναμεων , που συνεβαλαν στην δημιουργια της θολουρας της προεμφυλιακης περιοδου -μεσουντος του ψυχρου πολεμου- ,με διακοπη του προσανατολισμου προς την Ευρωπη, που ειχε τεθει απο το 1961 με την Συμφωνια Συνδεσης Ελλαδος -ΕΟΚ και με καταληξη την δικαιολογημενη,η, αδικαιολογητη επεμβαση του στρατου το 1967-η Ιστορια θα το αναδειξει-,που ειχε την δυσμενεστερη καταληξη μετα την Μικρασιατικη καταστροφη για τον Ελληνισμο της Κυπρου ,αλλα και του τρισχιελιετους , που ηκμαζε στην Μεσογειο και την ενδοχωρα της στην Ασια και την Αφρικη.
    Πως να ομονοησεις για τους στοχους του Ελληνισμου και του Ελληνικου κρατους και των Ελληνων , οταν οι πολιτικοι της 10ετιας αυτης μαζι με τους πολιτες βγηκαν και δεν εφευγαν απο τους δρομους περιπου δυο χρονια και τι αποψη να εχουν οι αλαφιασμενοι πολιτες μεχρι το 1974;;;.
    Καποια αχτιδα Ελληνικου φωτος αναψε με την Μεταπολιτευση , αλλα σε μια 7ετια της καλυτερης Δημοκρατιας που ζησαμε με σχετικη και ανεκτη για ολα τα πολιτισμενα ευρωπαικα κρατη ομονοια κατεστραφη μετα τις εκλογες του 1981 , οταν επανηλθε ο εξωτερικος αποπροσανατολισμος μας -με το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο – και με την θανατερη συνταγματικη αλλαγη του 1985 , που αλλαξε την μορφη των πολιτικων αγωνων και διαβουκολησε τον λαο μεχρι το 2009 , που μας ”εδωσαν” την ”κατραπακια” της χρεωκοπιας , την οποιαν επιμελως προετοιμαζαν μετα την κριση του Χρηματιστηριου του 1999 και το Βουκουρεστι του 2008 οι αιωνοβιοι ”προστατες” μας .
    Τι να πουμε για την 10ετια που αρχισε το 2011 και συνεχιζεται με την επαναληψη του ” Τσοβολα δωστα ολα” μεχρι τις 24 Μαιου -δυο ημερες προ των Ευρωεκλογων- για τους κυβερνητικους πολιτικους και τους υποστηρικτες τους πολιτες ,οταν μαλιστα ”μας κανει πλακιτσες”στο Αιγαιο και την Κυπρο καθημερινως η Τουρκια και οι φιλοι και συμμαχοι μας -μαζι με την κυβερνηση μας -συνιστουν σε αμφοτερους ψυχραιμια και αφηνουν την λυση του θεματος για το καλοκαιρι ,η, το φθινοπωρο και για ο Κυπριακο και για το Αιγαιο ;;;.
    Ποιους στοχους εχουν θεσει οι σημερινοι πολιτικοι -κυριως οι κυβερνητικοι -για την Ελλαδα και τους Ελληνες , για να μπορουν να τους συγκρινουμε με παλαιοτερους;;;.
    Ασαφεις οι στοχοι τους και σιγουρα ασαφεις και διφορουμενες οι συθγκρισεις με τωρινους και παλαιους πολιτικκους και πολιτικες συγκρισεις .
    Οι Θεωριες του ”χαους ”και των ”παιγνιων”σε πληρη εξελιξη.
    Εδω εφθασαν να διεκδικουν οι κυβερνητικοι την χριστιανικη αγιοποιηση τους -παρότι αθεοι- επειδη με το Μνημονιο -καμουτσικι στην πλατη τους και την σφιχτη εποπτεια των δανειστων- περιωρισαν κατά τι τις υπερτιμολογησεις στην περιθαλψη και σε μια 4ετια εκτισαν το”μεγαθηριο” νονοσκομειο της Αρτας ,οταν οι παλαιοι σε δυο 4ετιες γεμισαν την Ελλαδα με νοσοκομεια.
    ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΜΕΤΑΒΟΛΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ -ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ-ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΘΑΜΠΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
    Ας πουμε το ως εδω .Ειναι το ολιγωτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα