ΠΕΡΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΊΗΣΗΣ ΣΕ Ό,ΤΙ ΒΛΆΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια Άνγελα Ανγκελέρ
Θα σας είναι γνωστό απο την ειδησεογραφία ότι ο πολύς Κρίστιαν Μίτσκοσκι, εν αναμονή νέος Πρωθυπουργός των Σκοπίων, παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα και στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί το Συνταγματικό όνομα της χώρας του αλλά στο εσωτερικό θα την αποκαλεί Μακεδονία. Επικαλούμενος το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του και τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Μόνο που τα δικαιώματα αυτά συντρέχουν σε φυσικά πρόσωπα, όχι σε κρατικές προσωπικότητες και, μάλιστα ηγετικές.

Ως πολίτης μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται. Ως κρατικός δρών δεσμεύεται απο συμφωνίες.

Ως πολίτης μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται. Ως κρατικός δρών δεσμεύεται απο συμφωνίες.
Εκτός και αν η περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει παραθυράκια για διπλή ονομασία. Οπότε το δράμα της υποχώρησης Τσίπρα -Κοτζιά γίνεται ακόμη χειρότερο.
Σε τετοια ερωτήματα, παρεμβαίνοντας με την αρθρογραφία του, σε γνωστό μέσο που εξύμνησε και εξυμνεί την πολιτική του, ο κ. Κοτζιάς, συνήθως συστήνει σε όσους στην Ελλάδα τα θέτουν να μην παίζουν το παιχνίδι των Σκοπίων. Η καθημερινότητα στην πράξη τον διαψεύδει. Και ο Μίτσκοσκι συνέστησε στην Ελλάδα, αν δεν της αρέσει η ερμηνεία που δίνει στη Συμφωνία να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Τόσο ισχυρή ήταν η διασφάλιση της Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι, μάλλον, ένα έγγραφο που αφορά την ιστορία παρά την πολιτική σήμερα και τη διπλωματία.
Κατακριτέα ήταν και η δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια Άνγκελας Ανγκελέρ η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση Μίτσκοσκι περί χρήσης του συνταγματικού ονόματος της χώρας διεθνώς αλλά όχι στο εσωτερικό.
Οι Αμερικανοί πίεσαν αφόρητα για την αποδοχή της Συμφωνίας και προφανώς ετέθη υπόψη τους και φρόντισαν να διατυπωθεί αναλόγως, η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, erga omnes. Ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, άλλωστε, δικός τους ήταν.
Αφού έκαναν την δουλειά τους εγκαταλείπουν την υποστήριξη του μοναδικού οφέλους που είχε η Ελλάδα, της μιας χρήσης της ονομασίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αν μπορεί να θεωρηθεί όφελος η συγκεκριμένη ονομασία. Αλλά έστω και έτσι, οι ΗΠΑ δηλώνουν ικανοποιημένες με την διεθνή χρήση της ονομασίας, και μόνο, αδιαφορόντας για το εσωτερικό.
Όποιος πολιτικός αρχηγός δηλώνει δεδομένος στις ΗΠΑ θα συναντά την εγκατάλειψή του όταν ικανοποιούνται οι αμερικανικές επιθυμίες, στην συγκεκριμένη περίπτωση η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί δημιούργησαν την χώρα τους με πολέμους τους οποίους προκαλούν και σήμερα για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους. Απεχθάνονται τους δεδηλωμένους υποτελείς. Είναι παίκτες του σκληρού παιχνιδιού.

Οι ΗΠΑ έχουν “πουλήσει” την Ελλάδα επανειλημμένως απο την εισβολή στην Κύπρο την οποία σχεδίασαν και εν μέρει με τους συμμάχους τους βρετανούς, εκτέλεσαν μαζί με την Τουρκία.

Δεν πήραν ποτέ σαφή θέση στις τουρκικές αιτιάσεις και προωθούν την συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα που η Ελλάδα δίνει και η Τουρκία παίρνει. Η υπόθεση ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας ταυτίζεται ως προς το ζητούμενο απολύτως με τις δικεδικήσεις της Κίνας στη Νότια Θάλασσα σε βάρος των Φιλιππίνων. Την Κίνα την αντιμάχονται οι ΗΠΑ, απο την Ελλαδα ζητουν να συνεργαστεί με την Τουρκία.
Για τον Μπελέρη δεν είπαν τίποτε υπέρ του στη στημένη υπόθεση.
Και τώρα με το Σκόπια εκφράζουν την ικανοποίσή τους στην καταπάτηση της Συμφωνίας απο τον Μίτσκοσκι.
Στην Αθήνα θα το καταπιούν και αυτό διότι είναι δεδομένοι. Το είπε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός.
Μια νέα πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει την εξουσία θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα της πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ. Όχι απόκλισης αλλά αυτονομίας σε ζητήματα που δεν συμφέρουν την Ελλάδα. Σήμερα η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας διαμορφώνεται (αν διαμορφώνεται) με ραβασάκια που στέλνει αρμοδίως η γνωστή πρεσβεία στην Αθήνα.
Ευτυχώς που υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα όταν του ζητήθηκε να κλιμακώσει με την Τουρκία (στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης Ουάσιγκτον-¨Αγκυρας) και θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ ρώτησε κάποιους ποιό έξυπνους απο αυτόν, του επιχειρηματικού κόσμου, και τον απέτρεψαν.
Η τακτική των ΗΠΑ είναι να σε στήψουν στην λεμονόπουπα και να σε πετάξουν.
Αν, λοιπόν, ζητήσουν κάτι απο την Ελλάδα να τους προταθεί να μπούν μπροστά αυτοί με τον στρατό τους και απο πίσω θα ακολουθήσει και ο ελληνικός στρατός.
Κάποια στιγμή η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει ότι με τις παρακλήσεις προστασίας δεν μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα την ακεραιότητά της. Και θα πρέπει να πατήσει μόνη στα πόδια της.
Θέλω να ελπίζω ότι τόσο πρόθυμους δεδομένους δεν θα συναντήσουν μετά τον Μητσοτάκη.
Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη έναν νέο πολιτικό σχηματισμό με προοπτική εξουσίας. Πολλοί θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση που θα διακρίνεται απο τα εξής χαρακτηριστικά:
-Ισχυρό κοινωνικό κράτος.
-Περιφερειακή πολιτική και αποσυγκέντρωση της πρωτεύουσας.
-Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με προμήθεια οπλικών συστημάτων απο διάφορες πηγές για να μην υπάρχει απόλυτη εξάρτηση απο μια χώρα. Δική της παραγωγή πολεμικού υλικού όπου και όσο μπορεί.
-Αυτονόμηση της εξωτερικής πολιτικής απο τις ΗΠΑ όσο είναι δυνατόν.
-Ορισμένες περιφερειακές ισορροπίες των ΗΠΑ μας βολεύουν. Χωρίς να προκαλούμε τους λαούς της Μέσης Ανατολής με την υπερβολική έκθεσή μας στον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων, η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ-Αιγύπτου και νέου κουρδικού κράτους (εκτός Τουρκίας) εξυπηρετεί τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα.
Προς το παρόν και για αρκετό διάστημα θα μαζεύουμε τα συντρίμια της αποτυχημένης πολιτικής Μητσοτάκη. Και ας προσέξουμε πως θα συμεριφερθούμε με το άνοιγμα του μετώπου Ισραήλ- Λιβάνου.
spot_img

34 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σχετικά με τα Σκόπια, το λάθος από την αρχή ήταν ότι υποχωρήσαμε και δεχτήκαμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Εγκαταλείφθηκε, δηλαδή, η αρχική γραμμή “ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό του”. Αν είχε άκαμπτα τηρηθεί, τώρα το μόρφωμα θα είχε διαλύσει, επειδή οι Αλβανοί τού Τετόβου (~ 30% τού πληθυσμού), οι οποίοι δεν ενδιαφερόταν για “μακεδονισμούς”, δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι είναι κάτι άλλο εκτός από Αλβανοί και ότι δεν μιλούν τίποτε άλλο, εκτός από Αλβανικά, θα είχαν ζητήσει την απόσχισή των από το μόρφωμα, όπως είχαν κάμει και παλαιότερα. Αυτούς τούς ενδιέφερε να πάρουν μία οποιαδήποτε ονομασία, αρκεί να την αναγνωρίσει η Ελλάδα και να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η αδιαλλαξία τού Γκρουέφσκι, που τώρα δικαιώνεται, δυστυχώς, δεν άφησε τούς Σλάβους των Σκοπίων να κάμουν αποδεκτή την πρόταση τής κυβερνήσεως Καραμανλή (2007), που τούς έδιδε την δυνατότητα τής συνθέτου ονομασίας, όπως την ανέφερα παραπάνω.

    Τώρα έγινε αυτό που ήταν αναμενόμενο να γίνει. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός εγλατελείφθη, κι έμεινε το σκέτο Μακεδονία. Έτσι ήταν και πριν την υπογραφή των Πρεσπών, με μόνη την διαφορά ότι η Ελλάδα δεν τούς ανεγνώριζε και δεν μπορούσαν να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τελικά, η ΣτΠ ήταν μία φάρσα και αυτό επιβεβαιώνεται από την μεγάλη μας “σύμμαχο”, τις ΗΠΑ, αφού είμαστε δεδομένοι όσο ποτέ άλλοτε.

    Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν νόημα, αν πρόκειται να τούς γίνει χρήση και στην παρούσα φάση δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Επιπλέον, προορίζονται για έναν λαό, ο οποίος είναι πρόθυμος να πολεμήσει, θυσιάζοντας την καλοβόλεψή του, πράγμα που επίσης δεν φαίνεται για τούς Νεοελληνέζους.

    Τα έχομε πει/γράψει πολλές φορές, αλλά τίποτε δεν αλλάζει.

  2. «Αυτονόμηση της εξωτερικής πολιτικής απο τις ΗΠΑ όσο είναι δυνατόν»:
    Όπως διεξοδικά (και συγκλονιστικά) αναλύει ο κ. Γεώργιος Πρεβελάκης στα «Όρια της σχέσης με τις ΗΠΑ-Τι περιθώρια κινήσεων υπάρχουν για την Ελλάδα» (βλ. παρακάτω βίντεο, στο τέλος) ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε στρατηγική ευελιξία (πλην μιας ανεπαίσθητης διπλωματικής-τακτικής ευελιξίας) καθόσον εκλιπαρούμε τις ΗΠΑ να μας εγγυόνται την ασφάλειά μας (έναντι της Τουρκίας). Τουτέστιν, αφήν στιγμήν ΔΕΝ είμαστε διατεθημένοι για πιθανές θυσίες (όχι ελαχιστότατες όπως ΕΛΔΥΚάριοι, Σιαλμάδες, Ηλιάκηδες, κλπ) αλλά μείζονες, των δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών, όπως οι Ουκρανοί σήμερα, τότε καμιά αυτονόμηση από τις ΗΠΑ δεν θα υπάρξει ποτέ και πάντοτε θα ακολουθούμε τις επιταγές τους (όπως η ΕΕ ακολουθεί τις επιταγές των ΗΠΑ, καθόσον και αυτή «αγοράζει» ασφάλεια έναντι της Ρωσίας). Και εδώ ταιριάζει ο λόγος του μέγιστου Κονδύλη:
    «Η διακήρυξη «δεν παραχωρούμε τίποτε» δεν έχει έμπρακτο αντίκρυσμα όταν η χώρα εκλιπαρεί σε κρίσιμες ώρες τις μεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ξέροντας εκ των προτέρων ότι αυτές θα πληρωθούν με παραχωρήσεις. Τέτοιες ενέργειες συνιστούν τα εύγλωττα επιφαινόμενα μιας βαθύτερης ιστορικής κόπωσης, μιας προϊούσας, ηδονικής μάλιστα παράλυσης. Στον βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ’ όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Απ’ αυτές τις συνθήκες ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά-σιγά να το ονομάζουν «πολιτισμένη συμπεριφορά», «υπέρβαση του εθνικισμού» και «εξευρωπαϊσμό». Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον όποιο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική; Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, οπότε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολοαπόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ’ ό,τι παράγεται και σ’ ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη. Έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται.»
    Π. Κονδύλης : http://library.antibaro.gr/text/Kondylhs/_Kondylhs_.pdf
    Γ. Πρεβελάκης : https://www.youtube.com/watch?v=hNmVl_WamH4&ab_channel=%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A1%CE%A1%CE%A5%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%95%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%9F%CE%99%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%95%CE%A3

    • @ Θ.Γ
      Οι σύνδεσμοι που βάζετε βγάζουν το κείμενο εκτός πλαισίου και δεν διαβάζεται.

  3. Αυτονόμηση από ΗΠΑ -και φυσικά ΝΑΤΟ-όσο μπορεί ,αλλά το πόσο το μπορεί η μικρή Ελλάς (με Κύπρο και Αιγαίο) ,ποιος θα το αποφασίσει ;;;.
    Αν αποφασίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός -όπως ο κ. Κώστας Καραμανλής από το 2005 -”ξεσηκώνεις” τον λαό όλο το 2008 με Βατοπαίδι και αν επιμένει υπάρχει και η Λήμαν Μπράδερς , σε δε εσπευσμένες εκλογές είναι έτοιμος ο νέος μνηστήρας κ. ”Λεφτά υπάρχουν”, που ήθελε διακαώς την εξουσία ,όπως τώρα καμιά τρεις-τέσσερες περισσότερο πρόθυμοι για εξουσία -ονόματα δεν λέμε-, γιατί είναι πασίγνωστοι μετά τις Ευρωεκλογές.
    Όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα ,αγαπητέ κύριε Σαββίδη, ακολουθεί από το 1981 και κυρίως από το 2015 πιστά την γραμμή Καραμανλή ”ανήκουμε στην Δύση” , μετά δε το Μάαστριχτ του 1992 οι διαφωνίες του στα οικονομικά είναι στα λόγια για να κοροϊδεύουν -ποιοι άλλοι οι αριστεροπροοδευτικοί-τους ρομαντικούς και άεργους Έλληνες και Ευρωπαίους , όπως τώρα στην Γαλλία με τις εθνικές εκλογές.
    Για περισσότερες πληροφορίες να ρωτήσει ,όποιος αμφιβάλλει, το ΚΚΕ .
    Υ.Γ Αλήθεια , μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία -η μόνη Πατριωτική (ειδικά μετά το 2015 )Παράταξη -, που κυβερνά μονοκομματικά από το 1974 μέχρι τώρα περίπου 21 χρόνια , θέλουμε να εξελιχθεί σε Συλλογικότητα όπως τα σημερινά ”δεξιά” της απο-κόμματα , για να αποδείξει ότι αποστασιοποιείται από τους φίλους και συμμάχους μας , με τους οποίους συνδεόμαστε με Συμφωνίες ,τις οποίες διαχρονικά σεβάστηκαν , τήρησαν σέβονται και τηρούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις;;;.
    ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ.
    Υπερβολή , αλλά δεκτός ο αντίλογος με τα σημερινά πολιτικά μας δεδομένα.

    • “…μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία -η μόνη Πατριωτική…”

      Εδώ γελάμε. Εσύ εκεί. Μη τυχόν και προσβάλουμε τη ΝΔ σου.

      • Να την προσβάλλετε αλλά τι από τα δύο δεν ισχύει για τη Ν.Δ .Το μεγάλη ή το πατριωτική;;;. Λίγες φορές έπεσε κάτω από το 30% ,ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μίκρυναν πολύ .

        • Πατριωτική σίγουρα δεν είναι, με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και συμβούλους το ΕΛΙΑΜΕΠ (= φωνή τής Άγκυρας). Είναι αυτό που σού έγραψα και χθες: Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι τα πράγματα έχουν δραματικά αλλάξει κι εκεί. Αντ’ αυτού … Σημίτης. Δεν κάνει το όνομα ή τα αρχικά το κόμμα, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν κουμάντο εκεί. Σού είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Δεν παρακολουθείς και προπαντός εξακολουθείς να φοράς παρωπίδες.

          Ο Κυριάκος που γίνεται Σημίτης

          Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Σημίτης με τα όλα του!

          Είχαν προτείνει στον Σημίτη την καθιέρωση τού γάμου των ομοφύλων, αλλά την απέρριψε αμέσως λέγοντας ότι, όσο είναι πρωθυπουργός, δεν θα δεχθεί να συζητήσει τέτοιο θέμα. Ο μαθητής του τον ξεπέρασε, κατά το “άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες” (αν το θυμούμαι σωστά).

          • Χαίρομαι που ”τ’ακούω” από ένα α-κομμάτιστο . Αυτήν την Ν.Δ όμως την στηρίζουν και οι δύο δεξιοί πρώην πρω θυπουργοί και ο ελληνικός λαός που στήριξε και στηρίζει με διπλάσιο ποσοστό από τα άλλα μεγάλα κόμματα. Αρχίζω να ελπίζω ότι αν αλλάξει αρχηγό η Ν.Δ θα την ψηφίσετε το 2027 . Καλοδεχούμενος .
            Είπαμε ως λογικός ”μη ποντάρετε” στα άλογα πόνυ ή τα άρρωστα.

  4. Όλες οι απόψεις σεβαστές και δημιουργικές επειδή προσθέτουν την ισχυρή επιχειρηματολογία κάθε ενός έστω και εκκινούμε από διαφορετικά σημεία την ανάλυση μας. Όμως έφθασε πλέον ο χρόνος πολιτικής ωρίμανσης που μας επιτρέπει να ισχυρισθούμε ότι οι επιλογές μας ορίζονται από την εθνική μας αξιολόγηση φροντίζοντας να ταυτίζονται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ευρωατλαντικής μας πραγματικότητας. Δεν κάνουμε οτιδήποτε διαφορετικό από όσα πράττουν όλες οι χώρες του κόσμου. Όταν συμφιλιωθούμε με τους εαυτούς μας και αγαπήσουμε τις επιτυχίες μας τότε όλα θα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ορθολογισμό, στο εσωτερικό της χώρας, και προφανώς θα προστίθεται δυναμισμός στην προώθηση των εθνικών μας στόχων, όπως απαιτείται διαχρονικά από τους Έλληνες ψηφοφόρους που υποχρεώνουν όλες τις κυβερνήσεις να προσσρμοζονται ταχύτερα ή με σκεπτικισμόη στις προτεραιότητές τους. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταξη όλων των απόψεων.

    • Η προσαρμογή στον ευρωατλαντισμό αγαπητέ Θόδωρε δεν έχει όρια; Αν επιλογή του είναι ελληνικές υποχωρήσεις εθνικού χαρακτήρα θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτές; Και επειδή μόλις τελείωσα ένα άρθρο για το κυπριακό, επιολογή των ΗΠΑ (όπως εκφράστηκε απο τον Κισιγκερ) το 74 ήταν να πάρει η Τουρκία το 1/3 του νησιού. Έπρεπε να συμφιλιωθούμε; Σε τέταοια ζητήματα ζητά το κείμενο βαθμούς αυτονομίας απο την αμερικανική πολιτική. Σε μια εποχή, μάλιστα, που χάρη και στην Ελλάδα και στην Κύπρο διευκολύνεται η πολιτική της και στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

    • “..με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ευρωατλαντικής μας πραγματικότητας..”

      Δηλαδή με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

  5. Το 65% των Ουκρανών θέλει δημοψήφισμα για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Διεξήχθη 16-22 Μαΐου. Στην ίδια έρευνα, οι μισοί Ουκρανοί κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του το 2019. Τότε ο Ζελένσκι είχε υποσχεθεί να σταματήσει ο εμφύλιος, ειρήνη, δημοκρατία, να σταματήσουν να σφάζουν Ρώσους στις ανατολικές επαρχίες και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Καταλάβατε τώρα γιατί κανένας Ουκρανός δεν θέλει να πάει στον πόλεμο και έχουνε φύγει όλοι στην Ευρώπη; Γι’αυτό βλέπετε χιλιάδες Ουκρανούς στις εξέδρες των γηπέδων στο Euro. Μόνο κάτι ναζί του Αζόφ πολεμάνε, μερικοί 50άρηδες και τα αγήματα του ΝΑΤΟ. Οι Ουκρανοί θέλουν ειρήνη. Και η Ελλάδα δεσμεύει 2 δισ. ευρώ για τον Ζελένσκι, ενώ παράλληλα αδειάζει τα νησιά της από στρατιωτικό εξοπλισμό για να του τον στείλει! Η Ελλάδα!! Που με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων στη Μαριούπολη και σε ολόκληρη την περιοχή εκεί, θα μπορούσε να είναι παράγοντας διαμεσολάβησης και να κερδίσει διπλωματικό κεφάλαιο για τα δικά της ανοιχτά εθνικά θέματα!! Το ιστορικό δίδαγμα δεν το μαθαίνουμε… Ως δούλοι και κολαούζοι, όχι μόνο δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα αλλά, αντίθετα, ακρωτηριάσαμε την πατρίδα μας!!

  6. Οι Αμερικάνοι διέταξαν να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία. Οι Αμερικάνοι διέταξαν να εφαρμοστεί πιστά η συμφωνία. Ο Τσίπρας υπέγραψε την επαίσχυντη συμφωνία και έριξε χημικά σε γυναίκες και μωρά στο Σύνταγμα. Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει την επαίσχυντη συμφωνία και απαγορεύει τις συγκεντρώσεις έξω από το συνέδριο του Τσίπρα. Η ΝΑΤΟϊκή Δημοκρατία δεν ανέχεται αντιδράσεις. Αυτά είναι τα δεδομένα. Το συμπέρασμα : πατριώτης και φιλοαμερικανός-φιλοΝΑΤΟϊκός δεν γίνεται. Ένα είναι το πολιτικό αίτημα. Κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με επίκληση της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Αυτό είναι το αίτημα που διαχωρίζει τους πατριώτες από τους τσαρλατάνους, που πήγαιναν στα συλλαλητήρια για να πάρουν ψήφους και τώρα, ως Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τρέχουν να απολογηθούν στους σανοφάγους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

    • Μόνο που ο πρωθυπουργός που θέλετε -και θέλω και εγώ μαζί με εσάς και πολλούς άλλους- να κάνει όλα αυτά που γράψατε , θα πρέπει να τα υποσχεθεί προ των εκλογών ,να υπερψηφισθεί για όλα αυτά από τους Έλληνες και να παραιτηθεί αμέσως εάν δεν τα υλοποιήσει.
      Βλέπετε κανένα τέτοιο πολιτικό αρχηγό σήμερα ;;;. Νομίζω πως όχι οπότε ,
      λαϊκίζετε γιατί λαϊκιστής είναι εκείνος που δίνει απλές απαντήσεις και υποσχέσεις σε σύνθετα προβλήματα.
      Γίναμε εξπέρ όλοι οι Έλληνες για τον εντοπισμό των λαϊκιστών από το 1981.

      • Αγαπητέ Σ.Α.Ν., χαίρομαι που θέλεις κι εσύ τέτοιον πρωθυπουργό. Με εκπλήσσεις, γιατί από όλες τις τοποθετήσεις σου εδώ μέσα νόμιζα ότι σου αρέσει πολύ ο σημερινός πρωθυπουργός… Λοιπόν. Άσε τις υπεκφυγές. Αν, ή όταν, εμφανιστεί κάποια πολιτική δύναμη που να λέει όσα χρειάζεται η πατρίδα, και να δεσμεύεται γι’αυτά, να μην αρχίσεις τα σουξου-μουξου “δεν γίνονται αυτά” κλπ. Το πολιτικό αίτημα είναι : κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ξέρουμε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν. Όποτε μην στηρίζεις κάποιον από αυτούς,οπως κάνεις τώρα…

        • Στο μυαλό σας είναι αυτό το πολιτικό αίτημα . Και γιατί κανένας ”πρωθυπουργήσιμος” αρχηγός πολιτικού κόμματος δεν το υπόσχεται σοβαρά (μαζί με τους τρόπους που θα το υλοποίήσει -και ”αν δεν του κάτσει” τι θα κάνει-) ,αλλά κυρίως γιατί δεν το απαιτεί ο λαός , γιατί αν το απαιτούσε δεν θα ψήφιζε το 32,5% το 2019 τον κ. Τσίπρα ,ούτε το 14,5% τον κ. Κασσελάκη -δυστυχώς περισσότεροι στην νότιο Ελλάδα- .
          Θα τους είχε εξαφανίσει -και τους δυο-όπως τον κ. Καμμένο, που έδωσε τον στυλό στον κ. Κοτζιά να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού δεν ψήφισε την πρόταση μομφής της Ν.Δ στις 17 Ιουνίου 2018.
          Φίλε εγώ στήριζα και στηρίζω σοβαρούς που μιλάνε σοβαρά και κάνουν τα περισσότερα από όσα υπόσχονται .Απεχθάνομαι τα ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ ,(αν θυμίσω των δύο Παπανδρέου και του κ. Τσίπρα θα γεμίσω την σελίδα) . Καλή φώτιση σε όλους τους Έλληνες- Πεντηκοστή σήμερα. .

      • “θα πρέπει να τα υποσχεθεί προ των εκλογών ,να υπερψηφισθεί για όλα αυτά από τους Έλληνες και να παραιτηθεί αμέσως εάν δεν τα υλοποιήσει.”

        Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα επιβλέπει για την πιστή τήρηση τής ΣτΠ. Παρά το ότι τού έχει επισημανθεί ότι οι Σκοπιανοί την έχουν κάνει κουρέλι, δεν παραιτείται.

    • Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει όρους που δεν μεταβάλονται/τροποποιούνται. Άρα αυτοί που τη σχεδίασαν, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

      Η ελληναρία δε δίνει δεκάρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τσακιστή. Τελεία και παύλα.

      Αν πράγματι διαφωνούσαμε, θα είχαμε απεργία διαρκείας στη χώρα και θα έπεφτε η κυβέρνηση του 15μελούς.

      Μήπως είδατε τα ποσοστά του Σύριζα στη Μακεδονία, στις εκλογές που ακολούθησαν;

      Απλά πράγματα.

      • Καταργείται μία συμφωνία, αν δεν τηρείται, όπως και δεν τηρείται η ΣτΠ. Το θέμα είναι ότι η κατάργησή της δεν θ’ αλλάξει τίποτε. Οι Σλάβοι των Σκοπίων ήθελαν να τούς αναγνωρίσει η Ελλάδα τον “μεκεδονισμό” των και το πέτυχαν. Αυτό έγινε και δεν απογίγνεται. Τελεία και παύλα.

  7. 3 σύντομες απαντήσεις σε όσα διαβάζω.
    Στη Βόρεια Ελλάδα τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν σαφή καταδίκη και κατακρήμνιση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Άρα η Συμφωνία των Πρεσπών παίζει σημαντικό ρόλο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ το οποίο, ενώ είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία, προεκλογικά έκανε κωλοτούμπα προς το μπλοκ των “Πρεσπαδόρων”. Κι αντί να μαζέψει όλο το πολιτικό χαρτί από τη γενναία στάση της Γεννηματά, μπήκε κι αυτό στο μπλοκ των καταδικασμένων.
    Επισης. Δεν υπάρχει καμία διεθνής συμφωνία με όρους ακατάλυτου ή όρους αιωνιότητας. Τέτοιοι όροι, ακόμα κι αν περιέχονται, είναι παράνομοι ως καταχργστικοί. Ό, τι κι αν προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, το ευαγγέλιο των Διεθνών Συνθηκών είναι η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών. Με βάση αυτή κρίνονται, εφαρμόζονται, ερμηνεύονται, μευστρεπονται, αναθεωρούνται ή καταργούνται όλες οι διεθνείς συνθήκες.
    Τέλος, δεν ισχύει πως “ό, τι γίνεται, δεν ξεγίνεται”. Δεν είναι μόνο η αναγνώριση του μακεδονισμού, που κι αυτή μπορεί να την πάρει πίσω με πολιτικούς όρους ένα κυρίαρχο κράτος. Είναι και τα απόνερα. Η μακεδονική μειονότητα, που χωρίς να προβλέπεται ειδικά στη ΣτΠ, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Η ευρωπαϊκή προοπτική και τα χρήματα από την Ευρώπη. Θα χρηματοδοτούμε τον αλυτρωτισμό των γειτόνων; Τέλος, η σύμφυση του “μακεδονισμού” με τον “τουρκισμό” στη Θράκη, όπως αυτή εκφράστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΕΦ (του DEB, δηλαδή). Αυτά δεν αφορούν το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον, και οφείλουμε να τα μπλοκάρουμε.

    • Οι μειονότητες δεν υπάρχουν επειδή τους το αναγνωρίζει κάποιος νόμος. Το αντίθετο. Οι νόμοι ψηφίζονται για να προστατεύονται οι μειονότητες.

      Υ.Γ.
      Σαφέστατα διαφωνώ με τη χρήση του όρου “Μακεδόνας” από όσους σλαβόφωνους συμπολίτες μας έχουν μη ελληνική εθνική συνείδηση και συνδέονται με τα Σκόπια. Υπάρχουν ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι – όπως και να τους λένε – έστω και λίγοι.

  8. Περιμένω να μου απαντήσουν οι κ.κ. ”Τα δεδομένα και Το Συμπέρασμα ” και ”Χωρίς υπεκφυγές ” .
    Αλλά καλοί μου άνθρωποι και φίλοι υπάρχουν σήμερα Έλληνες -αντίθετοι εξαρχής με την Συμφωνία των Πρεσπών- που δεν έχουν πεισθεί ύστερα από έξι χρόνια ότι την αποκλειστική ευθύνη γιαυτήν την Συμφωνία- που μας ταλαιπωρεί και θα μας ταλαιπωρεί -έχουν βασικά οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος , ο οποίος τους άφησε να την υπογράψουν ,αφού ”δεν έριξε” την συγκυβέρνηση ψηφίζοντας την πρόταση μομφής της Ν.Δ ;;; .
    Για να την καταργήσουμε θα ”μπλέξουμε” ΤΟΣΟ με τους υπερήφανους ΤσιπροΣυριζαίους-και όχι μόνον-ΟΣΟ και κυρίως με τον καλούμενο διεθνή παράγοντα της Αμερικής και της Ευρώπης ,από τον οποίον περιμένουμε -και μέχρι τώρα έχουμε -υποστήριξη για το Αιγαίο και την Κύπρο που τα ”λιγουρεύεται” η Τουρκία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ,που ”δεν το αφήνει σε ησυχία” η Γ΄Ρώμη.
    Η σημερινή ,αλλά και κάθε άλλη κυβέρνηση άλλων κομμάτων πλην του Σύριζα (και αυτός έβγαλε μια δειλή διαμαρτυρία)- παρακολουθεί την υλοποίηση της Συμφωνίας και θα ασκήσει τα όποια δικαιώματά μας (που μέχρι και εμείς τα γνωρίζουμε) -όπως το δικαίωμα του ορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ- όταν ”ο κόμπος φτάσει και θα φτάσει στο χτένι ” και δεν βλάψει τα υπόλοιπα εθνικά μας συμφέροντα .
    Ποιος επέβαλε -αν όχι αυτή η κυβέρνησή μας- την άρνηση να ΜΗ δεχθούμε τους ”Βορειομακεδόνες” με διαβατήρια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τώρα κατακαλόκαιρο θα ”τσιγαρίζονται ” στα Σκόπια και θα ”πλακώνονται” κάθε μέρα με τις Αρχές του κρατιδίου;;; .
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΚΟΜΗ (ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ).
    ΤΙ ΕΠΑΘΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΞ κ. ΚΟΤΖΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΓΑΨΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ;;;.
    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ .
    Ε… ΤΟΣΟ ”ΤΟΥΣ ΕΚΟΒΕ” ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ.
    Υ. Γ. Τα σχετικά σχόλια μου στα έξι χρόνια εγγίζουν το σύγγραμμα .
    Μήπως έχουν -όσοι αυτά υποστηρίζουν-εθνοψυχιατρικά προβλήματα, με απουσία εθνικής συλλογιστικής;;; .
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.

    • Ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου του Σαββίδη είναι αντίθετα σε όσα παπαγαλίζεις στο γραπτό σου. Εσύ θες να λες ότι οι Αμερικάνοι μας προστατεύουν στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πουθενά δεν μας προστατεύουν, και αυτό είναι το πρόβλημα. Λες για τις Πρέσπες. Σου απαντήθηκε παραπάνω. Τις υπέγραψε ο Τσίπρας και τις εφαρμόζει ο Μητσοτάκης, επειδή αυτό διέταξαν οι Αμερικανοί. Θες να σταματήσεις την ιστορία στο 2018. Αυτοί κρίθηκαν και καταδικάστηκαν.Τώρα κρίνονται και καταδικάζονται οι χτεσινοί τσαρλατάνοι των συλλαλητηρίων, και σημερινοί υπουργοί, που απαγορεύουν στους Μακεδόνες να διαμαρτυρηθούν έξω από το Συνέδριο του Τσίπρα. Και, τέλος, μοιράζεις εθνικά τρελόχαρτα σε όσους διαφωνούν μαζί σου. Αποδεικνύεις στην πράξη ότι δεν είσαι τίποτε άλλο από ένας θλιβερός προπαγανδιστής υπηρεσίας για λογαριασμό του Μαξίμου. Αυτό είσαι και να το πούμε με το όνομά του. Και σε προκαλώ να επανέλθεις, για να επανέλθω και εγώ…

      • Καμιά Διεθνή Συμφωνία -μέχρι και τα Μνημόνια -δεν καταργήσαμε . Οι Αμερικανοί μετά το 1974 δεν μας εγκατέλειψαν και τώρα και εμάς και την Κύπρο ”μας αγκαλιάζουν” περισσότερο .
        Την χαρακτηρισμένη εξαρχής ως επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών μας την θυμίζουν οι Αλβανοσλάβοι και οι Βούλγαροι .
        Ακόμη θυμόμαστε τον Εφιάλτη και ας πέρασαν αιώνες .
        Μπράβο σας που υποστηρίζετε την τριπλέτα του 2018 .

      • Η Ιστορία γράφει αυτούς που υπογράφουν τις διεθνείς Συμφωνίες. ‘Έτσι την Συμφωνία της Λωζάνης την υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Συμφωνία Ζυρίχης -Λονδίνου οι Αβέρωφ και Μακάριος ,παρουσία του Καραμανλή και την οποίαν δεν κατάργησε-όπως είχε υποσχεθεί- ο Γεώργιος Παπανδρέου.
        Κοντή μνήμη έχετε και εσείς .

        • Ο Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει τις συμφωνίες προδοτικές, επειδή ήταν ένθερμος υποστηρικτής τής ΕΝΩΣΕΩΣ, αλλά ουδέποτε υπεσχέθη ότι θα τις καταργήσει, διότι γνώριζε ότι αυτό ήταν αδύνατον.

          • Προφανώς δεν ζούσατε ή ήσασταν ανήλικο την εποχή του ”Γέρου της Δημοκρατίας”.
            Δεν έχω τα πρωτοσέλιδα της εποχής ,αλλά θα τα βρείτε στα Πρακτικά της Βουλής.
            Αλλά γράφετε -υποστηρίζετε -ότι, αν το είχε υποσχεθεί θα τηρούσε την υπόσχεσή του .
            Μήπως να ρωτούσατε τον εγγονό του κ. ΓΑΠ να σας απαντήσει για τις προθέσεις του και φυσικά να μας τις γράψετε.

      • Αυτή πρότεινε την σύνθετη ονομασία πρώτη, ως νέα εθνική γραμμή, στις 30/9/2007. Τα έχομε επανειλημμένως γράψει.

        • Σύνθετη -χωρίς να ανακοινωθούν οι δύο λέξεις- ,αλλά ”κολλήσατε” σαυτό και δεν φτύνετε πολιτικώς αυτούς που χάρισαν στους Αλβανοσλάβους (συγγνώμη που τους θίγω) υπηκοότητα και γλώσσα Μακεδονική, που ουδέποτε υπήρξαν ή κατεγράφησαν από την Ιστορία.
          Και πάλι σας συγχαίρω για την υποστήριξη της τριπλέτας (Τσίπρα, Καμμένου και Κοτζιά) του 2018 .Ευτυχώς είστε ο μοναδικός από τους σχολιαστές και τους κάπου 1400 αναγνώστες των Ανιχνεύσεων που μας κρίνουν . Να είστε καλά . Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε ,αλλά δεν περίμενα αυτόν ον ζήλο σας για την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έξη ολόκληρα χρόνια .
          ”Σε άλλα με υγεία”.

          • Για να ακυρωθεί μία συνθήκη, πρέπει να συνυπογράψουν όλοι οι συμβληθένετς. Πώς θα την καταργούσε μονομερώς η Ελλάδα; Είσαι αρκετά μεγάλος για να γράφεις τέτοιες αρλούμπες.

            “-χωρίς να ανακοινωθούν οι δύο λέξεις-”

            Κόλλησες στην ίδια βλακεία, για να αμφισβητήσεις μία πραγματικότητα. Ποιος ο λόγος να ασχοληθούμε εμείς (η Βουλή), αν δεν περιείχε η σύνθετη ονομασία την λέξη Μακεδονία;

            Το σχόλιό μου June 26, 2024 At 2:38 pm απευθύνεται στον “Κάποιος” June 25, 2024 At 10:13 am. Από πού προκύπτει ότι υποστηρίζω την τριπλέτα και λοιπές βλακέις που γράφεις; Είσαι πολύ μεγάλος πια στην ηλικία, για να μπορείς να προσαρμοστείς σε φόρουμ συζητήσεων και γράφεις παπαριές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα