Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] ,www.kalkis.eu
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να δείξει συμπόνια στους πρόσφυγες, να βοηθήσει την Τουρκία και, ελπίζουμε, να αναθεωρήσει τις δικές της πολιτικές ασύλου, όμως έχασε κάθε εμπιστοσύνη στον Τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο Marc Pierini, εμπειρογνώμονας στο ερευνητικό κέντρο Carnegie και πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία (2006-2011). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Piotr Smolar και Marie Jégo στις 18-3-2020 στον ηλεκτρονικό Le Monde, με τίτλο : «Συρία: τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Idlib μεταξύ Ευρωπαίων και Ερντογάν» (Syrie : télésommet sur Idlib entre les Européens et Erdogan).
Ο νταής γείτονάς μας, έπεσε στην ίδια την παγίδα του εκβιασμού του. «Θα ανοίξω τις πύλες μου και θα πλημμυρίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες από τη Συρία, αν…δεν μου δώσετε αυτό ή εκείνο. Εξάλλου είστε και παράνομοι, διότι δεν εφαρμόζετε ορθά την κοινή συμφωνία μας του 2016»! Τηρουμένων των αναλογιών, συγκρίσιμο εκβιασμό προς την Ε.Ε. δεν ήθελαν να κάνουν πολλοί θερμοκέφαλοι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ; Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν εξεστόμισε τότε, απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους κοινοτικούς ιθύνοντες, τη ρήση «μη μας ζορίζετε γιατί θα σας στείλουμε τους πρόσφυγες»; Οι οπαδοί του «το Ευρώ δεν είναι φετίχ» δεν απείλησαν ανοήτως ότι «θα βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη κι έτσι θα γκρεμίσουν το όλον ευρω-οικοδόμημα; Εξάλλου δεν ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό χρέος ήταν επονείδιστο, κι άρα θα έπρεπε να διαγραφεί μονομερώς ;»
Τι κατάφεραν ο Σουλτάνος και οι δικοί μας παλληκαράδες ; Τρίχες. Οι εκβιασμοί δεν περνάνε σε τόσο μεγάλες οντότητες, όπως είναι η Ε.Ε., έστω κι αν έχουν πολλές ανεπάρκειες να καλύψουν, όταν έχεις άδικο κι εξαρτάσαι οικονομικά από αυτές.
Παρόλο ότι ο κορωναϊός ανέτρεψε κάθε προγενέστερο προγραμματισμό, τρεις ευρωπαίοι ηγέτες εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν κι άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Κωνσταντινούπολη, η διάσκεψη μεταξύ του Μακρόν, της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τελικά πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 που διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Αυτή ήταν περισσότερο θέμα διατήρησης της διπλωματικής σχέσης, παρά η επίτευξη ενός αποτελέσματος, που ανέμενε ο «συνδικαλιστής» γείτονας. Όπως ανέφερε η παραπάνω έγκυρη δημοσιογραφική πηγή, που βασίστηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η συζήτηση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσε ήδη γνωστές συγκλίσεις απόψεων, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση στο Idlib της Συρίας. Από την άλλη πλευρά όμως, τα αιτήματα για «διευκρινίσεις», σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση όπως και για το πολιτικο-στρατιωτικό tête-à-tête του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που απευθύνθηκε στον τούρκο ηγέτη, παραμένουν ανεκπλήρωτα, μολονότι ζητάει την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ ! Στις 5 Μαρτίου 2020, ο Ερντογάν και ο Πούτιν υπέγραψαν στη Μόσχα, ως γνωστόν, νέα συμφωνία εκεχειρίας, η οποία είναι εύθραυστη.
Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη δραματική κατάσταση των 900.000 εκτοπισμένων Συρίων, συγκεντρωμένων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας βόρεια της επαρχίας του Idlib, με αρκετές χιλιάδες τζιχαντιστές, για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενθαρρύνοντας τις ροές των μεταναστών στα δυτικά σύνορα, στη θάλασσα και στην ξηρά, με την Ελλάδα, όμως δεν της βγήκε. Ο εκβιασμός δεν έπιασε. Η Άγκυρα ζήτησε μιαν αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την ΕΕ. Όμως δεν ήταν αυτός ο σκοπός της τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell είναι οι αρμόδιοι εισηγητές για αυτό το θέμα κι όχι η τριάδα των παραπάνω ευρωπαίων ηγετών. Επί του εν λόγω θέματος θα τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 και 27 Μαρτίου 2020. Η Άγκυρα προσδοκά στην ταχεία πρόοδο αυτού του θέματος στην εν λόγω σύνοδο κορυφής. Τούρκοι αξιωματούχοι δε, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, επικρίνουν την ΕΕ επειδή δεν τήρησε αρκετές διατάξεις της μεταναστευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 με τις Βρυξέλλες, ιδίως την υπόσχεση για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για Τούρκους υπηκόους και για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας Τελωνειακής ένωσης.
Ο εισβολέας Ερντογάν ζητεί με θράσος περισσότερη υποστήριξη για το Idlib, όσον αφορά τη βοήθεια στους εκτοπισμένους αλλά και στον στρατιωτικό τομέα, με το αίτημα να δημιουργηθεί μια «ασφαλής ζώνη». Ο Τούρκος «κακομαθημένος συνδικαλιστής» ζητά επίσης αυξημένη οικονομική βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες εγκατεστημένους στην Τουρκία (3,6 εκατομμύρια).
Η Άγκυρα θέλει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της, αλλά ο «εκβιασμός με τους μετανάστες» της θεωρείται αντιπαραγωγικός. Αναγγέλλοντας το άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη στα τέλη Φεβρουαρίου, οι τουρκικές αρχές προκάλεσαν την οργανωμένη προώθηση χιλιάδων μεταναστών, εκτός Συρίας, αλλά και τζιχαντιστών προς τα ελληνικά σύνορα τα οποία κάθε μέρα προσπαθούν να παραβιάσουν υπό τα όμματα πλέον της Frontex, των Αυστριακών, των Κυπρίων και των Πολωνών υπερασπιστών. Υπενθύμισε στους Ευρωπαίους, έτσι νταηλίδικα, το φάντασμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 το οποίο, με δήθεν ανθρωπιστικό πνεύμα, τροφοδότησαν οι ημέτεροι παραλίγο αυτοκτονικοί εκβιαστές των ΣΥΡΙΑΖΑΝΕΛ, που και αυτοί την πάτησαν τελικά.
Ας προσέξει λοιπόν καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τουρκικές ραδιουργίες στην επόμενη σύνοδο κορυφής.