Μπορεί να σωθεί η οικονομία; Τι είναι το ευρωομόλογο και πως λειτουργεί; Προτάσεις τριών καθηγητών.

- Advertisement -


Τρείς καθηγητές πανεπιστημίου, ο κ Αριστομένης Βαρουδάκης καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πρώην ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Ο.Ο.Σ.Α., ο κ. Νικόλαος Βαρσακέλλης καθηγητής οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρώην αντιπρύτανης και ο κ. Μωϋσής Σιδηρόπουλος καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλούν για την κρίση του κορνοϊού, τις επιπτώσεις τουστην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία και προτείνουν λύσεις, αναλόγως, των εξελίξεων.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή εκπομπή Παντελή, μπράβο. Και οι τρεις ομιλητές είχαν κάτι να πουν.

    Αυτό που είπε ο πάνω δεξιά για την ρευστότητα είναι για μένα το πιο κρίσιμο. Την παρομοίωσε με κορτιζόνη που αναστέλλει τα συμπτώματα χωρίς να θεραπεύει. Δεν ανέφερε όμως ότι από το 2008 η οικονομία λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι κεντρικές τράπεζες κάναν ποσοτικές χαλαρώσεις, έριχναν τα επιτόκια κτλ. φουσκώνοντας την οικονομία με τεχνητή ρευστότητα. Η άλλη όψη αυτής της ρευστότητας είναι το χρέος, το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Διάβαζα ότι το παγκόσμιο χρέος έχει ξεπεράσει το 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ένα χρεοκοπημένο κράτος όπως η Ελλάδα έχει χρέος 165% του ΑΕΠ; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η απάντηση λοιπόν του συστήματος σ’ αυτήν την κρίση είναι κι άλλο “τρομπάρισμα” κι άλλος αέρας μέσα στη μηχανή κι άλλο χρέος.
    Με δεδομένα, τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, την αύξηση του κρατικού δανεισμού, τις τράπεζες φαντάσματα που έχει αφήσει πίσω το 2008, τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς που δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης και τις “ιδεοληψίες” όπως είπαν οι ομιλητές -που δεν είναι καθόλου ιδεοληψίες, είναι η συνταγή των ισχυρών για να διασώζουν τον εαυτό τους- ήρθε ο κορονοϊός σαν βελόνα να σκάσει το μπαλόνι. Η γνώμη μου είναι ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας και δεν το έχουμε καταλάβει και το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα.

  2. Πολύ σημαντική καί καλοδεχούμενη ἡ διαδικτυακή σας προσπάθεια.
    Δέν ἔχω δεῖ ἀκόμα τήν συγκεκριμένη ἐκπομπή, ἀλλά ἀναρτῶ ἐδῶ ἕνα ἐνδιαφέρον κατά τήν γνώμη μου ἄρθρο, κυρίως γιά τήν ἑλληνική πραγματικότητα.

    http://ardin-rixi.gr/archives/217277

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα