Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Είναι επίκαιρο και γνωστό το πόσο δυσφορούν και δεν πειθαρχούν οι πολίτες, ακόμα και εις Παρισίους, όταν τους ζητάει η Πολιτεία να αυτό-εγκλειστούν στο σπίτι τους και να μη μετακινούνται άσκοπα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχύτητα μετάδοσης του Κορονοιού κι άρα η σωτηρία περισσότερων συνανθρώπων μας. Διάφορα βιντεάκια, αφίσες και παρεμβάσεις επώνυμων ανθρώπων (ηθοποιών, αθλητών, τραγουδιστών, κλπ) ή και Δήμων, του συνθήματος «μείνετε σπίτι», έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και στα κοινωνικά δίκτυα.
Κι επειδή απείθαρχοι υπάρχουν παντού, σε ένα δημοσίευμα με τίτλο : «Κορωναϊός : οι ναύτες υποβρυχίων, βασιλείς του αυτό-εγκλεισμού, ενθαρρύνουν τους Γάλλους» (Coronavirus : les sous-mariniers, rois du confinement, encouragent les Français), η δημοσιογράφος Nathalie Guibert του ηλεκτρονικού Le Monde, συγκέντρωσε στις 19-3-2020 κάποιες διδακτικές παραινέσεις Γάλλων ναυτών σε υποβρύχια προς τους συμπολίτες τους, με μια συγκρατημένη διάθεση χιούμορ και έκκλησης. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω ναύτες περνούν μέχρι και 72 μέρες αποκομμένοι από τον κόσμο, 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μια πρώτη μαρτυρία είναι αυτή του Chris, που κι αυτός είναι απομονωμένος σήμερα, όπως κι όλοι οι Γάλλοι, κι ο οποίος λέει : «Λαμβάνοντας υπόψη την συγκυρία, είναι η στιγμή να εφαρμόσουμε το {Ζήσε τη ζωή μου ως ναύτης υποβρυχίου} για ολόκληρο τον εθελοντικό πληθυσμό. Δείτε πώς». Πριν διαβάσετε τις συμβουλές του, που δημοσιεύθηκαν σε μια κλειστή ομάδα στο Facebook αυτές τις μέρες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Chris είναι ένας πρώην ναύτης υποβρυχίου : ένας από εκείνους τους άντρες που θυσίασε τη νεότητά του για να υπηρετήσει τη Γαλλία μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί σε 200 μέτρα βάθος κάτω από τη θάλασσα, κλειδωμένος, αποκομμένος από τον κόσμο επί μήνες κάθε χρόνο, στριμωγμένος μέσα σε ένα πλήρωμα των 60 ή 100 ναυτών, ανάλογα με τον τύπο του σκάφος, όπως τα αριστερά επιθετικά υποβρύχια (SNA) ή τα δεξιά υποβρύχια με εκτοξευτές πυραύλων (SNLE). Για αυτούς τους επαγγελματίες του απομονωτισμού η μυρωδιά της άνοιξης έχει εξαφανιστεί, ενώ η νύχτα περνάει με κόκκινο φως στο υποβρύχιο.
Σήμερα, ο κορωναϊός τους εμπνέει. Χλευάζουν ευγενικά αυτούς που ανακαλύπτουν όψιμα την αυτοαπομόνωση, καλώντας τους να εκλάβουν το πρόβλημά τους ως υπομονή. «Τριάντα ημέρες μπλοκαρισμένος στο σπίτι σου, με την δυνατότητα να δεις τον ήλιο μέσα από το παράθυρο, να ακούσεις τα πουλιά, να βγαίνεις να κάνεις τρεις βόλτες, να μείνεις κολλημένος στο MyCanal, στο Netflix, ή στα ειδησεογραφικά κανάλια BFM ή LCI και να κουβεντιάζεις επί ώρες με τον παππού, τη γιαγιά, τη μαμά, με τη Ζινέτ ή τον Άλμπερτ … Ένα κομμάτι από κέϊκ!», γράφει ο Denis στο Facebook. Επειδή, θυμάται αυτός ο πρώην ναύτης σε υποβρύχιο SNLE, «υπήρξε μια εποχή που ήταν 72 ημέρες κλειδωμένοι, χωρίς να βλέπουν την ημέρα, τον ουρανό, τον ήλιο, τα πουλιά. Όταν περπατούσαμε πάνω από 100 μέτρα, ήμασταν ευτυχείς. Μια ταινία την ημέρα, καθόλου ραδιόφωνο, καθόλου τηλεόραση, και λιγότερο ένα laptop ή ένα βίντεο για συνομιλία. Γίνε ναύτης υποβρυχίου και θα καταλάβεις»! Ένας επαγγελματίας των υποβρυχίων τύπου ANS, ο Marc, σχετικοποιεί τους σημερινούς περιορισμούς : «Είναι καλό που είμαστε 200 μέτρα κάτω από το νερό στις μεγάλες θαλασσοταραχές ! Και τελικά, πάντα όταν βγαίνουμε έξω από το υποβρύχιο μας ενοχλεί».
«Δημιουργείστε μια ομάδα βάρδιας»
Στη ανάρτησή του στον λογαριασμό του, ο Chris παρέχει λοιπόν με χιούμορ μια μεταφορά αυτής της στρατιωτικής ζωής στον πολιτικό αυτοπεριορισμό των Γάλλων.
- Κάψε τις βεβαιώσεις μετακίνησής σου. Δεν θα σου χρησιμεύσουν σε τίποτα, οποιαδήποτε κι αν είναι η δικαιολογία σου.
– Αντικατάστησε όλα τα κρεβάτια του σπιτιού σου με κουκέτες SNCF (ο αντίστοιχος ελληνικός ΟΣΕ) με μια κουρτίνα, τις οποίες να μοιράζεστε ο ένας μετά τον άλλο,
- Από καιρό σε καιρό, και ανά πάσα στιγμή, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ούρλιαξε «ΠΥΡΚΑΓΙΑ» και το όνομα του δωματίου στο οποίο βρίσκεσαι. Χρονομέτρησε τον χρόνο που χρειάζονται οι οικείοι σου για να έρθουν εξοπλισμένοι με έναν πυροσβεστήρα στο χέρι.
– Δώσε το πλυντήριο ρούχων, το στεγνωτήριο ή τις σωληνώσεις να αποσυναρμολογηθούν και να επανα-συναρμολογηθούν στους περισσότερο λάτρεις του μαστορέματος μεταξύ σας,
– Δημιούργησε μια ομάδα βάρδιας για να παρακολουθεί την οθόνη της τηλεόρασης, χωρίς κανάλια, με ακουστικά 24 ώρες/στις 24 σε περίπτωση που συμβεί κάτι … «… όπως το χρυσό αυτί που παρακολουθεί τον εχθρό με το σόναρ στην ταινία «Το τραγούδι του λύκου».
«Θα είσαι χλωμός, κουρασμένος, αλλά υπερήφανος»
Ορισμένοι ναύτες υποβρυχίων συστήνουν «πρώτα να καταναλώσουμε τα φρέσκα φαγώσιμα» στο ψυγείο μας, πριν από τα κονσερβοποιημένα, όπως γίνεται στα σκάφη. «Δεν έχω ξεχάσει τον κανόνα 3 C, υπογραμμίζει ο Philippe, ο οποίος προσδιορίζει τα 3 γαλλικά φαγητά των οποίων τα ονόματα αρχίζουν από το γράμμα C couscous, cassoulet, choucroute : το κουσκούς, κασουλέ, το λάχανο».
Ενώ ο Mitch προσκαλεί όλους τους συμπατριώτες του να επιλέξουν δραστηριότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν την εσώκλειστη ζωή τους : «Θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση! Οι πονοκέφαλοι ξεκινούν με τα καθήκοντα των παιδιών και του τρόπου εκπαίδευσης»! Ο ίδιος «θα κλειδωθεί στο εργαστήριό του, θα βάλει κόκκινο στο φως και θα τοποθετήσει ένα σκουριασμένο πράγμα για να μυρίζει την καλή μυρωδιά των παλιοσίδερων του υποβρυχίου»!
Η πειθαρχία, που είναι ζωτική κάτω από το νερό, τους σημάδεψε, και ο Emmanuel καλεί τους Γάλλους σε κοινωνική υπευθυνότητα. «Σε ένα υποβρύχιο, μόλις καταδυθεί, ο καθένας βασίζεταιστους άλλους … Δεν υπήρχε περίπτωση στους πισινούς ή στους μπροστινούς ναύτες να ανοίξουν το καπάκι εισόδου στο υποβρύχιο … ο αυτοπεριορισμός είναι ο ίδιος. Ο καθένας πρέπει να τον σεβαστεί. «Αυτός που ανοίγει το πάνελ κατά την κατάδυση … οδηγεί σε μεγάλο κίνδυνο»! Αν όλα αυτά διαρκέσουν 10 εβδομάδες, όπως μια περιπολία με ένα υποβρύχιο SNLE, «θα έχεις το δικαίωμα να ανοίξεις τα παντζούρια, να βγείς έξω, χλωμός, κουρασμένος, αλλά υπερήφανος που έχεις γίνει σχεδόν «ένας ναύτης υποβρυχίου» και που δεν έχεις μεταδώσει τον Covid-19».
* Το άρθρο γράφτηκε μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων από την κυβέρνηση στις 23-3-2020.