Του Νίκου Μελέτη liberal.gr
Σε επικίνδυνα σκοτεινά μονοπάτια απειλεί να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες για πρώτη φορά ευθέως έθεσε θέμα απόκτησης και πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, θέτοντας πλέον προ των ευθυνών της την διεθνή κοινότητα αλλά και όλους τους διεθνείς παράγοντες οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν… κατανόηση στις «παραξενιές» του τούρκου ηγέτη.
Η δήλωση του Τ.Ερντογάν ότι και η Τουρκία δικαιούται όπως οι άλλες μεγάλες χώρες να έχουν πυρηνικά όπλα ,αποτελεί το τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας δηλώσεων και κινήσεων του Τούρκου ηγέτη που τον απομακρύνουν σταδιακά από την Δύση και ξεσκεπάζουν έναν αυταρχικό ηγέτη, επικίνδυνο, απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο παίκτη, που βιώνει το προσωπικό «μεγαλείο» του οραματιζόμενος την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμιο «παίκτη» βάζοντας την στο «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων.. Και συγχρόνως βρίσκει λόγο, την απουσία πυρηνικών όπλων από το οπλοστάσιο της Τουρκίας, για να δικαιολογήσει την αδυναμία της Τουρκίας να προωθήσει τους στόχους της στην Συρία, στην Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο…
Μιλώντας στην Σεβάστεια ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ορισμένοι έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και δεν είναι ένας ή δύο, αλλά εγώ δεν πρέπει να έχω.. Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε αναφερόμενος στις μεγάλες δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Αναφέρθηκε χωρίς να τον κατονομάσει σε ξένο ηγέτη πρόεδρο χώρας, που του είχε εκμυστηρευθεί ότι η «χώρα του έχει 7.500 πυρηνικές κεφαλές και συνεχίζει να αυξάνει το οπλοστάσιο της ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν 12.000-15.000 πυραύλους» και έκανε ειδική αναφορά στο Ισραήλ που χρησιμοποιεί όπως είπε το πυρηνικό οπλοστάσιο του ως μέσο απειλών».
«Αυτοί που σκέφτονται να κινηθούν εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να το σκεφθούν όχι μια, ή δέκα φορές, αλλά εκατό φορές πριν κάνουν το πρώτο βήμα» είπε ο κ.Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «θα σπάσουμε κάθε χέρι που απλώνετε στην πατρίδα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να διοργανώσουν επιχειρήσεις πάνω στην Τουρκία».
Αυτές οι κρίσεις «μεγαλείου» του Τ.Ερντογάν εκδηλώνονται την στιγμή που οι σχέσεις του με την Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ είναι σε οριακό σημείο λόγω της πρόσδεσης του στο άρμα του Β. Πούτιν και ενώ η εγκατάσταση των S400 στο τουρκικό έδαφος ,και η απειλή του τούρκου ηγέτη ότι θα προσφύγει στην Ρωσία για αγορά μαχητικών 5ης Γενιάς, έχουν υποχρεώσει και τον «φίλο» του Ντ.Τραμπ να έχει αποστασιοποιηθεί, καθώς τόσο το Στειτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο αλλά και τα δυο νομοθετικά Σώματα αμφισβητούν ευθέως την αξιοπιστία της Τουρκίας ως Συμμάχου χώρας.
Μετά τις δηλώσεις αυτές του τούρκου προέδρου πάντως θα πρέπει να εστιασθεί η προσοχή στις σχέσεις που έχει αναπτύξει, πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και αμυντικές η Τουρκία με το Πακιστάν το οποίο διαθέτει πυρηνική τεχνολογία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οφείλει η διεθνής κοινότητα και τουλάχιστον θεσμοί όπως η Ε.Ε. να διαμηνύσουν όχι απλώς ως ευχή η παραίνεση,αλλά ως τελεσίγραφο, ότι δεν θα γίνει ανεκτή η απόκτηση πυρηνικών όπλων από μια χώρα που γειτνιάζει με την Ε.Ε..
Και αυτή η προειδοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε κάθε σκέψη του Ερντογάν για μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη, να εγκαταλειφθεί.
“χθες για πρώτη φορά ευθέως έθεσε θέμα απόκτησης και πυρηνικών όπλων από την Τουρκία”: ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΛΑΓΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΡΙΝ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ 2010 ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΤΟΤΕ, ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΟΝ Γ.Α.Π.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΒΑΥΚΑΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Τ’ ΑΓΝΟΟΥΜΕ… Η ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΑΙ ΔΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΔΩΘΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ: ΘΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ.