Ιδρύματα και ινστιτούτα όταν η πολιτική πεθαίνει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Απόστολου Αποστόλου*

«Ό,τι γεννιέται στους δρόμους της πολιτικής πεθαίνει στα πολιτικά ινστιτούτα και ιδρύματα». Τάρας Μιθραντίρ

Η είδηση «πρεμιέρα του ινστιτούτου του Τσίπρα: Το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, από κοινού με το Ίδρυμα Ζάεφ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τόσο στο περιεχόμενο των συζητήσεων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όσο και στο πολιτικό στίγμα που θα δοθεί από τους προσκεκλημένους αναφορικά με την επόμενη ημέρα των προοδευτικών δυνάμεων» φαίνεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι ακόμη μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα ξεπερνά όλα τα όρια της φαντασίας τελικά.

Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα πολιτικά ινστιτούτα και πολιτικά ιδρύματα. Κάθε πολιτικός αρχηγός μετά την ήττα του ή το τέλος της θητείας του από την πολιτική οργανώνει και ένα πολιτικό ινστιτούτο ή ένα ίδρυμα. Βλέπετε, στη χώρα της οικογενειοκρατίας και των εθνικών πρωταγωνιστών της πολιτικής, όπως είναι η Ελλάδα, η υστεροφημία των πολιτικών συντηρείται από τα ινστιτούτα ή τα ιδρύματα, τα οποία αποτελούν σύμβολα της ιστορικής διαδρομής των πολιτικών προσωπικοτήτων. Όλες οι προσπάθειες των μελών των ινστιτούτων και ιδρυμάτων συγκλίνουν και κορυφώνονται στην πραγμάτωση της λιβανιστικής. Δηλαδή της τέχνης η οποία αγιοποιεί τα πολιτικά πρόσωπα και τα προστατεύει από τα αναθέματα του πλήθους και τις καυστικές κριτικές.

Ξεχνούν οι οργανωτές των ινστιτούτων και των ιδρυμάτων ότι το πεπρωμένο των πολιτικών είναι τα καταλύματα της ενοχής. Έτσι, λοιπόν, τα μέλη των ινστιτούτων και των ιδρυμάτων επιδίδονται σε σπουδή απόδειξης της καθαρότητας του πολιτικού προσώπου που φέρει το όνομα του ιδρύματος ή του ινστιτούτου. Η ιστορική ανάγκη να σταθεί η πολιτική προσωπικότητα αντίκρυ στην Ιστορία και να δαφνοστεφανωθεί ως ξεχωριστή προσωπικότητα με εθνική αποστολή δημιουργεί πλησμονές συγγραμμάτων, παρουσιάσεων και λοιπών άλλων εκδηλώσεων. Έτσι οι ειδικοί της πολιτικής μυθολογίας, οι οποίοι θα κινήσουν και τον μύλο της τιμώμενης προσωπικότητας του ιδρύματος ή του ινστιτούτου, πιάνουν αμέσως δουλειά προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Για να ετοιμαστούν όμως οι ρητορικοί απόηχοι των δοξαστικών, οι μεγαλοστομίες που θα μπαλώσουν τα κενά της δράσης της πολιτικής προσωπικότητας, θα απαιτηθούν χρήματα. Δεν είναι αθώα ιδρύματα ή ινστιτούτα που ασχολούνται αποκλειστικά με πολιτικές φιλολογίες, ούτε εκφράζουν όψεις κάποιας ιστορικής ανάλυσης για την πολιτική προσωπικότητα των ονομάτων που φέρουν, δηλαδή δεν πρόκειται για «δοξολογικές» μηχανές, αλλά για κέντρα (φορείς) που εργάζονται με περιεκτικά σχήματα διαμόρφωσης των πολιτικών συνειδήσεων και πεποιθήσεων των πολιτών.

Για να το πούμε και αλλιώς, πρόκειται για οργανικές, αυτόματες και μακροχρόνιες (Think tank) δεξαμενές σκέψης που εξασφαλίζουν κατάφαση σε ό,τι εισερχόμενο σχέδιο πολιτικής έρθει, ώστε ο πολίτης να εμβολιαστεί με τις νέες παγκοσμιοποιημένες αντιλήψεις. Υπερ-νομιμοποιούνται από προσκαλεσμένες προσωπικότητες πολιτικών ηγετών και από την υποστήριξη των ΜΜΕ. Έτσι λειτουργούν ως σφραγίδα εγγύησης.

Τι επιτυγχάνεται με όλα τα παραπάνω; Να εγκαταστήσουν μια εικόνα ιερατείου.

* Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας

Ιδρύματα και ινστιτούτα όταν η πολιτική πεθαίνει

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδη προεχει το δικαιο μεταξυ μας για την ομονοια(η διχονοια μας προκαλεσε τη μικρασιατικη καταστροφη μας..https://youtu.be/K0oyq7_XEps?t=21) που ειναι απαραιτητη και στις διεθνης πολτικοοικονομικες σχεσεις μας με επιχειρηματα δικαιου..Ποτε σχεδον δεν ειναι αργα για βελτιωσεις ,προληψεις ατυχηματων θανατηφορων και αλλων,τυψεων συνειδησης με καταλληλες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των πολιτικων,νομικων,ηγετων,υποψηφιων απο το αν ΔΕΝ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ στη απαντηση. π.χ.
    1..Ο μηχαναδηγος του επιβατικου στα Τεμπη 20 λεπτα πριν την συγκρουση με τους πολλους νεκρους ρωτουσε τον ενα σταθμαρχη(ο αλλος εφυγε 30 λεπτα πριν το τελος κοινης υπηρεσιας των )αν παει καλα..αλλα μαλλον ΔΕΝ υπηρχε διαθεση να ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ… ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ και να μη συγκρουστουν ..
    ΕΙΧΕ; ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κ ΔΙΚΑΙΩΜΑ το ΑΠΘ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ για την εφαρμογη των προτασεων ΤΟΥ ΓΙΑ ραδιοεπικοινωνία των σταθμαρχών με τους μηχανοδηγούς με ΠΙΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ στην τεχνικη εκθεση του ΑΠΘ για σιδηροδρομικο ατυχημα(ομοιο με το Τεμπων) του 1917 στο Αδενδρο..
    https://www.facebook.com/MATTHAIOS.PEKKAS/posts/pfbid02v3PLkXYJwTj8wD44ukHv8icbTnk6412NSZDfwhtT1arKkbDSWrJ15NQnet2Uo2tsl?__cft__%5B0%5D=AZU85CyvD2HXEYZZhNY8tM2-4BBntJpDSYx-v7QjYbJlI6XvZjtQLXdmJimH8rMdhRc-lC4eyJcwLgcIrtUH6szlQukR3WcoqX-wswwo2oOso_EnnuMUcZzy5XG-0nuKZSBL6ngBxkHSslOiaGNyn-4KAIdixxAh68YORDrIad1-2yUo3hRWZAiSyLlX9GpyMDA&__tn__=%2CO%2CP-R7%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%82…..
    2… Εθεσα ερωτημα νομικων παραληψεων σε γνωμοδοτηση καθηγητου νομικης για διαδικασια κρισης διδακτορικης μου διατριβης 6 ετη μετα τη υποβολη της ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ υπηρχε θεληση εξετασης της πρωτης γνωμοδότησης για να μη θιγεί το κύρος συναδελφων…..
    ΠΡΟΣ Συνήγορο του Πολίτη (αρ.πρωτ. 16113/2.4.2024, 3506431/17261/08.04.2024 υπευθυνη κ. Αντωνίου Χρυσούλα και αναμενεται απαντηση).. και σχετική υπηρεσία της Ε.Ε….Μη απάντηση όπως επιβάλουν οι νομοί Ελλάδος(ν.2690/1999 αρθρα 4,5) και Ε.Ε. της Γραμματείας του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ. σε συνοδευτική αίτηση μου (10573/9 10 2023) με θέμα τη μη πρωτοκόλληση συνοδευτικής της αίτησης μου της 28.4.2023 στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και μη συζήτηση της σε συνέλευση του Τμήματος όπως και μη συζήτηση όπως επιβάλουν οι νομοί Ελλάδος και Ε.Ε. 1. Της συνοδευτικής γνωμοδότησης της Νομικής Επιτροπής για συνοδευτικό (808/30. 4. 2018) ερώτημα μου για νομιμότητα διαδικασίας κρίσης διδακτορικής μου διατριβής 6 έτη μετά την υποβολή της με διορθώσεις που πρότεινε, ενέκρινε και βεβαίωσε εγγράφως ο επιβλέπων εισηγητής Καθηγητής Κωνσταντίνος-Κλαύδιος Τσούρος σε συνοδευτικό έγγραφό του . Στη γνωμοδότηση ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ι. Μαθιουδάκης αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει στο συνοδευτικό νομικό ερώτημα παραλείψεων σε προηγούμενη σχετική συνοδευτική (843/12.4.95) γνωμοδότηση του Καθηγητή κ. Λ. Κοτσίρη για να προστατεύσει το κύρος μελών της.. Το νομικό ερώτημα μου εγκρίθηκε (στη συνεδρίαση αρ. 14/10. 7. 2018) από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και την Πρυτανεία 2 Έγγραφου συνοδευτικού (244983/20817/2019) προς το Τμήμα του Συνηγόρου του Πολίτη για χορήγηση αντιγράφου πρακτικών. 3 Αίτησης μου (525/9. 3. 2019) συνοδευτικής προς Τμήμα για διαβίβαση του ανώτερου νομικού ερωτήματος προς το Υπουργείο Παιδείας. 4 Αιτήματος (59030/30. 3. 2023) συνοδευτικού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς το Α.Π.Θ. οπού η Εισαγγελία δέχεται τη χορήγηση αντιγράφων πρακτικών που αιτούμαι από τις συζητήσεις Συνελεύσεων του Τμήματος σε σχέση με τη διαδικασία κρίσης της διατριβής μου Παρακαλώ όπως ενεργήσετε ώστε να συζητηθούν τα ανωτέρω θέματα σε γενική συνέλευση του Τμήματος και να κριθεί η νομιμότητα της διαδικασίας κρίσης της διατριβής μου . Το Τμήμα με χορήγησε μόνο τα συνοδευτικά αντίγραφα πρακτικών 5/13. 12. 2016 και 14/10. 7. 2018 μετά την απόφαση της Εισαγγελίας…περισσοτερα στα…https://www.facebook.com/MATTHAIOS.PEKKAS/posts/pfbid02VQ3jX8KtzgKCiNgLUTKXLSbxXZpmakFqRZvDETDPBxfpqxgkL16tirjvow3Dber2l?__cft__%5B0%5D=AZWpipBb9njDAnR4V8iJGaP9-VkVa7dIPZFCf23Usc-xEDCiMJ6jeSJvBFP9oLlMkEtz4eKmo4VsGnhQPb74My3KZYHF1u6arcy3UIRC2h62HNTvKBYqXSx1HkzbuaatKOQQPpfcoNfxmCsRAAOVMeLaaA-eFPbakhG8qxZcjhyRJvdn4J3GRMe7FZYEPlz4wyUZTlAePzR0PDdFop25kxh3jpBHLbcvi6xq6nzevnBpGthjwono7pO6-PRdPLp_Vl8&__tn__=%2CO%2CP-R

  2. Ινστιτούτο , διάσκεψη , συνέδριο για την ειρήνη και άλλα γενικόλογα και χιλιοειπωμένα , ξύλινα και θεωρητικά .
    Εμπνευστής και εμπνευσμένος ένας πρώην ”χαρισματικός” , ένας πρώην ”αριστερός” , ένας πρώην πρωθυπουργός της πρώτης φορά Αριστεράς ο κ. Αλέξης Τσίπρας , τον οποίον ο ελληνικός λαός-και η αυστηρή Ιστορία- θα τον θυμούνται για την αντιδημοκρατική απόφασή του να αλλάξει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και για την Συμφωνία των Πρεσπών ,που μας πλήγωσε όλους πλην των αριστερών.
    Που ξεπέφτει ο άνθρωπος , ο πολιτικός , υπηρετώντας το σύστημα , όταν ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς να ηγηθεί αυτού που τώρα παρουσιάζεται ως εντολέας του .
    Θέλει προσθέσεις κομματικές με διαφορετικές αφετηρίες και κυβερνητικές νοοτροπίες για να γίνει η μεγάλη Ελληνική Κεντροαριστερά που παντού ”πατώνει” στην Ευρώπη -στην Γαλλία θα αυτοδιαλυθεί μετά τις εκλογές , όπως επί Μιτεράν -αλλά αγνοεί ότι δεν προστίθενται πορτοκάλια με λεμόνια ,πατάτες και παντζάρια.
    ΚΡΙΜΑ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΕ .

  3. ke αΠΟΣΤΌΛΟΥ ήθελα να σας ρωτήσω αυτά τα ινστιτούτα χρηματοδοτούνται από το κράτος ή από κάπου αλλού,γιατί ανάλογα ινστιτούτα-ιδρύματα έχουν και οι Καραμανλής-Παπανδρέου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα