ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

ΕΠΑΙΝΕΤΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ.-ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ

Είναι επαινετέα η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για την συντήρηση και αναμόρφωση της Νέας Παραλίας η οποία με το χρόνια υπέστη φθορά και από την εντροπία της φύσης αλλά και από την πολιτισμική αντίληψη του δημόσιου χώρου από τους επισκέπτες της.

Η ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών από επιχειρηματίες της πόλης έχει τριπλό μήνυμα.

-Το πρώτο είναι πως αν δεν υπήρχε η δική τους συμμετοχή, δύσκολα ο Δήμος θα έβρισκε τα κονδύλια που θα χρειαζόταν.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως σε μια εποχή έντονης παγκόσμιας κινητοποίησης του κεφαλαίου, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον τόπο που οι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται και ζουν είναι σημαντικό. Στα αστικά πολιτικά συστήματα η τάξη που ηγεμονεύει είναι η αστική. Όπως προσημείωσα η τάξη αυτή μετεξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο είδος το οποίο δεν έχει αίσθηση τοπικότητας.

Ίσως το μεσαίο μέγεθος της αστικής τάξης της Θεσσαλονίκη και η διατήρηση των ηνίων από την προηγούμενη γενιά, ακόμη, να της προσδίδει ένα ενδιαφέρον για τον τόπο της.

Το αδύναμο σημείο της είναι πως δεν έχει αυτονομία. Είναι εξαρτημένη από το κράτος. Περιστρέφεται γύρω  του για κάποια οφέλη. Αυτό την καθιστά απόλυτα εξαρτημένη από το Κέντρο.

Μπορεί να μην έχει δυνατότητες για πολιτικές πρωτοβουλίες, έχει, όμως, για πολιτισμικού χαρακτήρα δράσεις. Και αυτές καλές είναι.

Επειδή καθημερινά βαδίζω την διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής στον Λευκό Πύργο μετ επιστροφής, θα κάνω ορισμένες μικρές επισημάνσεις στις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, όπως ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη του Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη και του Προέδρου της Εταιρείας Σταύρου Ανδρεάδη

1.- Απομάκρυνση της οπτικής ρύπανσης (άναρχα graffiti) σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας.  Σωστή ενέργεια. Έχουν σκεφθεί οι υπεύθυνοι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Μήπως οι συνήθεις ύποπτοι επαναφέρουν την εικόνα στην προτεραία κατάσταση σε χρόνο dt;

2.- Επισκευή και συντήρηση όλων των παγκακίων από τον Λευκό Πύργο έως τον Κήπο των Γλυπτών. Χρειάζεται. Αλλά ποιος και πως θα πείσει τους επισκέπτες ότι τα παγκάκια είναι για να κάθονται και όχι για να βάζουν τα πόδια τους;

3.- Διαμόρφωση του αντλιοστασίου της Νέας Παραλίας σε έργο τέχνης. Πολύ ωραία ιδέα. Σήμερα αποτελεί παραφωνία στον χώρο. Ποιος, όμως, θα διασφαλίσει ότι δεν θα βλέπουμε φαινόμενα σαν και αυτά της φωτογραφίας που τράβηξα σήμερα το πρωί; Και αυτά είναι καλά. Συνήθως είναι τραγικά άσχημα και αυτά που γράφονται (καμιά σχέση με τη λαϊκή σοφία) και η αισθητική της γραφής.

4.- Προώθηση της πρωτοπόρας δράσης Street Art Contest με υπαίθρια παρουσίαση έργων τέχνης, που θα παραμένουν στον χώρο για ένα χρόνο και θα ανανεώνονται ετησίως, με την υποστήριξη του Γιώργου και της Ζωής Παπαγεωργίου και της FRIGO STAHL A.E.

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Θα δώσει πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην παραλία και γιατί όχι, μπορεί να την καταστήσει μια μικρογραφία ανάδειξης νέων εικαστικών όπως στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα αναδύθηκαν οι σηματικότεροι ζωγράφοι και αναπτύχθηκαν πρωτοπορίες. Ένα απο τα παραλιακά καταστήματα του Δήμου να διατεθεί στους καλλιτέχνες που θα εκθέτουν, αλλά και σε άλλους να κάνουν διαλέξεις για το έργο τους αλλά και για τα παγκόσμια ρεύματα της εποχής και τη σχέση τους και με το παρελθόν και με το παρόν. Στα πανεπιστήμια θα διδάσκονται στην παραλία θα δημιουργούν. Η Θεσσαλονίκη να επιχειρηθεί να γίνει κέντρο πρωτοπορίας για να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο.

Θα πρότεινα με μια πρώτη ματιά να συμπεριλάβουν στις παρεμβάσεις τους και την εικόνα που δημοσιεύω. Δεν μπορεί να έχεις ένα δημόσιο έργο τέχνης σαν και αυτό που βλέπετε και δίπλα του έναν κάλαθο αχρήστων που συνήθως είναι γεμάτος. Ας μετακινήσουν λίγο παραδίπλα τον κάδο. Δείχνει προχειρότητα.

Τώρα, χωρίς να είμαι ειδικός, θα κάνω δύο προτάσεις.

Η μια, κακά τα ψέματα, είναι καταναγκασμός. Φύλαξη της παραλίας και, κυρίως, των WC από εποχούμενους υπαλλήλους του δήμου. Με επιβολή ποινής στους παραβάτες. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Η δεύτερη πρόταση αφορά εκπομπές στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης που με έξυπνο concept θα λειτουργούν στο εσωτερικό και την ψυχολογία των πολιτών και θα προβάλλουν, πάντα συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη, τις καλύτερες ιδέες οργάνωσης και φύλαξης του δημόσιου χώρου από παγκόσμιες πόλεις του μεγέθους.

Και κάτι τελευταίο.

Ο δήμαρχος να δημιουργήσει μια επιτροπή από επιχειρηματικούς φορείς, πνευματικούς ανθρώπους, μέλη της κοινωνίας πολιτών και να αναζητήσει σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, πλην νότου, από επενδύσεις μέχρι κάθε άλλου είδους δραστηριότητες και παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Και αν ο φίλος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν συνεχίσει στην Ε.Ε. να του αναθέσει τον συντονισμό της Επιτροπής από ένα γραφείο στις Βρυξέλλες. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Να γίνει η Θεσσαλονίκη μια μικρού μεγέθους παγκόσμια πόλη. Αν δεν σηκώσετε κ δήμαρχε το όραμα ψηλά, θα πνιγείτε στην μίζερη καθημερινότητα. Δημόσιες θέσεις κατείχατε. Χορτασμένος θα είστε απο την δόξα τους. Αφήστε εποχή με το πέρασμά σας απο τη δημαρχεία της πόλης.

Επειδή έχετε και καλές σχέσεις με κέντρα επιρροής του κεντρικού κράτους, φροντίστε να μεταφερθούν και να δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Κάποιος πιο εξοικειωμένος απο εμένα στα πολιτισμικά θα είχε να σας προτείνει περισσότερα. αν ανοίξει ησχετική διαδικασία θα εμφανιστούν.

Για να μικρύνει η εξάρτηση από το κέντρο που από γεννησιμιού του φέρει στον γενετικό του κώδικα την υπερσυγκέντρωση και τα συμπλέγματα  που δημιουργεί ο μικροελλαδισμός ως ιδεολογία.

Μόνη της θα ανοίξει τα φτερά της η πόλη. Με αυτές και άλλες πρωτοβουλίες.

Όσο και αν σας φανεί παράξενο ακόμη και σήμερα το συλλογικό υποσυνείδητο της πρωτεύουσας διατρέχει η Χαιρώνεια. Αλλάξτε προσανατολισμό. Ανακαλύψτε τον κόσμο μόνοι σας. Και φέρτε ό,τι καλύτερο υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Να αγαπήσουμε την πόλη και να την καταστήσουμε προσφιλές κέντρο για όλους τους λαούς και της περιοχής και όσο μακρύτερα γίνεται.

Να αναζητηθούν, επίσης, οι προϋποθέσεις επιλογής ως διαβίωσης, των ολοένα και αυξανόμενων νομάδων του διαδικτύου.

Να γίνει η πόλη μια μικρή παγκόσμια πόλη του μεγέθους της.

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ως διαπιστωμένος καθημερινός περιπατητής στην ομορφότερη παραλία της Ελλάδος εσείς κύριε Σαββίδη , που μάλλον θέλετε να βλέπετε το άγαλμα το Μ .Αλεξάνδρου με τον τρομερό Βουκεφάλα του (οι Πόντιοι θέλουν να βλέπουν τα ..καλα του) υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι Θεσσαλονικείς , τους οποίους έπρεπε να παρακαλέσει ο νέος Δήμαρχος για να του γράψουν σε χρόνο ορισμένο γράμματα με προτάσεις και παρατηρήσεις για να μην υποχρεωθείτε καθυστερημένα εσείς να ”του γράψετε αυτήν την επιστολή”.
    ΝΤΕΜΕΚ και περισσότερο δημοκράτης ο νέος Δήμαρχος ως προερχόμενος από μια Συλλογικότητα του όλου ΠΑΣΟΚ.
    Χωρίς φωτογραφίες προτείνω και εγώ ως περιπατητής στον κ. Δήμαρχο να ”περπατήσει ” την Παραλία με τρεις αρχιτέκτονες -από αυτούς που την οραματίσθηκαν και την δημιούργησαν-για να διορθώσει τις όποιες ατέλειες και να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό να αποφασίσει τον περιορισμό της επί 24ωρο κινήσεως των τετράποδων κατοικιδίων και των χώρων στους οποίους κάθε πικραμένος ή παρμένος θα χρησιμοποιεί ”για την αλλαγή του κοινωνικού κατεστημένου της φασιστικής και συντηρητικής και μπλα, μπλα- με συνεχή και άγρια ηχορύπανση -Θεσσαλονίκης ”. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για τέτοιες κοινωνικοπολιτικές εκδηλώσεις.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ-το καλοκαίρι γεμίζουν οι ακρογιαλιές- σοβαρή ΕΡΕΥΝΑ τι θέλουν οι περιπατητές και οι καθισμένοι στα παγκάκια μαζί με σκυλιά Θεσσαλονικείς.
    Υ.Γ Σας βάλαμε δύσκολα κύριε Δήμαρχε αλλά μέχρι τώρα δεν διακριθήκατε από τους άλλους.
    Επωφελήθηκα από την επιστολή του κ. Σαββίδη-ας είναι και αυτός και εσείς -καλά.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

  2. Δέν μποροῦμε νά μιλήσουμε γιά τό μέλλον αὐτῆς τῆς πόλης ἄν δέν τήν συνδέουμε μέ τό παρελθόν της καί τίς διάφορες πολιτισμικές καί θρησκευτικές παράλληλα ἐπιρροές. Καί γιά νά μελετήσουμε τά διάφορα σπουδαῖα φιλοσοφικοπολιτιστικά καί κοινωνικοπολιτικά ρεύματα πού ἄφησαν τά ἴχνη τους ὁρατά καί νοητά, πρέπει νά μελετήσουμε συγκριτικά μία ἄλλη πόλη, τήν ᾿Αλεξάνδρεια.

    Αλεξάνδρεια – Βικιπαίδεια

    ῾Η πορεία αὐτῶν τῶν πόλεων, εἶναι καί πορεία τοῦ ῾Ελληνικοῦ πολιτισμοῦ καί τῆς ῾Ελληνικής γλώσσας, αὐτῆς τῆς θεϊκῆς γλώσσας, ἀνάμεσα σέ λαούς μέ ἄλλους πολιτισμούς, ἄλλες γλῶσσες, ἄλλες θρησκεῖες καί αἱρέσεις, πού ἐπικρατοῦσαν ἄλλοτε πρός τήν μία καί ἄλλοτε πρός τήν ἄλλη κατεύθυνση ἀνάλογα μέ τούς συσχετισμούς τῶν δυνάμεων.
    ῾Η γλώσσα τό καίριο σημεῖο. ῾Ο Καβάφης ξαναόρθωσε τό ἀνάστημα αὐτῆς τῆς γλώσσας, πολεμώντας ἀπό τό μετερίζι του στήν ᾿Αλεξάνδρεια μέ τήν ποίησή του, μέ τά ῾Ελληνικά, συνδέοντας μνῆμες ἀρχαῖες καί χριστιανικές, στήν πόλη πού τόν συνέδεαν βαθειές σχέσεις, ἐκεῖ πού

    «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
    Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
    διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
    Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.»

    στήν πόλη ὅμως πού πάντα θά ξαναγύριζε.

    Αλεξάνδρεια: Η πόλις που τον ακολουθεί (ένα σχετικό podcast).

    • Μα νομίζω για την εμβληματική -νεοελληνιστί -Παραλία της Θεσσαλονίκης ο λόγος ,στην οποίαν κυκλοφορούν οικογένειες και στοχαζόμενοι Θεσσαλονικείς και η οποία τώρα περιμένει την εξ ύψους καταιγίδα για να αποπλυθεί από τις οσμές των απορριμμάτων των τετράποδων κυρίως , αγαπητή κυρία Ελένη.
      Αλήθεια πότε θα πλύνει -όπως είχεν υποσχεθεί-τα πεζοδρόμια και τους κάδους των απορριμμάτων ο κ. Δήμαρχος;;;.
      Μήπως τα κάνει στο τέλος της 5εςτούς θητείας του;;;.

  3. Κρίμα ἡ συζήτηση νά εἶναι
    ¨ Αλήθεια πότε θα πλύνει -όπως είχεν υποσχεθεί-τα πεζοδρόμια και τους κάδους των απορριμμάτων ο κ. Δήμαρχος;;;.¨

    ὅταν ὁ κ. Σαββίδης προτείνει
    ¨Η Θεσσαλονίκη να επιχειρηθεί να γίνει κέντρο πρωτοπορίας για να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο. ¨
    ¨ Και φέρτε ό,τι καλύτερο υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.¨

    γιά μία πόλη πού ἔχει μακραίωνη ῾Ελληνική ιστορία, πού ἔχει δεχθεῖ ἐπιρροές τῶν ὑψηλότερων πολιτιστικῶν καί θρησκευτικῶν ρευμάτων, πού ἔχει σπουδαῖα τοπόσημα καί γλυπτά, ὅπως τίς ὀμπρέλες τοῦ Ζογγολόπουλου πού εἶχαν ἐκτεθεῖ πρῶτα στή Μπιεννάλε τῆς Βενετίας.

    • Αυτήν την Θεσσαλονίκη που περιγράφετε και όλοι οι κάτοικοί της γνωρίζουμε” την έκτισαν ” άλλης πολιτικής Πσρατάξεως πρωθυπουργοί και Δήμαρχοι ,που αν υπήρχαν δεν θα υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών για να πούμε κάτι το σαφές το ,η οποία Συμφωνία ακύρωσε την αίγλη της ένδοξης πρωτεύουσας της Μακεδονίας και της συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου.
      Κάπου δέκα χρόνια ( του κ. Μπουτάρη δημαρχεύοντος) υπερτερούν τα events με το κυριότερο κατ’αυτάς το europarade μέχρι στις 29 Ιουνίου 2024.
      Η Θεσσαλονίκη πόλη συνεχώς επί περίπου 2350 χρόνια ξέχασε ότι ήταν το κυριότερο λιμάνι των Μεγαλεξανδρινών Ελλήνων Μακεδόνων , ότι είναι Αγιοτόκος , ότι ήταν και είναι του Σλάβου τ’όνειρο και του Ρωμιού η λαχτάρα-όπως έγραψε ο Παλαμάς- και καμιά 15ετία αγωνίζεται με όλο το κοινωνικοπολιτικό και επιστημονικό κατεστημένο της να γίνει πόλη ”εξωστρεφής” και προοδευτική με προοδευτικούς κατοίκους ανεκτικούς σε κάθε πιλοτική ή πραγματική προσπάθεια των διεθνών συστημάτων για ”αμοιβαδοποίηση” των Ελλήνων και ιδίως των γενναίων και σοβαρών Μακεδόνων .
      ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα