Ανάλυση CT: Η Κύπρος στο «μάτι του τυφώνα» της Μέσης Ανατολής. Διπλό δίχτυ ασφαλείας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ψύχραιμη ανάγνωση των απειλών Νασράλα κατά της Κύπρου – Πως φτάσαμε στις τοποθετήσεις της περασμένης Τετάρτης – Διπλό δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα μας – Σχεδόν απίθανη μια επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους

Στο επίκεντρο της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, έβαλε την Κύπρο ο Χασάν Νασράλα με τις δηλώσεις που έκανε αυτή την εβδομάδα. Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εκτόξευσε ωμές πολεμικές απειλές εναντίον της χώρας μας, θέτοντας σε συναγερμό ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ισραηλινού στρατού στη χώρα μας, σε ορεινές περιοχές που προσομοιάζουν γεωμορφολογικά με περιοχές του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα υποστήριξε πως ενημέρωσε επί τούτου την Κυβέρνηση της χώρας του, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στην Βυρητό. Χωρίς να διευκρινίζει εάν η ενημέρωση έγινε στις 8 Απριλίου ή στις 2 Μαΐου, τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Παρενθετικά, δέκα μέρες μετά τη δεύτερη επίσκεψη είχαμε ακούσει την εμπρηστική τοποθέτηση του Νασράλα κατά της χώρας μας για το μεταναστευτικό. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προέτρεψε τότε την Κυβέρνηση του Λιβάνου να παραβιάσει τις συμφωνίες και να «ανοίξει τις θαλάσσιες οδούς» επιτρέποντας στους Σύρους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Κύπρο.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ουκ ολίγες κοινές ασκήσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Αυτές οι κοινές δράσεις φαίνεται πως δεν τερματίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιθυμούσε να τις κρατήσει μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Στις 11 Απριλίου προκλήθηκαν αντιδράσεις διεθνώς μετά από δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για κοινή άσκηση Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επρόκειτο για μια μεγάλου βελινεκούς άσκηση προσομοίωσης επίθεσης στο Ιράν. Εκείνες τις μέρες, το ΑΚΕΛ καλούσε επίμονα την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθιστά την Κύπρο στόχο».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει ο Νασράλα είναι οι πληροφορίες που έχει για πρόθεση του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει ως εφεδρικά αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ ή της Χαμάς. Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου υποστήριξε πως αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που πληγούν και καταστραφούν αεροδρόμια του Ισραήλ.

Η Λευκωσία δεν τοποθετείται ανοιχτά για το πρώτο σημείο και επικεντρώνεται στο δεύτεροξεκαθαρίζοντας πως δεν εμπλέκεται και δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο. Το μήνυμα που εκπέμπει από το βράδυ της Τετάρτης το Προεδρικό είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρείχε και δεν πρόκειται να παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση για επιθετικές ενέργειες εναντίον κανενός. Υπό το φόβο πανικού των πολιτών και της μείωσης των τουριστικών ροών προς την Κύπρο, το Προεδρικό επιλέγει να υποβαθμίσει τις απειλές Νασράλα. Σε αντίθεση με το διεθνή τύπο, ο οποίος προβάλλει εκτενώς το θέμα.

Προς κατευνασμό και αντιμετώπιση της ανασφάλειας, η Κυβέρνηση στέκεται στο γεγονός πως δεν πρόκειται ποτέ να δώσει άδεια χρήσης των εδαφών της για επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το εν λόγω δεδομένο, μαζί με την ιδιότητα της χώρας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν ως ένα γερό δίχτυ ασφαλείας ότι οι απειλές του Νασράλα θα μείνουν στα λόγια. Όσο απρόβλεπτος κι αν θεωρείται ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, φαντάζει σχεδόν απίθανο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας μας.

cyprustimes.com

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

    • Γιουσουφάκι, δεν πήγες εσύ να προσκυνήσεις στην Μέκκα εκείνον τον ιερό βράχο, να αναπνεύσεις άρωμα “Ντιόρ” από τα πόδια και των ιδρώτα των Χατζήδων, παρά κάθεσαι στην Θ/νίκη και μάς κάνεις μαθήματα προφοράς, λες κι ενδιαφέρουν;

      • Μπράβο! Πολιτισμός! Φοβερά επιχειρήματα!

        Υ.Γ.
        Νασραλλάχ, όχι Νασράλα. Χεζμπολλάχ, όχι Χεζμπολάχ.

        • Και βέβαια πολιτισμός, αλλά εξαρτάται τι πολιτιμσός, όταν συνοστίζονται και σκοτώνονται για να προσκυνήσουν … μια πέτρα. Εσύ, Γιουσουφάκι, δεν πήγες να κάμεις το ναμάζι σου εκεί; Ή είναι πιο καλά στην Θ/νίκη, με το κλιματιστικό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα