«Αθώωση της Τουρκάλας μυθιστοριογράφου Asli Erdogan»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] ,www.kalkis.eu

Όμως η ίδια δήλωσε προχθες : «Αναμένω ανά πάσα στιγμή να διωχθώ και πάλι για τα άρθρα και τα γραπτά μου, επειδή χρησιμοποίησα τον όρο {δικτάτορα} για να περιγράψω τον Τούρκο πρόεδρο. Περισσότερα από 1.000 άτομα καταδικάστηκαν στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια επειδή είχαν γράψει ή αποκάλεσαν {δικτάτορα} τον Ερντογάν. Υπό την ηγεσία του, η Τουρκία μετατράπηκε σε φασιστικό καθεστώς». Βλέπε συνέντευξή της στις 14-2-2020 στην δημοσιογράφο Hala Kodmani στην ηλεκτρονική Libération. Με τίτλο : «Αθώωση της Asli Erdogan  : Αναμένω ανά πάσα στιγμή να διωχθώ και πάλι» (Asli Erdogan acquittée : «Je m’attends à tout moment à être de nouveau poursuivie»).

Η εν λόγω 52χρονη ασθενής μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος (που δεν σχετίζεται με τον Τούρκο πρόεδρο) δικάστηκε ερήμην προχθές 14-2-2020 από ένα δικαστήριο του Caglayan της Κωνσταντινούπολής ως «ανήκουσα σε μια τρομοκρατική οργάνωση» και «πλήττουσα την ακεραιότητα του κράτους», επειδή έγραψε άρθρα σε μια φιλοκουρδική εφημερίδα, την Özgür ndem, που έκλεισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δικάζαμε εδώ την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Από εδώ και στο εξής, ελπίζουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα για όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους που είναι υπόδικοι», δήλωσε ο δικηγόρος Erdan Dogal, συνήγορος της συγγραφέως, σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Πόλη Marie Jégo, στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 15-2-2020, με τίτλο : «Στην Τουρκία η μυθιστοριογράφος  Asli Erdogan αθωώθηκε» (En Turquie, la romancière Asli Erdogan acquittée).

Πριν από 4 χρόνια αυτή η γυναίκα (που ζει τώρα στη Γερμανία) μπήκε σε δικαστική περιπέτεια γιατί αρθρογράφησε στην παραπάνω εφημερίδα. Για τις τουρκικές αρχές, η συνεργασία με αυτήν την καθημερινή εφημερίδα σημαίνει ότι ανήκει στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που έχει αγωνιστεί κατά της Άγκυρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Μια παράλογη κατηγορία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Άσλι Ερντογάν. Θα μπορούσε να καταδικαστεί σε περισσότερα από 9 χρόνια φυλάκιση.

Σε ένα κείμενο που διάβασε ο δικηγόρος της κατά την ακροαματική διαδικασία της περασμένης Παρασκευής, η μυθιστοριογράφος είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της, βασισμένες αποκλειστικά στα λογοτεχνικά της κείμενα, «είναι ένα πράγμα που η λογική δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί στον 21ο αιώνα». Μέσα από τα βιβλία και τα άρθρα της, τι έχει κάνει ; Να «μπορέσουν να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων». Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί τα ξημερώματα στις 17 Αυγούστου 2016 στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη. Πέρασε 136 ημέρες στην υπεράριθμη φυλακή των γυναικών του Μπακιρκογιέ, λόγω των εκκαθαρίσεων που πραγματοποίησε ο Ερντογάν σε απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η καταστολή που γίνεται στην Τουρκία αφορά ειδικότερα τους διανοούμενους. Ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, κοινωνικοί ακτιβιστές φυλακίζονται, καταδικάζονται, διώκονται, στερούνται των διαβατηρίων τους, των θέσεων εργασίας τους. Περισσότερα από 180 όργανα τύπου έκλεισαν με απλό προεδρικό διάταγμα, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, σύμφωνα με την Marie Jégo. Η τύχη της Άσλι Ερντογάν, της οποίας τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και έριξε έντονη δημοσιότητα πάνω στη «δημοκρατία» του Ερντογάν.

Ωστόσο, η δικαστική δίωξη εναντίον της δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται και της απαγορεύεται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Οι αρχές θα κάνουν 18 μήνες (!) για να της επιστρέψουν το διαβατήριό της. «Με κατηγορούν σαν να ήμουν ιδρύτρια του PKK, ενώ δεν είμαι Κούρδισα, δεν μιλάω κουρδικά, δεν έχω πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία. Είμαι απλώς μια συγγραφέας», δήλωσε στην Le Monde τον Απρίλιο του 2017, τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή.

Η αθώωσή της αποδεικνύει ότι η διεθνής κινητοποίηση κατέληξε στο να αποφέρει αποτέλεσμα. Την Παρασκευή, το δικαστήριο αθώωσε επίσης την Bilge Aykut και την γλωσσολόγο Necmiye Alpay, συγκατηγορούμενες στην ίδια δίκη. Το Pen Club America, που υπερασπίζεται πολλούς Τούρκους διωκόμενους διανοούμενους, δήλωσε ότι είναι «ανακουφισμένο» από την απαλλαγή των τριών αυτών γυναικών. Ωστόσο, ο οργανισμός αυτός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι διατηρήθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τεσσάρων άλλων συνεργατών της εφημερίδας Özgür Gündem, των δημοσιογράφων Zana Kaya, Inan Kizilkaya, Kemal Sancili και της δικηγόρου Eren Keskin. «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε να απαλειφθούν οι κατηγορίες εναντίον τους, καθώς και την απελευθέρωση όσων άδικα φυλακίστηκαν στην Τουρκία για τις ειρηνικές τους απόψεις», δήλωσε την Παρασκευή η Karin Deutsch Karlekar, διευθύντριας προγραμμάτων προστασίας του PEN America, για την προστασία της  ελευθερίας της έκφρασης. Λιγότερο γνωστοί σε διεθνές επίπεδο, οι τελευταίοι κατηγορούμενοι της εφημερίδας Özgür Gündem κινδυνεύουν από δεκάδες χρόνια φυλάκισης για τα άρθρα τους, τα λόγια τους και τις απόψεις τους. «Δεν έχω κρατήσει ποτέ όπλο στη ζωή μου. Σκέπτομαι διαφορετικά από την επίσημη ιδεολογία για το κουρδικό ζήτημα, το αρμενικό ζήτημα και το κυπριακό ζήτημα. Έχω πληρώσει το  τίμημα αρκετές φορές. Είμαι μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα όλων», δήλωσε η Eren Keskin την Παρασκευή. «Το κλείσιμο εφημερίδων και η τιμωρία των δημοσιογράφων σημαίνει βύθιση στον σκοταδισμό. Η δημοσιογραφία δεν μπορεί να δικάζεται. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα », δήλωσε ο Inan Kizilkaya, πρώην συντάκτης της Özgür Gündem, ο οποίος πέρασε 14 μήνες προφυλάκισης.

Όλα τα παραπάνω μόνο από Δικτάτορες γίνονται κύριε Ερντογάν.

Γιατί σας τρελαίνει αφού έτσι είναι ;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα